Eerste telefoon met krachtigste Google AI-model Gemini Ultra is van OnePlus

De eerste telefoons die gebruikmaken van Googles krachtigste AI-model Gemini Ultra, zullen van OPPO en OnePlus zijn, zo hebben de fabrikanten bekendgemaakt. Samsung gebruikt Gemini Pro op de Galaxy S24; Google heeft zelf Gemini Nano op de Pixel 8.

De AI-functies komen boven op de functies van de eigen AndesGPT van OPPO en OnePlus, zeggen beide fabrikanten. Exacte functies noemen ze nog niet, maar het zou onder meer gaan om het kunnen genereren van posts voor sociale media.

Google zei ook al dat OnePlus en OPPO gebruikmaken van Cloud AI-diensten en het ligt voor de hand dat Gemini Ultra niet lokaal kan draaien op de telefoons. De socs van zelfs de duurste telefoons zijn daar niet krachtig genoeg voor. Het gaat dus vermoedelijk om functies die een internetverbinding vereisen.

Google heeft Gemini in drie versies: Nano, Pro en Ultra. Veel AI-functies op telefoons vereisen een internetverbinding, schreef Tweakers eerder al. Wanneer OPPO en OnePlus de AI-functies integreren, is nog niet bekend. Wel gebeurt het nog dit jaar. De eerste telefoons zijn vermoedelijk de recentste high-end modellen, zoals de OnePlus 12 en OPPO Find X7 Ultra. Die laatste is nog niet in de Benelux uitgekomen.

Google Gemini

AI-functie Wat het doet Soort AI Telefoon Internet nodig?
Omcirkelen om te zoeken Object detecteren, invoeren in zoekmachine Beeldherkenning Pixel 8, Galaxy S24 Ja
AI Wallpapers Wallpapers genereren op basis van bestaand beeld Beeld genereren Pixel 8 Ja
Magic Editor Objecten in foto's verplaatsen Beeldherkenning, beeld genereren Pixel 8 Ja
Magic Eraser Objecten en personen uit foto's verwijderen, gat opvullen Beeldherkenning, beeld genereren Bepaalde Android-telefoons Nee
Call Screen Telefoon opnemen voor de gebruiker en dat transcriberen Audioherkenning Pixel 7 en hoger Nee
Best Take In groepsfoto per persoon beste foto samenvoegen tot één foto Beeldherkenning, beeld genereren Pixel 8 Nee
Audio Magic Eraser Achtergrondgeluiden bij video's splitsen in categorieën en controleren per categorie Audioherkenning Pixel 8 Nee
Video Boost Belichting video verbeteren Video-analyse Pixel 8 Ja
Night Sight Video Videokwaliteit bij opname in het donker verbeteren Video-analyse Pixel 8 Ja
Call Translate Live telefoontjes transcriberen en vertalen Audioherkenning, tekst genereren S24 Nee
Transcript Assist Audio-opnamen transcriberen, vertalen en samenvatten Audioherkenning, tekst genereren S24 Nee
Chat Assist Berichten in WhatsApp en andere chatdiensten automatisch vertalen Tekstherkenning, tekst genereren S24 Nee
Generative Photo Editing Foto's wijzigen en lege delen invullen Beeldherkenning, beeld genereren S24 Ja

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-04-2024 • 13:42

60 Linkedin Whatsapp

Reacties (60)

60
57
14
1
0
24
Wijzig sortering
Ik moet zeggen dat ik al een paar keer op Pixel (zowel huidige als vorige telefoon) de "Magic Eraser" geprobeerd heb - en de resultaten elke keer opnieuw zwaar tegenvallen. Als je dan kijkt naar wat photoshop doet met zijn 'generative fill' - durf ik er zelf zwaar aan twijfelen dat de huidige versie ervan veel generative AI gebruikt. Ik ken patroon gebaeerde fillers die beter doen dat wat google daar toont ...
Ik heb de functie gebruikt op een niet-Pixel (ROM spooft dat hij een Pixel is voor vage redenen) op een telefoon zonder AI-accelerator. Als hier daadwerkelijk generatieve AI voor gebruikt wordt, is het geen heel uitgebreid model met hoe snel de normale Qualcom SoC de boel kan verwerken.
Ik heb verder geen idee van jou telefoon etc, maar volgend mij is het grootste verschil tussen AI accelerator en GPU dat een AI accelerator vooral zuiniger/energie efficiënter is. Dus als jij verder gewoon een wat snellere/nieuwere SoC en dus GPU hebt dan is het goed mogelijk dat het inderdaad vloeiend gaat of in ieder geval redelijk goed.
Wat dat betreft loopt gogole met de pixel telefoons volgens mij nog steeds achter qua performance dus ook dat vind ik niet gek.
Misschien komt het inderdaad dat de Pixel niet al te snel is, maar Google heeft de functie in elk geval verkocht alsof je er een speciale chip voor nodig hebt. Die KI-chips zijn niet veel meer dan efficiënte hardwarematrixvermenigvuldigers, maar als ik kijk naar hoe snel en (ogenschijnlijk) efficiënt het fallbacksysteem was, lijkt de hardware vooral nuttig voor de goedkoopste segmenten.
Ja dat doen ze altijd toch, verbaast me niks. En volgens mij valt het zelfs nog wel mee met hoeveel efficiënter ze zijn. Daarnaast omdat het puur voor AI acceleratie is, is het qua volume/prestatie niet optimaal volgens mij.
En ook in de goedkopere segmenten denk ik dat je dan nog beter een GPU upgrade kan doen dan matige GPU en APU maar daar durf ik niks meer dan een gevoel aan te koppelen.
Weet je zeker dat je Qualcom zonder AI accelerator komt? Ze zitten namelijk al even in Snapdragons.
Mijn Pixel 8 heeft twee parallelle "AI" systemen in de photos app. Magic eraser is idd. vrij basaal, maar in de hoek verschijnt nog een of ander meerkleurig icoontje die naar een andere modus gaat, waarbij je content kan verplaatsen of verwijderen, en die gebruikt duidelijk wel Gen-AI.
Is Apple ook al bezig met AI? Siri is het domste ding wat er bestaat en ik vermoed als zij niet snel met iets AI-achtigs komen ze de plan enorm gaan mis slaan.
Ja, en Apple claimt dat hun model de huidige GPT-4 verslaat in verschillende benchmarks. En dat kan niet vroeg genoeg komen, want Siri is een verschrikking.

Bron: https://www.zdnet.com/art...tially-outperforms-gpt-4/
Uh, ik weet niet of dat echt is, ik heb daar nog vrij weinig over gehoord terwijl ik over het algemeen alle nieuwste LLM/GPT beaters voorbij zie komen. Ook vind ik het gek dat ze dan met Gemini dingen gaan doen als ze zelf al zo'n goede LLM hebben of ben ik dat nou?
Ik zie nergens dat ze iets met Gemini gaan doen ?
https://www.iculture.nl/nieuws/apple-google-gemini-ios-18/
nergens in dit artikel. Is ook op Tweakers geweest, maar ze zijn nog niet tot een deal ofzo, en eerst stond er geruchten maar er staat daar ook een update dat ze nog in gesprek zijn dus dat klinkt minder als alleen een gerucht.
Dus als ze echt zon goed model hebben waarom zouden ze er dan over denken googles LLM/Gemini te gebruiken
Zeker, meerdere zaken. Het is alleen de vraag wanneer we dit terug zien op een iPhone.
Paper waarin ze beter presteren dan GPT4
Vacatures
Eerdere artikelen op Tweakers [1] [2]
Mooi om te zien dat er allerhande AI features lokaal kunnen draaien. Ik kijk ook uit naar Windows 12 met een hoop lokale AI features.
Dus binnenkort hebben we geen echte foto's meer maar wordt alles bewerkt. Daar zit ik zelf niet op te wachten. Heb liever een onbewerkte foto dan zo'n perfecte 'insta pic'. Ik ga er vanuit dat dit allemaal kan worden uitgeschakeld.
Yep, dead internet theory
hmm ik zit dat hele lijstje van AI features even door te kijken...
welke zou ik dagelijks of wekelijks gebruiken.... hmmm, niet 1...

Hopelijk komt er dus nog echt een killer AI feature (die voor mij van toepassing is)
A.I. is mooi en supernuttig, maar in de handen van bedrijven die JOU als product behandelen, dan kan het maar een kant op gaan en dat is in mijn opinie niet de goede kant. Aluhoedjes of niet.

Bijna iedereen (ja, ik ook) hebben al zoveel van onze prive gegevens verkwanselt aan grote partijen (MS, Facebook, Google etc.) dat deze bedrijven meer weten over jou dan je partner je kent. Sterker nog, ik denk dat ze dingen over je weten die je zelf niet eens bewust weet.

Het gaat niet over 'ik heb niks wat ze niet mogen weten', dat is prima, maar onder water worden je gegevens aan honderden andere partijen verkocht, die allemaal een 'legitimate interest' hebben.

Als we allemaal maar meer A.I. accepteren, dan blijft er weinig privacy over. Je telefoon A.I. weet alles, Je PC's A.I. weet alles, je TV's A.I. weet alles etc.

Uiteraard is iedereen vrij om A.I. toe te laten, maar die deur op een kiertje wordt langzaam maar zeker steeds groter, probeer daarna maar de deur dicht te doen.

Een paar (soms oudere) links, op Youtube (Ja, die ook je gegevens verzamelt), die je eens zou kunnen bekijken:

The Creepy Line
The A.I. Dilemma

Daarom niet.

Het zou mooi zijn als overheden deze bedrijven opsplitst in kleine onderdelen, want m.i. zijn ze inmiddels zelf een overheid. Ondertussen ga ik in ieder geval zelf aan de slag om het wat moeilijker te maken voor deze gigantische bedrijven....
Als jij na al die privacy gerelateerde schandalen Google nog steeds vertrouwd moet je dit vooral doen
Zou je 1 bron willen melden? met een echt lek waarbij complete gegevens naar buiten gingen.

Google gebruikt je data voor eigen ads dat klopt maar volgens mij zijn er nooit geen grote lekken geweest, dat is precies wat ik zoek in een bedrijf volledige security.
> al die privacy gerelateerde schandalen
Tja, laten we eerlijk wezen: Google is wel een datagraaiende machine. Ze proberen met onder andere Google Chrome echt wel een monopolie op data te maken. Denk bijvoorbeeld aan FLoC:
https://blog.google/produ.../2021-01-privacy-sandbox/

Nu bleek dat te controversieel en dus hebben ze wat nieuws verzonnen, maar of dat nu beter is moet ook nog maar blijken:
https://techcrunch.com/20...with-topics/?guccounter=1

Ook Android komt regelmatig in het nieuws, en dan specifiek de Play Services die netjes mee worden gebundeld met vrijwel alle telefoons. Laatst nog op tweakers:
nieuws: Stichting begint massaclaim tegen Google wegens dataverzameling via A...

Als je dit leest, vertrouw je dan zo'n AI? Ik persoonlijk niet: ik ben bang dat ze een nóg beter beeld van me krijgen dan, hoewel ik erg mijn best doe om Google producten te vermijden.Maar is dat echt ergens op gebasseerd? Nee, dat geef ik toe. Maar gevoelsmatig heeft Google niet het beste met mij voor.

Ik snap de emotie van de bovenstaande poster wel. ;)
Maar waar is mijn lek? want dit gebeurt nog altijd binnen Google/Android.
We hebben het niet gehad over een lek, maar over privacy schandalen. De vraag is of het wenselijk is dat een miljarden bedrijf zoals Google zoveel van je weet. Dat kan niemand voor jou bepalen. ;)
ok, welke schandaal heb je het dan over? even een link?
Je kunt ook uitstékend allerlei zaken blokkeren.
Alle geschiedenis van Google diensten uitschakelen. Alle locatiedata niet laten opslaan, geen tijdslijnen van waar je was en wat je daar deed dus. Geen toestemming geven voor gebruik van je gegevens in vrijwel elke dienst én Google overkoepelend. DuckDuckGo gebruiken om letterlijk elk soort tracking van elke app te blokkeren.

Bovenstaande maakt dat je een Android telefoon verder dicht kunt zetten dan een iPhone.

Ik ben al jaren trots dat ik alleen maar reclames krijg van pijpenlegboten en landbouwmachines. Want reclamebedrijven hebben geen idee wat mijn interesses zijn. Dus Google diensten mijden is totaal onnodig.
Ik heb het nergens over lekken toch? Ik heb het over privacyschendingen door Google.
Ik mag toch aannemen dat ik daar geen voorbeelden meer voor hoef te zoeken toch?
zekers, kun je mij even links geven waar ik door getroffen zou moeten zijn?
Het gaat er dat ik bepaal wat er met
mijn gegevens gebeurt en wie die binnenharkt en wat precies. Niet op allerlei stiekeme maniertjes zonder dat je het weet.
Dat jij dat geen probleem vindt moet jij weren
Toch kan je als je weet waar je moet kijken prima zien wat Google verzamelt over je, welke diensten er gekoppeld zijn en kan je de verzamelde gegevens verwijderen.
Gaat voor mij niet eens over datalekken; zelfs al blijft alles netjes binnen google, lijkt me meer data en (ai) analyse sharen met een bedrijf nog steeds geen goed idee.
Ik gebruik Google al 25 jaar en ben nog steeds niet al mijn geld kwijt. Dus lekker boeiend allemaal.
Want privacy en geld is hetzelfde?
Welk ander nadeel kan je me vertellen dan? Lopen er mensen achter me aan op straat? Krijgt mijn buurman mijn pornogeschiedenis te zien? Weet mijn werkgever hoe vaak ik thuis Youtube kijk?
Als je werkelijk waar niet het inlevingsvermogen hebt waarom andere mensen dat vervelend zouden kunnen vinden of wat de gevolgen kunnen zijn dan is het voor mij duidelijk met welk niveau ik hier te maken heb.
Ik bepaal simpelweg graag zelf welke gegevens van mij bij welke partij terechtkomen en niet, zoals bij Google en Facebook vaak gebeurt, op allerlei slinkse wijzen wordt afgetroggeld.
Ik weet nog steeds niet in hoeverre dat voor mij een nadeel zou moeten zijn.
Ok stuur me maar een kopie van je rijbewijs en paspoort
Waarom zou ik dat aan jou sturen? Jij kan dat ongecontroleerd het internet op gooien.
Een foto van mijn rijbewijs en passport staan al 10 jaar in Google en die heeft nog niemand kunnen inzien behalve ikzelf.
Of heb je soms bewijs dat iemand binnen Google de informatie op mijn drive naar buiten lekt? Ik hoor het graag hoor, dat zou wereldnieuws zijn.
Je zei dat je niet bang was als iets bekend zou worden over jou die je normaal gesproken als privé beschouwt. Waarom dan nu ineens die terughoudendheid?
Nou goed als die stap te ver voor je gaat, stuur dan maar je volledige naam, adres en je social media profielen.
Je zit nou al een hele tijd hier te roeptoeteren over privacy schandalen bij Google, maar ondertussen heb je nog steeds niet gedaan wat van jou wordt gevraagd: toon eens wat links met betrekking tot die privacy schandalen!
Ik heb niet het gevoel dat je gelijk gaat krijgen ;)

fwiiw: Ik ben het wel met je eens...
Moving goalposts is hun hobby
Oh, yeah. Oooh, ahhh, that's how it always starts. Then later there's running and screaming....
Bonuspunten voor de titel ;)
Nee, ik zei dat ik geen nadelen ervaar van het feit dat Google mijn data beheert.
En ik ga jou helemaal niks sturen, zelfde reden als net. Hou op met die onzin.

Mijn vraag is: Hoe is het nadelig voor mij dat Google mijn data beheert?
Mijn vraag is: Hoe is het nadelig voor mij dat Google mijn data beheert?
Hoe nadelig is het als @Vexxon jouw data beheert?
Ik wil zelf bepalen door wie mijn data beheerd wordt en wat ie krijgt. Die keuze heb ik niet bij Google, die graait en graait. Het nadeel zit hem in het feit dat Google je stiekem geen keuze geeft maar gewoon binnenharkt en fuck jouw keuze.
Daar gaan vrijwel alle zaken over die ik gelinkt heb. Google harkt zonder dat je het weet. Jullie vinden dat blijkbaar prima, ik ben liever iets voorzichtiger
Grote kans dat alles op straat belandt. Dus behoorlijk nadelig.
Dat weet je niet? Wie weet gaat hij er goed mee om? Ik wed dat hij zelfs een knappe privacy policy template kan geven aan je.
Omdat hij een individu is en geen bedrijf. Laat ook maar, dit gaat nergens over.
Dat mag niks uitmaken, ik dacht dat je principieel zou zijn maar het lijkt er op dat je blinde vertrouwen op Google meer uit gewoonte komt dan dat je dit echt goed hebt overwogen.
Nou ik ben niet naïef om te denken dat Google niets doet maar, zo ook bij Apple overigens.
En meeste mensen gebruiken ook wel een dienst van Meta (Facebook, Instagram en tot zeker hoogte ook van invloed op WhatsApp)
Dus ja overal is je privacy 'in gevaar' dan heb ik het persoonlijk liever bij zo min mogelijk aantal partijen dan overal verspreid. En daar mag iedereen zijn eigen mening overhebben overigens.
Maar alles wat je gratis kan gebruiken heeft invloed op je eigen privacy. En betaalde diensten wellicht ook maar daar heb je wellicht meer invloed op.
Als je media niet gelooft wat doe je hier dan?
Ik heb meer vertrouwen in onafhankelijke journalisten dan een bedrijf wat inmiddels toch wel bekend staat als notoire schender van de privacy van alles en iedereen.
Jij blijkbaar niet
Niet als je ze niet vertrouwd wel als je ze wel vertrouwd :)

Voor mij is het welkom, als je overtuigd bent dat ze toch al alles stiekem doen staat die AI er misschien al lang op toch, dan maakt dit nieuws geen verschil :+

Er is geen middenweg tussen wel/niet vertrouwen, iemand half vertrouwen kan niet (dan vertrouw je iemand/iets dus gewoon niet).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 april 2024 14:08]

<sarcasm>
Google: beloofd, we sturen je data niet meer allemaal naar onze cloud! (het mag toch niet van de EU)

Realiteit: we scannen al je data door een AI, sturen de interessante zaken in 'keywords'/'advertentie profiel' door naar onze servers.

Bonus: ze kunnen zelf het processen van de data verplaatsen naar *jouw* device.
</sarcasm>

[Reactie gewijzigd door bjp op 11 april 2024 13:57]

<sarcasm>
[...]
</sarcasm>
Die sarcasme-tags staan eromheen met welke reden?

Sarcasme is eigenlijk het omgekeerde zeggen wat van wat je bedoelt, maar het lijkt er op dat je precies zegt wat je bedoelt. Wat is het nou?


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee