Biergooiers in wielerkoers: politie kan weinig doen

Wielerliefhebber Huub Damoiseaux
© L1
In de voetbalstadions proberen ze het inmiddels uit te bannen, maar langs een wielerkoers kun je vooralsnog ongestraft bier gooien naar de renners. Het lijkt wachten op de eerste keer dat het mis gaat. Want zolang een renner geen aangifte doet, gebeurt er niets.
Komend weekend staat de Amstel Gold Race op het programma. Het profpeloton koerst ruim 250 kilometer dwars door Zuid-Limburg. Onder hen wereldkampioen en tevens een van de topfavorieten Mathieu van der Poel. En hoewel hij vooral fans heeft, duiken de laatste tijd ook types op die bier naar hem gooien of andere dingen.

Hoofd niet bij

"Ik kan daar met mijn hoofd niet bij", zegt Huub Damoiseaux aan de toog van wielercafé Aan de Kirk in Sibbe. Bijna veertig jaar lang was hij zelf de uitbater van de zaak, maar sinds twee jaar geniet hij van zijn oude dag. En heeft hij nog meer tijd voor zijn grote passie, wielrennen.

Aanpakken

"Mathieu van der Poel is fantastisch, een fenomeen", zegt Huub die met een schuin oog de Brabantse Pijl op televisie in de gaten houdt. "Blijkbaar zijn er nu ook mensen die zijn successen niet waarderen, jaloezie, afgunst misschien. Maar dat je dan bier naar zo'n kampioen gooit, dat gaat er bij mij niet in. Die gasten moeten ze aanpakken."

Ondoenlijk

Biergooiers aanpakken, die reactie zullen de meeste wielerliefhebbers geven. Maar de kans dat dat gaat gebeuren, lijkt niet zo groot. "Dit zijn wedstrijden in lijn, van zo'n 250 kilometer van A naar B. Wij kunnen niet alles in de gaten houden", laat en woordvoerder van de politie weten. "Ondoenlijk."

Aangifte

Maar ook al zou een politieagent getuige zijn van het moment dat iemand bier gooit naar een wielrenner, dan komt de gooier er zeer waarschijnlijk nog mee weg. "We staan daar de koers te begeleiden en kunnen dat niet uit onze handen laten vallen om zo iemand aan te pakken. Alleen als er achteraf aangifte wordt gedaan door een renner, kunnen we iets gaan doen."

Mikpunt

Maar wereldkampioen Mathieu van der Poel lijkt niet van plan om aangifte te gaan doen. Hij reageert vooralsnog schouderophalend op enkele incidenten. In de Ronde van Vlaanderen was hij het mikpunt van biergooiers en ook in Parijs-Roubaix gebeurde het. Daar zorgde nog een ander incident voor opschudding. Een vrouw gooide een petje naar Van der Poel terwijl hij in volle vaart over de kasseien vloog.
De vrouw in kwestie heeft zich inmiddels gemeld en zegt dat ze niet de bedoeling had om Van der Poel iets aan te doen. Waarom ze hem dan wel in gevaar bracht, gaat ze binnenkort uitleggen aan een wielervakbond.

Alcohol

Hier was het waarschijnlijk niet de alcoholinname die een rol speelde bij de petjesgooier, maar vaak zal dat wel een belangrijke factor zijn, denkt psycholoog Karlijn Massar van de Universiteit Maastricht. "We hebben allemaal driften en onder invloed van alcohol bijvoorbeeld zijn we minder goed in staat die onder controle te houden. En groepsdruk zal ook een rol spelen. Als er een groep staat die fan is van de tegenstanders van Van der Poel, kan je status winnen door bier naar Van der Poel te gooien."

Ophouden

Oud-renner Leo van Vliet is koersdirecteur van de Amstel Gold Race. Hij wil niet te veel woorden vuil maken aan de biergooiers. "Ik weet ook niet wat die mensen bezielt. Maar ik hou m'n hart ook weleens vast, vooral die menigtes in de Tour de France. Gekken die in hun onderbroek met een vlag langs de renners mee rennen. Hou daar toch mee op."
Van Vliet ligt niet wakker dat er zondag iets kan gebeuren. "Nee, het heeft geen zin hier bang voor te zijn. Maar nogmaals, laten we het ook niet te groot maken. Het zijn een paar gekken."

Mooie tijd

In café Aan de Kirk in Sibbe hangen de zwart-wit foto's van de broers Huub en Ger Harings, zonen van het dorp. Huub reed meerdere keren de Tour de France en Ger is Nederlands kampioen geweest. Allemaal in de jaren zestig. Huub Damoiseaux vertelt er graag over. "Mooie tijd, maar toen zal er ook weleens wat gebeurd zijn vanaf de kant. Laten we hopen dat het zondag gewoon netjes blijft. Zonder tegenslag, zal Mathieu winnen. Zou niet weten wie hem nu kan verslaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!