Nieuws

Wasserij mag staking hervatten van rechter, in Hardenberg en Deventer ligt het werk al stil

Wasserij Moderna in Hardenberg opnieuw in staking
© Gert Stegeman
De rechter ziet geen reden om werknemers van grote wasserijen te verbieden om te staken voor een goede cao. Dus doen vandaag werknemers van dertien textielverzorgingsbedrijven in Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant mee aan stakingsacties die waren voorbereid door vakbond FNV. Bij Textielservice Moderna in Hardenberg en CWS Workwear en CWS Hygiëne in Deventer is het werk voor 24 uur stilgelegd.
Brancheorganisatie FTN (Federatie Textielbeheer Nederland) spande gisteren bij de rechtbank in Utrecht een kort geding aan om nieuwe stakingen in de wasserijen te laten verbieden. Vorige week werd al bij enkele textielverzorgingsbedrijven gestaakt voor een beter loon. De werkgevers wilden via de rechter voorkomen dat de textielwasserijen vandaag opnieuw het werk neerleggen. Ziekenhuizen en verpleeghuizen zouden namelijk te veel last hebben van nieuwe stakingsacties. Zij laten beddengoed en ander verpleegtextiel schoonmaken door de wasserijen.
Ook vinden de werkgevers dat er nog geen reden is om te staken, omdat met vakbond CNV afspraken zijn gemaakt voor een nieuwe cao. De vakbondsleden moeten hier alleen nog mee instemmen.

Van tafel vegen

De rechter heeft de argumenten van de werkgevers van tafel geveegd. Hij stelt dat ook in zorgwasserijen mag worden gestaakt. Wel maximaal twee zorgwasserijen per dag en niet langer dan 24 uur.
Voor de FNV was dat het sein om de voor vandaag geplande 24 uurs-staking door te laten gaan. Bestuurder Dino Djulbic van FNV Procesindustrie: "De uitspraak is duidelijk, dus we gaan door met onze acties. Dat zoveel mensen in de wasserijen staken, is uniek. Zij hebben dit nog nooit eerder gedaan. Het geeft aan hoe vastberaden we zijn."

Bijna minimumloon

Met gemiddeld vijf procent salarisverhoging die wasserijen het personeel dit jaar wil geven, blijven de lonen ver achter op de automatische prijscompensatie en worden de vergoedingen bijna ingehaald door het minimumloon. FNV eist minstens negen procent loonstijging voor de 7000 werknemers in de industriële wasserij. De lonen moeten daarnaast automatisch meestijgen met de prijzen in de winkels.
In de nieuwe arbeidsovereenkomst zitten ook verslechteringen die de werkgevers willen doorvoeren. Zo zou de eindejaarsuitkering verdwijnen en worden verwerkt in het loon. Een sigaar uit eigen doos, meent de vakbond. Verder zouden werknemers minder te zeggen krijgen over werktijden en roosters. Dat kan zorgen voor meer werkdruk en onregelmatige tijden.

Mond snoeren

Yolanda Reus van FNV Procesindustrie noemt het nieuwe cao-voorstel van de werkgevers onbespreekbaar: "Het is toch wel triest dat de werkgevers op deze manier proberen om de mensen in de wasserijen de mond te snoeren. Terwijl die maar één ding willen: een goede cao, zonder verslechteringen en met een salaris waarvan ze hun boodschappen en rekeningen kunnen blijven betalen. Nu, maar ook straks nog."
Naast het inkomen vindt de vakbond ook de gezondheid van de werknemers belangrijk. "Zij doen zwaar werk en willen nu, en later als ze met pensioen zijn, ook gewoon met hun gezin kunnen genieten van hun leven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.