RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Staat keert 900 miljoen uit aan gedupeerde SNS-beleggers

Een SNS-reclamebord. Beeld © Peter Hilz

De staat heeft in totaal voor 900 miljoen euro aan schadeloosstellingen en rente betaald aan beleggers van de in 2013 genationaliseerde bank SNS Reaal. Vorig jaar kwam onherroepelijk vast te staan dat de beleggers gecompenseerd moesten worden.

In 2013 stond SNS op omvallen als gevolg van de financiële crisis die de wereld toen in zijn greep hield. De staat nationaliseerde de bank, waarmee de tegoeden op 1,6 miljoen spaarrekeningen en 1 miljoen betaalrekeningen veilig werden gesteld.

Hoge prijs

Maar beleggers betaalden daar een hoge prijs voor, zij kregen geen vergoeding. Niet alleen de aandeelhouders bleven met lege handen staan, maar ook mensen en bedrijven die SNS geld hadden geleend via obligaties.

Staat
Lees ook:
Staat moet onteigende schuldeisers SNS Reaal 805 miljoen betalen

De obligatiehouders zijn daarmee onterecht benadeeld, oordeelde de Ondernemingskamer al in 2021. Dat werd vorig jaar nog eens bekrachtigd door de Hoge Raad. En dus was een schadevergoeding op zijn plaats. De Ondernemingskamer bepaalde dat beleggers in totaal 805 miljoen euro moesten krijgen, plus rente. Ruim 50 miljoen euro daarvan was al in 2013 uitgekeerd.

900 miljoen euro

Uiteindelijk is er 704 miljoen euro uitbetaald aan gedupeerden die zich hebben gemeld. Daarbovenop is nog 200 miljoen euro rente betaald, waarmee het totaal op ongeveer 900 miljoen euro komt. 

In totaal is er voor een bedrag van 49 miljoen euro (62 miljoen euro inclusief rente) niet of te laat een claim ingediend. Dat geld stroomt terug naar de kas van Financiën. 

Aandeelhouders kregen niks

Aandeelhouders in SNS Reaal hebben uiteindelijk geen cent gevangen bij de onteigening. Omdat de bank failliet zou gaan zonder ingrijpen, waren de aandelen volgens de staat in feite waardeloos. De verschillende rechters waren het daarmee eens.