Terug naar de krant

Max Werner (70) overleden, drummer en vocalist van Kayak

Leeslijst Nieuws
(1953-2024) De Hilversumse Max Werner overleed maandag. De drummer en vocalist van Kayak boekte in de jaren zeventig en tachtig internationale bekendheid. Hij was percussionist in hart en nieren – en vooral geliefd om zijn stem.
Leeslijst

Max Werner, drummer, zanger, en songwriter van de Nederlandse rockband Kayak is maandag overleden. Dat maakte de band donderdag bekend op zijn website en sociale media. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend, maar hij had al eerder gezondheidsproblemen. Hij werd 70 jaar. Werner was bijzonder populair als vocalist, maar speelde naar eigen zeggen liever drums.

Kayak ontstond uit de schoolband van de - naar eigen zeggen - ‘buurvriendjes’ Ton Scherpenzeel (toetsenist) en Pim Koopman (eerste drummer). In poppodium De Vorstin in Hilversum begonnen zij in 1972 de band Kayak samen met Werner en Johan Slager, die van het Hilversumse conservatorium kwamen. Slager werd gitarist en Werner vocalist, al leerde hij op de muziekschool drummen. Met hun symfonische rockalbums boekten ze al op jonge leeftijd nationaal succes. In de jaren zeventig haalde de single Ruthless Queen de zesde plaats in de Nederlandse Top 40.

De band wisselde over de jaren meermaals van bezetting. Zo wisselde Werner ook van rol, eind zeventiger jaren werd hij drummer in de band. Hij had „zich altijd meer drummer gevoeld en was van lieverlee zanger geworden, omdat iedereen hem in die rol wilde vanwege zijn unieke stem”, zo staat op de website van Kayak.

De band brak op in 1982. Werner was al bezig met solowerk, met zijn eerste progrock-album Rainbow’s End in 1979. Een hit uit zijn tweede album in 1981, Rain in May, haalde de derde plek in de Nederlandse Top 40 en de tweede in Duitsland. Kayak maakte rond de eeuwwisseling een comeback, met Werner weer als leadzanger voor het album Close To The Fire. Daarna vertrok hij om gezondheidsredenen.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in