Android-rom PixelExperience stopt na bijna zes jaar

PixelExperience, een custom Android-rom, gaat er na bijna zes jaar mee stoppen. De rom verscheen in 2017 en had als doel om de interface en beste onderdelen van een Pixel naar andere Android-telefoons te brengen.

PixelExperience werd in de afgelopen jaren een van de populairdere Android-roms. Toch kondigt eigenaar José Henrique nu aan met het project te stoppen. "Vanaf het begin van PixelExperience is het altijd ons doel geweest om gebruikers een naadloze, aanpasbare en veelzijdige Android-ervaring te bieden, die afgestemd is op een breed scala aan apparaten", aldus Henrique.

Waarom hij nu dan toch met stopt met het project, deelt hij niet. In februari werd echter al bekendgemaakt dat hij een stap terug had genomen, zodat hij zich meer kon richten op 'zijn werk en leven'. Destijds verschenen bètaversies van PixelExperience-builds gebaseerd op Android 14.

Henrique zegt nu dat er geen nieuwe builds meer komen van PixelExperience, maar dat de website wel online blijft staan, wat betekent dat oudere roms beschikbaar blijven voor geïnteresseerden. "Nu we afscheid nemen van de actieve ontwikkeling, wil ik mijn diepste waardering uitspreken voor elk lid van onze gemeenschap, testers, bijdragers en alle supporters. Jouw passie en toewijding zijn de drijvende kracht geweest achter elke mijlpaal die we hebben bereikt."

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

11-04-2024 • 09:17

32 Linkedin Whatsapp

Submitter: Mariuslol

Reacties (32)

32
32
30
1
0
2
Wijzig sortering
Zonde, was in mijn optiek 1 van de fijnste roms om te gebruiken, het gaf je ook echt een Pixel Experience op non-Pixel telefoons. Je merkt wel dat de custom roms community aan het minderen is, veel fabrikanten bieden uberhaupt niet meer de mogeljikheid tot de unlock van de bootloader. Alleen Google zelf en Xiaomi hebben nog grote development communities, als het op nieuwe telefoons aan komt.
beetje off-topic maar ik vind dat de mogelijkheid geven tot het unlocken van de bootloader en het publiceren van drivers gewoon wettelijk verplicht zou moeten worden. Geldt niet alleen voor telefoons ook, maar bijvoorbeeld auto's net zo.

Ik zou zelf liever nooit in een auto willen stappen waarin de computer in contact staat met de belangrijkste onderdelen van de auto, zoals bij Toyota een paar jaar geleden. Zo zou ik ook geen telefoon willen gebruiken waar je eigenlijk geen keus hebt of je data wel of niet gedeeld wordt met de rest van de wijde wereld.
beetje off-topic maar ik vind dat de mogelijkheid geven tot het unlocken van de bootloader en het publiceren van drivers gewoon wettelijk verplicht zou moeten worden. Geldt niet alleen voor telefoons ook, maar bijvoorbeeld auto's net zo.

Ik zou zelf liever nooit in een auto willen stappen waarin de computer in contact staat met de belangrijkste onderdelen van de auto, zoals bij Toyota een paar jaar geleden.
Ehm, dat laatste heeft toch helemaal niks te maken met vrijgave van bootloaders en het publiceren van drivers? Ik denk overigens dat er inmiddels vrijwel geen auto meer te krijgen is waarvan de verschillende computersystemen niet op de één of andere manier met elkaar in verbinding staan.

Dat de bootloader van auto's niet vrij is, is dus niet meer dan logisch. Ik neem aan dat de functionaliteit van centrale schermen inmiddels ook onderdeel zijn van de EU-typegoedkeuring (die worden immers ook gebruikt om verplichte veiligheidssystemen mee aan te sturen). Het lijkt me dan ook pertinent niet de bedoeling dat iedereen er een custom ROM in z'n auto kan installeren, waarvan je maar af moet vragen of alle hardware naar behoren functioneert (of überhaupt iets doet) en waarvan niemand ook maar enige aansprakelijkheid accepteert als er iets mis gaat door de installatie of het gebruik van de custom ROM.
Okee, dan stap je bij je vriend in de auto die zelf een beetje heb lopen hannessen. Voel je je dan veilig?

Voor een telefoon snap ik dat maar een auto is toch andere koek.
Ik zou niet graag in een auto stappen waar cruciale dingen worden geregeld door een of andere nightly rom van een hobbyist.
Dat zal er deels mee te maken hebben dat de tijd dat custom ROMS extra functies aanboden allang achter ons ligt. Ik was 20 jaar geleden een fervent bezoeker van XDA developers, van de tijd dus dat het nog over onofficiele Windows Mobile upgrades ging en smartphones nog PDA's werden genoemd. Na de overstap naar Android ben ik daar aardig in meegegroeid maar pakweg een jaar of 7 geleden ben ik langzaam afgehaakt. Het bood niet voldoende toegevoegde waarde meer voor de tijd die je erin moest stoppen en sinds mijn eerste Pixel (4a) krijg ik van Google sneller Android upgrades dan van wie ook, boordevol features waarvan ik nog niet eens de helft gebruik. Mijn telefoon is nu gewoon altijd up-to-date en het komt bijna letterlijk aanwaaien in de vorm van OTA updates. Gemak dient de mens.
Android is na 15 jaar ook wel een beetje "af".
Ja, idk. Windows 7 had van mij de laatste versie mogen zijn maar de updates van mijn macbook bevatten nog geregeld nuttigheden. Het is inderdaad stukken volwassener dan eerst.
Jammer. Mijn OnePlus 7 Pro wordt niet meer officieel ondersteund door OnePlus.
Ik heb het afgelopen jaar met vee plezier PE13 gebruikt, en dat werkte super.
Toen zag ik recentelijk dat LineageOS Android 14 beschikbaar was, en dat wilde ik proberen. Maar, daar werkt mijn bankapp niet op (Reddit thread). Dat zeggen ze ook in de beschrijving, dat ze dat soort beveiligingen niet omzeilen.
In PE13 werkte dat feilloos. Ik was aan het wachten op de stabiele versie van PE14 voor mijn telefoon, maar die zal dus niet verschijnen.
Erg jammer.

Toch maar eens op zoek naar een geschikte andere rom.
Heel sterk advies voor Yaap, gebruik hem nu zo'n anderhalf jaar naar volle tevredenheid op mijn OP 7T. Zeer regelmatig OTA update's geven ook vertrouwen in de development.

Android 14 is een tijdje geleden ook al bereikt bij Yaap.

Welke bank-app gebruik je? Ik kan met de Rabobank app goed vooruit in ieder geval.
ASN Bank. Het gaat daar mis bij het genereren van de security keys voor de key attestation (geen idee wat dat precies is... maar het is vast heel belangrijk ;) ).
Dat probleem heb ik ook. Zijn er naar jouw weten uberhaubt roms die dit probleem omzeilen?
Nouja, ik had het probleem dus niet op PE 13.
En volgens mij heeft bijna elke custom rom die wel ingebakken. Behalve dus LineageOS, maar die doen dat bewust.
ah okay. Ik draai nu dus lineage op m'n Motorola Edge 30, dus mijn bankapp doet het niet (gold overigens al voor Android 13)
Luthers probleem heeft specifiek te maken met key attestation wat niet werkt op OnePlus apparaten met unlocked bootloader. Zo ver ik weet heeft alleen de ASN bank app hier last van. De Rabobank app werkt op mijn OnePlus 8T met LineageOS zonder problemen. Hiervoor is wel Magisk + PlayIntegrityFix nodig. Fixt ook google wallet.

Als je Magisk + PlayIntegrityFix installeert op je motorola zal je bankapp het waarschijnlijk doen.
(vergeet niet je bank app aan de deny list in Magisk toe te voegen.)

Note: Dit zit niet standaard in LineageOS omdat het een omzeiling is van een "beveiligings" functie.
Google blokkeerd deze omzeilingen ook soms nu al een paar maanden geleden maar daarvoor een tijdje wekelijks.

[Reactie gewijzigd door Vipe op 11 april 2024 16:41]

Al geprobeerd met Shamiko module?
Grappig, ik zit helaas met exact hetzelfde probleem. Ook een OnePlus 7 Pro op PE13. Ik zat gisteren nog naar LineageOS te kijken, maar na het lezen van je bank-app problemen zie ik daar vanaf. Ik zit namelijk óók bij ASN :+

Heb je toevallig al een alternatieve Android 14 rom gevonden waar de app wel op werkt? Zoja dan ben ik erg benieuwd :)
Ik heb op mijn OnePlus 6 nu ook sinds kort LineageOS 21 (Android 14) draaien en de bankapps die ik gebruik werken nog. Echter ze zijn af en toe erg traag met inloggen of bij uitvoeren van betalingen.
Andere apps zoals F1TV willen ook soms ook gewoon niet opstarten. |:(
Ja, kennelijk is dit specifiek iets voor ASN. Ik had hiervoor ING, en daar had ik het probleem niet mee.
De source code word niet openbaar gemaakt zodat andere er verder aan kunnen ontwikkelen? Dat is best jammer.

Ik weens hem veel geluk met zijn prive en werk leven.
De source code is altijd al openbaar geweest:
https://github.com/PixelExperience
Wat vrij nutteloos is aangezien er maar 1 user de owner is die dingen kan approven en mergen. Lekker handig zo'n single-point-of-failure. :+
Ik weet niet wat daar verkeerd aan is, want alles op github kan je een fork van maken en daarna zelf committen, pullen, pushen, approven en mergen en builden.
Niks aan het handje dus, doe met de code wat je wil, je kan er alles mee doen.
Been there, done that. Dat is een stuk moeilijker dan je denkt, en dan heb ik 't niet over hoe moeilijk het is om te forken. Ik heb nu twee grote projecten op GitHub overgenomen door een org aan te maken.

Leuk dat je dan een fork hebt gemaakt, maar de 14k stars (en dus nog meer users) somehow informeren dat het originele project zo dood is als wat is zo goed als onmogelijk. Ik zie dat nu ook: we hebben na een halve maand 'pas' 1000 stars en het originele project heeft er 14k. Tja, dan moet je dus die hele naamsbekendheid opnieuw opbouwen. Daarom er zelf een pesthekel aan als mensen in hun uppie een project willen draaien. Dat moet je niet af laten hangen van één persoon.
Werk en prive zijn in een andere levensfase waarin je bijvoorbeeld een gezin sticht heel andere dimensies geworden. Hier in de diverse fasen ook radicaal afscheid moeten nemen vanwege het een en ander. Ook kan werk anders worden waardoor je meer moet reizen bijvoorbeeld. Al met al kun je zo niet zomaar meer alles doen.
Gezien de 6 jaar+ die hij heeft volgehouden is het wel een flinke bijdrage, maar ook de standaard 7 jaars cyclus lijkt het, van verhuizen, veranderingen etc.
waarbij dit ook nog eens een nagenoeg onbetaalde activiteit is. Een van de problemen van open-source/freeware, waarbij het lastig blijkt om continuïteit zonder verdienmodel te hebben. Als ontwikkelaar geef je kortbare tijd op in ruil voor waardering, als gebruiker krijg je iets van waarde gratis. Dat is een ingewikkelde balans. 7 jaar is knap
als gebruiker krijg je iets van waarde gratis.
En dat wordt o zo makkelijk vergeten. Hulde aan al die vrijwilligers die dit mogelijk maken.
Jammer dat het ermee stopt, maar ik begrijp het wel. De noodzaak voor custom roms is tegenwoordig een stuk lager dan in het verleden, de meeste telefoons zijn goed genoeg met hun eigen software.

Ik heb zelf altijd mijn telefoons van een nieuwe ROM voorzien met MicroG zodat er minder Google apps en dergelijke preloaded stonden, maar op mijn Xiaomi Mi 10t pro ben ik weer terug naar stock gegaan. Ik had elke keer gehannes met Google Wallet en "security issues detected" waardoor kaartbetalingen niet meer werkten.

Back to stock dus, en sindsdien geen problemen meer gehad. Volgende toestel wordt wel een Pixel. Ik wil die "Pixel experience" graag officieel.
Je bent dan mischien terug naar stock gegaan, maar dat toestel is nu wel EOL sinds October.
Dat is waarom ik meestal custom roms gebruikte, zo dat mijn telefoon tenminste nog updates kreeg (en in het geval van Xiaomi om ook alle twijfelachtige bloatware er af te krijgen).

En gezeur met security zou in mijn ogen niet mogen, hopelijk komt daar vanuit de EU ook nog wat regelgeving.
Pixelos is het alternatief eventueel. https://pixelos.net/
Pixelos is het alternatief eventueel. https://pixelos.net/
Dan is er ook nog Evolution X, met een vergelijkbaar doel.
In de tijd van Samsung galaxy s1 tot s9
Was het leuk.

Custom roms zijn nu gewoon verleden tijd.
Helaas.

Tenzij je geen waarde hecht aan Google of je camera of sommige bank apps.

Dan is het prima te doen.

[Reactie gewijzigd door Matthieu op 11 april 2024 15:44]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee