#BringThemHomeNow: zo waardig kan een solidariteitsdemonstratie zijn

Rustige en vreedzame manifestatie op Museumplein

Titelfoto bij artikel #BringThemHomeNow: zo waardig kan een solidariteitsdemonstratie zijn Ines van bokhoven opiniez

Foto: Teun Voeten

Hoe voel je je als je geliefde is gegijzeld door een Hamas-terroristenbende en je niet weet hoe het met hem of haar gaat en of zij nog leven? En dat de wereld je verdriet vergeet omdat antisemieten de boventoon voeren? Op het Museumplein in Amsterdam kwamen afgelopen zondag mensen bijeen die zich hier druk om maken, rustig en waardig, met de slogan: #BringThemHomeNow. Ines van Bokhoven doet verslag.

Een van de ergste dingen die je als ouder kan overkomen, is het verlies van je kind. Ik heb het in mijn omgeving gezien, hoe kapot mensen kunnen zijn na de dood van een van hun kinderen. Het is een verlies dat je, denk ik als kinderloos mens, waarschijnlijk nooit te boven komt. Maar wat me eerlijk gezegd nog erger lijkt, is het verlies van je kind doordat het verdwijnt. Zomaar, weg. En je weet niet waar het kind is, of het nog leeft, of het goed gaat, of het veilig is. Je weet niks. Weinig mensen zullen moeite hebben gehad zich te verplaatsen in de ouders van Madeleine McCann, de afgelopen jaren, en hun verwoede pogingen de waarheid boven tafel te krijgen.

 

Gijzelaars

Afgelopen zondag, op de demonstratie die op het Museumplein in Amsterdam werd gehouden om nog eens te benadrukken dat er dus meer dan honderd Israëlische gijzelaars door Hamas worden vastgehouden, kostte het weinig mensen moeite zich te verplaatsen in Momy Cohen, de vader van Eliya, een jongeman die een van die gijzelaars is – gijzelaars die de wereld vergeten lijkt te zijn.

De wereldvreemde deug-BN’ers, zoals Georgina Verbaan en Hanneke Groenteman, die het nodig vonden zich in een video uit te spreken tegen deze oorlog – ten gunste van Gaza, uiteraard – schijnen het bestaan van deze onschuldige slachtoffers niet meer te kennen. Geen van hen heeft het erover in dat potsierlijke stukje ‘schaapachtig meeloop-werk’ en het is dan ook terecht dat Bart Nijman deze actie, met de beschamende video erbij, volledig fileerde. En hij niet alleen.

 

Trauma

Het laatste wat Cohen zag van zijn zoon was een foto, vertelde hij. Een foto waarop het leek dat Eliya nog leefde. En sindsdien heeft hij niets meer vernomen. Zondag 7 april was het precies een half jaar geleden dat deze mensen bruut werden ontvoerd. De wereld lijkt er niet meer naar om te kijken en waar de ouders van Madeleine hun verdriet met de hele wereld kunnen delen, zo zijn de familieleden van deze verdwenen mensen in de ogen van veel media weinig anders dan paria’s die blijkbaar geen recht hebben op medeleven. Het is beschamend. “Mijn zoon heeft het recht te leven”, sprak Cohen. Je kon het verdriet door de menigte heen voelen gaan.

Want leeft u zich eens in deze mensen in. In de familie van baby Kfir Bibas, die met zijn hele gezin werd ontvoerd. Het IDF heeft goede hoop dat het gezin nog leeft, nadat de belofte deze mensen vrij te laten nooit werd ingelost. Kfir werd 18 januari 1 jaar oud. Leeft u zich eens in, in hoe de oma van Kfir zich moet voelen. Gewoon, eventjes, een minuutje maar. Want het kan Georgina Verbaan en Hanneke Groenteman niet schelen, het lot van dit gezin of de vraag op welke manier de kleine Kfir groot zal worden, met dit vreselijke trauma aan het begin van zijn leven. En Kfir mag niet zomaar vergeten worden, net als al die andere gijzelaars.

 

Hamasgeweld verdedigen

En daarom was de demonstratie afgelopen zondag belangrijk. Want het gaf ons de kans het verhaal van de vader van Eliya te horen, zijn verdriet en angst te zien, en nog eens goed te beseffen wie in dit verhaal de boosdoener is. Zelfs dr. Phil was er onlangs eenduidig over in een confronterend gesprek tussen twee Amerikaanse Pally-dames en Mosab Hassan Yousef. Yousef is de zoon van Sheikh Hassan Youssef, die op zijn beurt weer een van de oprichters en kopstukken van Hamas is – maar Mosab heeft zijn vader en Hamas al lang geleden de rug toegekeerd. De dames verdedigden het Hamasgeweld met het argument dat het gezien moest worden door de lens van de honderden jaren geschiedenis die eraan vooraf gingen, en toen verloor dr. Phil zijn geduld: “No, I don’t! That’s either right, or it’s wrong, and it was wrong.”

 

Onacceptabel

En zo simpel is het: in geen enkel conflict tussen welke strijdende partijen ook is wat Hamas deed en blijft doen acceptabel. Dat was wat iedereen zondag wilde uitdragen tijdens dat samenzijn. Dat was de vuist die we wilden maken: dat het onacceptabel is dat deze mensen, alleen omdat ze Joods zijn, blijkbaar mogen worden ontvoerd en zomaar verdwijnen. Nooit hebben we dat een te verdedigen manier van doen gevonden en het feit dat er nu zo weinig aandacht voor is, zo weinig verontwaardiging over te voelen is, spreekt treurige boekdelen.

Dit is geen genocide, dit is een oorlog. Eentje die Israël terecht en legitiem keihard voert: hun noodzaak tot zelfverdediging is een toegestane reden tot oorlog, zo hebben we internationaal afgesproken. Want er zijn regels voor oorlogen. Het feit dat iedereen wegkijkt van hoe onmenselijk Hamas die regels blijft overschrijden, terwijl Israël elke dag weer wordt neergezet als genocidaal monster, maakte een bijeenkomst zoals afgelopen zondag bitter noodzakelijk.

 

Vreedzaam en waardig

En hoe vreedzaam verliep het. Hoe emotioneel en desondanks kalm waren deze mensen bij elkaar. Nergens agressie, geen geweld, niks gesloopt, niemand bedreigd. Mensen zongen, mensen luisterden naar de sprekers, zoals Frits Barend en rabbijn Raphael Evers – die als eerste sprak en de pech had dat de stroom uitviel, waardoor bijna niemand hem kon horen. Maar dat loste de rabbijn handig op door het publiek voor te gaan in gezang, en daarmee werd de bijeenkomst ook meteen in harmonie geopend en was er een groot gevoel van saamhorigheid.

Een van de meest felle toespraken kwam van Claudia van Zanten, Kamerlid voor BBB. “Hoe je ook over de oorlog denkt, het mag de Israëlische burgers niet worden aangerekend. En al helemaal mogen de Joden in Nederland hier niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Wij houden de Turken in Nederland ook niet verantwoordelijk voor het beleid van Erdogan. Dus stop ermee.” Ze kreeg voor die ware woorden alleen al een stevig applaus.

 

Humanity, where are you?

Tussen de sprekers door werd er luid geblazen op de sjofar (ramshoorn), twee stuks werden er rondgedragen: een eeuwenoude Joodse traditie, die al in het Torah-hoofdstuk Exodus wordt beschreven. Rabbijn Menno ten Brink hield een vurig betoog en vertelde aangrijpend over wat Hamas heeft aangericht op 7 oktober van vorig jaar, en riep opnieuw op tot het vrijlaten van de gijzelaars. “Humanity, where are you?” vroeg hij vertwijfeld. “We don’t hear you enough on that topic.”

Hij herinnerde het publiek aan de naderende Pesach, het feest waarop de bevrijding uit Egyptische slavernij wordt gevierd. En ook Mozes, zo legde hij uit, drong er bij de farao op aan om zijn volk vrij te laten. De farao wilde niet luisteren en we weten allemaal dat dat een onverstandige beslissing was. Mensen horen vrij te zijn en in vrede te leven: rabbijn Ten Brink heeft gelijk. Bring them home now.

 

Antisemieten

Dus wat is het belangrijk dat we onze afschuw blijven uitspreken over wat er gebeurt. Want dan ben je vrijgelaten, als gijzelaar, en dan loop je op Schiphol tegen een islamitische antisemiet aan die paspoorten controleert. Uit de rij getrokken worden, uitgescholden worden waar andere passagiers bij staan, ongefundeerd beschuldigd worden van fraude – enfin, het is noodzakelijk dat we ons blijven laten horen, dat we hier niets van accepteren. Iets soortgelijks overkwam twee Israëlische broers die het Nova-festival overleefden ook al onlangs op een Brits vliegveld. Broers die nota bene levens hebben weten te redden tijdens de pogrom die daar plaatsvond.

 

Verdriet en menselijkheid

Zoals ik al schreef: er was verdriet voelbaar tijdens deze bijeenkomst. Verdriet dat bij de woorden van de sprekers de aanwezigen hard raakte. De borden die we droegen, gemaakt door Teun Voeten (net als de prachtige foto’s bij dit stuk) die ons er meteen mee vol hing toen we aankwamen, gingen elke keer hoog de lucht in als de mensen boos en indringend hun “Bring them home now!” in koor uitriepen. En dat werd vaak geroepen.

Ik kan niet meer tegen video’s zoals die van Groenteman en Verbaan et al: ik heb mijn buik meer dan vol van het eenzijdige kijken en het monsterverbond dat links sloot met de islam, waardoor er geen enkele sprake meer lijkt te zijn van enige objectiviteit. Van redelijkheid. Van menselijkheid, zelfs. Als je zo achteloos over ruim honderd onschuldige, gevangen mensen heen kunt stappen, als je daar zo schouderophalend over kunt zwijgen, dan ben je iets kwijt van je menselijkheid. Van je empathie. Als u de woorden van de familieleden van de gijzelaars zelf tot u wilt nemen: terwijl ik dit schrijf is mijn collega Maaike van Charante enkelen van hen aan het interviewen en dit zal uiteraard bij OpinieZ te lezen zijn. Ik beveel het u van harte aan. Neem het tot u, leef u in, en laat uw afschuw horen.

Want er was juist zoveel menselijkheid voelbaar op het Museumplein afgelopen zondag: we zongen, we luisterden, er werd op het podium gemusiceerd, er werd samen getreurd, gerouwd, maar ook hoop gevoeld op een goede afloop, op vrede – op foto’s, later, van baby Kfir die op zijn oma’s schoot zit. Op berichten van Eliya die zijn leven weer oppakt en iets van geluk vindt. Op foto’s van gijzelaars die thuiskomen en door hun geliefden in de armen worden genomen.

 

Hatikvah

De bijeenkomst werd waardig afgesloten met het spelen en zingen van Hatikva, het Israëlische volkslied. En ik denk dat ik maar met de woorden van dat lied afsluit.

Od lo ‘avda tikvatenoe
Hatikva bat shnot alpayim:
Lehijot ‘am chofsjie beartseenoe –
Erets Tsijon veJeroesjalajiem.

“Is onze hoop nog niet verloren
De hoop die al tweeduizend jaren leeft
Een vrij volk te zijn in ons land
Het land van Zion en Jeruzalem.”

Bring them home now.

 

Foto’s: Teun Voeten. Vond je dit artikel goed? Steun Ines van Bokhoven via inesvanbokhoven.backme.org

Over de auteur

Ines van Bokhoven
Ines van Bokhoven
Schrijfster van historische romans, vrouw met een mening en liefhebber van 'common sense’.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.Nijhuis
H.Nijhuis
18 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel. Je zou wensen dat de Nederlanders ontwaken uit hun politieke waan en weer normaal gaan nadenken. Wat een mooi land zouden we dan hebben.

Marien
Marien
17 dagen geleden
Antwoord op reactie van  H.Nijhuis

ja, dat zou je wel wensen, maar ik verwacht toch dat velen niet meer normaal kunnen nadenken. Zeker in Hilversum en die dure plaatsen waar die vreselijke BNers wonen en de grote steden niet.

Laatste aanpassing 17 dagen geleden door Marien
R Bil
R Bil
18 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Het lezen van dit artikel bezorgt je tranende ogen. Wat in een vreselijke eenzijdige Hamas lovende maatschappij zijn wij terechtgekomen. Ik vind het zeer beschamend. Men moet in de opvoeding een plaats inruimen voor de geschiedenis en op scholen eerlijk onderwijs hierover gegeven. Maar wij leven in een knuffelmaatschappij waarbij wij de dictatuur van Hamas over ons heen roepen. Nu al leven wij immers onder het juk van de moslims. Wij hebben ons aan te passen aan hun regels. Wij vieren al ramadan en de NOS (hoe zou het ook anders) toont ons uitgebreid de viering van het Suikerfeest . De politiek omarmt de moslims en onze eigen cultuur wordt vernietigd. Moslims voor alles. Daarom zal de jood in dit land niet meer veilig zijn Intriest hoe Nederland in ruim 40 jaar veranderd is van een democratische staat gebaseerd op christelijke waarden v in een moslimstaat dank zij links. Gelukkig zijn er nog columnisten zoals bij Opiniez. Ga daar mee door.

Marien
Marien
17 dagen geleden
Antwoord op reactie van  R Bil

Dat is wel zoals het nu gaat. Ik vind het onbegrijpelijk dat een weldenkende westerling de gevaren van de politiek verwevenheid van de islam in onze cultuur niet zorgelijk vindt, met de sharia wetgeving waar velen aan vast zitten. Het zijn beslist niet allemaal mensen die heel rigide in de leer zijn, maar toch wel HEEL erg veel. En de seculiere westerling schopte aan tegen de eigen rigide Christelijke cultuur vanaf de jaren zestig en omarmt nu een HEEL wat gevaarlijker stroming. ONBEGRIJPELIJK.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
16 dagen geleden
Antwoord op reactie van  R Bil

Een krant kopte deze week dat het onderwijs inzake het conflict goed is maar het het groeiend antisemitisme niet verhinderd. Ik heb de geschiedenisboeken van mijn kinderen regel voor regel kritisch gelezen en het veehaal is idd wel in orde. Die geschiedenis gaat eeuwen terug en in begrijp dat op school ook niet alles kan worden behandeld. De Dreyfus-affaire van 1895, de Conferentie van San Remo uit 1920, etc. De jodenhaat komt dus vooral uit de familie, uit de religie van de oorlog, de media en de moskee. En onwetendheid. Iran, where are your Jews?

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
18 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u wel.
Het is onverteerbaar dat in ons land, waar gelijke behandeling enz. elke dag met betrekking tot allerlei bevolkingsgroepen door de strot wordt geduwd, zo ongelijk gehandeld wordt als het om joden gaat.
De gelijkgeschakelde media die elke oprisping van BLM, KOZP, letterbak, XR, NGO’s e.d. dagelijks en tot vervelens toe in de herhalingen gooien, waar waren ze om van deze manifestatie verslag te doen?
Neutrale en feitelijke berichtgeving? Ammehoela.
Tijd voor grote schoonmaak.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
17 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Ik wil er nog aan toevoegen, dat we met ons waardige opkomen voor het bestaansrecht van Israëlieten en Joden, de strijd zullen verliezen. Als zelfs ons politie apparaat een illegale, massale en luidruchtige inbeslagname van de openbare ruimte door aanhangers van de mohammedaanse ideologie belonen met het gedienstig en onderdanig verstrekken van koffie (ook betaald door de belastingbetaler) maken zij dit acceptabel. Neutraliteit, iemand?

Bulldog
Bulldog
18 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben ervan overtuigd dat als Hamas de gijzelaars vrijlaat, Israël zich terugtrekt.
Dat is een mogelijkheid die niet eens opkomt bij onze zogenaamd objectieve journalisten.
Hamas dat zijn Palestijnen die zich koesteren in de warme deken van het slachtofferschap.
Onze journalistiek en politici zijn alleen maar bezig het meest gewelddadige jongetje op het speelplein over de bol te aaien.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
16 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bulldog

Hamas kan niet veel gijzelaars meer vrij laten, omdat velen allang, al maanden lang, dood zijn.
Israëls regering beseft dat, dus gaan ze door met gaza aanvallen. Ze willen de meeste kopstukken uitgeschakeld hebben.

Roos
Roos
18 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel. Dank Ines van Bokhoven.

Marien
Marien
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

m.i zijn vrouwen als Georgina Verbaan en Hanneke Groenteman tamelijk dom als het om wereldproblemen gaat. Ze hebben gewoon niet de capaciteiten om dingen die gebeuren juist te duiden. ZEER gevaarlijk zulke domme opmerkingen als sommige BNers voor de buis durven te doen. Maar het ergst vind ik nog de uitspraken die Leo Lucassen (zogenaamd een hoogleraar maar in mijn ogen een rare vent) doet in de media over migratie kwesties en duiden van culturen. M.i heeft hij geen kennis maar alleen een mening en van DAT soort mensen vind ik stellige en mijn ogen foute domme uitspraken nog veel kwalijker. Want hij wordt als ‘deskundige’ gezien. Nou, je hebt overal zesjes of vijfjes.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
17 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

De experten die bij de MSM opgevoerd worden, kennen alleen het narratief van hun broodheren. De BN’ers die dat herhalen geven blijk van onwetendheid, maar denken zelf de wijsheid in pacht te hebben. Helaas kennen de meesten alleen de ‘wijsheden’ die herhaaldelijk worden gedebiteerd. Zo vaak dat ze uit het hoofd geleerd en tot waarheid zijn verheven.
Een van de hoofdschuldigen aan deze vorm van ‘influencen’ is de NPO.

Joop
Joop
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig goed geschreven artikel. Een must read voor iedereen die Hamas steunt. Ook voor wie Hamas niet steunt maar ondertussen wegkijkt en zich niet openlijk uitspreekt voor Israël. In de 2e wereldoorlog is er door de overgrote meerderheid ook weggekeken. Onlangs las ik een artikel over een kerk in Duitsland in de 2e wereldoorlog. Hun kerk stond naast de spoorlijn waarlangs de transporten liepen van de Joden die naar de kampen vervoerd werden. Zij konden de Joden horen schreeuwen. Hoe meer zij de Joden hoorden des te harder gingen zij zingen. Ook nu wordt er weer volop weggekeken en daardoor neemt het antisemitisme alleen maar toe.
We moeten een ding goed beseffen. De radicale moslims willen de wereld veroveren en iedereen moet zich bekeren tot de Islam. Het zijn eerst de Joden dan de christenen en dan de rest van de wereld.

Goep
Goep
17 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Van de Ijssel tot het Ij
Laat de gegijzelden vrij
Als de Gazanen vrede en vrijheid willen, laat de gegijzelden vrij, laat de “strijders” een herkenbaar uniform dragen en accepteer twee staten.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Die dr. Phil vatte het inderdaad raak samen. Vrij vertaald: Als je vind dat er op 7 oktober geen grens is overschreden, heb je geen morele grens.
Go IDF go !!!

Frans Kuijpers
Frans Kuijpers
18 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

Beste mevrouw Van Bokhoven,

U schrijft: “Een van de meest felle toespraken kwam van Claudia van Zanten, Kamerlid voor BBB. “Hoe je ook over de oorlog denkt, het mag de Israëlische burgers niet worden aangerekend. En al helemaal mogen de Joden in Nederland hier niet verantwoordelijk voor worden gehouden. Wij houden de Turken in Nederland ook niet verantwoordelijk voor het beleid van Erdogan. Dus stop ermee.” Ze kreeg voor die ware woorden alleen al een stevig applaus.”

Als u nu eens Israëlisch vervangt door Palestijns, zijn het dan net zo’n ware woorden/

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
17 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Frans Kuijpers

Het wórdt de gazaanse burgers ook helemaal niet aangerekend!
Ook niet door Israël.
Dat vele burgers daar helaas slachtoffer zijn geworden, is nauwelijks Israël aan te rekenen, maar wel degelijk en vooral de onderdrukkers van de gazanen, het addergebroed hamas, de terroristen die hen rucksichtslos als schild blijven gebruiken.
Uw vergelijking gaat niet op.
Als de hamasleden zich zouden overgeven is de oorlog en het leed voor de gazanen morgen voorbij.
Maar liever blijft men blijkbaar oorzaak en gevolg omkeren.

Marien
Marien
17 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Maar we hebben wel gehoord dat er veel burgers bij de aanval zijn meegegaan om te helpen. Omdat we niet weten wie dat wel deed en wie niet is het heel moeilijk om de burgers van Gaza als ‘onschuldig’ te duiden. Zelf heb ik daar zoveel moeite mee dat ik dat niet kan. Daarom ben ik echt TEGEN de Palestijnen en Hamas en VOOR Israel dal zijn die kolonisten en de meest rigide leiders OOK niet altijd even leuke mensen.
Maar Joodse burgers in de wereld moet je beschermen als internationale gemeenschap. Die UNWRA helpt de Palestijnen, maar waarom eigenlijk?

Laatste aanpassing 17 dagen geleden door Marien
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
16 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Het is inmiddels bewezen dat burgers meededen. Maar dat maakt niet elke burger tot dader. Wat wel een feit is, is dat de gehele burgerbevolking door hamasterroristen wordt onderdrukt en als levend schild gebruikt. Met geweld als dwangmiddel.
Overigens: Palestijnen als volk bestaan eigenlijk niet. Destijds werden allerlei arabische stammen bij elkaar geroepen en simpelweg tot palestijn verklaard met als doel om gezamenlijk Israël van de kaart te vegen.
En dat proberen ze onophoudelijk tot op vandaag.
En elke nieuwe generatie wordt met die haat opgevoed.
Dat arabieren moesten vluchten uit wat nu Israël is, berust op de kwaadwillende retoriek van de toenmalige leiders, die beweerden dat de joden hen zouden uitmoorden. Zo werd een ‘volk’ van ‘vluchtelingen’ gecreëerd, met overerfbare(!) vluchtelingenstatus, door het hoge geboortecijfer exponentieel groeiend, en met een hoogsteigen (dubieuze maar toch door het westen ruim gefinancierde) hulporganisatie. Ongekend. Nergens ter wereld voor andere (waarachtige) vluchtelingen groepen bestaand.

Bert van Zanten
Bert van Zanten
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Golda Meir beschikte nog over een Palestijns paspoort hoor.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Zanten

Kan zijn. Als A’dam zich binnenkort zou afscheiden van NL vanwege misschien een rechts kabinet, en eigen paspoorten gaat uitgeven, zijn haar inwoners dan ook voor eeuwig ‘vluchtelingen’?
Voor mij blijft staan dat dit raar is. Op zijn minst.

Bert van Zanten
Bert van Zanten
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

“Overigens: Palestijnen als volk bestaan eigenlijk niet. Destijds werden allerlei arabische stammen bij elkaar geroepen en simpelweg tot palestijn verklaard met als doel om gezamenlijk Israël van de kaart te vegen.
En dat proberen ze onophoudelijk tot op vandaag.”

Als de kleinzoon van een slachtoffer van Auschwitz en met familie in Israel zeg ik: stop met deze retoriek. Israel is hier niet mee gediend. Dit wakkert het antisemitisme alleen maar aan. Ariel Muzicant, president van het Europees Joods Congres zei in duidelijke bewoordingen aan het adres van Itamar Ben Gvir en Bezalel Smotrich: stop met stoken en neem verantwoordelijkheid.

Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Zanten

Welke verantwoordelijkheid zou Israël dan volgens u moeten nemen? Of de Joden in NL?
Wat zouden zij moeten doen om in vrede te kunnen leven?

Bert van Zanten
Bert van Zanten
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

Zoals je misschien weet heeft Israel in 2018 de zg. “natie-staat wet” aangenomen die wordt gezien als zeer controversieel.

De wet doet drie belangrijke dingen:

1. Het verklaart dat “het recht op nationale zelfbeschikking” in Israël “uniek is voor het Joodse volk”. Niks wordt gezegd over niet-Joodse Israeli.
2. Het stelt Hebreeuws in als de officiële taal van Israël en degradeert Arabisch – een taal die veel wordt gesproken door Arabische Israëli’s – tot een “speciale status”.
3. Het stelt “Joodse nederzetting als een nationale waarde” vast en verplicht de staat om “aan te moedigen en te bevorderen dat deze wordt opgericht en ontwikkeld”.

Elk van deze verklaringen zou op zichzelf al omstreden zijn, maar samen vormen ze een duidelijke, ondubbelzinnige verklaring van hoe de huidige leiders van de Joodse staat zowel het land als de diverse bevolking die het thuis noemt, zien.

Met wetten zoals deze gooien de politieke leiders van Israel (far-right Netanyahu coalitie) nog meer olie op het vuur en worden non-Jewish Israeli dus gedegradeerd tot tweederangs burgers.

Als je vraagt wat de leiders in Israel zou moeten doen zeg ik, in één woord: DE-ESCALEREN, want bij acties zoals deze is Israel niet gebaat. Het leidt eenvoudigweg tot meer haat en meer bloedvergieten. Zoals NU.

Laatste aanpassing 15 dagen geleden door Bert van Zanten
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
15 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Zanten

Niet-joodse Israëli’s hebben voor zover mij bekend totaal niets te vrezen in Israël.
Hebreeuws als officiële taal zou een probleem zijn? Nou, het feit dat Zelensky in Oekraïne gewoon het Russisch (en hun kerk) verbood, zonder speciale status, kon niet op enige westerse kritiek betrapt worden.
Een meetlat met verschillende maten.
Joodse nederzettingen zullen bij een groeiende bevolking (vluchtelingen uit Europa?)nodig blijven. Daarmee bedoel ik geen illegale nederzettingen, die voor onrust zorgen.
Er zal beslist op de regering van Israël veel aan te merken zijn. Waar ter wereld niet.
Maar dat zij straffe maatregelen moeten blijven nemen om niet weggevaagd te worden is in mijn visie begrijpelijk.
Wie escaleert hier tenslotte al decennia?
En hoe zou Israël dan moeten de-escaleren?
Ik vrees dat alleen het verlaten van het land (maar waarheen?) door de (zelfbenoemde, daar blijf ik bij) palestijnen mogelijk als de-escalatie zou worden gezien.
Met zulke buren helpt geen buurtbemiddeling meer.

Bert van Zanten
Bert van Zanten
14 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Niets is wat het lijkt

“Niet-joodse Israëli’s hebben voor zover mij bekend totaal niets te vrezen in Israël.”

Ehhh, nee. Dat is niet waar. Sinds 7 oktober zijn honderden Israeli’s met een arabische achtergrond – maar ook Joodse Israeli’s – al geschorst, ontslagen of zelfs gearresteerd omdat ze kritiek zouden hebben op hun regering. De Shin Bet draait overuren.

“Hebreeuws als officiële taal zou een probleem zijn? Nou, het feit dat Zelensky in Oekraïne gewoon het Russisch (en hun kerk) verbood, zonder speciale status, kon niet op enige westerse kritiek betrapt worden.”

Dat is een jij-bak oftewel een drogreden van het soort “two wrongs don’t make a right”. Wat Zelensky doet, werkt averechts. Het drijft etnische Russen in Oekraïne recht in de armen van Poetin. Datzelfde gebeurt nu overigens ook in Letland waar ethnische Russen, die al vele tientallen jaren in het land wonen, opeens een taalexamen moet afleggen. Anders worden ze gedeporteerd. Zeer slecht idee van Letland.

“Joodse nederzettingen zullen bij een groeiende bevolking (vluchtelingen uit Europa?)nodig blijven. Daarmee bedoel ik geen illegale nederzettingen, die voor onrust zorgen.”

Ehhh, nee. De Joden die ik spreek in Israel willen liefst het land verlaten, vanwege het ongure politieke klimaat. Daarbij zijn Israelische nederzettingen in de bezette gebieden volgens internationaal recht sowieso illegaal (zie o.a. VN-resolutie 446, 452, 465, 471, 476 en 446).

“Maar dat zij straffe maatregelen moeten blijven nemen om niet weggevaagd te worden is in mijn visie begrijpelijk.”

“Straffe maatregelen” is wel een beetje een understatement, vind je niet?

Laatste aanpassing 14 dagen geleden door Bert van Zanten
Niets is wat het lijkt
Niets is wat het lijkt
14 dagen geleden
Antwoord op reactie van  Bert van Zanten

Understatement of niet, ik herhaal mijn vraag. Wat zou Israël kunnen of moeten doen om vervolgens in vrede te kunnen voortbestaan?
Er zijn uiteraard zeker inwoners die Israël zouden willen verlaten. Dan blijft ook hier mijn vraag: waarheen? Want joden worden momenteel overál belaagd.
Van joden hier hoor ik dat zij wel naar Israël willen omdat zij menen daar in ieder geval vrijer en veiliger te zullen zijn. Of dat zo is kan ik niet beoordelen.
De vergelijking met Zelensky voor wat betreft het verbieden van een veel gesproken taal is m.i. helemaal geen jij-bak en geen drogreden. Ik wilde er mee aantonen dat het daar blijkbaar wel geaccepteerd wordt, maar voor Israël tot wandaad uitgeroepen. De dubbele moraal.
En inderdaad, illegaal is illegaal. Dat moet Israël aanpakken.
Dat niet-joodse Israeli’s ontslagen en geschorst zijn vanwege kritiek zal best zo zijn. Of dat veroordeeld moet worden hangt van de context in de individuele gevallen af.
Voor de goede orde: ik wens eveneens dat er in dat gebied eindelijk een normaal bestaan voor beide geloofsgroepen mogelijk wordt.
Maar ik heb er een hard hoofd in, helaas.

Jos
Jos
16 dagen geleden
Artikelwaardering :
     

#BREAKING: A major incident has been declared following reports of multiple people killed at Westfield Bondi Junction Shopping Centre this afternoon.

Dozens of emergency service crews are currently on the scene.

More to come. #9News

READ MORE: nine.social/Elg

FROM THE RIVER TO THE SAE! NOBODY WILL BE FREE!

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x