Terug naar de krant

Een cordon sanitaire: te laat én onwenselijk

Leeslijst column Sjoerd de Jong
Leeslijst

Toch maar eens erbij gepakt, beter laat dan nooit. De Handleiding ter bestrijding van extreem-rechts door – jazeker – Leon de Winter en Chris van der Heijden. Een pamflet in dialoogvorm van 46 pagina’s (1994) over hoe je moet omgaan met extreem-rechtse mensen, met name racisten.

Een kleine stijlproeve. Begint de racist over het verschil tussen buitenlanders en ‘echte’ Nederlanders, zeg dan: „Een Nederlander is iemand met een Nederlands paspoort. Uw idee van Nederlanderschap is een negentiende-eeuwse mythe.” Aldus de huidige Telegraaf-columnist en de latere auteur van Grijs verleden (2001).

Nee maar! Had Ad Melkert dit maar op tijd gelezen! Hoewel, die zei uit zichzelf al zulke dingen. Hielp niet.

Het boekje begint met de verzuchting dat extreem-rechts te lang is „doodgezwegen”, maar nu alom van zich laat horen. Daarmee zal Janmaat zijn bedoeld, die met zijn Centrumdemocraten bij de verkiezingen van dat jaar drie zetels haalde.

Moeten we dan heimwee hebben naar het cordon sanitaire dat vóór die tijd bestond rond die treurige figuur, door politiek en media jaren met de nek aangekeken?

Volgens politicoloog Léonie de Jonge heeft zo’n cordon van media en politiek in Wallonië de opkomst van extreem-rechts voorkomen. De Jonge prijst dat, al is het volgens haar in Nederland te laat: extreem-rechts is ‘genormaliseerd’.

Zeg dat wel. Maar had een cordon geholpen? Lessen trekken uit het verdeelde België lijkt me hachelijk, het land is te anders. Vlaanderen kent een separatistische beweging die van oudsher affiniteit heeft met de Groot-Nederlandse gedachte (net als onze huidige Kamervoorzitter). Wallonië heeft een paternalistische, étatistische politieke cultuur met nauw verstrengelde media en politieke partijen.

Moet je dat willen? Dan had Baudet precies het ‘kartel’ gekregen waar hij al jaren over huilt en hallucineert. Geen ruimte geven aan de idiotie van de Forum-leider – nu met kickboks-kapsel en (naar verluidt) een eigen, mannelijke parfumlijn – lijkt me verstandig.

Toch denderde in 2002, zonder jarenlange ‘normalisering’ in de knuffel-media, opeens Pim Fortuyn het toneel op. De inzakkende Twin Towers hadden daar iets mee te maken, net als de afgang van partijleiders Melkert en Dijkstal in een chagrijnig tv-gesprek. Had de NOS dat dan niet moeten uitzenden, of Fortuyn niet moeten uitnodigen?

Vermoedelijk zou één persoon nu heel blij zijn met een ‘hygiënisch’ media-cordon. Geert Wilders zou er een ijskast of twee voor over hebben om het ‘tuig van de richel’ in te snoeren dat de ‘multiculti-flauwekul’ heeft genormaliseerd.

Dan toch maar liever dansen op het slappe koord dan braaf plaatsnemen achter een cordon.

Sjoerd de Jong schrijft elke donderdag op deze plek een -column.
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 11 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in