Xavier Mbuyamba
NOS Voetbal

Volendam-speler Mbuyamba kampt met hartritmestoornis, laat defibrillator plaatsen

Xavier Mbuyamba kampt met hartritmestoornissen en heeft na een lange periode van onderzoeken en testen met de artsen en FC Volendam besloten om een S-ICD te laten implanteren. Een S-ICD is een onderhuidse defibrillator die functioneert als bewaker van het hartritme en eventuele ritmestoornissen beëindigt.

"De eerste fase van rust en herstel is nu voorbij, en ik ben alweer begonnen met individuele trainingen", zegt Mbuyamba in een verklaring. "Ik zal de komende tijd werken aan mijn terugkeer bij FC Volendam, en wees gerust, ik zal dit seizoen nog met het team op het veld staan."

De stoornissen kwamen bij een medische keuring voorafgaand aan dit seizoen aan het licht. Daarop volgde uitvoerig onderzoek en om die reden kwam de verdediger dit seizoen nog maar zeven keer in actie, voor het laatst op 14 januari van dit jaar tegen Almere City FC.

Afgelopen seizoen was de oud-speler van MVV en voormalig jeugdspeler van FC Barcelona en Chelsea nog een sleutelspeler voor de Volendammers, met 28 basisplaatsen en vijf goal in de eredivisie. Hij droeg ook dit seizoen nog een aantal keer de aanvoerdersband.

"Misschien vraag je je af hoe ik me voelde?", stelt Mbuyamba. "Natuurlijk waren er aanvankelijk zorgen, zoals velen zouden hebben over hun gezondheid. Toch heb ik altijd geloofd dat dit geen probleem of hindernis zou vormen voor mijn voetbalcarrière. Ik ben een winnaar en een vechter!"

FC Volendam verwacht Mbuyamba op korte termijn weer te verwelkomen op op het trainingsveld. De wedstijd van komende vrijdag in Rotterdam tegen Excelsior, een cruciaal duel in de strijd tegen degradatie voor Volendam, komt zeker nog te vroeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl