Nieuws

Verdachten van dodelijke steekpartij Ahmed zagen zichzelf als echte gangsters

De 15-jarige Ahmed Krd Hsan werd doodgestoken in de binnenstad van Enschede.
© Politie
Hij ontvluchtte het oorlogsgeweld in zijn vaderland Syrië, maar werd vervolgens op straat in Enschede doodgestoken. De vraag is wie de dood van de 15-jarige Ahmed Krd Hsan op zijn geweten heeft. De verdachten in deze zaak ontkennen niet alleen betrokkenheid, ze zeggen bovendien geen idee te hebben wie in alle tumult het mes heeft getrokken. Al zijn er intussen wel sterke aanwijzingen wie van de groep dat was. Het lastige is alleen: de dader droeg een bivakmuts.
Tijdens een eerste openbare rechtszitting in deze zaak bleek vanmiddag dat de verdachten zichzelf als zware gangsters zien.

In hartstreek geraakt

Vandaag werd duidelijk dat Ahmed die fatale avond werd ingesloten, waarna op hem werd ingeslagen en -geschopt. Het slachtoffer werd vervolgens meermaals gestoken, onder meer in de hartstreek en zijn longen.
Er zijn weliswaar meerdere videobeelden - onder meer van bewakingscamera's uit de buurt - opgedoken, maar die zijn van een dusdanige kwaliteit dat ze weinig duidelijkheid verschaffen.

Uit op rottigheid

Volgens officier van justitie Sandra Leusink waren de verdachten die avond met maar één doel de binnenstad ingetrokken. Ze waren uit op 'rottigheid'. Zo bleek vanmiddag dat twee andere jongens kort voor de fatale steekpartij door dezelfde groep zouden zijn aangevallen en mishandeld. "Ook zij zijn ernstig getraumatiseerd", aldus de OvJ.
Kort na de steekpartij werden in totaal zeven verdachten aangehouden in de leeftijd van 16 tot 21 jaar. Vijf van hen zitten nog vast. Twee minderjarige verdachten moesten eerder vandaag een eerste keer achter gesloten deuren voor de kinderrechter verschijnen. Daarna was het de beurt aan de drie andere verdachten.

Geen enkele aanleiding

Ahmed en zijn 14-jarige vriendje liepen in de binnenstad toen ze even na elven - schijnbaar zonder enige aanleiding - werden belaagd door een groep jongeren. Ahmed werd vervolgens voor de ogen van zijn maatje neergestoken. Volgens de openbaar aanklager zonder enige aanleiding: "Om niets."
Op het moment dat de gealarmeerde politie arriveerde, lag een van de slachtoffers op de grond. Zijn maatje zat zwaargewond tegen een paal. De 14-jarige, eveneens van Syrische origine, werd onder meer in zijn buik geraakt. Hij volgde de zaak vanmiddag vanaf de publieke tribune.

'Kaulo gangsters'

'Rapha' K. (20) wordt door justitie gezien als de grote aanjager van het geweld. Hij zou een mes op zak hebben gehad en in onderschepte appjes geeft hij zijn vriendin Mila opdracht zijn 'hete kleding' te verstoppen, waarna die later wordt teruggevonden onder haar bed.
En als beiden na de arrestatie op de achterbank van het politiebusje worden afgeluisterd, geeft hij haar hele concrete instructies wat ze tijdens de verhoren moet zeggen. Zodat ze uiteindelijk beiden vrij komen met 'een dikke schadevergoeding' op zak, aldus de OvJ. "Wij zijn kaulo gangsters", aldus K. tegen zijn vriendin, straattaal voor zware gangsters.
K. was vanmiddag niet bij de rechtszaak aanwezig en liet zich bijstaan door zijn advocaat Thijs Geerdink.

Dna-sporen ontdekt

Deze week kwam een forensisch rapport binnen, waaruit blijkt dat dna van een andere verdachte, de 21-jarige Daniël L.P., op de kleding van het jongste slachtoffer is aangetroffen. Juist waar hij werd gestoken. Maar hij wil er niets over kwijt: "Ik hou me bij mijn eerdere verklaring en voor de rest beroep ik me op mijn zwijgrecht."
Dat zijn dna is aangetroffen op de kleding van het jongste neergestoken slachtoffer? "Ik weet niet waar dit over gaat." Ja, hij wil meewerken aan psychiatrische rapportage, maar ziet onderzoek in het Pieter Baan Centrum niet zitten.
Daniël L.P. beweert dat hij even daarvoor knock-out zou zijn geslagen en van de hele steekpartij niets heeft meegekregen. "Ik was buiten bewustzijn." Dat niemand heeft gezien dat hij knock-out was? "Dat moet u niet aan mij vragen."

'Wij zijn gangsters'

Justitie schetst echter een heel ander beeld. Onder meer op grond van getuigenverklaringen. Hoe L.P. samen met 'Rapha' K. de grootste raddraaiers zouden zijn. Een getuige had gehoord dat ze hadden gezegd dat ze een mes bij zich hadden en dat alles buiten zicht van de camera's moest gebeuren. "Wij zijn gangsters toch?", zouden L.P. en de vermoedelijke hoofdverdachte K. tegen elkaar hebben gezegd, zo hoorde een getuige.

Spijtbetuiging

Meest spraakzaam van de drie verdachten is de 18-jarige Ahmed K. Hij begint met een uitgebreide spijtbetuiging: "Ik werd aangevallen en was met mezelf bezig. Moest later van een vriend horen wat er was gebeurd. Ik heb de fout gemaakt door niet meteen weg te gaan. Nu ben ik alles kwijtgeraakt. School, sport. En heb ons gezin veel verdriet bezorgd."
Zijn raadvrouw Maaike Burgers ergert zich aan het beeld dat het OM en de media volgens haar ten onrechte zouden hebben geschetst: dat de verdachten weigeren het achterste van hun tong te laten zien.
Voor haar cliënt geldt dat volgens de strafpleiter zeker niet. Ahmed was echter even daarvoor aangevallen, heeft zichzelf verdedigd, is vervolgens weggelopen en heeft de steekpartij simpelweg niet meegekregen. Niet zo vreemd in alle consternatie, stelt advocaat Maaike Burgers.
Justitie meent niet uit te kunnen sluiten dat Ahmed wel degelijk wist dat de groep die avond met een mes op pad was gegaan. Wat volgens de officier van justitie de vraag rechtvaardigt of de jongeman strafrechtelijk gezien het nodige valt te verwijten. Tegelijk is de openbaar aanklager er intussen van overtuigd dat Ahmed niet degene was die heeft gestoken en dat hij oprecht spijt heeft van wat er is gebeurd. Ze kan er zodoende mee leven als zijn voorarrest wordt opgeheven.
De rechtbank oordeelde vanavond dat er echter eerst een rapport moet worden opgemaakt of Ahmed binnen afzienbare tijd alsnog vrij kan komen. De overige vier verdachten, inclusief de minderjarigen, blijven vastzitten tot aan de volgende zitting.
Die tweede pro-formazitting staat gepland voor 21 juni. Onduidelijk is nog wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.