Microsoft lijkt app-aanbiedingen in Windows 11-startmenu te willen tonen

Microsoft lijkt aanbiedingen voor apps te willen tonen in de ‘Aanbevolen’-sectie van het Windows 11-startmenu. Dat blijkt uit screenshots van een testversie van het besturingssysteem. Het bedrijf zou ook aanbevelingen willen tonen op de Windows 11-taakbalk.

Uit screenshots die X-gebruiker PhantomOcean3 heeft gedeeld, blijkt dat de ‘Aanbevolen’-sectie in het startmenu van een Windows 11-testversie niet enkel tips, bestanden of veelgebruikte applicaties bevat, maar ook zogenaamde 'app promotions'. Of het daarbij om betaalde reclame voor apps gaat, is niet duidelijk. De optie zou via het Instellingenmenu ook opnieuw uitgeschakeld kunnen worden.

Albacore, een andere X-gebruiker, heeft een screenshot gedeeld waaruit moet blijken dat Microsoft een nieuwe knop aan de Windows 11-taakbalk zou willen toevoegen. Het is volgens de gebruiker nog niet helemaal duidelijk waar de knop precies voor moet dienen, maar uit code van de Windows 11-testversie zou blijken dat het om een 'Aanbevolen'-knop gaat. Microsoft heeft dergelijke functies nog niet aangekondigd.

App-aanbiedingen in startmenu Windows 11 - Bron:  X-gebruiker PhantomOcean3
App-aanbiedingen in startmenu Windows 11 - Bron: X-gebruiker PhantomOcean3

Door Jay Stout

Redacteur

10-04-2024 • 20:34

210 Linkedin Whatsapp

Submitter: TheVivaldi

Lees meer

Reacties (210)

210
205
42
1
0
101
Wijzig sortering
Wat heb ik toch een hekel aan dat soort praktijken. Apps adviseren zouden ze in hun store moeten doen, en niet integreren in het besturingssysteem.
Tsja het hangt van het type van gebruiker af.

Denk dat hier de algemene trend wel zal zijn: wat voor een rommel is dit, dit hebben we toch absoluut niet nodig. Maar Henk van om de hoek vind dit dan wel weer leuk.

Ik gebruik alleen nog Windows om les te geven (omdat het merendeel van de studenten toch een Windows based laptop heeft). Voor de rest gebruik ik als daily driver al jaren linux Mint. Onlangs las ik hier nog dat er mensen waren die hele dagen met linux bezig waren op hun werk, maar er nooit over dachten om linux als hun desktop te gebruiken. Buiten een paar games (meestal met van die hardnekkige kernel based anti cheats) heb ik door de jaren heen wel altijd een alternatief gevonden. Nu windows komt van ver, en het is door de jaren heen echt wel beter geworden. Maar dat is bij linux net zo. Mijn eerste maal linux in 96-97 weet ik nog goed. En ik heb al wat distro's afgegaan.

Voor dit soort features vraag ik mij nu altijd af ... wie bedenkt dit, en wie keurt dit goed ? Dit zijn mensen die ik op staande voet zou buittenzetten. En dan is er ook nog de coporate wereld. Hoe kan je dit nu uitzetten op bedrijfsniveau. Lijkt me dat dit toch mogelijk moet zijn. Langs de andere kant, er is geen "waardig" alternatief. Overschakelen zoals onlangs hier nog een artikel was, is niet zo simpel als het lijkt. Tevens is er nog altijd "de gebruikers" die je niet moet onderschatten. Er gaan er genoeg zijn waar je hun handje gaat moeten vasthouden. Maar meer en meer zie ik mensen die jaren Windows gebruikt hebben thuis omschakelen naar linux door allerlei zaken. Ik heb hier thuis nog altijd een dual boot, voor soms eens hadware/software connectie te testen (en nee is niet 100% hetzelfde in een virtual machine) en sommige games. Maar ik denk dat dit de laatste pc is dat ik ga dual booten. Kan ik een game niet (meer) spelen, wel so be it. Ga er niet meer wakker van liggen
Henk van de hoek irriteert zich ook aan deze zaken die er altijd ‘opeens zijn’ maar leert er maar mee leven. Zovaak bij mensen geweest die blij waren dat ik al die overbodige meuk verwijderde of onzichtbaar maakte. Ik vraag me af wie MS hier wel blij mee maakt. (Spoiler: zichzelf, adverteerders en daarmee aandeelhouders)
Henk van om de hoek irriteert zich er nog aan, maar de nieuwe generatie groeit op met dat dit normaal is. Geef het 10 jaar en men weet niet beter.
Door hier zichzelf, adverteerders en daarmee aandeelhouders blij te maken, hoeven ze de prijzen voor consumenten niet te verhogen om zichzelf, adverteerders en daarmee aandeelhouders even blij te maken.
hoeven ze de prijzen voor consumenten niet te verhogen
Dat is alleen waar voor mensen die:
  • bij prijs alleen maar aan Euros denken, en niet aan verloren tijd, ongemak, stress, enz.
  • geen waarde toekennen aan hun tijd. Bijv. om met weer een zinloze verandering om, te leren gaan.
  • geen waarde toekennen aan hun gezondheid en zich graag ergeren.
  • door reclame veroorzaakte zinloze (impuls) aankopen niet als een verlies zien.
enz.

Netto zijn dit soort dingen winst voor Microsoft en een verlies voor alle anderen. Het is een achterbakse vorm van kosten externaliseren, waarbij de baten voor Microsoft relatief klein zijn vergeleken met de kosten die het cumulatief voor de rest van ons veroorzaakt.

Ik zou wel eens een wetenschappelijk onderzoek willen zien naar de relatie tussen Microsoft beleid/beslissingen en stress gerelateerde gezondheidsklachten bij IT personeel. Waarschijnlijk zeer lastig om te doen, maar we zouden wel eens kunnen schrikken van het resultaat.
Heel goed verwoord, zo zie ik het ook. Net zoals er in de IT zoveel mogelijk zelf hulp bij de gebruikers neergelegd moet worden zogenaamd. Die zijn dus meer tijd kwijt aan IT werkzaamheden waar IT-ers in dienst voor zijn (of waren) die veel efficiënter werk kunnen verrichten.

Ik word van deze trend letterlijk schijt-ziek en loop er de hele dag over te zeiken. Kost dus ook weer heel wat WC-rollen extra :X
Hier ook meer dan 15 jaar allerlei Linux distributies gebruikt en de laatste jaren linux mint. Mijn zoon en vrouw wilde een paar maanden geleden graag het Adobe Creative pakket gaan gebruiken. Ik heb dit niet werkend gekregen op Mint en heb uiteindelijk helaas windows geïnstalleerd. Jammer, maar helaas.
Ja dat is wel balen, er zijn maar enkele applicaties die ik echt nodig heb en die alleen op Windows / macOS draaien. Anders was ik allang om.
Dual boot en/of meerdere PC's/laptops/anders (met uiteraard verschillende besturingssystemen) is daarvoor een mogelijke oplossing.

Er is geen 'one size fits all' besturingssysteem die (relatief) veeleisende gebruikers op letterlijk alle diverse facetten gelukkig maakt ("was ik allang om"), en die zal er waarschijnlijk nooit komen ook...

Situatie hier:
Een computerhoek met 38" ultrawide scherm en
1 - een mATX PC met Windows 10 vooral voor gaming met op een tweede SSD Linux Mint voor het meeste wat geen gaming is
2 - een PlayStation 4 Slim
3 - een Tiny PC erbij met Windows 11 vooral voor als al die power van hierboven niet nodig is maar je wel langdurig van het grote scherm gebruik wil maken (we hebben geen TV)
Daarnaast nog
4 - een 14" laptop met Linux Mint
5 - een simpele iPad
6 - een midrange Android smartphone

Is het perfect? Nee.
Het best mogelijke voor ons? Ja.
Dual boot heb ik lang geleden losgelaten: uiteindelijk start je toch altijd hetzelfde OS. Ik heb het al meer dan 10 jaar gewoon opgelost met VMs. Windows als hoofd OS en dan wat Linux flavors in een VM en evt. ChromeOS en macOS voor sporadisch testen.

Gaming doe ik sowieso niet. Het gaat echt om slechts enkele applicaties waar geen alternatief voor is die op Linux draaien.
Snap ik, maar ook dat is allemaal persoonlijke situatie en/of voorkeur. ;)
VM's en/of dual boot en/of meerdere devices tegelijk gebruiken, het is gewoon verschillend omdat wij andere dingen doen en andere prioriteiten hebben.
Niks mis mee! :)
Zeker niet! Fijn dat alle opties er zijn :)
Yups ik heb hier ook nog 2 vm's met windows erop eentje voor nog Delphi code & eentje met een C# omgeving op. Voor de rest is het gewoon linux mint. Maar de afgelopen 2-3 jaar heb ik die vm's bij mijn weten zelfs niet meer geboot. Maar you never know.
Het mooist is als je het niet nodig hebt ;) C# kun je toch ook onder Linux ontwikkelen en draaien?

Delphi zijn volgens mij nu free Pascal varianten van. Vroeger had je nog Kylix, maar volgens mij is dat dood.
Kylix is al lang "dood". Het probleem op zich is niet de code, maar de vele componenten die niet werken. En er is Lazarus, maar is niet 100% compatible en ook niet de componenten. En dat ga ik echt niet helemaal herschrijven. C# kan wel met mono, maar de libraries is net hetzelfde probleem.

Voor "simpele" projecten valt dat wel allemaal mee, maar in die paar projecten worden tamelijk grote commerciële libraries gebruikt die geen alternatieven hebben. En de hele source aanpassen, nee bedankt :)
Dual boot hebt ik vroeger veel gebruikt, voordat vm's echt gemeengoed werden zeg maar. Dual boot eindigde bij mij altijd in ellende met booten omdat ik teveel aan rommelde, en gebruikte dan eigenijk alleen maar één van de twee os. Nu hebben we wat desktops en een laptop die terug zijn naar Windows. Ik heb trouwens wel een 'one size fits all os' draaien, genaamd Proxmox :P
Je kan eventueel een VM proberen, maar dan heb je toch al een ietwat zwaardere computer nodig om dit toch vlot te kunnen draaien. Zeker met een veeleisend pakket. Ik heb hier dus nog een paar "oude" Delphi applicaties en moest ik toch nog iets moeten aanpassen dan heb ik nog een VM daarvoor. En nog zo eentje voor C#. Alleen als ik nog een COD wil spelen ofzo boot ik nog Windows.
En die VM kan je altijd overzetten naar een andere computer :). Scheelt je ook een hoop werk.
Yup, heb ik geprobeerd op mijn Proxmox servertje. Het Adobe Creative pakket is een redelijk zwaar pakket dat flink op de gpu leunt. Daarnaast zijn mijn vrouw en zoon niet super handig met vm's, kan ik weer hele weekenden helpdesk spelen omdat ze de vm niet meer kunnen benaderen bijvoorbeeld. Ikzelf heb van alles virtueel, ideaal. Maar voor de rest van het gezin geldt het motto 'keep it simple and stupid'.
Hier ook een Linux Mint gebruiker, gebruik het al een aantal jaren op m'n laptop en daarvoor ook verschillende distro's gehad. Ik ben in 98 of 99 begonnen met m'n Linux avontuur.
Eerst begonnen met Debian, Mandrake, Suse etc. en eigenlijk vanaf 2004 op al mijn laptops die ik tot nu toe gehad heb altijd gewerkt met linux.

Op m'n desktop gebruik ik dan wel Windows 10 maar ik begin me ook meer en meer te ergeren aan dat OS.
Moet je Windows 11 installeren, dan ga je Windows 10 nog waarderen ;)
Wil hier al 5+ jaren een nieuwe laptop aanschaffen. Windows 10 zag/zie ik niet zitten en nu met 11 is het inderdaad helemaal een ramp geworden.
Ja ik word steeds somberder. Mijn desktop is uit 2011 en moet nodig vervangen worden, ik ontkom helaas niet aan Windows 11....
Nadat je de W11 setup hebt doorlopen meteen O&O shutup en Chris Titus debloater uitvoeren. Dan kun je er weer een redelijk rustig os mee maken.
Of je gebruikt OO shutup en het deinstalleerd alles uit de Microsoft Store met 1 powershell command:

Windows 10 Remove builtin apps

1. Open Administrator -> Powershell
2. Get-AppxPackage -AllUsers | where-object {$_.name –notlike "*store*"} | Remove-AppxPackage

[Reactie gewijzigd door mrooie op 12 april 2024 07:17]

True, dat is ook onderdeel van de debloater van Chris Titus. Waarom ik die handig vind is omdat er ook veel meer in zit, bijvoorbeeld de optie om alleen security updates te ontvangen, Edge en OneDrive verwijderen met een klik, het klassieke rechtermuisknop menu, enz. Lekker makkelijk alles aanvinken waar behoefte aan is en een bak koffie halen:)
Interessant ik gaat hem onthouden :)!
Ik denk ook dat dit het begin van het einde is voor Windows. Als een OS echt helemaal volloopt met reclame dan stap ik z.s.m. over op een linux distro met Proton :)
Waarom nu niet?
Niet om flauw te doen maar dit is een glijdende schaal. Met Windows 8 zat er al zo veel reclame en voor geïnstalleerde shit in Windows.

Ik moet helaas nog met Windows werken op mijn werk. Ik blijf het een draak van een systeem vinden. Privé vanaf XP overgestapt op Mac. Beste keuze ooit. Hoewel ik daar ook wel steeds meer punten kan opnoemen, maar Windows blijft wel stabiel slechter.
Tsja, als het enige alternatief een geplande veroudering bedrijf is als Apple.. Ik zou nooit een Apple product willen hebben, AAPL stock een ander verhaal. Maar ik kan die praktijken van hen niet waarderen.

Mijn huidige telefoon zit nu aan zijn derde accu. Als ik dat bij Apple doe dan werkt de telefoon niet meer. Wat leuk zeg! Echt een sympathiek bedrijf
Ik heb een gruwelijke hekel aan Apple, maar die accu's zijn toch gewoon via een Apple service punt te vervangen?
Sorry maar waarom moet ik naar een "Apple service punt" als je iets basaals als een klein pisbatterijtje van een telefoon met een paar schroevendraaiertje en een spatel gewoon zelf kan doen?

Ik snap niet dat Apple hierin altijd verdedigd wordt. Als jij zelf handig bent, moet jij het zelf kunnen maken. Apple flikt het nu zo dat als jij een nieuw onderdeel steekt dat de telefoon het niet meer doet. Je kan dus niet om dit achterlijk centrum heen. Walgelijk! Echt walgelijk. Gelukkig kunnen ze die vreselijke lightning poort niet meer op hun telefoons zetten, eindelijk heeft de EU ingegrepen. Na dat ze al jaren honderden miljoenen met dit gedrocht hebben verdiend.
Het kost 70 euro of zo, afhankelijk van het model. Niet echt verschillend van andere telefoons.
Heel duur, als je een wat oudere telefoon hebt en je vervangt het zelf heb je voor maximaal 20 euro een nieuwe accu! Plus, je hoeft je telefoon niet kwijt te zijn bij een "Apple genius bar" of hoe dat gezever ook mag heten
ik heb dit nu (volledig) meer dan een jaar geleden gedaan en ben nog nooit blijer geweest, ik merkte gewoon dat ik me aan steeds meer windows dingen begon te ergeren dingen die je uit had gezet/weg gehaald, steeds weer terug kwamen, of dit soort nieuwe ongein blijven toevoegen.. ik was a jaren deels over en eigenlijk hield alleen Gaming me nog op windows maar toen kwam steam met proton... en dat veranderde alles.. opeens was de laatste blokkade weg en heb nu ook me vriendin compleet over :D geen windows meer in dit huis. En ik zie online steeds meer mensen die windows zat zijn en overstappen op linux. Ik zou zeggen als je een losse sata SSD ofzo hebt liggen, probeer het gewoon eens uit, haal je windows disk uit je machine (kan je ook niets slopen :) ) en installeer eens een linux distro en test wat wel en niet werkt (live boot kan je ook al deels dingen mee testen maar bijvoorbeeld games is wat lastiger live). Dat is hoe ik iedereen adviseer om het veilig te testen, en gewoon eens te zien waar je tegenaan loopt of dat je een programma niet hebt (en kan kijken naar alternatieven)
Games is en blijft hit en mis. Nu doet battle.net hier weer moeilijk. Maar als het werkt, dan werkt het. Het hangt er gewoon van af welke games je wilt spelen en als er zo vervelende launchers zijn of niet.

Zelfs ooit return to castle wolfenstein onder wine gespeeld. Had meer fps dan native in Windows. En toen kwam de linux native client voor rtcw uit. Maar heb bijvoorbeeld de hele Lichking expansion in Wow heb ik toen nog "semi hardcore" raids gedaan gewoon onder linux zonder problemen. Dus het kan allemaal, de vraag is alleen, wil je er soms wat tijd in steken.
Helemaal mee eens. Ik erger me aan Microsoft die probeert dingen aan te smeren. Ik wil dat het besturingssysteem een schone lei heeft en zo min mogelijk bloatware bevat.
Ik maak er mijn missie van om dit soort onzin er steeds keer weer uit te slopen. Als het niet met een setting kan, dan maar met iets anders (regedit, tooltje, scriptje, oid..). }>

[Reactie gewijzigd door Zeror op 10 april 2024 22:44]

Lekker bezig zoals het hoort, gewoon tweaken das wat een gemiddelde tweaker doet tenslotte ;-)
Zelfs Apple doet dit... in m'n Gezondheidsoverzicht zie ik onderaan ook reclame voor Apps 8)7

En dat kan ik niet uitzetten :(
Je moet wel een eindje scrollen tot je daar bent. Vind je het echt zo storend?

Ik vraag me wel altijd af waarom Apple dat doet. Misschien moet het wel omdat ze anders niet genoeg de concurrentie de plaats geven om je stappen te tellen?
Voor een premium toestel van 1500 euro vind ik het gewoon zielig van ze. Klanten betalen al meer dan genoeg dat je ze niet moet spammen met app reclame.

Volgens Google zou ik het kunnen uitzetten via Siri en Zoeken in instellingen maar het lukt me niet.
Ik doe er nog een schepje bovenop, computers zouden gewoon standaard met een schone installatie moeten komen ipv al die bloatware, trials etc.

Wat dat betreft is MacOS echt een verademing.
MacOS staat anders ook genoeg troep op, ik noem maar iets als een GarageBand, Automator, Aandelen, Grapher, AppleTV, Kaarten, Podcasts.... Die je veelal ook niet kunt verwijderen.
Ik weet niet of het nog steeds zo is, maar een tijdje was het zo dat als je een koptelefoon verbond dat ie automatisch Apple Music opstartte.
Is nog steeds het geval. Irritant naar mijn mening.
Ik zal het nog erger maken (zag op Youtube een comedian die er een grap over maakte), als je een bluetooth audio apparaat aanmeld (koptelefoons of carkit) dan starten alle Apple apparaten standaard iTunes op. Dat is dan meteen ook een verklaring waarom iTunes op papier zo populair is.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 11 april 2024 08:04]

Dat is nog steeds het geval maar je kunt het wel zelf aanpassen in de instellingen en ook eventueel uitzetten. Het is gewoon een standaard instelling.
Ben ik ff blij dat ik niet game op de PC en dus geen Windows nodig heb :+
EDIT: Dit was aan de verkeerde comment gereageerd.

[Reactie gewijzigd door Winduss op 11 april 2024 07:36]

Ja nou, dit dus. Ik game wel, dus zit er een soort aan vast. Al die anti-cheats zorgen ervoor dat draaien op Linux er niet in zit.

Ik heb een hele tijd Ubuntu gedraaid op een vorig systeem. Het was echt fijn hoe weinig dat OS van je vroeg.
GargageBand is te verwijderen, in ieder geval wel op mijn Mac mini pro maar het is dan ook geen reclame. Gewoon een app die je wel of niet wilt gebruiken, net als alle anderen die je opnoemt. Zelf ben ik 10 maanden geleden op MacOs overgestapt wegens alle opdringerige irritaties bij Windows. Ik hoef niet meer terug.
GarageBand kun je inderdaad verwijderen, maar niet alles wat ik noemde. Mijn reactie was dan ook meer dat MacOs ook troep erbij levert. Zonde want verspilling van alle ruimte die het in beslag neemt, en garageband was al iets van 3gb en dat terwijl ik niks met muziek doe. Heb liever een keuzescherm bij installatie wat ik geinstalleerd wil hebben.
Daar staat standaard meer dan te veel rommel op, wat je niet eens kan verwijderen.
In Windows kan je het ieder geval nog verwijderen.
En toch gebruik ik liever Mac.

Apple apps zijn ook native apps, nemen amper opslag. De iMessage app neemt 53mb, als je dat vergelijkt met een Web/Electron app zoals Microsoft Teams, of zelfs een kale Electron/web app. Dan zou ik eerder zorgen maken over alle Electron/web apps in Windows. Helemaal hoe Microsoft Win8/UWP systeem componenten omzet naar web componenten.
Veel Mac apps lijken klein maar zijn volgens mij diep verweven in het systeem, waar ze alsnog ruimte innemen. Kijk maar eens hoe bizar klein sommige apps zijn.

Sinds het beveiligde systeem volume is het wel
Spijtig dat je sommige apps niet kunt verwijderen. Aan de andere kant, ze staan niet in de weg. In Windows (start menu) wel.
Klopt ik maak ook met veel plezier gebruik van mijn Macbook, maar ik vind wel eens dat ze wat apps verwijderbaar mogen maken.
Of van mijn part dat het icoon verdwijnt uit het laten we zeggen start menu, want ik heb nu 2 pagina's ofzo met apps die ik nooit gebruik of zal openen(Wel in een mapje gestopt genaamd rommel maar goed).
Met ads gratis en een optie zonder ads en tracking voor ~2,99 per maand met 100gb OneDrive en reclame vrij outlook klinkt niet eens zo gek.
Met ads gratis
ehh wil je graag gaan betalen voor reclame?, het is niet slim dat je als consument vedienmodellen gaat verzinnen voor de bedrijven, die lachen zich rot om reacties zoals deze...
Nee met ads is windows gratis prima toch net als youtube premium betaal met alle liefde voor muziek en reclame vrij youtube iedereen blij.
MacOS is geen optie als je de vrijheid wilt houden om je eigen hardware te bepalen.
Apple is nog meer een walled garden dan MS.
Maar wel een hele prettige tuin. Dat dan weer wel.
Dat is jouw mening, ik kan er echt niet in aarden.
Dat is dan weer mijn mening.
Nee, het is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik ben 8 jaar geleden overgestapt omdat ik echt jeuk kreeg van Windows 10. Ik werk al met windows sinds 1988 (windows 2.0, de eerste redelijk serieuze windows versie, met toen Ventura en Corel Draw) dus kan mezelf wel een verstokte Windows gebruiker noemen.

Omdat ik met Xcode moest werken om IOS apps te ontwikkelen was ik verplicht een Macbookje aan te schaffen en mee te werken. Ik heb het ding in de begindagen vervloekt. Het is gewoon een steile (leer)curve om lekker met zo'n ding om te kunnen gaan.

Echter, als je er eenmaal vertrouwd op raakt, valt het eigenlijk wel meer dan mee, en op een gegeven moment ga je je aan de kleine oneffenheden van Windows ergeren. Het constant stelen van de focus als er weer eens iets de aandacht vraagt. Het verplicht moeten aanklikken van een window om erin te kunnen scrollen (in plaats van mouse-over), de 'hakerige' bewegingen van alles, van mouse movement tot scrollen.

Op een gegeven moment ga je je ook aan je laptop hardware ergeren. Dik, lomp, plastic, maar wel goedkoop. En natuurlijk, je kunt (en vooral tegenwoordig) een dik pak geld stukslaan op een laptop, maar dan nog haalt die het net niet. (werken er nog mensen met een touchscreen op een laptop trouwens...?? :)

En als je dan vervolgens merkt dat je iPhone en iPad meer dan soepel meedraaien in het eco systeem, tja, dan ben je over.

Vanuit mijn werk (EAI consultant) werk ik nog steeds dagelijks met Windows trouwens, maar dan de server versies, met name 2019 en 2022. Toch hebben die weer een heel andere 'feeling' dan windows 10 en tegenwoordig dat bloatende Windows 11.

Windows is niet slecht, maar ik ben toch altijd weer blij als ik het niet-technische deel van mijn werk weer op mijn MacOS desktop kan doen.
Ik kwam onlangs deze pagina tegen om Windows weer bruikbaar te maken, er staan wel een aantal goede tips tussen: https://www.dedoimedo.com...s-11-usability-guide.html

Zelf gebruik ik ook liever macOS of Linux, maar voor het werk is er één stukje software dat ik niet draaiend krijg onder Linux met Wine, dus daar gebruik ik nog steeds Windows (met tegenzin).
Daarnaast heb je je Apple apparaat uiteraard slechts in bruikleen totdat Apple besluit dat je een nieuwe moet kopen.
Dat is echt onzin. Met open core legacy patcher kun je nog recente macOS versies op machines uit 2008 zetten.
En anders kun je ook nog altijd nog een Linux distro op een Mac zetten…
Het open core legacy patcher argument benadrukt precies dat Apple bepaalt wanneer jij een nieuwe machine moet kopen: het os draait op de machine, maar dan moet je er wel deze soort van hack toepassen. De hardware is dus capabel, maar wordt simpelweg door Apple niet ondersteund. Koppige tweakers zoals wij gaan dus inderdaad over op linux in dat geval. Hopen dat die touchbar ooit gaat werken.
Dus ipv toeren uithalen om iets te verwijderen/uitzetten bij Windows moet je dan toeren uithalen om updates te krijgen bij MacOS.

Je moet doen waar jij je prettig bij voelt maar je argument is wel erg zwakjes imo...
Iemand zegt dat je je Mac in bruikleen hebt, dat Apple bepaald wanneer je hem moet vervangen. Daarop reageerde ik dat het onzin is.

Ik zeg ook niet dat Apple het niet makkelijker had kunnen maken en gewoon langer automatisch had kunnen laten upgraden. Ik zeg wel dat het argument van die tweaker onzin is omdat je vrij gemakkelijk het leven van die machine kunt verlengen.
En dan heb ik het over machines die dusdanig oud zijn dat ze geen macOS versie met updates meer ondersteund krijgen. Ik kan me herinneren dat er ook wel pc’s zijn waar je ook iets moet uithalen wil je daar Windows 11 op zetten, in plaats van de Windows update te draaien, straks als 10 geen updates krijgt.
Dan heb ik dat verkeerd begrepen gezien de discussie daarvoor ging over de moeite van je systeem te kunnen (blijven) gebruiken zoals je gewend bent zonder dat de leverancier je daarvoor in de weg zit (en je dus toeren moet uithalen).

Je hebt inderdaad gelijk dat het geen bruikleen is inderdaad.
Suggereer jij nou dat Windows zonder bloat €1.200,- zou moeten kosten? (800 voor random PC/laptop)
Beetje overdreven?
Daarnaast heb je je Apple apparaat uiteraard slechts in bruikleen totdat Apple besluit dat je een nieuwe moet kopen.
Net Sonoma op een machine uit 2014 geïnstalleerd. Net als W11 laten we ons niet ringeloren door wat ‘gladde pakken’ en anders is er altijd nog Linux
Ik ben heel beniewd welke machine dat zou zijn. Mijn macbook pro 2017 is namelijk al uitgesloten.
Een MBP 11.1 uit 2014 met dualcore i7 en 16 GB. Gewoon met open core legacy patcher. Niks ingewikkelds aan.die mbp uit 2017 zou prima moeten werken

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 10 april 2024 23:06]

De t2 chip vind van niet helaas. De legacy tool ken ik inderdaad. Gezien dat ding onder root draait moeten we wel heel veel vertrouwen hebben dat dat goed gaat en veilig is.
Elke keer dat ik MS zulke onzin zie uithalen word ik spontaan blij. Blij dat ik al meer dan 10 jaar geen Windows gebruik, en dus geen last heb van genoemde onzin.
En het frappante is, de afgelopen tijd word ik steeds vaker spontaan blij :)
Net zo blij als toen Ubuntu exact ditzelfde deed met de Amazon store en popup adds zeker?
Deden Debian fedora of tig andere Linux besturingssystemen dat ook?
Nee wat dat betreft een verademing.
Buiten dat jij zelf beter de controle hebt op Linux dan Windows.
Kan je al telemetry uitzetten als consument?
Ik heb afgelopen maand opnieuw Linux geïnstalleerd.
Ja, je hebt overal veel meer controle over dan op Windows. En als Data Engineer met meer Engineer dan Data was dat absoluut een verademing.
Totdat je alledaagse dingen moet gaan doen en Linux plots eist dat je die controle ook neemt anders werkt het gewoon niet. Dingen die in Windows dus 2 minuten kosten ben je op Linux gerust 20 minuten mee bezig, als het al mogelijk is.

Zoiets simpels als een multi-monitor setup op 4K schermen is heel sterk afhankelijk van je desktop environment. Sommigen werken niet, sommigen werken amper en sommigen werken slecht. Geen één van de 10 DEs die ik geprobeerd heb, hadden fatsoenlijke scaling ondersteuning. De één heeft keuze mogelijkheden van 100%, 200% en 400%. De ander doet geen scaling maar past gewoon de resolutie aan.

Als het enige serieuze nadeel van Windows is dat er basale statistieken naar Redmond gestuurd worden dan is dat alle tijd en frustratie meer dan waard.
Op Windows bedoel je?
Met O&O Shutup kom je een heel end.
Heel eind maar niet helemaal!
Dat was ook triest, maar daar zijn ze best wel snel mee gestopt na alle kritiek. Microsoft blijft het telkens weer doen.
Bij een gratis product vind ik het persoonlijk toch wel van een andere orde qua acceptabelheid dan een betaald product als Windows.

@watercoolertje Als jij net als 95% van de particulieren een kant en klare PC of laptop koopt dan is er via de OEM gewoon betaald hoor, weliswaar niet de volledige retailprijs (want schaalinkoop door de OEM) maar toch. Dat er in een niche als zelfbouw in veel gevallen geen officiëlelicentie wordt gebruikt doet daar niet aan af; overigens zijn er ook dan wel degelijk mensen wie het gewoon officieel kopen en niet een grijze key van 5-10 euro gebruiken.

[Reactie gewijzigd door !mark op 11 april 2024 00:46]

Wie heeft er betaald dan voor Windows 11? Ik denk het merendeel van de particulieren niet, of een habbekrats (10/20 euro)...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 11 april 2024 00:03]

Toen dat gebeurde gebruikte ik Ubuntu, en gelukkig was dat snel opgelost door de betreffende package te verwijderen (probeer dat maar eens op Windows).

Maar daarna kwam Canonical met de kolossale ramp die Snap is, dus het werd zo'n beetje tijd voor een overstap naar iets waar geen commercieel bedrijf achter zit die me onzin door de strot probeert te duwen. In mijn geval een overstap naar NixOS, wat ook nog eens een upgrade bleek tov Ubuntu om een hele lijst aan redenen. Dus ik heb geen spijt van de overstap :)
Wanneer je blij wordt wanneer MS in jouw ogen onzin uithaalt, is het niet meer spntaan, want er is een oorzaak voor.
En wanneer je al meer dan 10 jaar geen Windows meer gebruikt, waarom blijf je toch nieuws over Windows lezen? Stiekem heimwee?
Ja dat zou echt irritant zijn , dan ga ik zoeken naar een manier om aanbevolen te killen
En dat is het irritante, dat kan niet. Geen manier gevonden. Je kan wel een ander start menu installeren. (ookal hebben ze dat deze week geprobeerd te stoppen bij startallback)
Aanbevolen kan gewoon uit hoor, er staat bij mij echt niks.
Gewoon een schuifje ofzo in settings menu, ja woordje gaat niet weg maar er staat geen aanbevolen rommel onder.
Ik denk niet dat die het Recommended gedeelte weghaalt. Zelfs met die toggle zal hij nog steeds af en toe apps laten zien, al zullen dat in de toekomst wellicht niet die promotions zijn. Idealiter haal je het hele gedeelte uit de start menu.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 10 april 2024 21:24]

Er zijn nog veel meer van dat soort tools, ook om bloatware te verwijderen en je privacy te verbeteren.

Het probleem is echter dat bij iedere upgrade in ieder geval een deel van de verwijderde onderdelen weer terug zijn, en je dus opnieuw aan de slag moet. Ik ben dit inmiddels zo zat dat ik nu Linux ga proberen.
Zoek op github naar ExplorerPatcher of installeer valinet.ExplorerPatcher met winget. Dat is een open source tool die je de optie geeft on de sectie "Aanbevolen" helemaal uit te schakelen.

Het is jammer dat het nodig is, maar Windows 11, out of the box, zoals velen het zouden gebruiken, is voor mij echt onbruikbaar. Het zit boordevol met afleiding en als je niet goed oplet, dan klik je vandaag of morgen een venster weg die vervolgens Bing je standaard zoekmachine maakt, OneDrive installeert en je Firefox browserdata importeert in Edge. Begin met een schone MicroWin installatie en shutup10 om de grootste ergernissen te temperen.
Bedankt voor de tip. Ikzelf heb een ISO uitgekleed met NTLite en relevante instellingen uitgezet zodat je in ieder geval schoon begint en dat dingetjes als start menu links en widgets uit etc etc al klaar is. Maar die recommended sectie is zo iets wat me dan in de weg gaat staan zeg maar. Ga hem eens proberen!
Pssss... Windows 11 LTSC is leaked... heb ik nu ook draaien hier...
Oh dat is dan wel een heeel vroege versie lijkt me, want hij zou pas in September uitkomen. Dat is nog 5 maanden.
Bedankt! Ja ik zie het. Het verbaast me wel!

Maar ik wacht wel even, ik heb er momenteel niet echt noodzaak aan en de betrouwbaarheid staat voor mijn doel bovenaan. Ik draai nog de Win10 versie (IoT LTSC). De IoT versie is het 'schoonste' over het algemeen (dat was die tenminste ten tijde van Windows 10).

Niettemin bedankt voor het aanbod!

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 10 april 2024 21:26]

Die voor Windows 11 IoT LTSC kan je gewoon veranderen van LTSC naar IoT LTSC, of Vice versa met een eenvoudig script.

[Reactie gewijzigd door anzaya op 10 april 2024 22:09]

Ja, maar het is gewoon een stabiele versie omdat het gewoon op een stabiele versie van W11 is gebaseerd. Het maakt dus echt geen bal uit.
Nou, ten eerste zullen de (security) updates nog niet binnen komen want het is nog geen gereleased produkt. Ten tweede is het gebaseerd op Win11 24H2 die ook nog niet uit is dus wellicht zitten er nog veel bugs in. Want het kan niet anders dan een testversie zijn.
Oh en ten derde weet je niet precies waar dit vandaan komt en of er geen narigheid mee loopt te liften.

Leuk om eens mee te spelen maar ik zou er geen serieuze dingen op doen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 10 april 2024 21:21]

Dan ben ik verkeerd geinformeerd. Ik dacht dat LTSC op 23H2 gebaseerd zou worden en 24H2 dan een apart product werd.
Volgens de screenshot van FerOne is het 24H2.

Het zou ook wel een beetje achterlopen als het op 23H2 zou zitten. Maar inderdaad, het is LTSC. Ik heb begrepen dat het zo laat komt omdat MS per se hun AI integratie er in wil hebben. Vandaar ook dat het 24H2 wordt.

Maar 24H2 komt inderdaad ook uit voor de gewone Windows 11, dat zeker.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 10 april 2024 21:25]

Heeft W11 geen ads en telemetry?
Windows 11 LTSC versie niet nee.
Dit is één van de redenen waarom ik op Windows 10 blijf hangen. Voor mijn part stopt alle veiligheidsondersteuning per direct, ik stap niet over op die rommel in Windows 11.
Vastgeroest.nl
Windows 11 is prima. Microsoft weet zonder dat je het door hebt toch al alles over je.
Dan maakt dat dus geen verschil en val je terug op andere factoren waarbij Windows 10 preferentieel blijft over Windows 11, waaronder deze irritante reclames. Mijn argument geen tevens niet over de verzameldrift van Microsoft, maar over de functionaliteit van Windows 11 ten opzichte van 10.
Draai er al een jaar op en nergens irritante reclame tegen gekomen
Dan had je bij Windows 7 moeten blijven.
Hoezo? Windows 10 bevalt me prima. Geen rare fratsen zoals we nu bij Windows 11 zien.
Windows 10 heeft ook "promoted apps" erin zitten als ik het me goed herinner. Kan je wel makkelijk uitzetten in start menu instellingen.
Promoted apps, reclame, telemetrie met persoonlijke gegevens die niet zonder hacks uitgeschakeld kan worden, privacy-opties die "nee" zijn die op "ja" worden gezet na updates, ...

Nee, de ellende begon met Windows 10 met het idee van Windows as a Service. Eigenlijk begon het met Windows 8, maar die kon men nog overslaan.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 22:38]

Behalve wat bloatware bij aanvang en het niet respecteren van de standaardbrowser bij de F1-hulpfunctie, heb ik geen opdringerige reclame gezien in Windows 10 zelf. Zeker niet van het niveau dat we nu zien bij Windows 11.

Ik snap heus wel dat 10 niet perfect is. Maar als 11 slechter is in mijn ogen, waarom zou ik dan overstappen?
Van mij hoef je ook zeker niet over te stappen. Ik heb er net zo een slecht gevoel bij.
Windows 10 en 11 zijn daar gelijk in, opdringerige reclame etc heeft Windows 10 ook al, hoe vaak ik wel niet de melding kreeg "ja gebruik onedrive met cloud dit en dat" en vervolgens na een update opnieuw de vraag, een venster die niet te skippen is tijdens opstarten en alleen de knop wordt getoond "ja ik wil het" of "stel uit" ipv vraag mij dit nooit weer(ik gebruik altijd lokaal account ook bij Windows 11), net als al die store app,s rommel die je standaard erbij krijgt bij Windows 10 en met scripts mag gaan verwijderen om in 1x van af te zijn.

Om die reden als je geen rommel wil had je bij Windows 7 moeten blijven, terwijl Windows 7 ook al telemetric had, dus eigelijk had je bij Windows XP moeten blijven, oh ja die heeft KMS dan was Windows 98 beter geweest voor je.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 11 april 2024 08:51]

Echt, die dingen nog nooit gezien na de installatie van W10 en een O&O shut-up.
Omdat jij al removal tools gebruikt die zaken stuk maken.
Windows 7 voelt out dated aan.
Dat is Windows 10 binnenkort ook, ontwikkelaars droppen support.
Precies hetzelfde zeiden Windows 8 gebruikers over Windows 10,
Windows 7 gebruikers over Windows 8
.....
Dos gebruikers over Windows 3.

De grootste criticasters van Microsoft producten lopen vaak maar één versie achter op de meest recente versie.
Klopt precies ik hoor de verhalen ook steeds weer in herhaling.
Bij Windows XP vroeger ook toen iedereen nog op Windows 98 zat, werd ook pas beter na Xp SP1.

Windows 10 duurde ook lang tot acceptatie toen iedereen nog op 7 zat.
Conclusies trekken op basis van een prerelease 🙄
Zelfs het uitreksel op T staat vol lijkt, misschien, mogelijk ..
Precies dat en bovendien al helemaal niet in de Pro-versie. Het kost zoveel moeite, en ook steeds meer, om al die overbodige zooi uit te zetten of te verwijderen elke keer. Zelfde met Edge; dat wordt ook steeds meer volgeduwd met functies die ik niet wil en naar mijn mening niet in een browser thuis horen...
pas nog een nieuwe HP Z2 mini bij iemand neergezet. Na een paar keer updaten en herstarten is daar ineens de Xbox game applicatie. En Teams wat beide standaard mee opstart, midden groot in beeld. Zoeken om dit uit te krijgen, wat nog niet zo eenvoudig is, zeker voor "Henk".

Wat een ellende allemaal, waar niemand op zit te wachten, zeker niet bij Windows Pro. Als dit alleen bij de home versies zou zijn was het nog tot daaraan toe.
Heel onwenselijk. Hiermee ga je de situatie creëren dat mensen met weinig kennis van computers die klakkeloos alles aanvinken wat de computer adviseert gaan installeren.

Ik mag aannemen dat Win Pro gebruikers hier geen last van krijgen, anders heb ik en met mij veel anderen weer het nodige te doen aan AD policies :/

[Reactie gewijzigd door Fairy op 10 april 2024 20:43]

Gewoon met de policies oplossen, doe je nu waarschijnlijk ook al met allerlei ongein zoals tips e.d. waar je niet wil dat het personeel tijd aan besteed.

En bij vrienden en familie die je helpt ook gelijk uitzetten met andere junk.
We hebben op dit moment al een heel regiment aan standaard policies en inderdaad tips die geblocked worden. We gaan het wel weer zien wat er bij gaat komen ;)
Windows pro krijgt dit ook gewoon, pro versie is al sinds Windows 10 geen pro meer te noemen.
Je krijgt reclame toen en nu al met verse install aan apps, spelletjes etc, daar is niks pro aan te noemen.

Dus een reclame suggestie komt ook gewoon.
Hopelijk kan je het wel uitzetten. Wellicht in de 11 pro ofzo ikheb al betaald voor een Windows 11 key.
Staat in het artikel.
De optie zou via het Instellingenmenu ook opnieuw uitgeschakeld kunnen worden.
Hier screenshot van de toggle:
https://twitter.com/Phant...77761399051096129/photo/2
Dat het uit kan is echter totaal geen excuus. Zoiets zou opt-in moeten zijn, niet opt-out. Nu moet je weer naar alles gaan zoeken.

Net zoals met al die rotzooi die ze in Edge stoppen. Betaal op afbetaling praktijken, de "shopping assistant" die je met deals bestookt enzovoorts. Het kan allemaal wel uit maar het gaat vaak "per ongeluk" weer aan en je loopt je rot te zoeken waar die rotzooi allemaal uit moet.
Dat ook, en wie zegt dat de opt-out ook in de final release gaat komen? En belangrijker nog: gaat blijven?
Wie zegt dat deze 'feature' uberhaupt in een final release komt?
Als je je bedenkt dat vrijwel niemand hier met opzet toestemming voor zou geven, dan is het misschien beter om het helemaal niet uit te brengen. :')

[Reactie gewijzigd door MrFax op 10 april 2024 21:26]

Het klinkt haast als retro Internet Explorer.
Het was ook geen excuus maar een reactie :)
Verder mee eens, maar alles beter dan het niet eens uit kunnen zetten.
Die toggle hebben we nu ook al trouwens.
Microsoft maak het gebruik van het OS steeds minder prettig. Ik ben zelf al jaren over naar Linux.
Het duurt even voordat je doorhebt hoe dat werkt, maar het werkt fijn.
Mocht je het willen proberen, laat maar weten. Ik heb mogelijk tips.
Ik sluit mij hierbij aan.

Zelf gebruik ik openSUSE LEAP KDE. Het is perfect te configureren naar ieder zijn smaak.

Zelf ben ik overgestapt vanaf Windows rond het Vista debacle.

Eerst Ubuntu, toen even Kubuntu en daarna naar openSUSE (omdat de snapD ellende niet mijn ding is). Ik zit inmiddels 6 jaar in de openSUSE wereld.

Indien er mensen zijn die openSUSE een keer willen uitproberen of er vragen over hebben kunnen ze mij een bericht sturen.
Hoe verhoud zich dat tot Linux Mint - enig idee?
OpenSUSE heeft wat andere pakketten standaard geïnstalleerd. In principe kunt u met beide distributies hetzelfde, alleen heeft openSUSE voor mijn gevoel betere beheertools.

Linux Mint heeft geen officiële KDE versie meer. Het zit nog wel in de pakketbron, maar er is geen ondersteuning.

Persoonlijk vind ik openSUSE fijner werken, maar dat is persoonlijke voorkeur. OpenSUSE LEAP is binair compatibel met Suse Enterprise Linux, waardoor u makkelijk kan overstappen op een zakelijke distributie (enkel een licentie kopen/ activeren) waarbij u zakelijke ondersteuning kunt krijgen.

Met beiden kunt u uw dagelijkse bezigheden uitvoeren.

Het is eigenlijk het beste om van beiden de live ISO op een usb/ dvd te zetten en uit te proberen (kan zonder uw huidige systeem te bewerken/ vernietigen).

Let op: voor openSUSE is er een Gnome en KDE live ISO beschikbaar.
Vandaag de switch gemaakt naar een kale Pop_OS, maar was al jaren bekend met Mint, Debian (server) en Ubuntu.

Tip van mij, geen Steam flatpack gebruiken naar de deb file van Steam zelf. Kon geen non-Steam games toevoegen met de flatpack versie, uren gezocht, maar na installatie van de deb variant alles opgelost.

Kan alleen niks aan de praat krijgen via Lutris, dus voeg alles toe aan Steam en dan vanuit Steam draaien met Proton-GE versies.

Overigens ook de volgende zaken uitgezocht en opgezet:

- Sunshine + Moonlight
- Auto sleep na 20 minuten
- Wake-on-lan werkend
- Telegraf voor monitoring naar InfluxDB + Grafana
- Heroic launcher

Alles werkt nu goed muv Lutris maar Steam werkt prima.

Ook streamen naar Steam deck werkt probleemloos.

Voor nu ben ik blij. Alle games die in de kernel willen boren met anti-cheat hoef ik al niet; dus Linux is voor mij een prima plek. Ook rete oude games van 2002 werkend gekregen middels Proton.
Ik speel veel guildwars2 op Windows en heb flstudio als digitale muziek station. Kan dit op Linux want wil zo graag af van Windows …
https://www.protondb.com/app/1284210/?device=pc

Guild wars 2 is platina onder proton (e emulatie laag waarmee Valve Linux gaming op de kaart heeft gezet.

FL studio lijkt ook ‘flawless’ te werken:

https://www.reddit.com/r/...dio_daw_music_production/

Dus je zou eens kunnen proberen. Als je hier en daar hulp nodig hebt kan je me een DM sturen of naar die boven mij.

[Reactie gewijzigd door xoniq op 10 april 2024 23:17]

Bedankt voor het opzoekwerk. Ga me verdiepen in Linux want met reclame Windows ben je niet veel meer🤭
En met Linux heb je ook minder bloat zou, dat gepush naar One Drive periodiek.

Waar Windows bij installatie tot wel 6x vraagt of ze meer of minder persoonlijke ads mogen aanbieden (aantal blijft gelijk zeggen ze er ook bij) is er bij Linux enkel een toggle voor telemetry die standaard uit staat, that’s it. Zo hoort het.

Windows wordt steeds meer een ziekte en denkt dat we het nog telkens massaal nodig hebben en gaat dan meuk door onze strot drukken.
De vraag is of die toggle er dan ook voor zorgt dat er niks meer wordt verstuurd.
Of dat die alleen de details van jou als persoon/systeem achterwege laat.
Bij Linux is dat gewoon aan/uit. Dat zit geen grote corporatie achter dus die data perse wilt hebben. Is dus puur voor hoe je Linux gebruikt, en dus optioneel.
Ik sluit me hier ook bij aan :) Gebruik sinds ~ 2005 Linux op de desktop en ik zou niets anders meer willen. Op dit moment al jaren heel tevreden gebruiker van Kubuntu :)

[Reactie gewijzigd door thePiett op 11 april 2024 08:55]

Welke distro's zou je aanraden voor iemand die eigenlijk alleen maar met Windows bekend is/ heeft gewerkt?

Zodra Win10 uit support gaat, zit ik ook zwaar te overwegen gewoon niet aan 11 te beginnen. Vooral ik het zoveelste "Feature" item zie op tweakers waar men weer moet gaan zoeken naar een schuifje of een regkey om het uit te zetten.

Zat zelf te denken gewoon is een PC erbij naast te bouwen en daar Linux Mint op te zetten. Het enige wat ik nog een beetje doe is single player games en YT/Netflix kijken.
Veelal wordt een Linux Mint of Kubuntu aangeraden.
Ik ben zelf meer bekend met Kubuntu maar Linux Mint wordt ook heel positief ontvangen.
Er zijn wat 'details' waar je aan moet wennen zoals de programma namen, manier van updates en soms een beetje troubleshooten.
Maar met deze distro's loopt het veelal vloeiend en goed. Het meesta kan ook via de GUI, dus dat is fijn.
Hey dank voor de terugkoppeling!
Wat ik altijd kan proberen is ff een VM opspinnen met Mint.

Bethesda games zijn nog altijd de guilty pleasures om af en toe te spelen.
Maar las al wel dat het aan de praat krijgen van alle hulpprogramma's zoals Vortex en andere tools nogal een uitdaging is, vooral zonder voorkennis.
Goede stap, hierbij ook nog even een tip voor MacOS. Overgang van een oude naar een nieuwe mac bv is ook een simpele door gewoon je backup schijf aan te sluiten en in de wizard kiezen voor het overzetten vd bestanden en applicaties. Eigenlijk net als bij een iPhone.

Daar heb je met Windows en Linux een veel taaiere klus aan.
Ok, het is allemaal een stukje duurder, maar wel meer waar voor je geld naar mijn mening.
Nog een reden om in ieder geval privé Microsoft nog verder links te laten liggen.

Dit soort zaken zit gewoon niemand op te wachten.

Ik ben heel blij dat ik heerlijk kan genieten van een volledige aanpasbare openSUSE LEAP KDE installatie waar ik zelf bepaal wat ik zie/ doe/ instel.
dacht al, waar blijft candy crush.
Het lijkt er wel op dat ook Windows met heel Microsoft hier aan lijkt te lijden:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Enshittification
Ik heb tot nu toe geen last van alle wijzigingen in het startmenu sinds Windows 7. Ik druk op de Windows toets, tik de eerste paar letters in van het programma of bestand dat ik wil openen en druk op enter. Hoe het menu eruit ziet of wat er wel of niet getoond wordt zie ik geeneens. Dus zolang dat gewoon goed blijft gaan hoor je mij niet klagen.

Nu ontopic: ik zou graag hebben dat een besturingssysteem gewoon zorgt dat de software met de hardware kan praten (op een veilige manier) maar zich niet bezig houd met vage telemetrie en advertenties. Ik zou prima 100 euro extra willen betalen voor een Windows licentie als die zooi er niet in zit.
Gewoon o&o shutup installeren...
Dit plaatst dat bericht laatst dat Windows 11 het vertikt om updates te installeren wanneer een applicatie als StartAllBack is geïnstalleerd, in een nieuw licht.
https://winaero.com/these...om-installing-on-your-pc/

Deze bedoel tenminste ik had het daar gelezen, en niet op tweakers.
Je kunt tips en suggesties toch gewoon uitzetten? (tenzij dat niet meer kan met deze nieuwe 'functie').


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee