RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Bestuurscrisis Terschelling naar kookpunt, wethouders opgestapt

Terschelling Beeld © Westend61

De politieke crisis op Terschelling is nog lang niet voorbij. Na de soap rond het vertrek van burgemeester Caroline van de Pol zijn vandaag de enige twee wethouders per direct opgestapt.

Wethouders Gea van Essen en Jeltje Hoekstra lieten vanavond in de raadsvergadering weten dat ze zich niet genoeg gesteund voelen door de gemeenteraad om hun werk te blijven doen. Waarnemend burgemeester Roel Cazemier schorste daarop de vergadering. 

Bullebak

Van Essen beschuldigt de raad op het eiland, bestaande uit elf leden, ervan zich als een 'bullebak' te gedragen tegen de wethouders. Dat schrijft Omrop Fryslân. "We hebben een zware tijd achter de rug met de bestuurscrisis", aldus de opgestapte wethouder. "Maar voor u is de gifbeker blijkbaar nog niet leeg. U gunt de wethouders geen hersteltijd. En een goed werkend, nieuw college geen opstarttijd. U bent hierin te hard." 

Burgemeester
Lees ook:
Burgemeester die nieuwe baan aannam tijdens raadsvergadering, toch niet naar Castricum

Volgens haar collega Hoekstra begonnen de moeilijkheiden na de vertrouwensbreuk met burgemeester Van de Pol. 

Naar Castricum

Van de Pol moest het veld ruimen nadat ze afgelopen december een raadsvergadering op Terschelling onderbrak om telefonisch een functie als burgemeester in Castricum aan te nemen. Haar manier van doen zorgde voor ophef in de raad. 

Van de Pol zag begin dit jaar om gezondheidsredenen toch af van de functie in Castricum.