Amerikaanse topgeneraal zegt dat wapens Oekraïne snel opraken

Samenleving
door anp
woensdag, 10 april 2024 om 18:48
bijgewerkt om donderdag, 11 april 2024 om 11:34
anp100424210 1
Een Amerikaanse topgeneraal heeft het Congres gewaarschuwd dat Oekraïne zonder Amerikaanse steun op korte termijn geen artilleriegranaten of luchtafweer meer heeft. Daardoor wordt het land kwetsbaar voor een gedeeltelijke of totale nederlaag, aldus generaal Christopher Cavoli.
De commandant van het Europese Commando deed zijn uitlatingen tegenover een commissie die zich bezighoudt met militaire onderwerpen. Rusland zou nu in de oorlog meer artilleriegranaten gebruiken dan Oekraïne. Cavoli waarschuwde dat de verhouding van één op vijf in de komende weken naar één op tien kan dalen.
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, weigert een stemming te houden over een wetsvoorstel dat Oekraïne voorziet van nog eens 60 miljard dollar (circa 55,9 miljard euro) aan steun. Het pakket voorziet in de levering van belangrijke wapens en munitie aan Oekraïense militairen aan het front
De regering van Joe Biden probeert Oekraïne op andere manieren te helpen, maar dat is volgens de regering in Kyiv niet genoeg. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei zondag dat zijn land de oorlog verliest als het Amerikaanse Congres het miljardenpakket niet goedkeurt. Het pakket voorziet in de levering van belangrijke wapens en munitie aan Oekraïense militairen aan het front.