RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nieuwe lening koppelt gezond Intertoys los van kwakkelend Blokker

Beeld © ANP

Intertoys, de keten van 200 Nederlandse speelgoedwinkels, heeft vorig jaar een positief bedrijfsresultaat van 12,4 miljoen euro geboekt. De omzet steeg tot 208 miljoen euro. Een deal met Rabobank over een nieuwe lening moet ervoor zorgen dat het bedrijf niet wordt meegetrokken in de problemen van zusterbedrijf Blokker.

Dat meldde Intertoys vanmiddag. Onderaan de streep maakte het bedrijf een nettowinst van 7,1 miljoen euro, voegt algemeen directeur Eddy Assies toe in gesprek met RTL Z. 

Verkoop afgeketst

Intertoys werd afgelopen herfst te koop gezet door moederconcern Mirage Retail Group. Dat wilde met de verkoop geld ophalen voor de financiering van het verlieslatende zusterbedrijf Blokker. In januari ketste de verkoop van de speelgoedketen echter af.

Verkoop
Lees ook:
Verkoop Intertoys mislukt, Blokker-concern op zwart zaad

Wel zette het moederbedrijf Intertoys op een andere manier in om Blokker te financieren. Zo keerde de speelgoedketen miljoenen aan dividend uit aan de moeder, en kocht ze de speelgoedvoorraden van Blokker.

Intertoys was daartoe in staat omdat het vorig jaar opnieuw goed presteerde. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat stegen met zo'n 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor. "Door onze groei konden wij de kostenstijgingen goed weerstaan", zegt directeur Assies. "Wij zijn daar heel blij mee, en trots op."

Financiering Rabobank

Ook is de topman van Intertoys positief over de nieuwe leningsovereenkomst die hij eind maart met Rabobank sloot. De nieuwe lening loopt drie jaar. "Daardoor kunnen wij ons businessplan tot en met 2026 ruimschoots financieren", aldus Assies. "Het gaat daarbij onder meer om verdere groei en vernieuwing van winkels."

Intertoys spreekt in het persbericht vandaag nadrukkelijk van een 'stand alone financiering'. Volgens directeur Assies betekent dat dat de winkelketen 'volledig op eigen benen' staat. "Gezien de ontwikkelingen bij Mirage Retail Group hadden we een financiering via het moederbedrijf waarschijnlijk niet geregeld gekregen."

Sterker op eigen benen

Gezien de winstgevendheid van Intertoys en gezonde financiële buffers was het verkrijgen van een financiering aan alleen de speelgoedketen volgens hem geen probleem. Hoeveel er geleend kan worden, wil Assies niet zeggen. 

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe topman voor Blokker en Intertoys: wie is Ynse Stapert?

Assies zegt  de afgeketste overname van Intertoys uit januari uiteindelijk niet te betreuren. "Het was best leuk geweest, want we waren al ver in het proces. Maar ik denk dat we op eigen benen en met eigen financiering misschien wel sterker staan."

Volgens Assies werden de finale overnameonderhandelingen gevoerd met een investeerder, en niet met een andere speelgoedketen. "Die hebben allemaal hun eigen uitdagingen op dit moment. En investeerders zijn niet altijd slecht. Kijk naar 3i bij Action."