De ernstig bedreigde bosolifant
NOS Nieuws

Onderzoek: zoogdieren gedijen beter in houtkapbossen met FSC-keurmerk

Het FSC-keurmerk op houtproducten is goed nieuws voor de gorilla, de bosolifant en de luipaard. In houtkapbossen met zo'n FSC-certificaat zijn namelijk meer zoogdieren dan in bossen zonder zo'n certificaat. Zo'n keurmerk zit op producten die uit bossen komen waar een goede biodiversiteit vooropstaat. Die bossen krijgen dan een certificaat.

Onderzoeker Joeri Zwerts van de Universiteit Utrecht kwam tot de conclusie over het FSC-keurmerk na onderzoek in de bossen van Centraal-Afrika. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Dat klinkt tegenstrijdig: meer dieren in bossen waar hout gekapt wordt. Maar volgens Zwerts is het logisch: één van de belangrijkste oorzaken van de neergang van biodiversiteit is namelijk stroperij. En in bossen met een FSC-keurmerk worden maatregelen genomen om stropen, voor zo ver mogelijk, tegen te gaan.

  • Joeri Zwerts
    Een hert kijkt in de camera
  • Joeri Zwerts
    Een zwijn vastgelegd op de gevoelige plaat
  • Joeri Zwerts
    Een buffel in het bos
  • Joeri Zwerts
    Een van de camera's om een boom
  • Joeri Zwerts
    Een gorilla die langs de camera loopt

Voor het onderzoek ging Zwerts naar de bossen van Congo en Gabon in Centraal-Afrika. Hij hing daar onder meer camera's op aan bomen. Die speciale camera's legden gedurende een periode van drie maanden met 1,3 miljoen foto's vast hoe het gesteld is met de biodiversiteit in bossen met en zonder FSC-keurmerk. Hij deed het onderzoek op initiatief van het Wereld Natuur Fonds en de Wildlife Conservation Society, maar ging wel onafhankelijk te werk.

Zwerts vertelt hoe hij de camera's heeft opgehangen:

Zoogdieren overleven beter in bossen met FSC-keurmerk

Er werd voor het onderzoek vooral gekeken naar de grotere zoogdieren die meer dan 10 kilo wegen, omdat in de regel geldt dat grotere dieren kwetsbaarder zijn voor de jacht. Zo werden de Afrikaanse goudkat en de antilope 3,5 keer vaker op de gevoelige plaat vastgelegd. Bij de luipaard en de chimpansee was dat 2,5 keer.

Ook ernstig bedreigde diersoorten zoals de bosolifant werden vaker gefotografeerd. Dat is gunstig voor de biodiversiteit, omdat de grootste zoogdieren ook zorgen voor meer verspreiding van zaden. Dat is dan weer goed voor de voortplanting van het bos.

Volgens Zwerts zijn de resultaten belangrijk voor de toekomst van de tropische bossen. "Deze resultaten tonen aan dat certificering een belangrijke rol speelt bij het behoud van biodiversiteit in de tropen. Verantwoorde houtoogst kan bijdragen aan het behoud ervan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl