Kleine browsers winnen marktaandeel in EU dankzij verplicht browserkeuzescherm

Onafhankelijke kleine browsers hebben dankzij het verplichte browserkeuzescherm extra marktaandeel gewonnen in de Europese Unie. Dat schrijft Reuters op basis van verklaringen van browserontwikkelaars.

De ontwikkelaars achter de Aloha-, Vivaldi-, Ecosia-, Brave-, DuckDuckGo, Opera en Private-browser hebben volgens Reuters allemaal een toename van het aantal gebruikers vastgesteld. Die toename zou te danken zijn aan de Digital Markets Act die op 7 maart is ingevoerd en waardoor er nu een browserkeuzescherm op de mobiele besturingssystemen van Apple en Google te zien is om er de dominantie van Safari en Chrome te helpen doorbreken.

Het is niet duidelijk hoeveel Europese gebruikers de browser er bij hebben gekregen, maar sommige ontwikkelaars geven toch een indicatie. De ontwikkelaar achter Aloha zegt tegen Reuters dat het aantal Europese gebruikers sinds begin maart met 250 procent is toegenomen. Aloha kan volgens Reuters wereldwijd op 10 miljoen maandelijkse gebruikers rekenen en de Europese Unie is momenteel de op een na grootste markt van het bedrijf. Tot voor kort was de Europese Unie nog de vierde grootste markt. Een topman van Opera meent dan weer dat er momenteel sprake is van een recordaantal Europese Opera-gebruikers.

Ongeveer een week nadat de Digital Markets Act in werking is getreden, kwamen Mozilla, Brave en Vivaldi ook al met het nieuws naar buiten dat er een toename van het aantal gebruikers in de Europese Unie kon worden vastgesteld. Het aantal installaties van Firefox voor iOS zou tijdens de eerste week na de invoering van de DMA in Duitsland met 50 procent zijn toegenomen. In Frankrijk was er een toename van ongeveer 30 procent. Bij Brave was er ook een toename van het aantal installaties geregistreerd. Op 6 maart zouden er in de EU ongeveer 6000 installaties zijn doorgevoerd. Een week later lag dat aantal naar verluidt op 11.000 installaties.

Android keuzescherm browser 2024
Android-keuzescherm browser 2024

Door Jay Stout

Redacteur

10-04-2024 • 17:12

109 Linkedin Whatsapp

Submitter: wildhagen

Lees meer

Reacties (109)

109
107
46
6
0
43
Wijzig sortering
Overgrote deel is een onwetende oma/moeder/oom/vader die nu niet meer op Chrome zit en geen idee heeft hoe.
Heb je cijfers waaruit blijkt dat dat het om het 'overgrote deel' van de gebruikers gaat? Ik ben wel benieuwd naar de percentages namelijk

Maar los van of dat nu wel of niet zo is, vind ik dat een kleine prijs om te betalen. Het is belangrijk dat er voldoende concurrentie is en blijft oop deze markt, nu Google al een de facto monopolie heeft met Chrome.

In het verleden is al aangetoond dat monopoliies op de lange termijn voor de consument erg ongunstig, en dus onwenselijk zijn, doordat de monopolist zijn invloed misbruikt om anderen weg te drukken van de markt.

Daarom is het goed dat dit scherm er is, en dat alternatieve browsers daar in de praktijk dus ook de voordelen van ondervinden.

En de mensen die er problemen mee hebben vragen éénmalig iemand om hulp om het in te stellen, en dan is dat ook weer opgelost. Laten we dit probleem nu ook weer niet onnodig groter maken dan het daadwerkelijk is. Het is niet het 'einde van de wereld as we knew it'. Hooguit een klein ongemakt.
Heb je cijfers waaruit blijkt dat dat het om het 'overgrote deel' van de gebruikers gaat? Ik ben wel benieuwd naar de percentages namelijk
Ik ook, maar omdat ik de iOS UX voor browser selectie bij de vorige update langs zag komen heb ik er wel een vergelijkbare mening over. Moest echt zoeken om alles hetzelfde te houden. Als je 'gewoon' de eerste optie uit de lijst 'doorklikt' heb je dus een vage niche browser geïnstalleerd en vertrouw je je browsegedrag toe aan een totaal vreemde partij. Ik ben vooral heel benieuwd of het marktaandeel van deze nieuwe browsers hetzelfde blijft of dat over een paar weken een duidelijke daling is geweest.
En de mensen die er problemen mee hebben vragen éénmalig iemand om hulp om het in te stellen, en dan is dat ook weer opgelost.
Het is eenmalig voor tienduizenden mensen. Natuurlijk zijn die 'kosten' verspreid over de hele wereld, maar vind het toch een aanzienlijke verspilling van moeite en pesten van mensen die toch al niet zo handig met technologie zijn.
Ik moest hier laatst ook over nadenken, dat ik Apple best wel vertrouw in alles omdat ze eigenlijk best hebben getoond dat ze hier ook voor staan.

Maar wat veel inclusief mijzelf vergeten is wat gebeurd er op het moment dat het wat minder gaat met Apple en aandeelhouders beginnen te trekken aan meer winst? Het is makkelijk om de privacy goodguy te spelen zolang het geld met miljarden binnenstroomt. Maar wat als dat moment een keer aanbreekt dat dat niet meer zo is? Alle user data die ze hebben is natuurlijk een goudmijn, daar zou je makkelijk mee je verliezen kunnen compenseren mocht dat nodig zijn ooit.

Dat is eigeniljk ook het hele verhaal van privacy in het algemeen. Een veel genoemd argument is ik heb toch niets te verbergen? Ja in de huidige situatie heb je niets te verbergen. Laat me even een heel gek sci fi achtig landschap schetsen. Maar stel de wereld veranderd zo erg en het geloof is weer heersend in bepalen wat goed of slecht is. Rock muziek wordt verboden en iedereen die ermee geassioceerd is moet opgepakt worden en vast gezet wroden. Dan opeens heb je heel veel te verbergen met je Spotify playlist (als je rock muziek luisterd dan haha). Het gaat niet zozeer om of jouw data nu iets te verbergen heeft, maar het gaat om het gevaar van data over jouw voor lange tijd of eeuwig op te slaan wat dat in de toekomst voor compicaties zou kunnen hebben. Waar nu bepaalde data over jouw geen enkel probleem is, kan je nooit weten of dat in de toekomst ook zo zal zijn. Je moet je afvragen of je data over jou zo lang en altijd overal is opgeslagen niet wetende wat dat voor betekenis in de toekomst zou kunnen hebben?

Het argument dat ik wil gewoon niet dat er van alles over mij wordt opgeslagen is gewoon heel valide en heeft geen onderbouwing nodig. Er is nu misschien helemaal geen onderbouwing te geven, maar in de toekomst misschien wel. Maar dan is het al te laat.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 11 april 2024 08:40]

Ben volledig voor concurrentie in elke markt maar dit is wat ik om me heen zie mensen drukken dat soort meldingen gewoon door.
En waarom is het erg als oma uit onwetendheid firefox gebruikt ipv uit onwetendheid chrome gebruikt?
Wachtwoorden, favorieten, standaard zoekmachine.

Als ze in een op DuckDuckGo zitten ziet het er anders uit en lopen de meeste oudere compleet vast.

Mensen zijn gewoonte dieren.
Op iOS is safari volgens mij wel de monopolie.De Chrome monopolie bestaat enkel alleen op Windows computers.
Is dat je onderbuik of is dat data driven?

De nummers zoals genoemd in het artikel zijn nog steeds allemaal marginaal op de totalen voor de grote jongens en nog geen aardverschuiving te noemen.

Zelfs als je punt waar is, is dat toch niet verkeerd? De enige reden dat ze op Chrome zaten was omdat iedereen dat zat en niet omdat dat een bewuste keuze was.

Ik vraag me af hoeveel dit keuzescherm helpt, maar het principe achter de keuze steun ik ten zeerste.

Ik houd het bij de kleine browser en dat doe ik al een hele tijd: Edge.
Edge is geen kleine browser, het is de default browser van Windows 11 en komt van de grootste bedrijf ter wereld. Zo een bedrijf moet je echt geen grotere browser marktaandeel gunnen.
Edge is wel degelijk maar een kleine browser, ze hebben een marketshare van net aan 5 procent, ze https://gs.statcounter.com/browser-market-share

Chrome is de facto monopolist, met 65 procent, Safari heeft 18.5 procent

En dat is een erg ongezonde ontwikkeling, want Google als monopolist kan op die manier de webstandaarden naar eigen hand zetten. Daar is de consument uiteindelijk de dupe van (zie IE). Zeker gezien het niet al te beste trackrecord van Google wil je gewoon niet dat ze zo'n groot marktaandeel hebbn.

Dus ja, het is wel te hopen dat Edge, en de overige browsers, uiteindelijk meer marktaandeel afsneopen van Chrome. Dan is de markt meer in balans, en dat is op lange termijn gunstg voor én de consument, ;en de makers van concurrerende browers.
Chrome is de facto monopolist, met 65 procent, Safari heeft 18.5 procent
Chrome is de meestgebruikte browser. De meestgebruikte browser alleen maakt je geen (de facto) monopolist.

Qua browsers is er geen probleem. Qua browser engines is er wel een probleem, want iedereen die een eigen browser ontwikkelt pakt Chromium van de plank. Daar zit het grote gevaar. Die 5% Edge? Die kan je gewoon rekenen als 5% gewonnen door Google. Ook die 5% heeft straks geen ondersteuning meer voor de delen uit Manifest V2 die effectieve adblocking mogelijk maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 18:00]

Het is niet zo dat Google alles kan bepalen wat er in het Chromium project gebeurd. Ze hebben natuurlijk wel een erg dikke vinger in de pap. Maar juist doordat andere grote partijen, zoals Microsoft en Samsung, het ook voor hun browsers gebruikt. Zorgt ervoor dat ze gedwongen worden zich weer meer aan de standaarden te gaan houden. Dat gaat natuurlijk niet altijd zonder slag of stoot. Maar ik denk dat we er aan het eind van de dag een stuk gelukkiger van zouden worden als we werken vanuit 1 base met eigen interpretaties dan dat iedereen al in de basis verschilt.
Dat gaat natuurlijk niet altijd zonder slag of stoot. Maar ik denk dat we er aan het eind van de dag een stuk gelukkiger van zouden worden als we werken vanuit 1 base met eigen interpretaties dan dat iedereen al in de basis verschilt.
Uit een enkele basis? Wellicht. Uit een basis waar Google zaken bepaalt zoals het uitfaseren van veelgebruikte functies op engine niveau voor eigen gewin? Nope.

Het internet vergeet snel. Het is niet lang geleden dat Google Web Environment Integrity voorstelde (hardware DRM op webpagina's met enorm veel marketingspeak eromheen om het te verbloemen).

Als er per se een gedeelde basis moet komen, dan kan je beter voortbouwen op Firefox.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 22:39]

Je moet er ook bijrekenen dat vele andere kleinere browsers op Chrome gebaseerd zijn, dus zoveel onafhankelijke browsers zijn er niet, het browserlandschap is tamelijk nauw geworden.
, want Google als monopolist kan op die manier de webstandaarden naar eigen hand zetten.
Kan? Google is actief bezig met standaarden te realiseren die buiten hun eigen Chrome engine om minder optimaal draaien. Ook de recente aanpassingen om adblockers te detecteren komen allemaal van Google, ten voordele van Google.
Enig nadeel van Edge is dat die enorm veel geheugen slurpt van je toestel (althans op Windows 11 desktop).
Tja, dat vind ik bij veel browsers, Firefox is hier ook echt een geheugen slurper.
Het leven is te kort om overal te serieus op in te gaan, maar ik neem je toch even mee:

Edge is in de browser markt wel degelijk een kleine speler.
Marktaandeel op mobiel is 0.24% en op tablet 0.56%
Zelfs op desktop is het minder dan 12% (ook al gaat het daar nu niet over.)

En de grootte van een bedrijf is niet direct een reden om geen marktaandeel te gunnen. Mijn apparaten hebben vaak een duale functie: werk en prive en integratie met Entra ID / M365 en eenvoudig profielen kunnen switchen is gewoon heel erg nuttig en fijn.

De nichespelers zijn leuk, maar het lijkt me niet dat we browsers moeten kiezen om ze een groter marktaandeel te geven. Er moet meerwaarde zijn en wat die meerwaarde is hangt uiteraard sterk van je use cases af.
Waarom niet? Dat ze een van de grootste bedrijven zijn wil niets zeggen. De keuze op een browser moet gebaseerd zijn hoe prettig vind ik deze, voldoet deze aan mijn eisen en wensen.

Daaruit kies je de browser. Niet zij zijn groter dus neem ik een kleinere partij. Maar na je keuze zit je dood te ergeren aan functies die je mis.
Op de mobiel heeft Edge een verwaarloosbaar marktaandeel. Op de PC zit het momenteel rond de 40%. De overige 60% wordt gedomineerd door Safari en Chrome.
Chrome heeft op zowel mobiel als de PC een behoorlijk groot marktaandeel.
Kraak niets af concurrentie is inderdaad goed gebruik zelf Chrome en Firefox.

Maar ben bang dat mensen het te snel doordrukken net als de cookie wet en dan zitten ze opgescheept in een onbekende browsers.
Waarom is dat iets om bang voor te zijn en waar baseer je het op?
Wat is er mis met "een onbekende browser"?
Andere mensen kunnen dat prima zelf bepalen.
Ik absoluut geen Chrome. Ik gebruik gewoon de standaard browser van Samsung.
Maar dat bedoel ik ook dat is de standaard browser van Samsung.

Je gebruikt de standaard en geen firefox of installeert een andere browser.
Nee ik gebruik de Samsung internet browser op mijn Galaxy S21, absoluut niet Google Chrome. Hoe minder data Google van mij krijgt hoe beter. Ze hebben al veel te veel macht.
Nee nu weet Samsung alles van je dat is veel beter....

je gebruikt Android dan weet Google toch alles al nu verspreid je jou data tussen Samsung en Google.

[Reactie gewijzigd door Dune op 15 april 2024 08:13]

In de categorie 'Keuzes omdat het moet'. We krijgen als we een auto kopen toch ook niet de 'keuze' om een ander navigatiepakket te installeren, of dat je een computer hebt gekocht en bij de eerste keer opstarten wordt gevraagd of je Windows wilt of toch 1 van die tientallen linux distro's of andere open source besturingsystemen?

Ik bedoel, het is in geval van een browser toch een kleine moeite om zelf een ander te installeren?

En als ik de screenshot mag geloven zou in dit geval Firefox dominant moeten worden, want die 'staat bovenaan'. Of is dat elke keer anders? Want dan geloof ik inderdaad graag dat het aandeel bij de browsers 'waar nog nooit iemand van heeft gehoord' ineens een groter aandeel krijgen.

Zolang de eindgebruiker gewoon een internetpagina kan bezoeken zal het deze een worst zijn op welk logotje ze moeten drukken om 'de internetbrowser' te openen.
Zoals 'googlen' synoniem staat voor het opzoeken van zaken op internet staat 'de browser' synoniem voor het kunnen bezoeken van internetpagina's. En als het aan de ontwetende generatie ligt doen ze dan nog steeds met 'internet explorer', of dat nou het logo van Chrome, brave, firefox, opera of.... 'iron browser' (wut?) heeft.
Bij iOS is dat een lijst van de 12 meest gebruikte browsers van je land, random gerangschikt. Ik ben er vrij zeker van dat dit bij android ook random zal zijn.
Ik bedoel, het is in geval van een browser toch een kleine moeite om zelf een ander te installeren?
Voor jou en mij als tweakers idd wel. Voor de gemiddelde persoon is dat al een héél stuk moeilijker, en dan hebben we het over oma Truus van 3 hoog achter nog niet gehad, die komt daar helemaal niet uit.

En zo krijgen alternatieve browsers dus alsnog geen kans, en blijft een monopolist als Google (met Chrome) dus oppermachtig en kan in feite bepalen wat er op het web gebeurt qua standaarden. Zeker met het minder goede trackrecord van Google op dit vlak wil je dat niet.

Dus ja, het is misschienopgedrongen, maar wel met een heel belangrijk doel: het web zoveel mogelijk open houden, waarin meerdere aanbieders kunnen opereren, zonder door een monopolist te worden verdrukt.

En dat werkt dus, getuige dit bericht,
En als ik de screenshot mag geloven zou in dit geval Firefox dominant moeten worden, want die 'staat bovenaan'. Of is dat elke keer anders?
De volgorde is elke keer anfers, dus volledig random.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 10 april 2024 17:40]

Ik bedoel, het is in geval van een browser toch een kleine moeite om zelf een ander te installeren?
Inderdaad, maar voor de meesten werkt het standaard geïnstalleerde browser helemaal prima dus zien geen reden om iets nieuws te installeren of zijn zich er uberhaupt bewust van.
Zolang de eindgebruiker gewoon een internetpagina kan bezoeken zal het deze een worst zijn op welk logotje ze moeten drukken om 'de internetbrowser' te openen.
Tot Google z'n eigen zooi, zoals hun Manivest V3, probeert te forceren als standaard om zo z'n eigen belangen op te drukken voor het hele internet. Ze hebben een te grote machtspositie met Chrome in combinatie met Android, juist omdat de meeste mensen het geen worst uitmaakt. Ondertussen breekt Google o.a. privacy meer en meer af, kunnen advertentie bedrijven niet meer om Google heen en dringen ze meer en meer hun eigen standaarden op vanwege hun dominantie.

[Reactie gewijzigd door JakkoFourEyes op 10 april 2024 18:02]

In de categorie 'Keuzes omdat het moet'. We krijgen als we een auto kopen toch ook niet de 'keuze' om een ander navigatiepakket te installeren, of dat je een computer hebt gekocht en bij de eerste keer opstarten wordt gevraagd of je Windows wilt of toch 1 van die tientallen linux distro's of andere open source besturingsystemen?
Auto's komen niet van twee dominante fabrikanten af, die alle keuzes voorschrijven, waarbij bij één fabrikant verschillende kleinere fabriekjes grotendeels op basis van die voorgeschreven keuzes hun eigen modellen maken.
Wanneer ik auto A gekocht heb met navigatiepakket X, en X bevalt me niet, dan heb ik voor mijn volgende auto keuze uit een half alfabet die andere navigatiepakketten gebruiken. Of ik gebruik een navigatiepakket op mijn telefoon, die ik nog vaker gebruik dan mijn auto.
Voor de doorsnee gebruiker maakt het geheel niet uit met welke browser ze op internet gaan voor die paar websites die ze bezoeken.
Overgrote deel is een onwetende oma/moeder/oom/vader die nu niet meer op Chrome zit en geen idee heeft hoe.
Zoon/dochter/kleinzoon/kleindochter en al die andere achterkleinkinderen. Al die mensen zitten niet meer op Chrome en alleen Dune weet hoe. _/-\o_
Waar heb je het over?
Dat generaliseren niet bepaald slim is. Misschien heb je het over jouw opa en oma, maar niet die van mij. Die zijn dood trouwens en mijn ouders overigens ook niet; die zijn ook al overleden. Of bedoel je mij als overgrootvader van een baby. Nee, mij bedoel je vast ook niet, want ik kom aardig mee. Nee, dan moeten het toch je eigen opa en oma zijn.
Begrijp je nu waar ik het over heb?
Misschien moet je even met iemand gaan praten.
Of jij, want ik discrimineer niet. Weet je overigens dat discriminatie strafbaar is, dus kijk dan wel uit met wie je gaat praten.
ik heb echt geen idee waar je naartoe wilt... fijne avond dan maar.
Komt dat wel echt door een keuze scherm? Ik denk eerder dat het komt door andere factoren zoals privacy e.d.
Serieus ?

Daarom gebruiken mensen dus met hopen whatsapp, instagram, google etc. De meesten hebben daar geen flauw benul van. Die willen gewoon dat het werkt. En als Google zoals vroeger ... download Chrome now to surf faster & safer ... gaat tonen, dan gaan mensen gewoon Chrome installeren. Of als iemand hun zegt, nee je moet dat gebruiken, dan zal een deel dat wel doen. Maar een browserkeuze scherm kan hun misschien overhalen iets anders te gebruiken. Maar de meesten gaan zich afvragen ... van waarom zou ik iets anders nemen, of wat is dit nou weer.

Het enige waarom mensen dit nu wijzigen is, omdat ze nu een keuze krijgen en dat het gemakkelijker is dan voordien. En bij de meesten is dit eerder om "hip" te doen, want de echte verschillen onderling kennen de meesten helemaal niet
Kan me voorstellen dat als bedrijven een stijging zien in aantal gebruikers nadat de DMA ingegaan is, dat het inderdaad door het keuzescherm komt. Dat Chrome slecht voor privacy is, is namelijk niet pas bekend sinds de DMA.
Daarnaast, de meeste mensen passen standaard ingestelde dingen normaal niet aan. Nu worden ze getriggerd dat wel te doen.
Wellicht dat het wel versterkend werkt. Ik kreeg ook allemaal schermen bij diensten over het koppelen onderling. Dan schrik je wel. Als je dan een browserscherm voor je krijgt, kies je toch eerder sneller voor een browser die niet van Google is. Ook zorgt het voor extra aandacht.
Ja dat kan nog wel meespelen waar men uiteindelijk niet voor Chrome zal kiezen op het keuzescherm, maar zonder dat keuzescherm was dat minder gauw gebeurd denk ik.
Wat bij mij heeft geholpen is dat Firefox hun browser in de Microsoft Store heeft neergezet als alternatief naast de MSI installer. Sinds Firefox in de Microsoft Store staat, gebruik ik Firefox eigenlijk net zo vaak als Edge. Ik heb het keuzescherm nooit gezien.
Dit is nou nieuws waar ik blij van word. Gezonde(!) concurrentie is goed voor iedereen en zeker voor de eindklant. Het toont gelijk de onzin aan van de grote bedrijven doe riepen "maar iedereen is vrij om te kiezen hoor, het maakt niet uit!".

Er zijn veel mensen die zeuren op de EU, en er is vast wat te bedenken wat beter kan, maar dit is toch een mooie stap die we als losse landen nooit voor elkaar zouden hebben gekregen! Ik ben erg fan van die DMA, we hebben de "tot hier en niet verder" aangegeven. En wie had dat verwacht, dat de huilhuil van die grote bedrijven krokodillentranen waren...(/sarcasm).

Er is nog een heel hoop om op te ruimen, maar het feit dat we opkomen voor onze eigen rechten vind ik prettig, en gelijk zijn er allerlei mooie (kleine) initiatieven die weer kunnen ontstaan en ons keuze bieden!

Een Loesje die ik tot in mn kern kan waarderen: Ik heb niets te verbergen en dat hoeft niemand te weten. Op deze manier breken we los van de giga datagraai en krijgen we ook nog eens leuke (nieuwe) bedrijven.

[Reactie gewijzigd door Martijn.C.V op 10 april 2024 17:31]

Voor de diversiteit en het web zou het vooral goed nieuws zijn als er een verschuiving van Chromium browsers naar Gecko of Webkit browsers plaats zou vinden. Of dat nu onderaan de streep gaat gebeuren valt nog te betwijfelen.
Heb nooit gesnapt waarom mensen Chrome/Chromium zo goed vonden.
Denk dat ik Firefox al sinds 2006 (op mobiel wat later ofc) ongeveer gebruik en buiten een korte periode op Opera, nooit echt iets anders gebruikt.

Gelukkig ken ik steeds meer mensen die overstappen van Chrome naar Firefox in de laatste 2-3 jaar.
Ik heb er een goed gevoel bij!

[Reactie gewijzigd door Gunneh op 10 april 2024 20:41]

Ik ben nadat de browseroorlog tussen IE en Netscape door IE was gewonnen overgestapt op Firefox zodra dat een beetje volwassen werd.
Jarenlang Firefox gebruikt, totdat ik daar steeds meer problemen mee kreeg: traag, regelmatig vreemde keuzes in de wijziging van de UI, crashes waarna de favorieten en de historie verdwenen waren.
Chrome was toen in opkomst. Maar ik vertrouwde Google toen al niet ze erg en doordat ik Chrome meerdere keren van mijn systeem af heb moeten schrapen omdat deze bij de installatie van andere software door een klein haast onzichtbaar vinkje diep in het installatiemenu was mee-geïnstalleerd als default-browser, heb ik een flinke antipathie gekregen voor Chrome.
Microsoft begon zich weer wat bescheidener te gedragen op browsergebied, dus stapte ik weer over van Firefox naar IE. Dat ben ik blijven gebruiken tot in Windows 10 Edge geïntroduceerd werd.
Ik vind het jammer dat Edge niet genoeg populariteit kon krijgen om de ontwikkeling van de eigen engine voort te zetten (die de officiële goedgekeurde webstandaarden het best volgde van alle browseregines), waardoor ze overstapten op Chromium, om zo aan de Google-implementaties van de vastgestelde en voorgestelde webstandaarden te voldoen, waar de meeste websites gebruik van maakten.
Ik vind het jammer dat Edge niet genoeg populariteit kon krijgen om de ontwikkeling van de eigen engine voort te zetten
Dit 100%
Ik heb Edge toen eventjes gebruikt om naast Firefox te gebruiken om eerlijk te zijn, het was goed. Het had nog niet de functionaliteit die ik van FF gewoon was dus ben er niet mee verder gegaan maar mensen haatte het onnodig, enkel omdat de IE link er was. Erg jammer
Bij mij is het zo dat alle Chromium-webbladeraars (Vivaldi, Brave, Opera, Edge enzovoort) ontiegelijk traag zijn op mijn schootcomputer uit 2011, met 4 GiB werkgeheugen. Mozilla Firefox is de enige webbladeraar waar ik normaal op kan werken als ik op een oudere computer zit.

Ook toen ik in Wit-Rusland was en mijzelf moest registreren op portal.gov.by, was Mozilla Firefox de redding.

Die webpagina adviseert Internet Explorer; met een ander webbladeraar kon de correcte werking van die webpagina niet vonden gegarandeerd. "Dan moet Microsoft Edge toch ook werken?", dacht ik. Dat was optimistisch gedacht. Alles liep steeds vast met Edge. Ik kon niet eens een formulier digitaal invullen, omdat die webpagina om de twee à drie minuten terug bleef springen naar het hoofdmenu. Bovendien, alles laadde ongelofelijk langzaam. Het was gewoon een goeie, snelle schootrekenaar waar ik alles op deed, die snel opstart en snel reageert (Intel Core i7 van de negende generatie, 8 GiB werkgeheugen). Het was voor mij raar dat Edge zoveel moeite had met een simpele formulier.

Toen probeerde ik Vivaldi uit, toen Opera, toen Brave: allemaal met precies hetzelfde resultaat.

Toen probeerde ik Mozilla Firefox uit - en alles ging perfect. portal.gov.by laadde snel; alle knoppen reageerden snel; het formulier laadde in minder dan een seconde en ik kon alles rustig invullen zonder dat hij terugsprong naar de hoofdpagina. Alles werkte ineens perfect.

Om de één of andere reden is Chromium gewoon extreem niet-geoptimaliseerd. Jij merkt er weinig van op nieuwe computers, maar op iets oudere computers is het verschil in snelheid tussen Chromium en Firefox gigantisch.
Hier nog een oud systeem met 4GB ram en Edge en Chrome functioneren uitstekend, juist firefox loopt niet helemaal lekker.

Zo zie je maar weer meningen verschillen.
Firefox wel op mijn android smartphone vanwege ad-block maar toch voelt het lomp aan tegenover Chrome(plugins worden niet toegestaan bij Chrome op smartphone) en niet alle website,s werken goed in firefox.

Google kan mij sowieso wel volgen.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 10 april 2024 21:39]

Meer engines die standards compliant zijn, absoluut. Maar we kit loopt op vele vlakken achter en hetis maar de vraag of Apple de officiële builds meer in lijn wenst te brengen met de andere 2.
Alleen denk ik niet dat een browserkeuzescherm op ios hier bij zal helpen, ja het kan Firefox helpen, maar zal ook op Chromium gebaseerde browsers helpen ten kosten van Webkit.
Sterker nog ik denk dat het browserkeuzescherm op iOS wel eens netto een negatief effect zou kunnen hebben. De meeste alternatieven zijn Chromium gebaseerd waardoor Chromium waarschijnlijk groeit ten opzichte van WebKit.
En waarom zou dat goed nieuws zijn? Wat maakt Gecko of Webkit nu veel beter?
Voor de vrijheid van het internet natuurlijk. Als enkel chromium de klok slaat krijgen andere alternatieven geen kans en zijn we afhankelijk van 1 of 2 grote (web)render engines. Je wil net concurrentie.

Beeld je in dat er enkel maar Windows was en geen Linux of mac. De innovatie zou snel instorten. Dat zou het zelfde zijn dat elke bakker zijn grondstof bij de zelfde leverancier zou afnemen.
Ik ben het daar deels mee eens, maar denk helaas niet dat marktaandeel (op zich) een browser beter maakt. Het helpt eventueel in dat het concurrentie bevorderd, maar uiteindelijk willen we gewoon meer devs en geld op Gecko hebben zitten zodat het ècht concurrerend is.
Sluit ik me bij aan, hoewel ik zelf nog altijd EDGE als hoofd browser en Firefox als 2de optie gebruik, op zowel de telefoon, Windows en Tablet, vind ik dit goed nieuws.
Ik ben erg fan van die DMA, we hebben de "tot hier en niet verder" aangegeven. En wie had dat verwacht, dat de huilhuil van die grote bedrijven krokodillentranen waren...(/sarcasm).
Zie ook de AVG.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 17:53]

Dit is nou nieuws waar ik blij van word. Gezonde(!) concurrentie is goed voor iedereen en zeker voor de eindklant. Het toont gelijk de onzin aan van de grote bedrijven doe riepen "maar iedereen is vrij om te kiezen hoor, het maakt niet uit!".
Ik niet. De EU heeft in maart 2013 Microsoft hiervoor beboet voor meer dan een half miljard.
Nu 10 jaar later gaan we feestje vieren dat het eindelijk mogelijk op de concurrentie?
Hypocrisie ten top.
En MS heeft ook enkele jaren een browserkeuzescherm getoont. Daarnaast heeft MS ook geen dominantie meer op dat gebied.

Nu krijgen we dus hetzelfde verhaal mobiel.
Ah, dat ene scherm dat ze nu proberen te verstoppen ja...
Het grote verschil was dat op PC gebied Windows het overgrote deel van de markt had. Bij de mobiele telefoons had Google beslist niet die overmacht op de markt. Je kon immers kiezen tussen Android en Apple. Op Android zijn ook nog eens een aantal fabrikanten (zoals Samsung) die een eigen browser als standaard installeerden.
De EU is in de laatste jaren wel strenger geworden en wil concurrentie bevorderen. Wat mij betreft gaat dat ook verder dan alleen op Android telefoons. Ook op iPhones en in Windows moeten meer keuzes worden geboden. Dat moet liever niet beperkt blijven tot de browser, maar ook de office- en anti-virus pakketten zouden via een keuzescherm moeten gaan lopen. Meegeleverde of (erger nog) standaard geïnstalleerde proefversies zijn slecht voor de concurrenten en zouden eigenlijk gewoon verboden moeten worden.
Het klopt zeker dat op PC gebied Windows de overhand had en misschien was er wel wat voor te zeggen dat het makkelijker kon. Waar het mij om gaat is dat men zomaar een "regel" had verzonnen om iemand/bedrijf te beboeten terwijl pas nu 10 jaar later de wetten klaar zijn om het in te voeren.

Wie de grootste is op een bepaald moment is niet relevant. Het gaat erom dat de regels duidelijk zijn dat je ermee kan werken.
Wie weet had MS dat 561miljoen kunnen gebruiken om windows mobile relevant te maken en hadden we 3 major players gehad in plaats van een duopolie.
Toen was de situatie anders en werden ook andere regels toegepast. Nu worden wetten gemaakt om de situatie van nu te verbeteren. Dat browserkeuze scherm is daar een gevolg van.

Het is echt niet zo dat toen iets onwettigs gedaan werd waarvoor nu wetten gemaakt worden. Het was juridisch een heel andere situatie
En op basis van welke wet? "Het was toen anders" is iets wat je voor 50+ jaar terug gebruikt.
Er zijn honderden dingen die opgepakt moeten worden waar we wat aan hebben. Repareerbaarheid, hardware standaards, communicatie protocollon ect...

Dat je extra moeite moet doen om de naam Firefox of Opera in een zoek balk te tikken is daar gewoon niet een van. En wie bepaalt welke browsers in het lijstje moet komen? Degene die ik gebruik op android staat er niet tussen.
Waar het mij om gaat is dat men zomaar een "regel" had verzonnen om iemand/bedrijf te beboeten terwijl pas nu 10 jaar later de wetten klaar zijn om het in te voeren.
Het was niet zomaar even verzonnen ofzo. Antitrust is niet nieuw. In 2009 werd er een antitrust zaak gesloten vanwege MS dominantie met Internet Explorer. De afspraak die als gevolg was gemaakt was dat MS een keuzescherm zou tonen. Dat zou MS voor 5 jaar doen en dat was ook wettelijk bindend. Daar hield MS zich eerst even aan en later niet meer. Daarom kregen ze een boete in 2013.
Inmiddels zijn er inderdaad specifieke wetten hiervoor, maar het is niet alsof MS destijds onterecht een boete gekregen heeft. Dat was gewoon een gevolg van zich niet houden aan afspraken n.a.v. de antitrust rechtszaak.
Wie de grootste is op een bepaald moment is niet relevant.
Dat is juist wel relevant. Hoe groter je bent, hoe groter je machtspositie. Als je daar misbruik van maakt door competitie te benadelen, krijg je een antitrust rechtszaak. Dat is wat er toen gebeurd is.
Wie weet had MS dat 561miljoen kunnen gebruiken om windows mobile relevant te maken en hadden we 3 major players gehad in plaats van een duopolie.
Kijkend naar hun winst van dat jaar, was 561 miljoen zakgeld voor hun. 2013 was beter voor ze dan de voorgaande 4 jaar (m.u.v. 2011). Windows Mobile is vooral gefaald (helaas, ik was fan van de Windows Phone) omdat het een dood platform was wat betreft apps.

[Reactie gewijzigd door JakkoFourEyes op 11 april 2024 11:52]

Dat zou MS voor 5 jaar doen en dat was ook wettelijk bindend. Daar hield MS zich eerst even aan en later niet meer. Daarom kregen ze een boete in 2013.
Nee daar hielden zij zich niet eerst aan en dan later niet meer.
Het was de bedoeling dat ze het zouden toevoegen aan de nieuwe installaties. Alleen waren er toen al zoveel voorraden van voorbedrukte dvds zonder de toevoeging.
Na 14 maanden dat de oude vooraad nog bestond ging de EU een boete uitschrijven omdat ze het niet snel genoeg vonden.
Uiteindelijk heeft MS er een digitale online versie van gemaakt zodat de beperking op fysieke schijven niet meer bestond.

De concurrentie die er voordeel van hadden konden gewoon exact hetzelfde doen en pas nu is het "verboden"
Nee daar hielden zij zich niet eerst aan en dan later niet meer.
Dat is dus niet waar. Dit komt uit het persbericht n.a.v. de boete:
The choice screen was provided as of March 2010 to European Windows users who have Internet Explorer set as their default web browser. While it was implemented, the choice screen was very successful with users: for example, until November 2010, 84 million browsers were downloaded through it. When the failure to comply was detected and documented in July 2012, the Commission opened an investigation (see IP/12/800) and before taking a decision notified to Microsoft its formal objections in October 2012 (see IP/12/1149).
link: https://ec.europa.eu/comm...orner/detail/nl/IP_13_196
Dit is dus zeker gebeurd, dus ze hebben zich er zeker aan gehouden. Tot ze dat niet meer deden.
Het was de bedoeling dat ze het zouden toevoegen aan de nieuwe installaties
Volgens een ander persbericht nadat de commissie het voorstel van MS hadden geaccepteerd n.a.v. de antitrust rechtszaak van 2009, moest het via Windows update en niet via nieuwe installs:
Under the commitments approved by the Commission, Microsoft will make available for five years in the European Economic Area (through the Windows Update mechanism) a "Choice Screen" enabling users of Windows XP, Windows Vista and Windows 7 to choose which web browser(s) they want to install in addition to, or instead of, Microsoft's browser Internet Explorer.
link: https://ec.europa.eu/comm...rner/detail/en/IP_09_1941
De concurrentie die er voordeel van hadden konden gewoon exact hetzelfde doen en pas nu is het "verboden"
De concurrentie had niet zo'n ongelofelijke dominante positie zoals MS dat had. En de meeste browsermakers hadden destijds geen besturingssysteem.
MS kreeg er origineel niet van langs omdat ze geen browser keuze scherm hadden, maar vanwege het benadelen van concurrentie in hun dominante positie. Het browserkeuze scherm was het uiteindelijke gevolg dat voorgesteld was door MS zelf en geaccepteerd door de commissie, wat wettelijk bindend was. Vervolgens hebben ze dat zelf overtreden.

Dat er nu specifiek een wet voor is, staat helemaal los van die rechtszaak en ontkracht die rechtszaak ook helemaal niet.
In 2010 een installatie uitvoeren met windows update? Dus echt niet. Je kon lekker van te voren het update pakket downloaden en toevoegen aan een install disk installatie als je wist hoe dat moet.
Het zou pas mee komen met de win7 + SP1 install disks, met de nieuwe windows update manager. De SP1 update was pas in maart 2011 klaar om toegevoegd te worden aan de DVD's. Daarna moest nog de oude voorraad op.
De concurrentie had niet zo'n ongelofelijke dominante positie zoals MS dat had. En de meeste browsermakers hadden destijds geen besturingssysteem.
Wat is dominant? Het feit dat windows het meest gepirate stukje software op aarde is? En dan vervolgens "statistieken" op basis van website bezoekers zeggen dat ze dominant zijn? Ga eerst maar die illegale kopieën wegstrepen en dan heb je een goed beeld van de werkelijkheid.

Op geen enkel moment in tijd heeft MS een browser tegen gewerkt om geïnstalleerd te worden. Het is juist altijd al de meest open (nee geen opensource) OS op aarde geweest. Vrijwel alle hardware en software werkt ermee hoe buggy het soms kon worden.
Dat is waarom het populair is geworden. Juist omdat je dingen makkelijk kan installeren.
Niet omdat IE "gebundeld" wordt wat volledig op de standaard file explorer backend draaide.
Net zoals Apple doet met Safari en Google met Chrome.

Ook is er nooit een ander software fabrikant geweest die verplicht software van een concurrent moest bundelen met hun eigen installatie pakket.

Je kan wel zeggen "Ja maar ze zijn zelf akkoord gegaan". Als je producten verboden worden en als je er niet mee eens bent, dan gaat dat veel geld kosten en is dat simpelweg chantage.
De EU is heel goed in het "Wij van W.C eend..."
Ik heb drat browserkeuzescherm zeker niet gehad omdat ik al geen chrome gebruikte? :/

Heb hem in ieder geval nooit gehad.
Het keuzescherm komt tevoorschijn bij nieuwe apparaten (of na een complete factory reset) en dus zie je die niet als je al een tijd je telefoon in gebruik hebt.
Het keuzescherm komt tevoorschijn bij nieuwe apparaten (of na een complete factory reset) en dus zie je die niet als je al een tijd je telefoon in gebruik hebt.
Nope, ik kreeg 'm gisteren op mijn iPhone 13 Pro die ik toch echt al een tijdje gebruik, nadat de iOS 17.4.1 update geïnstalleerd was.

Ik neem overigens aan dat de gegeven browsers in willekeurige volgorde stonden want bij mij stond Chrome bovenaan het lijstje en Safari (wat ik gebruikte, en nog steeds gebruik) ergens op 2/3e naar onderen.
[...]

Ik neem overigens aan dat de gegeven browsers in willekeurige volgorde stonden want bij mij stond Chrome bovenaan het lijstje en Safari (wat ik gebruikte, en nog steeds gebruik) ergens op 2/3e naar onderen.
Dat klopt, de lijst wordt in willekeurige volgorde gepresenteerd en is in principe dus altijd anders (hoewel je met een X aantal opties uiteraard wel dezelfde volgorde kunt krijgen bij mensen, door het eindig aantal mogelijkheden die je hebt).
Aaah, verklaart dat en hoop. Maar maakt dat het ook niet ineffectief?
Ik heb de pop up niet gehad echter zit ik ook in de dev beta van iOS. Mijn partner daar in tegen heeft de pop up wel ontvangen na het updaten van het apparaat.
Op iPhone krijg je die enkel in Safari, als je voordien al een andere browser als standaardbrowser gekozen had, dan vermoed ik dat er niks getoond wordt.
Het is een lange termijnvisie. Het lijkt mij ook onwenselijk als iedereen nu ineens dat scherm kreeg, want de meeste mensen zitten daar niet op te wachten.
Nee hoor. De meeste mensen kopen toch iedere paar jaar een nieuwe telefoon. Dus binnen 3 jaar heeft denk ik zo'n 90% dit scherm gezien.
Oh vandaar. Word wel gek van die meldingen dat Edge mijn standaard browser wil worden.
Zou kunnen. Ik had hem wel op mijn test Iphone SE.

Wel snel terug naar Safari gegaan omdat ik er PWA's mee test en dat maakt het minder handig haha.
Is er ook 1 bij die cookies echt isoleert per sessie en dat niet alleen maar beweert? Moeilijk is het niet. Gewoon doen alsof de site nog niet eerder is bezocht
Nog beter is isoleren per instance, dus 2 componenten op dezelfde pagina die data proberen te delen == tracking alert.

[Reactie gewijzigd door blorf op 10 april 2024 17:35]

Firefox, als je dat zo instelt. Of de container tabs gebruikt.

Het probleem is alleen dat veel sites helemaal over de zeik gaan. Bijvoorbeeld Microsoft Teams die op de achtergrond 20x moet refreshen naar verschillende URL's om het expres zo moeilijk mogelijk te maken het te isoleren.

Veel andere meer mainstream sites hebben het er ook moeilijk mee.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 10 april 2024 17:39]

Precies, menig site werkt niet bij mij op Firefox. Die open ik dan maar in een aparte Chrome browser voor die keren.
Je kan ook gewoon een uitzondering maken. Dat doe ik zelf ook, en ik gebruik container tabs voor die sites zodat ze alsnog geen info van me kunnen afslurpen.
En dan wordt er gezegd dat Firefox (of Safari) niet compatibel is met het web. Nee, er wordt gewoon niet getest op andere browsers. Mijn bedrijf mag blij zijn met mij; ik test en develop standaard in Orion (Safari met FF/Chrome plugin support. Ook op iPhone!).
Er is dan wel een keuze aan de oppervlakte. Echter, als je een laag dieper kijkt heb je dus alsnog een keuze uit een beperkte hoeveelheid smaken - waardoor zeer beperkte partijen alsnog bepaalde standaarden er doorheen zouden kunnen duwen (wat eigenlijk ook wel lijkt te gebeuren).

In het lijstje in dit artikel tel ik geloof ik 1x Gecko en de rest is allemaal Chromium of aanverwant daaraan...

[Reactie gewijzigd door eric.1 op 10 april 2024 17:29]

Komt dat door het verplichte scherm of komt dat doordat Chrome een gedrocht van een browser is, en ze zoals overal in software development niet luisteren naar de consument en Firefox ook die kant op gegaan is afgelopen jaren en Edge nu Chrome based is en nog niet altijd lekker werkt/opties mist?

Ik gebruik zelf nog een oude Firefox 89 (Firefox 89 was released on June 1, 2021) omdat dat de laatste browser met volledige support voor alles wat ik nodig heb is die mij tabs en andere functies uit kan laten schakelen. Dat zegt een hoop over de staat van browsers de laatste jaren waar keuzes weggenomen zijn onder het mom van veiligheid of gewoon veranderen om te veranderen en interfaces slechter en slechter worden met meer en meer geforceerde bloat.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 10 april 2024 18:04]

Wie is de consument naar wie ze moeten luisteren? Zoveel mensen, zoveel wensen.
Daarom veranderingen opt in malen of iig opt out ipv altijd moedwillig alles doordrukken en als de consument dan een optie zoekt en vind om het terug te draaien deze dan moedwillig eruit slopen om je ongewenste design door te drukken.
Ik heb niets tegen veranderingen wel ten veranderingen die slechter zijn en niet terug te draaien zijn. Software is so bloated geworden de laatste jaren dan een fallback optie echt niet wat aan de prestaties zal doen.
Hoe meer opties hoe beter.
Ik gebruik bewust Firefox op mijn privé notebook (met openSUSE LEAP als besturingssysteem) en op mijn Android telefoon (nu nog een Samsung Galaxy Note 20 5G Ultra).

Ik vind het alleen vervelend dat ik andere browsers niet compleet van mijn telefoon kan knikkeren (want heb mijn telefoon bewust niet geroot).

Doordat zoveel mensen een Chromium gebaseerde browser gebruiken gaan we weer naar de tijd van Internet Explorer waarbij 1 dominante partij zijn visie doordrukt, waardoor de de facto standaard implementaties krijgt in plaats van dejoure standaard implementatie.

Naar die situatie moeten wij echt niet meer willen gaan dus ik hoop dat veel mensen naar andere browsers gaan, zeker als ze niet onderliggend gewoon Chromium zijn.
Je kan Chrome wel disablen via ADB, maar is relatief veel moeite voor zo'n kleine ingreep.
Opera GX all the way. Omzeilt ook gewoon die irritante dram reclames van YouTube.
Opera GX is nog steeds Chromium en speelt nogsteeds in de hand van Google.
Lijkt me marginaal en geen enkele invloed. De meeste mensen gebruiken de meest bekende browsers omdat ze die kennen en gaan echt niet ineens wat anders gebruiken na zo'n verplichting van de EU. Zakelijk zal het überhaupt niks veranderen. Bedrijven kiezen 1 of 2 standaard browsers, dat blijft gewoon zo.
Grappig, want t nieuwsbericht meldt juist dat t wel iets veranderd heeft.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee