Nieuws

Zakenrelatie failliet bedrijf kreeg vlak voor bankroet nog fors bedrag overgemaakt

Curator Anne Spoor doet nader onderzoek naar een betaling vlak voordat de holding SW Ventures op de fles ging.
© ANP / Venema Media
Meerdere eronder hangende bv's waren eerder al failliet verklaard, waarop ook het zusterbedrijf op de fles ging. Naar nu blijkt kreeg een zakenrelatie vlak voor het bankroet nog een vergoeding van 15.000 euro overgemaakt voor verrichte werkzaamheden.
De curator stelt nu een onderzoek in. "Ik zeg niet dat het niet klopt, maar het is wel iets wat ik wil onderzoeken", aldus curator Anne Spoor in een mondelinge toelichting op haar eergisteren gepubliceerde openbare faillissementsverslag.
Het gaat om de holding SW Ventures bv uit Holten. Enig aandeelhouder is een ondernemer uit die plaats, die al eerder in het nieuws kwam met een aantal faillissementen, waaronder de ondernemingen FDB Ventures en Ahrma Holding. Ahrma bracht ooit slimme pallets op de markt, die dankzij ingebouwde chips niet meer zoek zouden raken.

Ooit vermogend zakenman

De Holtenaar was in betere tijden een vermogend zakenman met een fraai verbouwd monumentaal woonhuis in het centrum van Holten. Bovendien had hij een woning in de Zuid-Franse kustplaats Eze Bord-de-Mer, in de buurt van het mondaine Nice aan de Côte d'Azur. De curator in een van zijn andere faillissementen ontdekte later dat de zakenman meerdere boten op naam had staan; iets wat hij niet aan de curator had gemeld.
De afgelopen jaren gingen echter meerdere van zijn bedrijven op de fles. Het laatste is de holding SW Ventures, die maart failliet werd verklaard.
Deze holding stond nog voor ruim 4,6 ton in het krijt bij het financiële bedrijf FDB Ventures, eveneens dus van de Holtense ondernemer. Maar door het bankroet van FDB Ventures had SW Ventures geen bestaansrecht meer en viel om.
De Holtense zakenman is intussen ook privé failliet verklaard en is naar een ander deel van Nederland verhuisd.

Declaratie voor zakenrelatie

Uit onderzoek door de curator blijkt dat een extern ingehuurde zakenrelatie van SW Ventures vlak voor het faillissement nog een bedrag van circa 15.000 euro kreeg overgemaakt.
De curator stelt nu een onderzoek in, waarbij ze onder meer nagaat of de betaling terecht was. "Ik zeg dus niet dat het niet klopt, maar het is wel iets wat ik wil onderzoeken."

Twee ton lening

Verder is uit onderzoek door de curator duidelijk geworden dat SW Ventures twee ton heeft geleend aan het bedrijf HMP Pharmaceuticals, maar nu dat bedrijf in oktober vorig jaar failliet is verklaard, is het maar de vraag of er van die lening ooit wat terug komt.

VW Golf

Uit haar onderzoek blijkt ook dat de holding nog een Volkswagen Golf op naam had staan. De ondernemer heeft tegenover de curator verklaard dat zijn ex-echtgenote gebruikmaakt van de Golf en dat hij na het faillissement de auto al meermaals heeft opgeëist, maar dat hij de auto nog altijd niet heeft teruggekregen. De curator schrijft in haar verslag dat ze "actie gaat ondernemen" om de auto straks te gelde te gaan maken.

Lege bv

De curator heeft inmiddels vastgesteld dat de holding leeg is. Er is helemaal niets meer in kas en de laatste jaarcijfers dateren van 2017. De curator heeft de boekhouding wel opgevraagd, maar nog niets ontvangen. Als bestuurders zich niet houden aan de wettelijke boekhoudplicht, kan dat voor een curator reden zijn ze privé aansprakelijk te stellen.
Tot op heden hebben zich overigens nog geen schuldeisers bij de curator gemeld.
Bij een van de eerdere faillissementen verliep het contact met de ondernemer uiterst moeizaam en was hij de eerste week zelfs helemaal onvindbaar, maar volgens curator Anne Spoor verlopen de contacten nu goed: "Ja hoor, dat verloopt allemaal prima."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.