Wilco Kelderman moet Giro d’Italia missen, Koen Bouwman is zijn vervanger
foto: Cor Vos
woensdag 10 april 2024 om 13:55

Wilco Kelderman moet Giro d’Italia missen, Koen Bouwman is zijn vervanger

Visma | Lease a Bike zal het in de komende Giro d’Italia (4-26 mei) moeten doen zonder Wilco Kelderman. De Nederlander brak bij een valpartij in Parijs-Nice zijn sleutelbeen en raakt niet op tijd fit voor de Italiaanse ronde. Koen Bouwman is zijn vervanger.

Voor Wilco Kelderman eindigde Parijs-Nice in mineur. De Nederlander zag zijn ploeggenoot Matteo Jorgenson weliswaar het eindklassement winnen, maar kwam zelf ten val in de laatste etappe. De 33-jarige klimmer ging onderuit in de laatste bocht van de slotrit naar Nice, brak daarbij zijn sleutelbeen en moest onder het mes. Hierdoor moest hij noodgedwongen gas terugnemen en een kruis maken over zijn oorspronkelijke programma.

Het was de bedoeling dat Kelderman, die in zijn carrière al de nodige pech kende, na de rittenkoers af zou reizen naar Tenerife voor een drieweekse hoogtestage. Daarna zou hij alle drie de heuvelklassiekers – Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken – gaan rijden, alvorens af te reizen naar Italië voor de Giro d’Italia. Dit gaat nu echter niet door: de Italiaanse ronde komt te vroeg.

“Wilco is onvoldoende hersteld van zijn sleutelbeenbreuk”, meldt Visma | Lease a Bike woensdag op sociale media. “Omdat de revalidatie langer duurt dan verwacht, heeft hij samen met het team beslist om niet mee te doen aan de Ronde van Italië.”

Bouwman mag zich toch opmaken voor Giro
Voor Wilco Kelderman is het niet kunnen starten in de Giro een bittere pil, maar voor Koen Bouwman is er dan weer ‘goed’ nieuws. De 30-jarige Nederlander mag zich nu, als vervanger van Kelderman, alsnog opmaken voor de eerste grote ronde van het seizoen. Bouwman – twee jaar geleden nog zeer succesvol in de Giro met twee etappezeges én de bergtrui – is momenteel al op hoogtestage met het Giro-team.

Visma | Lease a Bike zal binnenkort wellicht nog een vervanger moeten oproepen voor de Giro. Normaal zou ook Wout van Aert de drieweekse ronde rijden voor de Nederlandse formatie, maar na zijn zware val in Dwars door Vlaanderen lijkt dit nu geen optie meer.

RIDE Magazine
32 Reacties
Sorteer op:
10 april 2024 14:03
Sneu voor Kelderman, maar verder zie ik alleen maar voordelen.

- Bouwman naar de Giro, is die ook weer gelukkig en je maakt nog meer kans op ritzeges ook.
- Kelderman naar de Tour als vervanger voor Vingegaard. Niet per se als klassementsrenner maar eerder als sterke klimmer. Misschien in dienst van Jorgenson net als in PN?
    10 april 2024 14:11
    Ben je nou sarcastisch?

    Jorgensen heeft echt een stap gezet dit jaar maar AK in de Tour lijkt me (nog?) een paar treetje te hoog. Als Vingegaard er niet bij is deze zomer vrees ik dat Pogacar de Tour achteruit rijdend nog wint.
    10 april 2024 14:31
    Jorgenson, Geesink, Bouwmans, Theunisse, allemaal oud-renners of sporters.
    10 april 2024 15:44
    Dan lijkt Kuss mij de logische kopman, niet Jorgenson.
    10 april 2024 18:50
    Stel je maar eens voor dat niet Sepp Kuss de logische kopman zou zijn, nadat hij
    in het AK van de Ronde van Catalonië op de 13de plek eindigde, op 8,20 min
    alsook in het AK van de Ronde van Baskenland op de 41ste plek, op 11,04 min.
    maar wel Jorgenson als Parijs-Nice winnaar?
    11 april 2024 10:38
    @BADGIO. De eerste keer dat Vingegaard tweede werd in de Tour, reed hij een paar weken voordien niet eens top 50 in de Dauphiné, op ruim 45 min van de winnaar. De toverdoos van (Jumbo)VisLab zit vol verrassingen hoor...
10 april 2024 14:13
Sportief gezien zuur voor Wilco, maar een kleine troost is dat hij de komende weken weer vader wordt en zich zo op zijn vrouw en kinderen kan focussen. Hopelijk een goede Dauphine/Zwitserland (wellicht voor eigen succes) en dan op naar de Vuelta?

Goed dat Bouwman al op hoogte is. Ga hard duimen dat die weer een etappe pakt.
10 april 2024 13:57
Voor Koen Bouwman is dit fantastisch nieuws. Voor Kelderman zijn de druiven wel zuur, want in de Giro had hij meer voor eigen succes kunnen gaan. Nu moet hij in de Tour weer in de knechtenrol voor Vingegaard, als diens herstel voorspoedig verloopt.
    10 april 2024 14:19
    Die rol ligt hem wel beter.
    10 april 2024 14:39
    Gaat Kelderman naar de Tour dan? En Vingegaard? Lijkt me nog wat te vroeg om daarop te anticiperen, misschien worden Kuss en Van Aert wel de kopmannen.
    10 april 2024 15:10
    Jonas geen Tour , alles op Vuelta. Wilco en Wout naar de Tour voor bollen en groen. Toch nog 3 truien, het is allemaal niet zo ingewikkeld hier vanachter mijn pc.
    10 april 2024 15:16
    Wout gaat zeker niet voor het groen in de Tour. Etappes uitkiezen okee, maar 3 weken lang elke dag punten sprokkelen om Jasper te kunnen verslaan is een veel te intense voorbereiding op zijn hoofddoel: de Spelen.
10 april 2024 14:14
Nog een ander ding, Wilco viel 2,5e week voor Van Aert en had 'alleen' een sleutelbeen breuk. Ik zie niet hoe Van Aert dan nog wel de Giro kan halen, tenzij hij superman is.
    10 april 2024 14:20
    Blessures kan je niet vergelijken. Capiot brak zijn sleutelbeen en stond 11 dagen later aan de start van Dwars Door Vlaanderen.
    10 april 2024 16:30
    Dat was puur een ploegorder bij Capiot. Hij heeft zelf aangegeven dat het moest van de ploeg. Dat het medisch niet verantwoord was, is achteraf ook wel gebleken.
10 april 2024 14:33
Jammer van de lineup van VISLAB voor de Giro. Was met Wout, Kooij, Cian en Wilco een prachtploeg om mee te doen voor etappezeges op alle terreinen. En juist ook Wilco had ik het een keer gegund om met zijn handjes in de lucht over de streep te mogen bollen.

Op zich hebben ze er met Bouwman wel iemand bij die misschien beter is voor etappezeges. Maar veel kans dat ze Wout moeten missen, en daarmee zowel een leadout man voor Kooij als iemand voor de lastiger ritten kwijt zijn.

Nee, het zit ze nog niet mee daar bij die gelen.
    10 april 2024 18:52
    Timmetje van Dijk als leadout Kooij
    10 april 2024 19:38
    Is ook een prima voorlaatste man, maar als je dat vergelijkt met Van Aert is het gewoon een hele aderlating.

    De tandem Van Aert-Kooij is al heel succesvol gebleken.
10 april 2024 14:23
Het zal Kelderman ook eens een keer meezitten.... wat een pech heeft die jongen toch al gehad in zijn loopbaan! Wat die zonder pech allemaal had kunnen bereiken zullen we helaas nooit weten.

Geluk bij een ongeluk is dan wel weer dat Bouwman naar de Giro mag, die hoort daar ook gewoon thuis natuurlijk. Hopelijk weer lekker in een vrije rol en vlammen maar!
    10 april 2024 15:53
    Dit is geen pech. Pure onkunde. Hij had zijn werk gedaan, hoefde enkel nog te finishen.
10 april 2024 14:22
koentjeeee
10 april 2024 14:30
Sneu voor Kelderman en zo'n beetje een kopie van vorig jaar dus. Val in het voorjaar (toen de Tirreno) en onvoldoende hersteld voor de Giro. Voor Bouwman natuurlijk leuk en een mooie kans zich weer in de kijker te rijden. Verder afwachten maar of Van Aert het haalt. Zo niet, dan lijkt Tim van Dijke me de logische vervanger.
10 april 2024 16:34
Hoeveel man moet in de lappenmand voordat ze Bouwman opstellen?
10 april 2024 18:18
Meeste renners zitten binnen de maand opnieuw op de fiets na een sleutelbeenbreuk en kunnen na 6 weken opnieuw vol koersen. Kelderman viel exact een maand geleden en het is nog 3.5 weken tot de Giro. Elke breuk is anders, maar Kelderman breekt toch wel vaker botten dan de gemiddelde renner, en heeft blijkbaar ook langer nodig om ervan te herstellen.
    10 april 2024 19:26
    of men wacht bij hem gewoon standaard wat langer tot het zeker 100% hersteld is, omdat de kans aanzienlijk is dat hij in de giro toch weer opnieuw valt en dan is het risico te groot dat het opnieuw breekt
    10 april 2024 19:30
    Als ze hem niet gaan opstellen omdat hij opnieuw zou kunnen vallen, dan moeten ze hem nooit opnieuw opstellen want de kans dat hij valt is altijd groot bij hem. En na 2 maanden is een normale sleutelbeenbreuk echt wel genezen. Indien hij echt langer nodig heeft, dan sterkt dat mijn punt, dat hij vaker iets breekt, en nadien langer nodig heeft om te herstellen. Dat was niet enkel zo bij Visma, maar ook bij Bora en Sunweb als ik me goed herinner.
10 april 2024 18:48
Jammer voor Wilco, maar Bouwman moet altijd naar de Giro kunnen gaan. Zeker nu er geen uitgesproken kopman bij is een garantie op publiciteit en altijd de energie om er vol tegenaan te gaan. Benieuwd ook wat de rol van Gesink zal zijn, zou fantastisch zijn mocht hij nog eens kunnen meespelen voor een etappezege in zijn laatste seizoen.
Misschien gaat Kelderman alleen de Vuelta rijden hoor. Samen met Van Aert. Dat ze de Giro missen wil niet automatisch zeggen dat ze de Tour doen. Als Vingegaard de Tour niet haalt zou het zomaar kunnen dat Kooij ook ervaring mag opdoen aldaar.
10 april 2024 17:42
Het is weer Kurwa voor de Bobr van Barneveld.
10 april 2024 20:47
Ach ja,die Wilco is geboren voor het ongeluk. Kan beter stoppen ! Sympathieke vent verder !

Reacties zijn gesloten.