ALDI gaat AI-stem gebruiken in plaats van stemacteur voor radio- en tv-reclame

De Nederlandse tak van supermarktketen ALDI gaat een met AI ontwikkelde stem gebruiken voor zijn tv- en radioreclames. De stem is gemaakt op basis van de stemmen van tien ALDI-werknemers. De AI-stem vervangt de voormalige stemacteur van de supermarktketen.

De AI-stem werkt met software van het Nederlandse bedrijf Soundcircus die is gebaseerd op tweehonderd uur aan stemmen en nieuwe AI-stemmen kan genereren op basis van extra stemmen. Die extra stemmen kunnen bijvoorbeeld de toonhoogte of helderheid bepalen.

ALDI zegt de stem te hebben gemaakt op basis van tien werknemers van de winkelketen, die in de winkels zelf, distributiecentra of op kantoor werken. Mariëlle Rooswinkel, managing director marketing en communicatie zegt volgens Marketing Report dat de AI-stem 'zowel tijd als kosten bespaart'. "En onze nieuwe stem is nooit verkouden en altijd beschikbaar."

Het voordeel van het gebruiken van de stemmen van eigen werknemers, is volgens marketingbureau Joe Public dat ALDI niet met 'buy-outconstructies' voor stemacteurs hoefde te werken. Joe Public is het bedrijf waarmee ALDI samenwerkte voor de AI-stem. Volgens Joe Public is ALDI de eerste Nederlandse adverteerder die de Soundcircus-software gebruikt. De stem wordt sinds afgelopen week ingezet voor alle radio- en tv-reclames.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-04-2024 • 12:50

238 Linkedin Whatsapp

Reacties (238)

238
229
89
2
0
102
Wijzig sortering
Tja, zat er aan te komen, gezien de snelle ontwikkelingen en de vooruitgang in beeld- en/of geluidgeneratie, lijkt het erop dat we binnen enkele jaren geen (stem)acteurs meer nodig zullen hebben voor de basiszaken. Dit bericht roept bij mij wel de vraag op of de medewerkers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van AI-stemmen, een vergoeding krijgen voor elk gebruik van deze technologie. Het antwoord hierop is waarschijnlijk 'nee'. Zeker gezien de quote over een 'buy-outconstructies'.
For Voice Actors, the Race Against AI Has Already Begun
Dubbing by machine for foreign-language entertainment is here; producers are fighting to build a new normal that doesn’t leave actors behind
https://www.thewrap.com/ai-dubbing-voice-actors/
E-books, animaties (films/series) en voice-overs kunnen straks allemaal door AI gemaakt worden. Prima en al, maar ik ben echt benieuwd wanneer ze gaan beginnen met het plakken van een 'menselijk'- of 'met echte stukjes mens'-label op zulke producties.
AI-generated voices are already being used by Google Play and Apple Books in some instances. Apple quietly rolled out dozens of audiobooks narrated by voices named "Jackson" and "Madison" on the Books app, Insider's Katherine Tangalakis-Lippert reported.
https://www.businessinsid...rrating-audiobooks-2023-6

En verder, dit zal een revolutie teweegbrengen in sectoren zoals klantenservice, waar AI-stemmen kunnen worden ingezet voor 24/7 ondersteuning zonder de beperkingen van menselijke arbeidsuren. Ken je die irritante chatbots die nu gebruikt worden??? Maar dan met spraak. (al zal dat in de toekomst wel verbeteren.

In de entertainmentindustrie zullen AI-stemmen het mogelijk maken om gepersonaliseerde content te creëren, waarbij personages in videogames of interactieve verhalen zich kunnen aanpassen aan de voorkeuren van de gebruiker. Waar stemacteurs nu al niet blij mee zijn. Echter gaat er voor modders een wereld open waarmee ze zonder crappy kwaliteit goede stemmen kunnen toevoegen aan hun mods.
Prominent voice actors say they weren't told about a landmark deal setting out how voices generated by artificial intelligence (AI) can be used in games.

It has been struck by US actors' union Sag-Aftra and AI firm Replica Studios.

The union says it guarantees "fully informed consent and fair compensation" for its members.

But many voice artists, who have long been concerned AI will replace them, have reacted with fury with one calling the deal "garbage."
https://www.bbc.com/news/technology-67922303

Diverse ontwikkelaars lijken er veel baat bij te hebben omdat het met AI flink wat sneller gaat:
Embark Studios' Andreas defended The Finals' use of AI voice over on the podcast episode, however. "The reason that we go this route is that AI text-to-speech is finally extremely powerful," he said. "It gets us far enough in terms of quality and allows us to be extremely reactive to new ideas and keep things really, really fresh.
https://www.ign.com/artic...-ai-generated-voice-overs

Verder zullen educatieve platforms kunnen profiteren van deze technologie door het bieden van meertalige, op maat gemaakte leerervaringen zonder de noodzaak om meerdere stemacteurs in te huren voor verschillende talen. Maar ook voor de ingezet rodnom noodcommunicatie, waarbij snel en effectief belangrijke informatie kan worden verspreid in meerdere talen, zonder de noodzaak voor menselijke tussenkomst.

In de toekomst zouden AI-stemmen niet alleen kunnen worden gebruikt voor de productie van audioboeken en podcasts, maar ook om deze te personaliseren. Luisteraars zouden bijvoorbeeld de stem van de verteller kunnen kiezen of aanpassen aan hun voorkeuren, wat een unieke en gepersonaliseerde luisterervaring creëert, of indien het kan in het verhaal, de 'lezers'-naam gebruiken als hoofdpersoon.
https://nos.nl/artikel/24...-vervangen-mensen-door-ai

Edit: Met ai kun straks ook een heel e-book voorgelezen krijgen door een piraat, een dronken meisje van elf (bestaat niet dus is niet zielig) of een olifant die net de Nederlandse heeft geleerd.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 10 april 2024 18:47]

Dit bericht roept bij mij wel de vraag op of de medewerkers die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van AI-stemmen, een vergoeding krijgen voor elk gebruik van deze technologie.
Dat zou leuk zijn als alles in de IT zo werkt. Alles wat is automatiseer moet ik betaald voor krijgen alsof ik het handmatig deed :9

Deze mensen zijn betaald voor het werk dat ze daadwerkelijk hebben gedaan, net als dat de gemiddelde IT-er betaald krijgt voor het aantal uur dat hij besteed om taken te automatiseren. Niet voor het aantal uur dat de geautomatiseerde taak handmatig uitvoeren zou hebben gekost.

Welk verschil zie jij hierin?
Ik begrijp je punt tussen technologische bijdragen en traditionele werkuren. Mijn initiële gedachte was echter geïnspireerd door hoe het in de entertainmentindustrie werkt, met name voor acteurs die betaald krijgen voor herhalingen en syndicatie van hun werk. Het idee van royalty's of doorlopende betalingen voor het gebruik van iemands bijdrage, zoals een stem in AI, lijkt parallel te lopen aan hoe (stem)acteurs compensatie ontvangen voor herhaald gebruik van hun optredens.
Ja dat idee is ontstaan omdat men vroeger als acteur of muzikant zelden constant kon werken,

Tegenwoordig is dat doorgeslagen imho.
Muzikanten of acteurs die honderden miljoenen verdienen, is dat nodig?

Ik zie hier ook wel de badelen van absoluut, maar ik denk niet dat het redelijk is om deze mensen voor altijd te blijven betalen,

Ook omdat het niet “hun stem” meer is
Het is voor zover ik begrijp een combinatie, dus het is niet alsof we een specifieks individu’s stem horen zonder hun expliciete toestemming voor wat er gezegd wordt (een actuer kan altijd weigeren een bepaalde zin te zeggen een AI niet)
Ja dat idee is ontstaan omdat men vroeger als acteur of muzikant zelden constant kon werken,

Tegenwoordig is dat doorgeslagen imho.
Muzikanten of acteurs die honderden miljoenen verdienen, is dat nodig?
De enorme bedragen die sommige, en dit zijn er procentueel echt heeeeel weing, muzikanten en acteurs verdienen, roepen inderdaad vragen op over proportionaliteit en rechtvaardigheid. Aan de andere kant, wanneer we het idee afwijzen van voortdurende compensatie voor creatievelingen, riskeren we een systeem te bevorderen waarbij voornamelijk omroepen en grote productiehuizen profiteren van de eindeloze hergebruik en verspreiding van creatief werk. Dat lijkt mij imho nog verder doorslaan.

Dit zal dan leiden tot een concentratie van rijkdom en macht binnen een klein deel van de industrie, terwijl individuele kunstenaars en technologen die aan de basis staan van deze content ondergewaardeerd blijven. En het risico dat dir door de nieuwe AI toepassingen nu nogmaals gaat gebeuren is aardig hoog.

Wat betreft het gebruik van AI-stemmen die zijn samengesteld uit de bijdragen van individuen, is het een complexe kwestie. Hoewel deze stemmen inderdaad geen directe kopieën zijn van één enkele menselijke stem, vertegenwoordigen ze toch de creatieve en persoonlijke input van degenen die aan hun ontwikkeling hebben bijgedragen. Waarbij de huidige maatschappij nu de uitdaging heeft in het vinden van een eerlijk compensatiemodel dat innovatie en technologische vooruitgang ondersteunt, terwijl het ook erkenning geeft aan de individuele bijdragen die deze vooruitgang mogelijk maken.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 10 april 2024 21:04]

Tegelijk kunnen kleinere producers en scriptschrijvers al heel veel doen zonder vooraf een stemacteur in te huren. En straks ook vanuit storyboards al basis animaties genereren en zo. Voor zulke creatieve zaken zijn de LLM foutjes en generatieve foutjes ook nog eens veel minder erg. In conceptfase wil je een sprekend concept, geen perfecte afwerking nodig.

Ik zie ook wel in dat het echte uitmelken snel blijft bij de grote mediaconcerns. Stel even dat een kleine onafhankelijke steeds weer opnieuw brilliant vaak bekeken shows maakt, dan is dat gewoon het begin van het volgende grote mediaconcern. Zulke zaken zie je gewoon in het kapitalistische model in alle sectoren: eenmaal groot en succesvol, liefst onmisbaar genoeg, kun je tot haast onvoorstelbare hoogten geld verdienen.

Ik zou met dit alles in het achterhoofd, maar niet meer inzetten als middelbare scholier op een carrière als stemacteur of taxichauffeur als iets voor de rest van je leven. Zo zijn er in het verleden veel meer beroepen verdwenen. Er blijven altijd passie projecten, en mensen die zoiets gewoon willen doen omdat ze niets liever dan dat willen doen. Dan komt uiteindelijk hopelijk zelfs nog meer de echte kwaliteit boven, die nu soms verdrinkt in een zee van gold-diggers. Want laten we wel wezen, het huidige royalties systeem nodigt het gold-diggen en daarmee vriendjespolitiek enorm uit.
Tegenwoordig is dat doorgeslagen
Inderdaad. Op die manier is de balans tussen inspanning/moeite en wat het oplevert helemaal weg. En streven veel te veel mensen dit dan ook na. Dat schaarste nog zorgt voor een verschil is niet zo erg.
Maar nu is alles "de wet van de grote getallen" geworden. Als het maar vaak bekeken/beluisterd wordt dan maakte de kwaliteit of de inspanning die wordt geleverd niet meer uit. Maar dat is een kwalijke zaak denk ik.
moest iedereen loon naar werk krijgen en bedrijven een eerlijke marge rekenen en belastingen betalen, dan was de wereld veel beter af, maar die utopie zal nooit (meer terug)komen.
Dat zou leuk zijn als alles in de IT zo werkt. Alles wat is automatiseer moet ik betaald voor krijgen alsof ik het handmatig deed.
:o :o :o

jugger naut for president!!!!

Ik zie de fiscus al passeren: "Meneer, u heeft vandaag >1000 uur gewerkt." :*)
Mooie kan natuurlijk zijn dat het gros van de mensen geholpen kan worden met de AI en dat de mensen die wel echt een lastige casus hebben gelijk bij wat meer skilled medewerkers uitkomen.
Hoe irritant zal het worden in de toekomst voor mensen die afhankelijk zijn van allemaal overheids diensten. Elke week aan de telefoon met een AI. De computer says no. Ik zou echt helemaal gek worden.
Het is nu al best wel erg als medewerkers vertikken ook maar ietsjes van het script af te wijken. Het loont dan vaak om gewoon nog een keer te bellen in de hoop iemand anders aan de lijn te krijgen, maar dat gaat straks niet meer werken als je alleen nog maar met AI kan praten.
Veel slechter kan het alleszins niet worden - ik zie AI alleen maar als een vooruitgang
De truuk in zo'n geval is om helemaal terug te vallen op ouderwetse brieven sturen. Die worden volgens mij vrijwel direct door een mens behandeld omdat vrijwel niemand dat nog doet... Laatst ook bij de belastingdienst gedaan, wachttijd voor de juiste afdeling was een paar uur, de verbinding wordt verbroken... Brief gestuurd was sneller en was direct goed inhoudelijk behandeld.
Dat gaat niet gebeuren. Wetgeving zegt dat je altijd een mens moet kunnen spreken over een zaak.
in WoW hebben modders het al heel erg goed gedaan, waar ik van stond te kijken :

https://www.youtube.com/watch?v=UDxXjuxafRc

ik zit er over te twijfelen om nog 1x classic door te spelen met ai voiceover :)

[Reactie gewijzigd door Metallize op 10 april 2024 18:12]

Speel altijd classic met deze mod aan, werkt echt super goed. Ik heb net die van de Aldi beluisterd maar dat is echt schandalig slecht t.o.v. deze mod bijvoorbeeld
Ik kijk al rijkhalzend uit om ebooken met leuke intonatie en interpunctie te laten voorlezen :-)
Ik hoop dat het een fout is in het filmpje want die AI stem klinkt echt als of je iemand hoort door een extreem slechte telefoonverbinding.
Dat heeft ALDI toch, die commercials die lage framerate hebben en verder ook expres lelijk zijn om aandacht te trekken?
Daar past een leijke kraakstem ook wel bij.
Zelfde irritante gedoe als radiocommercials met een "zogenaamd" telefoongesprek.
Er was in de jaren 80 al zo'n supermarkt (naam ben ik even vergeten maar was onderdeel van Vendex) die bewust lichtgeel gebruikte in de winkels omdat dat een goedkope uitstraling had. En dat terwijl de prijzen niet bijzonder laag waren.
Torro?
En zou dat dan ook een reden zijn dat Jumbo geel gebruikt?
Net als de winkelkarretjes opdringen ten tijde van corona.
Maar ging natuurlijk om de veiligheid, 'afstand houden'.

Diezelfde karretjes die vooral bestaan om het heel gemakkelijk te maken om teveel te kopen. :X
Je kunt boekwerken schrijven over hoe gehaaid men tegenwoordig is.
In het geval van winkelkarretjes zijn hier al meerdere leuke filmdocu's over te vinden.

Ondertussen het geklaag over plaatsgebrek, drukte en de kosten.

[Reactie gewijzigd door Sascha G. op 10 april 2024 13:33]

Net als de winkelkarretjes opdringen ten tijde van corona.
Maar ging natuurlijk om de veiligheid, 'afstand houden'.
Nee, dat ging erom dat er een maximaal aantal klanten in de winkel mocht zijn. Zo hoefden de medewerkers niet te tellen, want karretjes/mandjes op = winkel vol.

[Reactie gewijzigd door PoJa84 op 10 april 2024 13:55]

En de kleur geel is gewoon mooi. ;-)
je kunt natuurlijk overal wel complottheorieën inzien.

natuurlijk zijn winkelkarretjes in beginsel bedoeld/uitgevonden om mensen meer te laten kopen zo ver zijn we met z'n allen wel. Het punt is alleen dat er iemand met een goed plan kwam om op een gemakkelijke manier te tellen hoeveel mensen er in de winkel waren en om te zorgen dat mensen minstens de lengte van een winkelkarretje uit elkaars buurt blijven

zo werd dus tijdelijk het nut van een karretje misbruikt voor een ander doel namelijk de publieke veiligheid.

niemand zegt daarbij dat dat het oorspronkelijke doel van die karretjes was maar wat jij echter beweert over dat het doorgestoken kaart was is gewoon onzin

iemand heeft die dingen tijdelijke een ander nut toebedeeld en het heeft gewerkt voor zover publieke maatregelen überhaupt ooit echt werken.

je hebt immers altijd wappies die nergens in willen geloven of die vinden dat de regels voor hen niet zullen gelden.

de hele kleur geel heeft verder ook helemaal niets te maken met het destijds ingevoerde Corona beleid en is dus ook niet relevant in deze discussie
natuurlijk zijn winkelkarretjes in beginsel bedoeld/uitgevonden om mensen meer te laten kopen zo ver zijn we met z'n allen wel.
Volgens mij zijn winkelkarretjes/mandjes uitgevonden om mensen zelf de boodschappen te laten pakken. Vroeger ginger je naar de "kassa"/balie en pakten de medewerkers voor jou de producten, met een karretje kun je zelf (grocery)shoppen.
natuurlijk zijn winkelkarretjes in beginsel bedoeld/uitgevonden om mensen meer te laten kopen zo ver zijn we met z'n allen wel.
Bijna. Toen het aantal auto's bij particulieren toenam ontstonden de supermarkten (met parkeerterreinen). Het bleek erg lastig te zijn om al je boodschappen in mandjes te dragen. De supermarkteigenaar Goldman bedacht een karretje met twee manden boven elkaar waardoor je eenvoudig de boodschappen na afrekenen naar de auto kon brengen. Hij merkte wel dat de aankopen per klant daardoor ook toenamen.

Bron: https://historiek.net/syl...inding-winkelwagen/80195/
De kleur geel niet mooi vinden gaat vaak gepaard met een tekort aan vitamine D. :(
Voor jou een rode emoticon.
Supermarkten hadden op basis van de vloeroppervlakte een maximaal aantal klanten tegelijkertijd. Door een winkelwagentje te verplichten en het aantal beschikbare winkelwagentjes gelijk te maken aan het maximaal aantal klanten was dit gemakkelijker te handhaven. Had dus niet echt iets te maken met meer willen verkopen.
Dit kun je ook anders aanpakken.
Nu stonden er een aantal bobo's te vermelden dat je een karretje moet pakken.
+1, -1 tellen had hetzelfde gekost maar minder opgebracht.
Man man man, wat kunnen sommigen moeilijk doen. Het slaat nergens op om òveral ergens iets achter te zoeken.
een paar bobo's +1 of -1 laten tellen zou onherroepelijk leiden tot discussies als

kun je wel tellen

ik zag er net een uitgaan

niemand weet het en ik heb haast

etc etc

en hoe ga je zo'n discussie vervolgens voeren als er politie bij moet komen.
door een bepaald voorwerp te verplichten kun je later tegen de politie zeggen kijk op deze videobeelden is te zien dat deze persoon dat voorwerp niet bij zich heeft en dus niet in de winkel thuis geworden hoe ga je dat doen als je +1 en -1 en het tellen bent in je eigen hoofd ga je dan op een bepaald moment de winkel afsluiten en het al daar aanwezigen aantal bezoekers tellen en wie gaat dan precies zien wie er als laatste en dus onterecht binnen is gekomen of moet je dan niet alleen alle 30 aanwezige klanten gijzelen maar ook nog de bewakingsbeelden gaan terugkijken om te zien bier als laatste binnenkwam.

en dan waarom om die persoon uiteindelijk een winkel verbod te geven op overtreding van het maximum toegestaan aantal klanten
Discussies voer ik in de regel niet op dit soort klaagmuren.
Dus als ik het goed begrijp, wil je gewoon ongefundeerde beweringen verspreiden zonder de verantwoordelijkheid te nemen om daarop te reageren wanneer iemand je daarop wijst? Als dat je intentie is, zou je misschien beter passen bij de reacties op nu.nl. Bij Tweakers wordt onzin namelijk wel aangepakt.
Als je het goed begreep, begreep je dat ik enigszins vertrouwen heb in de zelfredzaamheid en het vermogen om zelf onderzoek te doen voor hen die niet weten.
Bovendien vind ik het azijnpissen en schijn-intellect hier op tweakers alles behalve uitnodigend om een discussie te voeren en dit reactiesysteem een gedrocht om overzicht te houden.
Geen tot weinig behoefte om over vorm zonder inhoud te tetteren met 4 man tegelijk.

[Reactie gewijzigd door Sascha G. op 11 april 2024 14:06]

Je lijkt te impliceren dat je vertrouwen hebt in de zelfredzaamheid van anderen, maar je uitdrukkingen zijn nogal neerbuigend en lijken eerder te wijzen op een gebrek aan respect voor degenen die vragen stellen. Als je oprecht gelooft in het vermogen van anderen om zelf onderzoek te doen, zou het misschien nuttiger zijn om behulpzaam te zijn in plaats van te klagen over vermeend 'azijnpissen' en 'schijn-intellect'. Het is begrijpelijk dat je frustraties hebt met het reactiesysteem, maar laten we ons focussen op constructieve bijdragen in plaats van af te geven op de vorm zonder echt de inhoud aan te pakken.
Dat impliceer ik niet maar schrijf ik letterlijk. Bovendien geeft mijn don't-give-a-crap houding er alleen maar blijk van dat ik er op vertrouw dat je dezelfde conclusies prima zelf kunt trekken.
Vooral als ze die tijd niet verspillen aan het pocherig stereotype gedrag, lege vorm en nutteloos getetter denkend argumenten onderuit te kunnen halen door op de man af te spelen terwijl het barst van tegensprekende en anderzijds manke redeneringen die geen stand houden.

Het is geen gesprek of discussie waard, zeker geen respect. Die miste al richting mij toe bij voorbaat.
Ik trek blijkbaar pseudowetenschappers en pseudopsychologen aan die schijnbaar getriggered worden om zichzelf te testen en bewijzen maar niet eens hun eigen overleggingen getest hebben.
En dan wil men een gesprek, een discussie, lospeuteren door te provoceren maar het niet eens interessant of challenging te maken, zelfs beledigend.

Lol, en dan ben ik de asshole omdat ik duidelijk maak en aangeef, impliceer, dat ik een leven buiten tweakers heb en er geen tijd voor heb. Kom nou. Gaat twee kanten op, ik ben niemand iets verschuldigd hier, ik ontvang ook niet. Azijn en zout, ja. De ironie zit hem in de symmetrie. Anderen zaken opleggen en jezelf er mee onderuitschoppen. Met een attentie/engagement span van < 2 minuten moet men niet teveel verwachten, al helemaal geen 'ja maar in een perfecte wereld had en zouden'.

[Reactie gewijzigd door Sascha G. op 11 april 2024 23:18]

Discussies voer ik in de regel niet op dit soort klaagmuren.
en toch is dat wat ik je juist zie doen

maar goed het is misschien ook wel een beetje gaslighting wat je hier probeer te doen.


ik kom met een realistisch alternatief scenario op basis van wat jij suggereert dat ze hadden moeten doen en dan verwijt je me vervolgens dat ik over onrealistische alternatieve werkelijkheid
Je impliceert dat het niets te maken had met de coronamaatregelen maar dat het puur was om het winkelend publiek te verleiden meer te kopen, maar als het zo simpel is waarom gold die regel dan uitsluitend ten tijde van die coronamaatregelen?

Ondernemingen met een winstoogmerk kunnen soms (te) ver gaan in het nastreven van winstmaximalisatie, en dat is soms eerder slecht dan goed voor het winkelend publiek, maar ik heb het idee dat je nu zonder nadenken alle gedragingen van elke onderneming onder "te ver gaan" schaart.

Terzijde, ik vraag me ook af of het besef dat je meer verkoopt als mensen niet gelimiteerd worden tot dat wat ze (comfortabel) in hun armen kunnen dragen nou echt als "gehaaid" aangemerkt zou moeten worden.
Waarom moet het ook alweer of/of zijn? Is gewoon een inkoppertje.
Waar zeg ik dat er iets of/of moet zijn?
Hier zo:

Je impliceert dat het niets te maken had met de coronamaatregelen maar dat het puur was om het winkelend publiek te verleiden meer te kopen

Onverstandig, dergelijke aannames. De werkelijkheid nu is eerder en overwogen grijs, complex, dan zwart óf wit.

[Reactie gewijzigd door Sascha G. op 10 april 2024 17:12]

Ok, fair enough, maar dat is toch juist noodzakelijk voor de rest van de logische gevolgtrekking in je post? Je bent in het algemeen erg onduidelijk over je uiteindelijke standpunt(en) en je wuift het meeste wat anderen zeggen weg. Ik hoop eigenlijk voor jezelf een beetje dat je aan het trollen bent.
Sorry, maar dit komt mij een beetje over alsof je aandelen had in aldel. Ik denk dat er verklaringen zijn die veel meer voor de hand liggen.

Als winkelkarretjes zo veel meer omzet opleveren, waarom staan er dan mandjes?
Het beperken van afstand komt redelijk voor elkaar als je een maximum aantal klanten toe laat in een winkel, zeker als die nog een ding van een meter hebben waarmee ze moeten manoeuvreren. Bij mij stond er niemand in de supermarkt om te tellen hoeveel mensen naar binnen gingen, of om te controleren of iedereen wel een karretje bij zich had. Al helemaal geen bobo's. Als er al iemand zou staan zou het een zestienjarige zijn tegen jeugdloon.
Daarnaast denk ik dat winkelkarretjes in essentie zijn om je spullen in meetenemen. Als ik voor vijf personen voor een week boodschappen doe past dat net niet in mijn twee armen. En als er een feestje is staat er een kop het karretje.

Ik zie vooral voor de hand liggende verklaringen, en zal meer verkopen effectiever op andere manieren gedaan kunnen worden. Een aangename winkelervaring zal bijvoorbeeld meer effect hebben.

Verder hoor ik je leuke filmdocu's noemen, maar daar mag ik dan zelf naar op zoek gaan?
Verder wie klaagt er over plaatsgebrek, drukte, en kosten? Sure ik doe niet op zaterdag tussen tien en twee mijn boodschappen, dan is iedereen vrij en heeft die net zijn ontbijtje op. De meeste supermarkten zijn al snel 10 - 14 uur per dag open en dan ook nog eens zeven dagen in de week. Genoeg kansen om op een ander moment de boodschappen te doen. Piekmomenten spreiden is echt een top idee.
Sorry als ik misschien bot over ga komen... maar ik vermoed dat ik te maken heb met iemand die niet bekend is met hoe wetenschap werkt. Als je iets beweert mag je daar ook het bewijs voor leveren. Het omkeren van de redenatie en iemand anders het werk te laten doen om te bewijzen dat iets niet zo werkt is echt de omgekeerde wereld. En noem me teleurgesteld in de maatschappij, maar zodra corona/covid en ''s voorbij komen dan gebeurt het redelijk vaak dan een samenzweringstheorie niet ver weg is. Een aardig artikel over valse redenatie-technieken is de volgende: https://www.themarginalia...detection-kit-carl-sagan/

Dus ik vraag het nog maar eens... welk bewijs heb je voor jouw stelling dat supermarkten winkelkarretjes voornamelijk hebben voor het verhogen van de omzet?

Dat dingen algemeen bekend zijn is geen geldig argument. Newton had ook stellingen over zwaartekracht welke algemeen bekend zijn, maar niet correct of op zijn minst onvolledig.
Of gewoonweg met iemand die het verder weinig tot niet boeit, de hele discussie overigens ook niet.
Bot maakt niet uit, kom hier niet voor knuffels en kusjes.

Wel leuk om te veronderstellen dat men hier wetenschap beoefend, overigens.

[Reactie gewijzigd door Sascha G. op 10 april 2024 16:05]

Het gaat er niet om of de wetenschap wordt beoefend. In het algemeen word je minder serieus genomen als je iets beweert en daarbij zegt: "bewijs maar dat ik ongelijk heb". Als je iets beweert moet je zélf met bewijs (kunnen) komen, of op zijn minst kunnen onderbouwen, of kunnen verwijzen naar een bron.

Mijn vader zijn onderbouwing is ook vaak: "dat voel je wel aan", "iedereen snapt dat wel", "dat hoef je niet uit te leggen" en "zoek het maar op". Je begrijpt vast wel dat ik hem vaak niet heel serieus neem.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 11 april 2024 08:52]

In het algemeen word je raar aangekeken als je schuilt achter 'bewijs het maar', terwijl er letterlijk boekwerken en docu's over zijn.
Disconnect tussen consumentenverstand en bedrijfsvoering is enorm, niet mijn probleem.
Bovendien leven we in een wereld waar men binnen mazen en achter gesloten deuren werkt, mijn punten zijn algemeen bekend, doe er mee wat je wilt, ik hoef helemaal niets te bewijzen en wat je daarvan vind in een soort van idealistische wereld die niet bestaat ook niet.
Men komt juist met vanalles weg omdat de wereld niet ideaal is en de wet, inclusief uitvoering, liggen decennia achter op de feiten, het is vooral een kwestie van ethiek, en uitbuiting, sommige dingen zullen nooit bekend, strikt verboden, te bewijzen en 'fout' zijn.

[Reactie gewijzigd door Sascha G. op 11 april 2024 10:07]

terwijl er letterlijk boekwerken en docu's over zijn.
Dat kan best zo zijn, maar als je zelf niet naar zo'n boek kunt verwijzen, zeg je eigenlijk: "Zoek het boek zelf maar op." En dan leg je de bewijslast toch weer bij een ander neer.
als het een algemeen bekend feit was dan had je daar zeker een bron voor gehad gezin het feit dat deze uitblijft is het kennelijk alleen bij jou algemeen bekend

ik wens je dan ook verder een heel fijne dag in je eigen bijzondere leven wereld
Torro was niet echt bedoeld voor een goedkope uitstraling, meer als "grotere broer van Edah" (toen inderdaad vallend onder het Vendex concern).

En ja, wat ik altijd begrepen heb is dat er een link zit tussen Torro (stier) en Jumbo (olifant). Torro was voornamelijk in het Zuiden, te beginnen in Tilburg, en in Tilburg had je ook Jan Meurs (later van Lekker & Laag) die zijn supermarkt, als reactie op Torro een "nog groter dier" wilde laten zijn: de olifant (Jumbo). En dan pak je natuurlijk ook de kleur geel mee. Overigens denk ik dat het meer psychologisch is om geel te gebruiken, omdat dat vaak geassocieerd wordt met optimisme.
Mediamarkt heeft ook die strategie, dozen op de vloer, dingen op pallets, om uit te stralen dat ze "goedkoop" zijn.
Als ze in de begintijd een bestaande zaak overnamen ging het verlaagde plafond er uit en de schappen werden naar de schroot gebracht, zodat ze de zaak op pallets konden neerzetten. Voor de goedkope uitstraling.
Correct. Mensen hebben associaties bij bepaalde kleurschema's, en geel en blauw samen staat voor goedkoop bijvoorbeeld.
Ukraine would like to have a word... ;-)
Technisch gezien is het geen duur land om te wonen. ;)
Is dat oorzaak of gevolg? Misschien dat een 4-letterige Zweedse firma in die kleuren gewoon een begrip geworden is :)
Misschien heeft dat gewoon met de kleur van de vlag van het land te maken?
Edah volgens mij. Die hadden ook zo'n irritante jingle.
Heel veel ketens zijn expres armoedig zodat ze goedkoop ogen. Kruidvat is hier ook een schoolvoorbeeld van: alles is schreeuwerig, rommelig en armoedig, maar ondertussen zijn ze even duur als AH of Etos. De meeste mensen vergelijken amper prijzen, dus dit kan heel effectief zijn. Zolang je maar vaak genoeg schreeuwt dat je goedkoop bent gaan mensen het vanzelf geloven.
De meeste mensen vergelijken amper prijzen, dus dit kan heel effectief zijn.
Met het type A-merken dat je in de kruidvat koopt is dat sowieso altijd heel vervelend vind ik. Ze zijn om de week in de aanbieding (en dan niet een beetje maar doodleuk 2 voor de prijs van 1) en vaak dan bij verschillende winkels in verschillende weken. Prijsvergelijken is een crime dan. Natuurlijk ook zo geprijsd dat als je ze voor vol tarief koopt je haast geschift moet zijn. Vaatwastabletten van een merk als Dreft gaan als 'normale' retail prijs inmiddels al rond de 70 cent per tablet, gewoon puur geprijsd om korting op te kunnen geven.
De nettorama doet dit toch ook? Oogt allemaal heel goedkoop maar ondertussen betaal je flink bij. :p
Nee hoor, de Nettorama is echt goedkoop in veel dingen. Scheelt bij mij toch een paar tientjes per maand vergeleken met de Appie.
Er was in de jaren 80 al zo'n supermarkt (naam ben ik even vergeten maar was onderdeel van Vendex) die bewust lichtgeel gebruikte in de winkels omdat dat een goedkope uitstraling had. En dat terwijl de prijzen niet bijzonder laag waren.
Kan best kloppen. De Kruidvat heeft expres zelfs in nieuwe winkels een rommelige overvolle inrichting met ouderwetse vloertegels, zodat het de indruk wekt van een discounter. Etos is 180 graden anders, terwijl de prijzen ongeveer hetzelfde zijn, alleen andere aanbiedingen.

Deze ontwikkeling van stemacteurs vervangen met een AI stem is wel van andere orde “schijn van besparing” wekken trouwens.
Ik zal wel slecht horen, maar ik kan de stem prima verstaan. Om 'm nu als kraakstem te bestempelen (zoals elder opgemerkt werd) vind ik schromelijk overdreven. Mankeert niets aan die stem.
maar het is natuurlijk en niet tuurlijk... dus of ze passen de tekst aan op het scherm of ze passen de uitspraak aan maar dit vind ik niks
Volgensmij is dat altijd all de payoff van Aldi geweest.
Scheelt weer een token, en dus goedkoper?
Het is prima te verstaan maar de AI stem klinkt toch echt een beetje schor.
Klinkt als een studente die de avond ervoor flink gezopen en geschreeuwd heeft...

Misschien late 1 aprilgrap?
Niet per se een extreem slechte telefoonverbinding maar het klinkt qua kwaliteit inderdaad wel als zo'n online/FM-zenderpresentator-stem, die door drie filters en een compressor is getrokken en nu tegen een limiter zit aan te hikken.

Wat ik vreemder vind, is dat deze stem nu hele vreemde, overdreven sprongen maakt qua intonatie / klemtoon / zinsverloop / toonhoogte. En deze stem klinkt ook heel oud en krasserig in verhouding tot de stemmen die aan de basis staan.
Mij deed het denken aan een slechtere kwaliteit van de Hema stem actrice
Klinkt oprecht vreselijk, en erg jammer voor stemacteurs. Hoop dat we nooit hun creativiteit gaan verliezen in films, series, games en andere ingesproken werken.

[Reactie gewijzigd door Kraanmachinist op 10 april 2024 12:55]

Advocaat van de duivel:

Wat wel potentieel een voordeel is aan AI stemmen is om stemacteurs te vereeuwigen. Neem bijvoorbeeld de engelse stemacteur voor Optimus Prime en Eeyore. Dat is al sinds de jaren 80 dezelfde man. Zou toch leuk zijn als dat voor eeuwig de engelse stem van die personages zou kunnen zijn, als AI goed genoeg wordt in het overtuigend acteren van emotie.
Sir David Attenborough zou ook wel gaaf zijn.
er was op Youtube een W40k kanaal welke de stem van Attenborough (nagenoeg) perfect imiteerde met AI, en die moest nadat hij populair werd toch gauw stoppen. (hij is inmiddels al zijn oude content opnieuw aan het uploaden met de stem van een verre neef van Attenborough)
Volgens mij kan dat al een paar jaar met fakeyou.com.
James Earl Jones (Darth Vader) en Majel Barrett-Roddenberry (Scheepscomputer Star Trek films en series, Lwaxana Troi) zijn op deze manier al gedigitaliseerd.
Voor mij blijft het een creatief proces wat iets heel menselijks is, net zoals acteurs in een toneelstuk die elke avond iets van hunzelf meegeven. Daarnaast zou je ook als regisseur niet met de stemacteur kunnen overleggen over hoe die een scene of performance voor zich ziet, juist die uitwisseling van ideeën en uitvoering maakt het uniek.
Het gaat hier over reclame voor gehakt en komkommers..
Er zit nog steeds iemand achter de knoppen die (creatieve) input geeft. Door AI hoeft dat echter niet iemand te zijn met een "geschikte" stem. De regisseur kan ook prima met deze persoon overleggen (of zelfs die persoon zijn)
En nu doe je dat met AI. Ook daar kun je verschillende opdrachten geven, vrijwel tot in het oneindige, net zolang tot je het hebt zoals jij het hebben wilt. En dat hoef je niet alleen te doen, dat kan prima in een team.

De enige waar je niet meer van afhankelijk bent, is de stemacteur. Al zou die persoon natuurlijk prima als stem-regisseur kunnen gaan werken...
Maarja, je kunt het ook anders zien, als regisseur hoef je je ook niet meer te ergeren aan acteurs die jouw aanwijzingen niet willen volgen.
Zou toch leuk zijn als dat voor eeuwig de engelse stem van die personages zou kunnen zijn
Je vind niet dat het op een gegeven moment tijd is voor wat nieuws? Vooral als de generatie die er mee opgegroeid is er helemaal niet meer is?
Ik begrijp waarom je dat zou vinden, maar ik persoonlijk niet nee.

In het kader "wat nieuws" zie ik dan bijvoorbeeld liever een nieuwe continuïteit binnen de Transformers of Disney wereld met nieuwe originele karakters met nieuwe stemmen dan dat ik een nieuwe incarnatie van Optimus of Eeyore zie met een andere stem. "Doe het dan gelijk goed" vind ik.

Optimus Prime hoeft de hoofdpersoon van je Transformers serie, film of stripboek niet te zijn. En zo met iedere franchise.

Maar dat is slechts mijn mening :) Mij zie je echt niet schreeuwen in de filmreviews ofzo als er wat anders gedaan wordt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 10 april 2024 13:39]

Nou 't is maar wat je leuk noemt, op die manier wordt een unieke stem een algemeen goed.

Ik snap waar je vandaan komt, nostalgie, veel mensen rond deze tijd zullen die stemmen horen en denken "ah, dat heb ik 20 jaar terug voor het eerst gezien, ik wou dat er meer van was", maar mensen van jongere generaties zijn niet met die stemmen opgegroeid, maar die horen het wel weer terug op dingen zoals tiktok.

Op die manier wordt de nalatenschap van zo iemand veranderd in "oh ja, das die uitleg stem van tikitok" voor toekomstige generaties.
Toen ik geboren werd, was Peter Cullen al 16 jaar lang Optimus Prime en Eeyore. Tegen de tijd dat ik het bewust meemaakte al twee decennia. Ik snap je standpunt, maar in ieder geval mijn mening heeft weinig met nostalgie van doen.
Ja, maar dat valt ook nog onder nostalgie, het verlangen naar je beleving van vroeger, Bassie & Adriaan waren ook al 40 jaar lang op tv toen ik het meemaakte, en de series zag ik ook pas 15 jaar nadat ze waren uitgezonden :P maar nu, 10 jaar later, is dat nostalgisch voor mij.
Zeiden we dat ook van de schoenmakers?

Als iemand die vaak werkt met stemacteurs, en nu ook met Elevenlabs en dergelijke werkt, vind ik het AI eindresultaat uit Elevenlabs vaak creatiever klinken. Je hebt meteen 10-20 verschillende versies met verschillende intonaties waar je mee kan werken, waar je bij een echte acteur slechts 2-3 takes krijgt en daar moet je het maar mee doen.

Kijk maar eens op Fiverr: waar je 5j geleden een VO kon krijgen voor 100 euro, kost dit nu 3x zoveel. En dan sturen ze je nog een tweede factuur voor "commerciele rechten" erbij ook.

Dit gaat om simpele voiceovers van max 200 woorden, de eindklant wil er ook niet meer dan dat voor betalen. Het is gewoon niet meer rendabel.
Ik geloofde dat als je voor de grootste klanten werkt, er altijd wel budget beschikbaar zal zijn maar dan kom je artikels als deze tegen en dan zakt de moed weer helemaal in.


Ik vind het prima.
Ik weet niet hoor, maar ik ga nog steeds wel eens naar de schoenmaker.
Daarnaast lijkt het er niet persé op dat AI fiverr aan het uithollen is; juist een groot merk als Aldi heeft dus geen mens meer in dienst voor een gesproken klank die gebonden is aan het merk. Dat zijn doorgaans niet de fiverr-stemacteurs.
Het hangt er een beetje vanaf hoe goed ze worden. Ik vind persoonlijk de stem die ze nu laten horen tegenvallen en ik zou me eraan ergeren als ik hem onvoorbereid zou horen. Ik ga ervan uit dat het nog wel beter wordt.

Wat ik slecht zou vinden is als men vanwege de prijs op dit niveau blijft hangen en we daardoor in een minder menselijk, onpersoonlijkere wereld terecht gaan komen. Omdat ieder bedrijf natuurlijk direct op die kostenbesparing springt, ga je in no-time overal die nepstemmen horen. Dat is gewoon een achteruitgang. Net als dat televisie vroeger gezelliger en intiemer was met een omroeper/omroepster tussen de programma's.

Maar als ze zo goed worden dat ik het verschil niet meer hoor met een echte stem: be my guest.
Je krijgt in plaats daarvan de creativiteit van de mensen die met AI-stemmen werken om het zo goed, zuiver en leuk mogelijk te laten klinken. Helemaal top. :) Uiteraard zal het niet altijd (meteen) goed klinken, net als dat er vreselijke stemacteurs zijn.
En klinkt ook echt als ai met een verkoudheid die door de neus spreekt.
Snap die downmod niet.

Came here for this comment.

Ik hoorde hem ook: " vurkouwen ". furschrikkulluk. Nemen ze nou nét die stemmen als input die scherpe accenten hebben. Waarschijnlijk handig om ze met zekerheid een unieke en herkenbare AI stem te creëren, maar mooi of prettig om naar te luisteren?.. mêh.
Het is inderdaad geen stem waar ik graag naar luister, dan zijn er toch wel betere voorbeelden gemaakt al.
Het is een onaangename en nare stem geworden. Ik vond de stemacteur die ze gebruikten al vreselijk maar dit klinkt als een verlate 1 aprilgrap. ;)
Dat gebeurt helaas al lang, professionele stemacteurs worden steeds meer vervangen door normale acteurs om grote namen aan een project te koppelen. .
Klinkt oprecht vreselijk
De vraag is of dat een probleem is. Reclame moet opvallen, dat is het belangrijkste, grappig, leuk of prettig is veel minder belangrijk.
Irritante reclames zijn er altijd geweest en ze worden met opzet gemaakt. Door de irritatie blijft het langer hangen. Ik denk dat Aldi met opzet heeft gekozen voor een vreemde stem. Het is de bedoeling dat mensen weten dat het "AI" is zodat we er aan herinnerd worden dat Aldi zo slim en goedkoop is.
Top, de wereld verandert en Aldi maakt daar slim gebruik van. Op meerdere manieren, zo ook de aandacht die ontstaat door dit bericht. Uitermate slim.

Ik heb het ook te doen met alle: schoenenpoetsers, lantaarn opstekers, videotheek medewerkers, kolenboeren, letterzetters, stokers etc.
De wereld past zich constant aan. Beroepen verdwijnen en anderen komen er weer bij.
Vergeet de hoefsmit niet he. Schande, iedereen die in een auto heeft!
ik ken toevallig een hoefsmit, een sportmaatje. Geloof me, die verdient best goed.
Niche markt met een rijk cliënteel, ik het me goed voorstellen idd
Ik zie het probleem ook niet, maar ik kan me anderzijds ook niet voorstellen dat Aldi voorheen wél serieuze bedragen neerlegde voor een stemacteur.

Als ze het niet gezegd hadden, zou iemand het dan überhaupt gemerkt hebben, dat Aldi een andere stem was gaan gebruiken voor reclamespotjes? :P
Stemacteurs die reclames van dit soort grote ketens inspreken verdienen behoorlijk goed. Ook budgetsupermarkten geven veel geld uit aan marketing.
Dat er geld gaat naar 'marketing' betekent niet dat de uitvoerenden daar ook veel van zien he...
Klopt, maar het voice-over wereldje in Nederland is relatief klein. En de topstemmen die voor de grote ketens inspreken verdienen uitstekend kan ik je vertellen.
Ik zat even te google-en en blijkbaar deed Thomas van Luyn tot voor kort spotjes voor Aldi. Dat snap ik, dat die er een leuk bedrag voor kan vragen, maar dat is eerst en vooral omdat hij een bekende Nederlander is en iedereen zijn stem kent, niet omdat hij een (onbekende maar goede) stemacteur is. Mijn punt is dat Aldi dan betaalt voor het bekende-Nederlander-stem-effect. Dat hebben ze nu niet met die ai-stem. Dus ja, leuk dat die ai-stem goedkoop is, maar dan hebben ze ook niet hetzelfde effect als wanneer Thomas van Luyn het inspreekt.

Het maakt allemaal natuurlijk ook geen bal uit op de omzet van Aldi. Deze publiciteitsstunt van 'kijk eens hoe zuinig we bezig zijn' doen ze puur om bij klanten hun imago van 'de goedkoopste' in te prenten.
Volgens mij was Diederink Eppinge (oa vd luizenmoeder en vliegende panters) de stem en die viel wat mij betreft al negatief op door zijn toon. Denk wel dat deze wisseling daardoor zou opvallen.
Ik denk dat je de nagel op de kop slaat.

Dit zal positieve als negatieve gevolgen hebben op de wereld, maar tegenhouden ga je niet meer kunnen doen. Het lijkt me beter dat we met zijn allen (techbedrijven, overheden, maatschappij, ...) kijken hoe we dit op een positieve manier kunnen omarmen en hoe we onze economie kunnen ombuigen zodat we verloren banen (mensen) op andere plekken kunnen inzetten, waar ze misschien meer nodig zijn.

Wat niet wil zeggen dat ik ook zomaar met alles akkoord ben hoor. Er moeten regels zijn en er zijn zeker grote valkuilen als we niet oppassen.
Het feit dat mensen hun werk verliezen wordt jammer genoeg altijd als iets negatief bekeken - echter de positieve draai is dan: mensen krijgen plots meer tijd.
In zeker opzicht lijkt dit inderdaad op deze verdwenen beroepen. Al is het verschil wel dat door AI verschillende grote groepen werknemers ineens overbodig kunnen worden. Het gaat hier niet om één kleine technologische verbetering in één niche die over tientallen jaren geïmplementeerd wordt.

In het verleden is door de industriële revolutie, toen handwerklieden grotendeels overbodig werden, ook een verarming opgetreden van de mensen die in deze beroepen werkten. Een arbeider verdiende veel minder dan een vakman. Vaak zijn daar wel deels kennisberoepen voor in de plaats gekomen.

In dit geval gaat het over het vervangen van veel beroepen ineens. Er is geen enkele wetmatigheid die zegt dat er evenveel nieuwe beroepen komen als er nu verdwijnen. En het gaan niet per se technische beroepen zijn die overblijven.
Zo heb ik heb soms klagende tolken op mijn linkedin profiel. Tja. Tjaaaa. Soms komt het heel precies met het vertalen van stukken om de nuance te leggen op bepaalde zaken. Maar de vertaal business is natuurlijk al heel lang tanende.
Ook nog walchelijk om bestaand personeel in te zetten om iemand van een baan af te helpen.

Maar wel eerlijk dat Aldi laat zeggen dat het puur kosten besparing is.

Ik weet van het huidig kabinet en kamer hoeven we het niet te verwachten maar er moet wetgeving komen om te dwingen om mensen te gebruiken voor dit soort dingen.
Het zou me echt verbazen als er iets bespaard is met deze actie. Stemacteur is zeker niet het best betaalde beroep en er is hier dus 10 man personeel mee bezig geweest, audio technici, en waarschijnlijk een freelance AI expert :+
Het is voornamelijke mooie PR om te zeggen wij zijn mee met AI shit en dus de digitalisering.
Eenmalige kosten. Vanaf nu is het tekst intikken en de computer braakt hem uit.
Nooit meer over contractjes onderhandelen, plannen, studio huren, gedoe als je nog snel iets aan wilt passen, enz, enz.

Maar die stem klinkt alsof hij gemaakt is door mensen die denken dat als je meerdere lekkere dingen door elkaar gooit, het resultaat dan automatisch nog lekkerder is.
Dit is niet anders dan een lopende band medewerker vervangen met een robot. Dit proces van mensen vervangen met technologie is al aan de gang sinds de industriële revolutie. Ja, de stemacteur is zijn baan kwijt. Maar er zijn wel mensen aan het werk met het bouwen van de modellen, verzamelen van data etc. En we zitten nou niet echt bepaald verlegen om werk op dit moment.
Dus... een stemacteur is een lopende band medewerker? Oneens.

Naruurlijk sowieso een neerbuigende statement, ten tweede, waarom is het dan zo kostbaar of moeilijk voor de (Fa)aldi om een stemacteur in te huren, als het 'lopende band werk is'?

Verder past het inderdaad in één lijn met deze toko, op z'n Duits zo efficiënt mogelijk knaken poetsen waar mogelijk, wat terug te zien is in de sfeer van de winkel, liefst met 1 á 2 medewerkers in de hele zaak.

Zou 'r niet willen werken als mens. Ik shop er liever ook niet, dode bedoening.
Dus... een stemacteur is een lopende band medewerker? Oneens.
Als onderdeel van de economie wel ja. Beiden vervullen een taak, en krijgen daar voor betaald. Kan de taak op een efficiëntere manier opgelost worden, dan verliest iemand zijn baan.
Naruurlijk sowieso een neerbuigende statement, ten tweede,
Hoezo neerbuigend? Je moet gewoon realistisch zijn.
waarom is het dan zo kostbaar of moeilijk voor de (Fa)aldi om een stemacteur in te huren, als het 'lopende band werk is'?
Is niet moeilijk, stemacteurs genoeg. Het is geen lastig of complex werk en in principe kan iedereen een reclame inspreken.
Verder past het inderdaad in één lijn met deze toko, op z'n Duits zo efficiënt mogelijk knaken poetsen waar mogelijk, wat terug te zien is in de sfeer van de winkel, liefst met 1 á 2 medewerkers in de hele zaak.
Iedereen bedrijf werkt zo. Ja, ieder bedrijf.
Zou 'r niet willen werken als mens. Ik shop er liever ook niet, dode bedoening.
Fijn voor je, interesseert niemand wat.
Een stemacteur kost geen drol in vergelijking met de rest van zo'n reclameproductie. Dit is een 1 april grap.
Ooit een ALDI commercial gezien? Het is een bewegende reclamefolder.
Het gaat niet om de kosten van de acteur zelf, maar denk ik meer om het hele process, opnames maken, bewerken, en dergelijke. Nu versimpel je dit proces, vooral handig als je wekelijks de reclame wilt aanpassen.
Zelfs de eerste de beste kleuter kan die reclames van de aldi nog editen, daar zijn geen skills voor nodig.
Beetje knip en plakwerk wat door het beeld schuift.
De stemacteur zelf kost niet zoveel, de rechten om het nationaal uit te zenden wel.
Maar het neemt ook een enorm risico met zich mee, ziekte, vakantie, overlijden, ..., en al zeker als een stem dan met 1 merk wordt vergeleken.
Maar aan de andere kant creëer je ook weer sympathie bij de klanten, dat is ook weer marketing waarde, er zijn bijv. hele groepen fans van bijvoorbeeld de dame die de stem op de stations doet.

Nou kun je zeggen, ja maar is de Aldi maar, wie boeit dat nou? nou, ik durf te stellen dat ze er wel zijn, hoe dat zich vertaalt in omzet zal vast wel onderzoek naar zijn, als dat minder is dan dat deze move ze zal besparen, dan maakt het niet uit nee.
Overlijden is inderdaad vervelend, maar ziekte en vakantie lijkt me niet zo'n punt. Het is niet dat er elke dag nieuwe Aldi spotjes verschijnen en zo'n stemacteur 40 uur per week bezig is.
Die "nieuwe" stem klinkt vooral gewoon ongebalanceerd en slecht. Onaangenaam om naar te luisteren. Het hele "we vervangen 1 persoon door een AI" gedoe daar gelaten...

Ook die comment over "ik ben nooit verkouden"; zo klinkt het anders totaal niet.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 10 april 2024 13:54]

Precies dat. "Ik ben nooit verkouwe" en dat dan echt met een stem zeggen waar ik continu de neiging van krijg om mijn keel te schrapen. Wat een onaangename stem om naar te luisteren. Daar mogen ze nog wel wat aan verder tweaken.
Kan hier geen gifjes plaatsen, maar ken je die met die pinguïn van Madagaskar die dan heel fanatiek op “that’s the joke” zit te timmeren?

Ik heb heel erg t idee dat dat hier van toepassing zou zijn…
Ik vind het echt top klinken, alleen het stukje ALDI lage prijzen is het moment waarop hij hakkelt. Verder heb ik soms het idee dat er een andere stem dominant wordt. Dus dat ik naar een andere stemacteur luister dan het woord of zin er voor.
om eerlijk te zijn zo klink ik niet als ik verkouden ben maar mogelijk wel na een paar chemokuurtjes en een half leven lang zware shag! godzamme wat een rokerig Tokkie stemmetje
En zie daar, het eerste AI slachtoffer. Alsof die stemacteur zo'n vet inkomen heeft door het inspreekwerk.
Wie is de volgende? Journaal presentatoren? Talkshow hosts? Als men ergens maar een dubbeltje kan besparen, zal men niet schromen om iemand werkloos te maken. Voordeel is wel, er is genoeg ander werk in NL op het moment....
De stemacteur van de Aldi-reclames is Diederik Ebbinge. Die heeft genoeg werk.
Ik weet niet hoe het nu financieel met hem gaat, maar het het is wel eens anders geweest: https://www.veronicasuper...ldi-geschenk-uit-de-hemel

Link uit een andere post gehaald.
Corona is al even over.
En dan is het maar goed? Vreemde gedachtegang..... Het begint bij 1 persoon, maar waar eindigt het? Daar kan jij net zo goed geen zinnig woord over zeggen als dat ik het kan. Bij dit soort ontwikkelingen denk ik altijd aan het volgende gezegde "Als er 1 schaap over de dam is,,,,," Vul de rest zelf maar aan.
Dus? Evolutie van benodigdheden, aanbod, expertise en banen is altijd aan verandering onderhevig. Niets nieuws en ook in dit geval komt het wel weer goed.
Neem aan dat meneer Ebbinge gewoon een aflopend contract heeft en niet levenslang in dienst van de Aldi is.

[Reactie gewijzigd door DaMenaz op 10 april 2024 17:01]

Dat zeg je wel zo, maar bijna alle acteurs in Nederland hebben het niet bepaald breed. Ook voor Ebbinge was "de stem van Aldi" zijn heel fijn om te hebben als inkomstenbron --> https://www.veronicasuper...ldi-geschenk-uit-de-hemel

(sorry, dat stond al drie keer in de reacties...)

[Reactie gewijzigd door MiKE_B op 10 april 2024 16:52]

Hem slachtoffer noemen vond ik nogal ver gaan. Maar ieder heeft recht op zijn eigen mening, Hoop dat hij nu meer tijd heeft om leuke dingen op TV te doen i.p.v. die treurige Aldi-spotjes, :)
Ligt het aan mij, of lijkt dit sprekend (pun intended) op de stem van de stem van de HEMA radioreclames?
Daar deed het mij ook aan denken ja.
Er zit duidelijk verschil tussen, maar bij het tunen van de AI stem lijkt de HEMA stem zeker wel een inspiratie te zijn geweest.
Ze kunnen die hema stem prima meegtraind hebben. Niemand die er achter komt
Instant! bij mij ook die gedachte :)
Ironisch genoeg klinkt de stem wél verkouden :+
Ja, een beetje nasaal, licht verkouden.
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee