AFP
Volledig scherm
© AFP

Verbazing om plan ‘1 euro extra’ op alle elektronica en kleren: ‘Dit is géén goed idee’

eigen bijdrageHet plan om in de toekomst een belasting van 1 euro te rekenen op alle elektronica en kleren schiet bij veel ondernemers in het verkeerde keelgat. Volgens Fiar, kenniscentrum en brancheorganisatie voor producenten en importeurs van elektronica, is zo’n circulaire bijdrage nodig om de doelstelling voor een duurzame economie te halen. Maar ondernemersvereniging Techniek Nederland vindt niet dat de consument hiervoor moet opdraaien.

270 reacties

  • Paul Slinger

    2 weken geleden
    Het gaat niet om die ene Euro,we consumeren te veel,we leven nu in een wegwerp maatschapij , Fabrieken willen niet minderen en producten fabriceren die 10 jaar of langer meegaan,er wordt bewust constant nieuwe producten op de markt gebracht,onderdelen of repareren ho maar,en de minister wil 1 euro extra op producten? waar gaan dan al die euro's naar toe? wat gebeurt met die miljoenen 1 euro's? net als de verwijderbijdrage op witgoed producten,waar zijn die miljoenen?de fabrieken moeten minderen.
  • Jan van Gelder

    2 weken geleden
    Dit komt overduidelijk uit de koker van een organisatie (opgericht door een paar handige jongens of meisjes) die onder het mom van het milieu (of genderdiversiteit, slavernijverleden, culturele diversiteit of andere linkse hobbies) een volgende inkomensstroom heeft verzonnen om de oprichters een riant salaris toe te kennen.
  • Leo Dhont

    3 weken geleden
    Mijn uitstekende Canon Lido scanner werkte ineens niet meer toen ik van Windows10 naar Windows11 overstapte. Wat blijkt: Canon heeft voor die scanner nooit een Win11 driver ontwikkeld. De verschillen tussen Win10 en Win11 zijn minimaal, dus dit is echt een rotstreek van dat bedijf; dat was een fluitje van een cent voor ze geweest. Maar ik kan mijn nog prima functionerende scanner nu dus weggooien. Ik garandeer u dat ik DAAR nooit meer iets nieuws zal aanschaffen.
  • Marco van Sint

    3 weken geleden
    @van veldmuizen Die Mieke was ook niet goedkoop en daardoor veel beter gemaakt. Mieke stond voor kwaliteit en lange levensduur en daar betaalde je voor. Helaas moeten we de fabrikanten nu dwingen weer zo te gaan ontwerpen en produceren. Vandaar, verplicht minimaal 10 jaar garantie en repareerbaarheid….
  • JJ Buijs

    3 weken geleden
    Er zijn zijn duurzame *plannen* en technieken genoeg, daar is echt geen nieuw fonds / plan voor nodig. De olifant in de kamer is het gebrek aan sturing door de overheid. Stel nou eindelijk eens concrete eisen. Bijvoorbeeld aan het aantal soorten plastic dat mag worden gebruikt voor verpakkingen. Nu zijn dat er tig, wat recyclen complex en duur houdt. Kies er gewoon 3 uit, met verschillende dichtheden en hoppa, probleem opgelost. PET-flessen vervangen door afbreekbaar PEF, etc.