'Nederlandse overheid gaat belastingvoordeel voor EV's verlengen'

Het Nederlandse demissionaire kabinet wil het belastingvoordeel voor EV's uitstellen en langzamer afbouwen. Dat zeggen bronnen tegen RTL Nieuws. Volgens de nieuwe plannen hoeven EV-bezitters pas in 2026 motorrijtuigenbelasting te betalen, in plaats van in 2025.

Onder de nieuwe plannen zouden EV-rijders vanaf 2026 60 procent motorrijtuigenbelasting betalen, vanaf 2029 65 procent en vanaf 2031 de volledige motorrijtuigenbelasting. Onder het huidige beleid moeten Nederlandse EV-bezitters in 2025 25 procent motorrijtuigenbelasting betalen en in 2026 de volledige motorrijtuigenbelasting.

De reden om tot en met 2030 maximaal 65 procent motorrijtuigenbelasting in rekening te brengen, heeft waarschijnlijk te maken met het gewichtsverschil tussen EV's en vergelijkbare benzineauto's. De motorrijtuigenbelasting van EV's is namelijk gebaseerd op het gewicht van een elektrische auto, waarbij het tarief gelijk is aan het tarief voor benzineauto's. Omdat de accu's van EV's zwaar zijn, weegt een elektrische auto in de regel meer dan een vergelijkbare benzineauto. Met de huidige plannen zou een EV dus vanaf 2026 meer motorrijtuigenbelasting kosten dan een vergelijkbare benzineauto. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat noemde het verschil in motorrijtuigenbelasting eerder al een belemmering voor autokopers om over te stappen op EV's.

Het demissionaire kabinet zou de plannen bekend willen maken bij de verschijning van de voorjaarsnota. Het is niet bekend wanneer dat zal zijn. De plannen zorgen wel voor minder inkomsten voor de Nederlandse overheid. Het demissionaire kabinet zou daarom de belasting voor plug-inhybrideauto's willen verhogen. Op dit moment betalen zij 50 procent van de motorrijtuigenbelasting; vanaf volgend jaar zou dit verhoogd worden tot 100 procent.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-04-2024 • 08:01

757 Linkedin Whatsapp

Submitter: Sonicfreak

Reacties (757)

757
727
253
15
0
382
Wijzig sortering
In tegenstelling tot het bericht en veel reacties is er helemaal geen korting op de wegenbelasting voor PHEV:

Ik heb een hybride motorrijtuig of plug-in hybride motorrijtuig
Een hybride of plug-in hybride motorrijtuig heeft geen apart tarief motorrijtuigenbelasting. De motorrijtuigenbelasting die u moet betalen, wordt dus op dezelfde manier berekend als voor alle andere niet-hybride motorrijtuigen. Het bedrag is afhankelijk van onder meer het soort motorrijtuig, het gewicht en de brandstof.

bron: https://www.belastingdien...f-motorrijtuigenbelasting
De Belastingdienst is weer lekker duidelijk zeg. De informatie van de Belastingdienst klopt, maar is misleidend. Er is geen korting specifiek voor PHEV's, maar er is wel korting voor auto's met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 gram per kilometer. Waar PHEV's onder vallen. Dus ja, ze krijgen korting, maar nee, er is geen korting specifiek voor PHEV's. Zelfs de BMW XM krijgt die korting, terwijl ik dat niet als een schone auto zou omschrijven.
Dan snap ik het nu, mijn Velar heeft een uitstoot van 53 gram per kilometer en daarom krijg ik dus geen korting. Vond het al zo vreemd.
Ik krijg echter wel 50% korting op mijn wegenbelasting (excl. provinciale opcenten) omdat mijn PHEV (op papier) minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot.
Wel apart dat de belastingdienst op de ene website zo stellig is over geen korting en op de andere site wel de 50 gram CO2 regel noemt. Die regel zit ook in deze rekenhulp.
Zelf blijk ik in het 50% tarief te vallen met een 12 jaar oude Prius.
Kan iemand mij uitleggen waarom mijn euro 6 diesel die op HVO 100 minder dan 15 gr co2 per km uitstoot dan een diesel toeslag krijgt? Het hele systeem is volledig verouderd en zou echt op de schop moeten! EV’s geven bovendien gemiddeld meer fijnstofuitstoot van de banden. Daar zijn twee factoren voor verantwoordelijk. Gedrag van de bestuurders met onnodig hard optrekken en het gewicht van de grotere SUV EV’s. Wanneer gaan we de vergroening van ons belastingstelsels eens echt aanpakken?
De eventuele extra bandenslijtage (die in de praktijk wel meevalt) wordt ruimschoots geneutraliseerd door vrijwel geen uitstoot van de remmen. Die gebruik je in de praktijk eigenlijk niet.
van de rekenhulp (knop onderaan de pagina die @jongbj linkte:
Voor een Personenauto met een CO2-uitstoot van 1 t/m 50 gr/km betaalt u het halftarief. Dit bedrag is de helft van de motorrijtuigenbelasting die u betaalt voor een gewone personenauto.
random PHEV van BMW, in dit geval een X3: https://configure.bmw.nl/nl_NL/configid/jt1oxgvv - 47gr/km of XM https://configure.bmw.nl/nl_NL/configid/llqw0d50 zelfs 40gr/km
effectief is dat dus toch wel een ander tarief
Het demissionaire kabinet zou daarom de belasting voor plug-inhybrideauto's willen verhogen. Op dit moment betalen zij 50 procent van de wegenbelasting; vanaf volgend jaar zou dit verhoogd worden tot 100 procent.
Dit stuk is overgenomen vanuit het artikel van RTL. Wat RTL zegt is fout. De plannen voor PHEVs worden niet aangepast. Het was al de bedoeling dat de belasting naar 100% zou gaan in 2025. Dat is al heel lang bekend.
De motorrijtuigenbelasting voor een plug-in hybride auto is in 2024 nog de helft van die van een benzinemodel. In 2025 ga je het volledige bedrag betalen.
Bron: https://www.autoweek.nl/e...-je-plug-in-hybride-auto/

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 10 april 2024 10:14]

Hmmm maar ik vind op meerdere sites dat het plan voor semi elektrisch 75% MRB het plan was.
https://www.anwb.nl/auto/autobelastingen/mrb
https://smilease.nl/nieuw...uws/wegenbelasting-en-co2

Dan zou dit wel een verandering zijn als dit 100% zou worden voor 2025 ipv 75%. Enig idee?

Volgensmij zouden PHEV 75% betalen maar semi elektrisch wel 100%, maar kan nergens echt een duidelijk artikel vinden.

[Reactie gewijzigd door Horatius op 10 april 2024 12:12]

Er is blijkbaar iets in de afgelopen maanden aangepast, dus wat jij zegt is waar. Ik ben geen expert of iets dergelijks, ik weet ook niet waar de verwarring in de berichtgeving vandaan komt.
Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024. Vanaf 1 januari 2025 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 25%. Je betaalt dus 75% van het reguliere tarief. Vanaf 1 januari 2026 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 0%. Je betaalt dus 100% van het reguliere tarief. Het voordeel vervalt dan.
Zie: https://www.rijksoverheid...elastingvoordelen-klimaat. Volgens de HTML broncode is de pagina voor het laatst gewijzigd op 2023-12-08.

[Reactie gewijzigd door TwArbo op 10 april 2024 12:54]

Op de belastingdienst website staat op dit moment nog het volgende:
Eigenaren van een plug-in hybride personenauto krijgen 50% korting op de motorrijtuigenbelasting. Dit geldt alleen voor personenauto’s met een minimale CO2-uitstoot die niet meer is dan 50 gram per kilometer.

Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024. Vanaf 1 januari 2025 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 25%. Je betaalt dus 75% van het reguliere tarief. Vanaf 1 januari 2026 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 0%. Je betaalt dus 100% van het reguliere tarief. Het voordeel vervalt dan.

https://www.rijksoverheid...d%20tot%20en%20met%202024.

Voor de gewone hybride die niet kunnen opladen geldt het normale tarief.
In Meevaller voor EV-rijders: 'nog jaren lagere mrb voor elektrische (Autoweek) geven ze ook een mooie vergelijking, waardoor die korting vanaf 2026 eigenlijk maar slechts 15% voordeel oplevert.
Hoewel het een meevaller is voor (al dan niet toekomstige) EV-rijders, lijkt er nog altijd geen 'gewichtscorrectie' in de plannen opgenomen te zijn. In de praktijk zou het dus kunnen betekenen dat je voor een relatief zware EV ook met 40 procent mrb-korting (per 2026) niet eens zo heel veel minder mrb betaalt dan bij een vergelijkbare benzineauto. We nemen even de nieuwe Peugeot 5008 en de zo'n 30 procent zwaardere elektrische e-5008 als rekenvoorbeeld. Je zou - uitgaande van de huidige mrb-tarieven - voor de benzineversie zo'n €319 per kwartaal kwijt zijn en met 40 procent mrb-korting voor de e-5008 tenminste €275 per kwartaal. Effectief is de korting dan geen 40 procent, maar slechts 15 procent. Het is in elk geval wel een stuk beter dan als er in 2026 volle mrb betaald had moeten worden, want dan was je voor een Peugeot e-5008 per kwartaal zomaar €140 méér kwijt geweest dan voor een benzine-5008.
Tsja, want je auto is gewoon zwaarder, dus doet ie meer schade aan het wegdek..
Want de wegenbelasting dienen ervoor om de schade aan het wegdek te compenseren? Lijkt me dat dit slechts een heel klein deel is.

Want waar betalen ze dan de stroom voor de stoplichten en wegverlichting van? Ik vind dat lichte auto's daar minder voor moeten betalen want die weerkaatsen weer een groter deel van dat licht.

En wie betaald het maaien van de wegberm?

En het terugbuigen van de vangrails na een ongeluk? O daar is het natuurlijk terecht dat zware auto's meer betalen want dan buigt de vangrail verder door.
Rijkswaterstaat stuurt je gewoon een factuur voor de vangrail cosmetisch herstel actie. Die zijn niet goedkoop alleen vaak zie je die rekening niet omdat deze naar je verzekeraar gaat.

Los daarvan als ik een blik naar buiten werp denk ik dat het wel meevalt hoeveel EVs onbetaalbaar zijn. Ik zie de Fiat 500es tot de duurdere EQA op onze VVE. Toen ik in 2018 mijn eerste EV ging rijden werd ik nog voor van alles uitgemaakt omdat ik maar liefst 2 privé parkeerplaatsen kreeg en inmiddels zit er van de 60 woningen 23 huishoudens in onze appgroep die op 4 palen moeten laden…

Daar zit dus tweedehands tot hagel nieuw koop en leaserijders tussen. Een EV is niet onbetaalbaar mits zeker niet tussen de 20-35k alleen niet iedereen wil zo’n bedrag uitgeven aan een auto.

Dat is een geheel andere discussie maar heel de wegenbelasting is een rare constructie in Nederland want men wil vooral de Nederlandse gebruiker berekenen op gebruik van de wegen. Feit dat hier tig buitenlands vrachtverkeer overheen jaagt en vzik niets voor betaald op grote delen is maar bijzaak.

Ondertussen kopen we braaf stickers voor Frankrijk, Duitsland en heel skiënd Nederland plakt z’n voorruit vol. Om ‘s zomers vervolgens weer het tol kastje richting de zon erbij te pakken.

Ze zouden in Den Haag als ze dan toch bezig gaan gewoon alles moeten berekenen. Ongeacht welk kenteken op de voorkant zit - dan kan de algemene belasting omlaag, want binnen de gemeentelijke grenzen is dat niet te doen zo rekenen en hoeft de gemiddelde Nederlander niet voor een mooi wegdek voor de rest van de EU gebruikers alleen te betalen. Maar zo komt het op mij over laatste jaren… op Texel zie ik genoeg Duits verkeer maar 0 vignetten voor de wegen, wel om te parkeren.. ik blijf het vreemd vinden.
das wel iets anders... het verkeer dat hier overheen rijd (zeker vracht) is NL de eindbestemming, dus dat genereert al geld.

Ik ben met je eens voor prive vakantie dingen als in oostenrijk gaat skiien (zoals hier op texel)
Maar ja iedereen die door zwitzerland of oostenrijk heen gaat door naar italie of kroatie te gaan, daar heb je als door stroom land heel weinig aan.. en dat geld zeker voor vrachtverkeer..

Maar ja je kunt het als frankrijk doen, gewoon alle hoofdsnelwegen tol maken?
Het genereert geld, maar dat zijn in eerste plaats private inkomsten terwijl het wegonderhoud om publieke uitgaven gaat.
De vraag zou dus eigenlijk moeten zijn of de belastinginkomsten uit deze private inkomsten voldoende zijn om de publieke uitgaven te dekken.

Of misschien één stapje terug; of belastinginkomsten uit motorrijtuigenbelasting überhaupt wel - volledig - worden gebruikt voor wegonderhoud.

Persoonlijk ben ik niet echt een voorstander van 'verborgen subsidies' omdat dit bijna altijd marktverstorend werkt, maar niet altijd een goed doel dient. ik zou daarom liever lage algemene belastingen en realistische 'verbruiksbelastingen' zien... waarbij buitenlandse kentekens dan inderdaad niet buiten beschouwing worden gelaten.
Er komt 6,8 miljard binnen aan MRB en 7.7 miljard aan benzine etc en dan nog circa 2 miljard (scheelt per jaar) aan BPM. Dan zit je al op 16.5 miljard aan vervoer gerelateerde inkomsten en dan heb ik ongetwijfeld nog wat belastingen gemist.

De kosten van onderhoud en beheer van de wegen staat op 1.8 tot 2.5 miljard. Aanleg is ook circa 1 miljard. Tel uit je winst.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 11 april 2024 00:22]

Ik denk dat het wegdek meer schade ondervind als het gewicht per wiel hoger is, dan het gewicht per auto. De Peugeot uit het voorbeeld van @Bliksem B is als EV (2300 kg) misschien wel 30% zwaarder, maar dit gewicht is per wiel ongeveer gelijk verdeeld (dus 575 kg per wiel). Bij de ICE (1738 kg) ligt het grootste gedeelte van het gewicht (de motor, stuurinrichting, bestuurder, etc) voor in de auto (zeg 2/3e) waardoor deze per wiel ook ongeveer 575 kg dragen. Als je dat doortrekt, zijn EVs die minder dan 30% meer wegen dan een vergelijkbare ICE, verhoudingsgewijs dus minder slecht voor het wegdek.

Mijn aanname is gebaseerd op dat bij verkeerslichten, het altijd de voorwielen zijn die in het wegdek zijn "ingesleten". Logisch gezien is de kans dat een auto met net zo veel gewicht op elke band die met één band over een gat rijdt, dit met het volledige gewicht doet ook kleiner dan bij een auto waar meer gewicht op de voorwielen dan de achterwielen rust (want dan "woept" de auto aan de achterkant makkelijker omhoog terwijl het voorwiel het gat in duikt).
Je vergeet twee zaken.
Vier zwaar drukkende banden veroorzaken meer wegschade dan twee zwaar en twee licht drukkende banden.
Een EV heeft gemiddeld een veel groter vermogen en ook het sneller optrekken levert meer slijtage op.
Een EV heeft ook een directere aansturing van de wielen, waardoor ze (in theorie) minder spinnen dan iemand die vol gas geeft terwijl de koppeling langzaam op komt.

Het stukje met de vier wielen waar allemaal net zo veel gewicht op rust tegenover twee zwaar en twee licht drukkende wielen heb ik misschien niet zo goed verwoord. Hiermee bedoel ik dat als het gewicht van een auto goed verdeeld is en één wiel boven een gat in de weg hangt, de auto (door de gewichtsverdeling) minder snel 'kantelt' en het wiel vol in dat al bestaande gat laat storten, dan bij een auto waar de voorkant (veel) zwaarder is dan de achterkant. Het heeft natuurlijk ook te maken de wielophanging, maar over het ligt een EV fijner op de weg dan een ICE juist door die gelijkmatige gewichtsverdeling.
ESP/tractiecontrole vermindert het, maar bij een ICE werkt het nog steeds minder direct dan bij een EV. Als je vol gas geeft bij het optrekken, merk je bij een ICE nog steeds dat die in eerste instantie wegslipt en je langzaam vooruit komt voordat het systeem ingrijpt, terwijl je bij een EV in zo'n situatie direct gelanceerd wordt.
De banden van de EV zijn veel eerder versleten. EV's veroorzaken veel meer slijtage aan wegen. De ICE trekt veel gelijkmatiger op dan een EV.

https://www.ad.nl/auto/he...et%20dat%20ze%20meezeulen.

"‘Gemiddeld slijten banden onder elektrische auto’s tot een kwart sneller dan de banden onder benzine- en dieselauto’s. Dat komt doordat elektrische auto’s doorgaans zwaarder zijn, als gevolg van het batterijpakket dat ze meezeulen. Het gaat al gauw om een paar honderd kilogram extra. Bovendien bouwt een elektromotor de aandrijfkracht minder gelijk op dan een verbrandingsmotor. "

https://topgear.nl/autoni...tstaan%20er%20dus%20gaten.

"Het nieuwsplatform becijferde dat een EV gemiddeld 2,24 keer meer slijtage veroorzaakt aan het wegdek dan een benzineauto."
Beide bronnen (het AD quote The Telegraph en Topgear grijpt al jaren alles aan om elektrische auto's belachelijk te maken, al is dat recent minder) vertrouw ik minder dan bijvoorbeeld deze tekst van de ANWB:
TNO gaat er in een van haar onderzoeken vanuit dat de gemiddelde fijnstofuitstoot als gevolg van slijtage bij een elektrische auto circa 25 procent lager ligt dan bij een conventionele auto.

Bij bandenslijtage is het beeld veel diverser. Zo ziet een grote leasemaatschappij dat in de praktijk het aantal kilometers dat een Tesla Model S (een van de weinige modellen waarmee al jarenlange ervaring is in significante aantallen) met een set banden kan rijden zeer fluctueert, van 15.000 tot 50.000 kilometer. Daarmee is deze Tesla eerder aan nieuwe banden toe dan een gemiddelde benzine- of dieselauto, maar vergeet niet dat een Model S veel groter, zwaarder en krachtiger is dan een gemiddelde brandstofauto en daarnaast ook uitgerust is de sportievere banden.
Vooral dat laatste punt is belangrijk; de meeste onderzoeken die zijn gedaan, zijn gedaan met voertuigen die geschikt zijn/uitnodigen tot snel optrekken en hard rijden, ook vanwege de doelgroep (de leaserijders die zelf niet de energierekening en nieuwe banden hoeven te betalen). In de groep met ICEs zitten naast leaserijders óók vooral mensen met gezinsauto's of kleine tweede auto'tjes die sowieso rustiger rijden en minder snelwegkilometers maken waardoor banden langer mee gaan.

Kort gezegd laten de bronnen die je aanhaalt (net als die van mij van de ANWB overigens) niet het hele verhaal zien.

Overigens koppelen onderzoeken die Autoblog heeft verzameld het ook vooral aan de rijstijl, maar daarbij dat de betere tractie in vergelijking met een ICE juist het effect van slijtage verminderd. Rijd je dus in je EV hetzelfde als een ICE, dan is de belasting volgens hen dus nagenoeg gelijk.

[Reactie gewijzigd door Skit3000 op 12 april 2024 11:05]

TNO gaat er in een van haar onderzoeken vanuit dat de gemiddelde fijnstofuitstoot als gevolg van slijtage bij een elektrische auto circa 25 procent lager ligt dan bij een conventionele auto.
Dat gaat niet over de banden, maar over de remmen. Al is het natuurlijk wel een punt. Gelukkig wordt er geen asbest meer gebruikt in de remmen.
Vooral dat laatste punt is belangrijk; de meeste onderzoeken die zijn gedaan, zijn gedaan met voertuigen die geschikt zijn/uitnodigen tot snel optrekken en hard rijden, ook vanwege de doelgroep (de leaserijders die zelf niet de energierekening en nieuwe banden hoeven te betalen).
Het belangrijkste is dat een Tesla zwaarder is en sportieve zachte banden heeft om zijn vermogen kwijt te raken. Dus gaan de banden korter mee. Daarnaast zit er aanzienlijk meer rubber aan een Tesla-band dan aan die van een gezins-EV.

Het hoge vermogen van een Tesla nodigt uit tot debiel rijgedrag, maar dat heb je zelf in de hand.

Verder moet je per kilometer kijken. Dat een gezinsauto minder kilometers per jaar maakt dan een zakelijke doet niet ter zake. Hoogstens kun je dan concluderen dat juist zakelijke rijders een laag vermogen auto moeten rijden.

Erger is dat de banden van een auto de grootste uitstoters van fijnstof zijn:

https://www.ntvaaki.nl/au...0dan%20de%20uitlaatgassen.
Niet de uitlaatgassen van auto’s zijn de grootste vervuilers, maar de banden. Recent onderzoek door bureau Emissions Analytics in Engeland heeft aan het licht gebracht dat de slijtage van de autobanden zorgen voor bijna 2000 keer zo veel fijnstof in de atmosfeer dan de uitlaatgassen.
De conclusie is wel duidelijk. Een EV stoot met zijn sneller slijtende grote banden véél meer fijnstof uit dan een ICE.
Een ongemakkelijke waarheid.

Het zou beter zijn als mensen banden kiezen die lang meegaan, bijvoorbeeld van Michelin. Die zijn iets duurder dan andere, maar dat verdien je ook nog eens makkelijk terug.
De conclusie is wel duidelijk. Een EV stoot met zijn sneller slijtende grote banden véél meer fijnstof uit dan een ICE.
Een ongemakkelijke waarheid.
Ik ben het met je hele verhaal eens hoor, alleen zijn alle iets oudere onderzoeken die naar het toen bestaande wagenpark keken niet een voorspelling voor de toekomst, juist omdat de eerste generatie EVs juist zowat allemaal "sportieve" SUVs met bijbehorende bestuurders zijn. Als je gaat vergelijken met bestuurders met vergelijkbare benzineauto's dan zal het verschil in gewicht én slijtage al een stuk minder zijn.

Vergelijk je een Renault Zoe van 1400 kg met die van een Volkswagen Golf ICE (rond de 1300 kg) met het rijgedrag van de "bijbehorende type bestuurder" dan denk ik dat de "geitenwollen sokken bestuurder" van de Zoe een heel stuk minder schade aan het wegdek en banden veroorzaakt dan de "petje achterstevoren bestuurder" van de Golf.
Daar heb je volledig gelijk in.

Ik vind ook vanuit verkeersveiligheid dat de vermogens van EV's naar beneden moeten. Nu hebben jochies van 20 jaar oud 350 pk onder hun voet - en dat gaat regelmatig mis.
Dat die hoge vermogens kunnen, wil niet zeggen dat ze moeten.
En weer terug aanhakend op het originele bericht; hoe sneller iedereen in een EV rijdt, hoe sneller het verschil in gewicht/vermogen van een auto weer gebruikt kan worden om te sturen welk formaat auto's verkocht worden (doordat er geen voordelen qua wegenbelasting of bpm meer zijn zoals nu). Je kunt nu een Tesla Model 3 (private) leasen voor 399 euro per maand, of een Volkswagen Golf voor 550 euro.
Tsja, want je auto is gewoon zwaarder, dus doet ie meer schade aan het wegdek..
Vroeger was dit denk ik de reden (ik kan niet zo snel een bron vinden). Alleen dit is in de jaren er na aanzienlijk veranderd. Luchtvervuiling werd een veel belangrijkere reden. Het idee is hoe zwaarder de auto, des meer brandstof deze verbruikt = meer CO², fijnstof, roet en stikstof-uitstoot. Tevens zijn zwaardere auto's vaak duurder en betalen mensen met een lager inkomen minder.

Tegenwoordig zijn de kosten voor het aanleggen en onderhoud lager dan de inkomsten en is het de belangrijkste inkomstenbron voor de provincie:
Deze belasting was oorspronkelijk ingevoerd om aanleg en onderhoud van wegen te bekostigen, redenerend vanuit het profijtbeginsel: diegene die van de wegen gebruikmaakt betaalt daar dan ook voor. De motorrijtuigenbelasting is nu geen 'doelbelasting' meer - het geïnde bedrag wordt niet meer automatisch aan de wegen of de infrastructuur besteed. De inkomsten uit de wegenbelasting overstijgen dan ook de uitgaven aan het wegenonderhoud. Het geld gaat naar de algemene middelen, dit geldt voor het Rijk en voor de provincie. Voor de provincie zijn de 'provinciale opcenten' verreweg de belangrijkste inkomstenbron.
Motorrijtuigenbelasting - Wikipedia
Tsja, want je auto is gewoon zwaarder, dus doet ie meer schade aan het wegdek..
Tja dat is ook zo van die FUD die ook niet altijd opgaat... Genoeg electrische autos die niet meer wegen dan eenzelfde benzine of diesel auto in dezelfde klasse.

Of zoals in het artikel
"Omdat de accu's van EV's zwaar zijn, weegt een elektrische auto in de regel meer dan een vergelijkbare benzineauto." ==> FUD .. Alsof een motor en transmissie niks wegen.

Ik rij nu met een Nissan LEAF 40kWh, die weegt minder dan een vergelijkbare Opel Astra (en is eigenlijk zelfs iets groter). Een Renault Zoe is ook lichter dan een vergelijkbare benzine Toyota Yaris. Een Model 3 Tesla weegt amper een paar tientallen kg meer dan een Opel Insignia. En als je een beetje zoekt vind je zeker meer dan genoeg gevallen. Ga je naar de grotere auto's ja dan zijn die vaker zwaarder dan een vergelijkbaar model, maar dingen zoals de Hummer EV zijn dan ook weer uitzonderingen...
je moet natuurlijk wel dezelfde categorie vergelijk
een EV (in dezelfde categorie, bv die Peugot voorbeeld) is altijd flink wat zwaarder
je moet natuurlijk wel dezelfde categorie vergelijk
een EV (in dezelfde categorie, bv die Peugot voorbeeld) is altijd flink wat zwaarder
Dat heb ik ook gedaan. Vergeljik de Leaf maar eens met een Astra of de Zoe met een Yaris. In beide gevallen is dat exact dezelfde categorie.
Dit staat niet haaks op het artikel:
Met de huidige plannen zou een EV dus vanaf 2026 meer motorrijtuigenbelasting kosten dan een vergelijkbare benzineauto.
Zelfs al zouden de prijzen gelijk zijn, dan is dit een belangrijke reden om het percentage naar beneden aan te passen.
Deze reactie is gebaseerd op een artikel van Autoweek. Wat Autoweek zegt is fout. De plannen voor PHEVs worden wel aangepast. Het was niet de bedoeling dat de belasting naar 100% zou gaan in 2025. Ik weet niet hoe lang dat al bekend was.
Het kabinet heeft dit belastingvoordeel verlengd tot en met 2024. Vanaf 1 januari 2025 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 25%. Je betaalt dus 75% van het reguliere tarief. Vanaf 1 januari 2026 wordt het kortingspercentage voor plug-in hybride personenauto’s verlaagd naar 0%. Je betaalt dus 100% van het reguliere tarief. Het voordeel vervalt dan.
Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/belastingen-op-auto-en-motor/belastingvoordelen-klimaat
Deze reactie is gebaseerd op een artikel van Autoweek. Wat Autoweek zegt is fout. De plannen voor PHEVs worden wel aangepast. Het was niet de bedoeling dat de belasting naar 100% zou gaan in 2025. Ik weet niet hoe lang dat al bekend was.
Autoweek heeft het een beetje raar opgeschreven. Verderop zeggen ze wel het het juiste:
Dit is duidelijk over de motorrijtuigenbelasting voor je plug-in hybride auto
Je krijgt tot 31 december 2024 50 procent korting op de motorrijtuigenbelasting (of wegenbelasting) voor je plug-in hybride auto. Dat is gemakkelijk. Daarna? Je krijgt eerst een jaar 25% korting op je wegenbelasting. Vanaf 1 januari 2026 betaal je het volledige tarief:
  • De auto mag maximaal 50 g/km CO2 uitstoten
  • In 2024 krijg je 50 procent korting op de motorrijtuigenbelasting
  • In 2025 krijg je 25 procent korting op de motorrijtuigenbelasting
  • In 2026 vervalt die korting op de motorrijtuigenbelasting en betaal je het volledige tarief

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 10 april 2024 21:47]

Prima hoor. Ik heb zelf een EV en ben voor het betalen van mrb, mits het 'eerlijk' is. Het slaat natuurlijk nergens op dat je belastingvrij in een e-tron of Taycan kunt rondrijden. Aan de andere kant, als je een normale auto (kwa formaat) wilt zoals een e-208 of, id3 oid betaal je veeeel meer dan een gelijkmatige benzine auto. En dat terwijl het niet vanzelfsprekend is dat je spotgoedkoop kunt laden. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal afhankelijk van openbare laadpalen, heb geen eigen oprit.

Wie een auto moet hebben maar het klein wilt houden moet dan wel flink betalen als er geen gewichtscorrectie komt. Nu is het nog de rijken vs. de arme door de hoge aanschafprijzen maar op een gegeven moment worden EVs de norm en dan moet er hier wel een antwoord op zijn, hoe dan ook.
Deels mee eens, maar een 'gewichtscorrectie' is niet per se wenselijk. De lasten op de wegen zijn nu eenmaal wel hoger bij een hoger gewicht. Er zou daarom wel degelijk gestuurd moeten worden naar lichtere EV's, verbruik is nog een te klein onderdeel voor veel potentiële EV rijders zolang de range goed is.

Praktijkvoorbeeld:
- BYD SEAL 82.5 kWh AWD: 2260kg rijklaar (https://ev-database.org/n...AL-825-kWh-AWD-Excellence)
- Tesla Model 3 Long Range: 1899kg rijklaar (https://ev-database.org/n...l-3-Long-Range-Dual-Motor)

Beide komen ongeveer even ver per acculading en zijn verder ook directe concurrenten van elkaar. Dik 361kg verschil en ook, mede daardoor, een hoger stroomverbruik voor de BYD SEAL.

Je wilt hierin sturen naar lichtere auto's dus wellicht moet je per bouwjaar/periode een correctie toepassen op basis van de technieken die toen mogelijk waren/zijn. Voor nieuwe EV's zou ik alleen die correctie zoveel mogelijk vermijden om fabrikanten wel te bewegen naar EV's die niet onnodig zwaar zijn met alle nadelen van dien. Naast het milieu is het natuurlijk ook een stuk meer kracht bij een frontale botsing waardoor de overlevingskans van de tegenpartij verkleind wordt.
Het is erg teleurstellend dat dit soort geld niet wordt geïnvesteerd in initiatieven die de onderste lagen van onze samenleving juist motiveren om duurzamer te leven, aangezien zij het meest zullen lijden onder de gevolgen van klimaatverandering.

Lijkt bijna alsof men even de rijken extra wilt helpen door het makkelijker voor hen te maken. Zo snap ik ook wel dat verschil tussen rijk en arm steeds groter zal worden. Ene betaald zich helemaal kapot omdat die vast zit aan gas (stadsverwarming etc) en de ander kan makkelijk via subsidies en warmtepomp alles goedkoper afbetalen op lange termijn.

[Reactie gewijzigd door deniz280 op 10 april 2024 08:05]

Ik rij een EV. Deze kost 342 euro per maand en dan krijg ik subsidie (ongeveer 70 euro).
Dan heb ik een elektrische auto voor 280 euro. Ik betaal geen wegenbelasting momenteel, en de kosten voor laden zijn 29,5 cent per KWH. Ik heb geen onderhoudskosten aan de auto.

De auto is daarmee all risk verzekerd (ik betaal 150 euro per schade geval).

Aan benzine kosten bespaar ik zo veel dat de auto mij in vergelijking met mijn peugeot 206 sw geen cent meer kost en ik heb geen aanschafkosten gehad. Dus helemaal niet voor de rijken, op deze manier maken we elektrisch rijden juist interessant voor mensen die niet veel geld hebben, ik vind het persoonlijk een hele goed zaak.
persoonlijk vind ik het jammer dat we voor EVs niet een beetje korting behouden

als het aan mij lag zou je voor een ev gewoon hetzelfde betalen als voor een even grote benzine model

bijvoorbeeld door het belastingtarief te bepalen op basis van gewicht zonder accu

electric motoren zijn toch al wel wat zwaarder maar zonder acuu zou je het grotendeels gelijk trekken
maar het hele idee is dat wegenbelasting op basis van gewicht waarom zou je dan de accu niet mee tellen? of bedoel je om zo de ev markt te blijven stimuleren?
maar het hele idee is dat wegenbelasting op basis van gewicht
Waarom is dat eigenlijk zo? Letterlijk nergens in de gehele EU is er sprake van een maandelijkse betaling als je een voertuig bezit, op basis van gewicht. En dat is heel logisch, want (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) is gewicht vrijwel niet relevant tot de 'slijtage' van wegen. Slijtage komt namelijk voornamelijk door weersinvloeden en strooizout.
Zou gewicht een relevante factor zijn, dan is het weer heel raar dat een vrachtwagen aanzienlijk minder hoeft te betalen dan een personenauto.

Het is een typische taalverbastering, 'belasting'.

Men zou in Den Haag moeten stoppen met 'knoppen draaien', het gehele systeem moet gewoon op de schop. Kijk naar brandstof/energieverbruik, kijk naar uitstoot, bijvoorbeeld.
Of, wat mij betreft maak je er een systeem van op basis van aanschafwaarde als je 'de rijken' meer wilt belasten. Natuurlijk moet de CEO in z'n Tesla meer betalen dan Jan Modaal met een Aygo!

Hetgene wat Nederland nu doet, moedigt eigenlijk gebruik van oude auto's aan, die minder goed door botsproeven komen, en meer CO2 en andere rotzooi uitstoten. Daar is echt helemaal niemand bij gebaat.
Voer dan eerst rekeningrijden in, met een spitsheffing.
Daarnaast: extra belasting voor bredere autos.
Ik zou zeggen:
basisbedrag * multiplier voor gewicht * multiplier voor hoogte * multiplier voor breedte
Hoogte en breedte zijn omdat die twee beiden zorgen voor een veel gevaarlijkere wegsituatie voor o.a. fietsers. Het is te gek voor woorden dat op dit moment electrische SUV's belastingvrij rijden.
Waarom zo moeilijk doen met rekeningrijden en spitsheffingen. Dat leid weer tot eindeloos veel administratie (kastjes in de auto) en fraude. Belast gewoon het gebruik door flinke accijns op benzine en schaf de wegenbelasting af. Oude slurp bak betaald meer dan zuinige EV. Als je meer km's rijdt betaal je meer. Dat stimuleert het gewenste gedrag --> minder uitstoot

Alle administratie is al op orde want we heffen nu al accijns.

Enige probleem is tanken in het buitenland maar dat geldt alleen bij de grens en zou je ook eens met België/Duitsland kunnen bespreken of zij niet ook de accijnzen wat willen verhogen.
Je vergeet dat een land als Duitsland negen buurlanden kent. Die zeggen gewoon "jouw probleem" als dat ene buurland met de hoogste brandstofprijzen van Europa komt bedelen om hun belastingen te verhogen om een voor hun buitenlands probleem op te lossen. Want dan verplaats je het probleem naar de grenzen met die andere acht buurlanden.
Al die landen in Europa moeten hun uitstoot terugdringen dus een generieke accijnsverhoging is best iets dat je kunt bespreken. Hoeft ook niet 100% hetzelfde overal als het maar niet teveel verschil is anders rijden ze nog van A'dam naar Duitsland om te tanken.
Ooit op Texel geweest op een dag dat ze in bijvoorbeeld Duitsland ook vrij hebben? Die betalen geen cent om hier met 175 km/u heen en terug te rijden.

(Bijna) Overal in de EU betaal je voor gebruik van anderlands wegen, hetzij door tol, stickers of vast nog wel iets wat ik niet weet. Alleen in Nederland kan je zonder problemen rondrijden.

Mijn oude buurman woont officieel in België maar heeft hier nog een appartement omdat hij het te ver rijden vind. Prima natuurlijk maar omdat die in “buitenland” woont betaalt die geen cent voor de Nederlandse wegen en daar is die toch 5 van de 7 dagen die een week heeft gewoon op te vinden. Of dat zo eerlijk is dat je dan mensen die een EV bezitten extra moet belasten terwijl die auto’s juist zorgen voor een lagere uitstoot. Mja ik weet het niet. Los van hoeveel uitstoot een geproduceerd product met zich meebrengt - Nederland ziet vooral zichzelf als cashcow voor onderhoud van onze drukke wegen en die worden niet alleen druk door gele platen..

Als zelfs m’n schoonzusje die op een drogisterij werkt het opvalt dat de truck uit Bulgarije komt en de trailer uit Nederland… dan moeten ze in Den Haag iets beter opletten als ze op de weg zitten en zelf rijden.
Dan is het toch juist een goed idee de wegenbelasting af te schaffen en meer accijns op benzine. dan betalen de buitenlanders die hier rijden gewoon mee.

En de EV's die niks uitstoten die betalen al bakken met belasting voor de elektriciteit (13 ct op ieder kWh). Dus ook die dragen hun steentje bij.
Ik rij zelf EV mocht je dat niet merken, maar meeste chauffeurs gaan niet in Nederland tanken. Als je de auto volgooit, dan kan je heel NL door zonder een druppel accijns te betalen in Nederland. Ik zie althans weinig Duitse kentekens aan de pomp. Alleen als men lang verblijft zou dat iets doen.
Rekeningrijden is ook een oplossing inderdaad. Tegelijkertijd vind ik, ook daarna, het niet fair dat iemand die in een Up! rijdt evenveel belasting zou moeten betalen als in een Lamborghini Urus. Er zal dus een factor moeten komen, bijvoorbeeld in de vorm van uitstoot, afmetingen of aanschafwaarde.

De factor gewicht vind ik ook in dat opzicht niet per sé een juiste. Juist zware auto's hebben gek genoeg een kortere remweg dan goedkope gebakjes, simpelweg omdat ze beter uitgerust en er niet op is 'bespaard'. Er is qua veiligheid dus niet echt een argument om gewicht te taxeren.

Binnen hoogte en breedte kan ik me wel vinden, immers 'kosten' dergelijke voertuigen ook meer parkeerruimte tot de zin dat je minder parkeerplekken per oppervlakte kan plaatsen.
Ze zouden op zijn minst eens moeten beginnen met het invoeren van vignetten voor buitenlandse kentekens. Als je het enorme aantal oostblokvolk hier ziet rondrijden in over het algemeen oudere diesels dan valt daar veel te halen. In andere landen moeten wij ook vignetten kopen en juist daarom is het zo krom dat juist in belastingland Nederland voor buitenlandse kentekens een uitzondering wordt gemaakt. Zo veel mogelijk eigen volk plukken lijkt een duidelijke voorkeur te hebben van de overheid.

En alsjeblieft géén rekeningrijden invoeren. We rijden door onze torenhoge tarieven en accijnzen al rekening en het aanleggen/invoeren van een dergelijk landelijk systeem kost waarschijnlijk meer dan dat het oplevert. Het aanleggen van peperdure registratiesystemen met poorten langs alle wegen en kastjes in voertuigen, e.d. zal een godsvermogen gaan kosten.

[Reactie gewijzigd door Tranquility op 12 april 2024 13:16]

Naja, rekeningrijden zorgt ervoor dat op plekken waar men besluit geen OV-verbindingen goed te houden (zoals bijv. Oost-Groningen), dat je in die gebieden dan niet je blauw betaalt aan de accijnzen.

Rekeningrijden is omdat jij over een snelweg langs een woonwijk wilt rijden, tussen de steden door. Dat is gewoon erg vervuilend, en daar mag je best extra voor betalen.
Extra betalen doen we dus al zeer fors! Nergens ter wereld wordt de auto zo zwaar belast als in Nederland.
Trouwens, hoe kom je er bij dat je je niet blauw betaalt aan accijnzen in gebieden zonder OV? Je gaat er al van uit dat rekeningrijden in plaats van accijns en MRB komt. Als er één zekerheid is dat dit niet gaat gebeuren is dit het wel.

Feit is dat rekeningrijden ontzettend veel geld gaat kosten. In ieder geval de invoering (aanleg) ervan. Tegenvallende kosten voorspel ik nu al. Geld wat uiteraard de automobilist gaat ophoesten, dus zal het duurder worden dan het huidige systeem en wordt het ongetwijfeld NAAST de huidige belastingen ingevoerd en niet i.p.v.
En dat is heel logisch, want (in tegenstelling tot wat veel mensen denken) is gewicht vrijwel niet relevant tot de 'slijtage' van wegen. Slijtage komt namelijk voornamelijk door weersinvloeden en strooizout.
Da's een bewering waar ik graag een bronnetje van zou willen zien :) Ik heb voldoende asfaltwegen gezien waar de rijsporen ingesleten zijn. Of neem de rem"bobbels" voor een stoplicht.
Zou gewicht een relevante factor zijn, dan is het weer heel raar dat een vrachtwagen aanzienlijk minder hoeft te betalen dan een personenauto.
Ook hiervan ben ik benieuwd of je dat kan onderbouwen, want het lijkt me heel sterk dat voor een vrachtwagen minder motorrijtuigbelasting betaalt word dan een personenauto. Zie bijv. zwaar goederentransport, waar zelfs extra belasting voor word geheven (BZM).
Omdat er uit wordt gegaan van ledig gewicht, zonder olie, zonder koelvloeistof, zonder volle tank a 50kg minimaal, Een accu wordt niet lichter naarmate deze leger is. Juist de accu niet meenemen in de belasting motiveert de burger om over te stappen naar een EV, De verschillen worden nu zo klein dat de burger voor gemak gaat kiezen of tanken over de grens.
deels omdat wegenbelasting niet alleen op basis van gewicht zou moeten zijn.
Met het idee dat een zwaardere auto meer slijtage aan de weg, dus hogere kosten voor wegen onderhoud, met zich meebrengt, ben je er niet. er zijn ook andere factoren die bepalen hoeveel jij de maatschappijk kost. denk daarbij en hoe groot je auto is en dus hoeveel vierkante meters je op de openbare weg en op de aanwezige parkeerplaatsen inpikt of het verbruik per gereden kilometers waarmee je in Weeze de noodzaak voor natuur onderhoud en compensatie voor bepaalde stoffen nodig is. ook fit komt uit de staatskas en zelfs het geluidsvolume dat jouw voertuig produceert waarmee je de noodzaak voor het onderhouden en aanleggen van geluidswallen veroorzaakt ook dat kost de maatschappij geld.

Kortom wegenbelasting zou moeten worden bepaald op basis van veel meer indicatoren dan enkel het gewicht.

ik zou me dan voorstellen dat je de differentiatie tussen benzine LPG en diesel verder uitbreid

en zou een extreem zuinige diesel auto impotentie goedkoper kunnen zijn dan een heel onzuinige benzineslurper op basis van gewicht, verbruik, milieubelasting, en overige indicatoren.

mijn voorstel om bij het invoeren van wegenbelasting voor elektrische voertuigen het accu gewicht niet mee te nemen is slecht één van de mogelijke opties om te zorgen dat het voor de Burger interessant blijft om zich zo zuinig, zo efficiënt of zo schoon mogelijk te verplaatsen

voor tijdelijk zou het niet meewegen van de accu een eerlijke manier zijn om mensen voor een EV ongeveer even veel te laten betalen als er gelijkwaardige benzine auto in plaats van een veelvoud van dat bedrag en dat terwijl veel vervuilendere diesels
wel in ogenschouw genomen worden

met die redenatie kun je dus wel worden gestraft voor slecht gedrag maar niet beloond voor goed gedrag ten opzichte van benzine auto's
Noem het dan niet wegenbelasting, maar maatschappelijke kost.

Maar als ik een eigen parkeerplek heb op prive terrein, krijg ik dan korting?
Als ik amper kilometers doe, moet ik dan betalen voor een wagen die stilstaat op die priveplek?

En valt er dan iets weg uit de BTW of brandstofbelasting?

Klinkt allemaal heel logisch, maar hoe ga je dat in godsnaam opvolgen - een ambtenaar kan nu al niet volgen
Waar lease/huur jij je auto voor dat bedrag (inclusief de subsidie) want bij een dergelijke vergelijker kom ik toch altijd op 500+ euro uit voor (Semi) elektrische auto's als ik hier naar op zoek ben.
Minder dure merken bekijken. Een Peugeot E of Nissan Leaf zit ruimschoots onder dat bedrag. SUVs en “luxere” EVs kosten wel snel 500+
Ik zocht op een "simpele" seat leon en kwam al snel tegen 450-500 euro uit. wellicht dat het merk minder E variant modellen uitbrengt en hierdoor duurder is.

Ben toch wel benieuwd waar @dstyle_nl zijn auto leaset

als ik nu kijk bij AWNB bijv. occasion lease (niet nieuw) EV, 5 jaar, 30.000 KM per jaar zit ik toch op €494,- per maand voor een Nissan Leaf en dat is zonder laden/prijs voor het rijden.

Dat is dus net geen 500 euro per maand voor een auto die 200 km bereik heeft.
Dan moet ik dus elke rit w/w laden. (60 km per rit, met geregeld file)

[Reactie gewijzigd door Jaldea op 10 april 2024 15:11]

Eens in de zoveel tijd zijn er wel acties om van de voorraad af te komen. Je kan ook een lease overnemen van iemand om op een lager bedrag te komen. Auto’s uit China hebben ook een lagere lease kosten vs wat je ervoor terug krijgt.

Ik heb nog een offerte van de Leaf liggen voor 389 voor een Tekna met 4 jaar /10k p/jaar die is wel nu 2,5 jaar oud.

Stroom is altijd goedkoper dan benzine zeker in de tijd dat de benzine op praktisch 1:2 stond kon jezelf aardig in de papieren rijden. Mijn accu kan zo’n 90 kwijt en dat kost me nog geen 28 euro en daar rij ik 400km mee - met benzine kwam ik op 600-700 km met 44 liter benzine a 1.60-80 dus gemiddeld 1.7 a 74 euro. Mits m’n viltjesberekening nu klopt. Dan heb ik het nog niet over de vrijstelling wegenbelasting en kan ik zelfs wat snellaad kwhs erbij gooien tot ik op een gelijkwaardig bedrag zit.

File is voor een EV juist nog goedkoper rijden. Lagere snelheid = meer range.

Al is een Nissan geen lease advies meer, die zou ik kopen. Oudere techniek, zou dan eerder naar een MG of Kia kijken bijv.

Je moet maar net tegen een leuke deal aanlopen.
denk dat kijken naar een deal inderdaad dan de oplossing is, voor de hoofdprijs + hogere maximale KM per jaar zit ik toch op 500+ per maand, ik rijd nu een Octaivia G-Tec, en wissel met CNG en Benz, afhankelijk hoe duur de CNG is op dat moment, ik rijd met
Benzine: €0,12 per KM
CNG: €0,07 per KM
waarbij EV uitkomt op ergens tussen de €0,10 en €0,08 maar daarin tegen geen wegenbelasting.

Het zal vast wel uitkomen ergens, maar om er 500+ per maand voor weg te leggen die ik nu niet kwijt ben zonder brandstof kosten kom ik nog niet helemaal uit, en het verschil in tank/laden is nihil.
Uiteraard bij file zal mijn verbruik duurder zijn, slijtage onderhoud noem het allemaal maar op, maar in maandlasten geef ik het gewoon niet uit nu en dan wel.
Was een aanbieding van een tijdje geleden. MG van mossel, laatst ook weer de powerdeals daar was hij 349. Mijn deal was wel erg goed, ik mag zelfs na een jaar opzeggen kosteloos.
Hoeveel KM/jaar en hoe lang loopt dat contract dan als ik vragen mag?
Helaas betalen de armen mee, dat is een beetje het probleem.
Er wordt extra accijns geheft over benzine en de energierekening van je huis, zodat daar subsidies mee betaald kunnen worden om warmtepompen en elektrische auto's aan te schaffen/uit te sluiten van belasting.
Maar helaas betaald iemand in een huurhuis van de jaren 70 met energielabel C of lager met een Fiat Panda mee aan deze subsidies, zodat iemand in de middenklasse zijn energielabel van B naar A kan gooien, of een nieuwe auto kan rijden.

Normaal betaald de midden/hoogklasse voor de lagere klasse, maar nu is het helaas ook andersom het geval.
dat is natuurlijk wel deels waar maar die mensen in de lagere klasse kopen over het algeheel genomen geen nieuwe auto's en zijn dus geheel van de hogere en de middenklasse afhankelijk van wat zij over een paar jaar voor auto kunnen kopen via sites als gaspedaal of autotrack.

het is dus niet heel gek dat de Nederlandse overheid wil proberen de aankoop van nieuwe ev's zoveel mogelijk te stimuleren zodat over 1 jaar of 5 a 10 als deze auto's worden verkocht of ingeruild de tweedehands markt tegen die tijd wordt overspoeld met goedkope elektrische auto's in plaats van diesels of benzine

dat is een langer termijnvisie die nu wel eens waar onredelijk veel subsidie biedt waar die mogelijk niet thuis hoort, maar die onderaan de streep mogelijk veel meer effect gaat hebben dan jij en ik ons op dit moment zullen beseffen
Tegen die tijd bestaat er helaas wel weer rijtuigenbelasting op EV's.
Dus de voordelen die nu worden gegeven op EV's, ziet een lagere loon persoon niet gauw terug.

En helaas is de tweedehands automarkt vrij slecht. De prijzen zijn torenhoog en ik zie niet iemand met een laag loon over 10 jaar een Tesla kopen, dat wel profiteert van alle voordelen die nu worden gegeven.
Met een beetje mazzel kan het een Renault Zoë zijn, maar dat is niet bepaald een model die ik nu veel zie rijden en later de tweedehandsmarkt zal 'overspoelen'.

Het hele verhaal klinkt in theorie leuk, exact zoals trickle-down economie ook was, maar in praktijk werkt dat averechts.
De "early adopters" hebben ook een veel hogere prijs betaald en schrijven veel af omdat EVs nog redelijk snel in prijs dalen. Zonder die stimulering waren er veel minder EVs geweest en was er nog minder tweedehands aanbod.

Het is marksturing door de overheid om het wagenpark te vergroenen, dat is het doel. De stimulering van EVs heeft nooit als doel gehad om iedereen in een EV te krijgen. Zonder de overheidsmaatregelen in de diverse landen was de EV markt een stuk minder ontwikkeld, het is via een omweg vooral steun aan autofabrikanten.
Ik gok een MG4 op basis van je verhaal ;) Die hadden afgelopen najaar een goede deal.

Zonder dollen, ik heb hetzelfde gedaan. De kosten van wegenbelasting, verzekering, pechhulp, onderhoud, afschrijving en de besparing op brandstofkosten (om het zo maar even te noemen) komen onder de streep gewoon hoger uit met mijn 12 jaar oude auto.

Wat ik wel vreemd vind zijn de enorme prijsverschillen tussen laadpalen, en dan vooral tussen verschillende gemeenten. In de grote gaat dit vaak wel goed, maar de middelgrote en kleine gemeenten hebben soms dubbel zo hoge kosten per KwH aan de publieke paal. Nog niet te spreken over die in parkeergarages.

Voorbeeld: Hier in Amsterdam is de dichtsbijzijnde paal €0,31 per KwH. Bij mijn ouders in een dorp is het €0,57 en in een parkeergarage in Scheveingen betaalde ik pas €0,98 per KwH. Het grote probleem voor de particulier is dat je op de paal vaak niet kan zien hoe duur het is. Ja er zijn apps waar je dit kan zien, maar dat elke keer checken is gewoon onhandig, zeker als je geen bereik hebt in een parkeergarage. Het zou gewoon getoont moeten worden op (een schermpje) op de paal.
De MG4 is een fantastische wagen. ;)
In de grote gaat dit vaak wel goed, maar de middelgrote en kleine gemeenten hebben soms dubbel zo hoge kosten per KwH aan de publieke paal
Ik heb begrepen dat dit een kwestie van inkopen is. Ben mij bijvoorbeeld rot geschrokken van de prijzen in Utrecht (stad), maar ook de omliggende gemeenten hebben hetzelfde probleem: ongunstig de kW ingekocht. Ik woon in een kleine gemeente, maar ik betaal ook iets van € 0.32 per kW. Gebruik meestal dezelfde laadpaal, dus ik weet wat ik kan verwachten.
Jouw idee van een schermpje met de prijs op de laadpaal is natuurlijk veel eerlijker dan wat er nu is, maar bedenk: Je parkeert je auto, stapt uit en kijkt op de laadpaal. Hm, wel hoge prijs. Stap je dan weer in en rijd je weg?
Ik gebruik de Last Mile Solution-app en die geeft prijs en of de laadpaal bezet is. Keek net even: € 0,31 per kW. Ik verbaasde mij alleen over het starttarief, die is € 0,91. Die betaal ik echter nooit omdat veel gemeenten in ZH een contract hebben met Engie, waarbij het starttarief niet gerekend wordt.
Mee eens maar helaas hebben de verschillende laadpasproviders ook nog eens verschillende tarieven, dus transparant is het nauwelijks te maken. Het wordt tijd om dat hele laadpassysteem met tig verschillende laadpassen overboord te gooien en gewoon betalen met je pinpas.
En welke auto is dit via welke leasemaatschappij?
Als ik voor een occasion zoek binnen mijn KM eisen kom ik toch al snel op €500 per maand, ik verwacht dat dit is voor 5.000 KM per jaar bij een 6 jaar contract. Gezien dat de enige haalbare optie is om zo laag te kunnen leasen. (ik heb ANWB als voorbeeld gepakt met occasion private lease).
Ik vond het ook al erg laag vandaar ook mijn vraag. Ben wel benieuwd namelijk :)
Je vergeet er bij te vermelden dat niet iedereen even 1x groot bedrag kan betalen en private lease laten we daar maar niet over beginnen
Dat beeld dat alleen rijke elektrisch rijden is ook al enige tijd niet meer terecht…
Van het kwartiel huishoudens met de laagste inkomens heeft 41,7 procent een auto en daarvan heeft 0,6 procent een stekkerauto. Van de 25 procent huishoudens met de hoogste inkomens heeft 85,1 procent een auto, en daarvan heeft 3,5 procent een oplaadbare auto (62% van de totale EV vloot)

https://www.cbs.nl/nl-nl/...-elektrisch-?onepage=true
Voor de prijs van een nieuw basismodel Dacia Sandero koop je tegenwoordig een prima 3-4 jaar oude EV in hetzelfde segment met <100k km op de teller die 300+ km doet in de zomer. Het lijkt me verstanding te stimuleren dat particulieren die gaan kopen i.p.v. dat die auto's geëxporteerd gaan worden. Mensen met de hoogste inkomens zullen veelal in auto's rijden waarbij de wegenbelastig maar een klein deel van de kosten is. Bij de keuze voor een tweedehands Zoë, Corsa-e, e-208 of ID.3 vs vergelijkbare benzine-auto kan dat wél een belangrijk punt zijn.

Wegenbelasting zou ik liever op basis van vermogen zien dan gewicht. Vanwege verbeterde veiligheid worden auto's steeds zwaarder en gezinnen met kinderen hebben nou eenmaal grotere auto's nodig, ongeacht hun inkomen. Het zal de rijkere huishoudens er niet van weerhouden een 300+ pk EV te kopen, maar stelt de armere mensen wel in staat te kijken naar grotere auto's die beter bij hun behoeften passen.

[Reactie gewijzigd door Moortn op 10 april 2024 10:34]

Die export valt eigenlijk reuze mee en was dan ook vooral een telegraaf-kop ipv de realiteit.
https://www.cbs.nl/en-gb/...r-imports-in-recent-years
Er worden er meer geimporteerd dan geexporteerd, en ook het aandeel electrisch vs niet electrisch of hybride is niet echt veel groter dan wat je aan normale aantallen zou verwachten.
De hoogste inkomens betalen nog altijd de meeste belasting.

Er is geen enkele reden waarom een EV in wegenbelasting gelijk getrokken moet worden met een Benzine auto. De auto is een melkkoe, diesel en lpg betalen meer omdat. Gewicht is geen reden anders zouden vrachtwagens veel meer betalen:-)

Kijk eens naar je energierekening, het meeste zijn heffingen. Tenzij je heel gebruikt dat betaal je minder. In Nederland worden de burgers onevenredig hard belast. En een vorm van knevlarij, want Gas extra belasten omdat wij als burger van het gas af moeten. Lullig als je een huurhuis hebt.

Als ik wil bezuinigen kijken ik naar mijn uitgaven, EV of Benzine.
En de hoogste inkomens krijgen ook het meeste belasting voordeel. Villa’s die gesponsord werden door de overheid met hypotheekaftrek.
Daarna met zonnepanelen en daarna met de elektrisch rijden.
Je wilt je koop huis verduurzamen? Hier wat extra subsidie.
En dan werken de hoogste inkomens bij bedrijven die allemaal truukjes hebben om zo min mogelijk belasting te betalen..
Nu ook weer mag een andere groep extra betalen want deze rijke groep die moeten we het voordeel blijven geven…
Maar ja mensen willen een rechtskabinet en dus worden de verschillen tussen arm en rijk alleen maar groter. Zo rolt de vvd al jaren

[Reactie gewijzigd door fifanoob op 10 april 2024 10:02]

Wat versta je toch onder de "hoogste inkomens". Dat is echt zo'n kleine groep dat hen extra belasten echt helemaal niet oplevert hoor. Je jaagt ze hooguit weg. Ik heb een eigen onderneming in de IT en ik wordt kotsmisselijk van de hoeveelheid belasting die ik betaal, het is echt compleet zot. Als ik 2 ton verdien blijft daar onder de streep ruim minder dan de helft van over (management fee is belast volgens normale loonbelasting, winst van onderneming met vennootschapsbelasting(25%), dividend (wat eventueel overblijft na vennootschapsbelasting en wat je uitkeert) wordt dan nog eens met 25% belast). Dan betaal ik van mijn netto loon nog even 400 euro bijtelling over mijn auto en dan komt er nog BTW van 21% over elke aankoop. Alles bij elkaar wordt mijn ondernemersrisico dermate hoog dat het soms twijfelachtig is of je je geld nog wel wilt investeren. Ondertussen heb ik ook 4 mensen in dienst, voor een goed salaris. Ik krijg helemaal geen enkele subsidie.

Als ik 70.000 euro overhoud dat niet naar de staat gaat is daarvoor eerder al 130.000 euro wel naar de staat gegaan. Ik klaag niet, het is een prachtig inkomen, maar kap eens met dat populistische gelul.

Verdien je minder dan krijg je in Nederland allerhande subsidies voor je zorgkosten, huurtoeslag, weet ik veel wat nog meer, dat kan doordat ik die 130k netjes naar de staat breng.

Het is lekker populistisch om te roepen dat de rijken minder betalen, maar dat geldt alleen voor echt giga-rijken als Heineken e.d. en die groep is dermate machtig dat je daar helemaal niets aan kan doen (ze vertrekken dan gewoon naar een ander land), en daarnaast is die groep zo klein dat het geen zoden aan de dijk zet. Maar die groepen worden telkens wel als voorbeeld aangehaald.

Wat betreft hypotheekrenteaftrek, die moet weg, en wordt gelukkig al afgebouwd.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 10 april 2024 10:45]

Je mag geen geld verdienen in dit land, dus doen we het maar niet en kunnen toch nog rondkomen. Waarna we vervolgens kunnen klagen dat "de rijken' worden voorgetrokken.

Eigenlijk mogen we allemaal niet miepen, heel NL behoort tot de 5-7% rijkste mensen ter wereld. De armste hier, is koning elders.

:X
Je mag geen geld verdienen in dit land, dus doen we het maar niet en kunnen toch nog rondkomen. Waarna we vervolgens kunnen klagen dat "de rijken' worden voorgetrokken.
De inkomens boven de € 69.399 vallen inderdaad onder het hogere tarief van 49% inkomstenbelasting. Maar... inherent aan hogere inkomens is vaak de mogelijkheid om verdiensten en vermogen uit winstdeling, dividend, etc. buiten de opgave inkomstenbelasting te houden. die worden wel belast, maar vaak op een andere, fiscaal gunstiger wijze. Over het algemeen kunnen de inkomens van (schatting m.i.) vier keer modaal en daarboven procentueel gezien weer minder belasting betalen doordat een groter deel op een andere wijze wordt belast.
Eigenlijk mogen we allemaal niet miepen, heel NL behoort tot de 5-7% rijkste mensen ter wereld. De armste hier, is koning elders.

:X
Appels en peren - 'de koning elders' heeft niets aan kosten van levensonderhoud in een land aan de andere kant van ons werelddeel, of daar voorbij. Die moet híer wonen, híer werken en híer zichzelf kunnen onderhouden van het geld wat wordt verdiend.

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een gezin met twee volwassenen en een of twee kinderen met een gezamenlijk inkomen van één tot anderhalf keer modaal niet eens meer fatsoenlijk kan rondkomen zonder aanspraak te moeten maken op allerlei toeslagen, niet meer de mogelijkheid heeft om zich nog een koopwoning te kunnen veroorloven of nog een betaalbare huurwoning kan vinden. En ben je binnen dezelfde inkomensgroep alleenstaand, of vorm je een eenoudergezin: you're f#cked both ways. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat een aanzienlijk deel van onze bevolking minder dan een modaal salaris geniet.

Maar als je dat niet inziet, ben je waarschijnlijk VVD-stemmer.
Sorry hoor, maar dividend is niet minder belast dan gewoon inkomen van iemand. Is gewoon hetzelfde, want voordat je dividend hebt, moet je vennootschapsbelasting betalen over je winst. Dat is 25%, als je dan vervolgens dividend uitkeert gaat daar nog eens 25% vanaf. Onderaan de streep pakt de staat gewoon weer 50% voordat je er iets mee gekocht hebt. Heel toevallig is die 50% bijna gelijk aan het hoogste belastingtarief. Gewoon loon is kosten voor je onderneming en onderaan de streep minder belast dan dividend.

Meer dan 67k aan dividend wordt zelfs met 33% belast.

Ik ben geen VVD-stemmer, ik stem Volt, tegen mijn eigen belang in op dit gebied.
Jij bent gewoon slecht geinformeerd.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 10 april 2024 13:35]

Eigenlijk is het te gek voor woorden dat een gezin met twee volwassenen en een of twee kinderen met een gezamenlijk inkomen van één tot anderhalf keer modaal niet eens meer fatsoenlijk kan rondkomen zonder aanspraak te moeten maken op allerlei toeslagen, niet meer de mogelijkheid heeft om zich nog een koopwoning te kunnen veroorloven of nog een betaalbare huurwoning kan vinden. En ben je binnen dezelfde inkomensgroep alleenstaand, of vorm je een eenoudergezin: you're f#cked both ways. En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat een aanzienlijk deel van onze bevolking minder dan een modaal salaris geniet.
Dit mag nog wel 10 keer gezegd worden
Oprechte vraag, maar hoe dan?
Als je 200.000 verdient als 'arbeider' houdt je al meer dan een ton over (aldus een bruto/netto rekentool).
Zelfs als je BTW meerekent houd je meer dan 90k over.
Als ondernemer betaal je toch minder belasting? (bron, eigen ervaring).

Verder ben ik zeker met je eens dat werken en ondernemen moeten lonen.
Pak liever de renteniers aan...
Je betaalt overal toch ook 21% BTW? Iemand die meer verdient en meer uitgeeft levert de staat dus ook meer BTW op...
Beide dingen die je zegt kloppen, maar geven geen antwoord op mijn (onduidelijke zie ik nu) vraag.
Jij geeft aan op 2 ton winst 130k belasting te betalen, correct?
Ik snap niet hoe dat kan. Ik zou verwachten dat je op 2 ton winst als eigenaar van een BV, zo rond de 110k overhoudt na belastingen (erg afhankelijk van hoe je alles structureert). Als dat allemaal uitgeeft heb je ongeveer 20k aan btw betaald. Dus dan heb je 110k aan belasting betaald. Dat veranderd misschien weinig aan je verhaal (nog steeds meer dan 50%), maar correcte cijfers doen er wel toe :)
Je wordt in dit en vele andere landen niet makkelijk rijk van hard werken.
de kunst is niet veel inkomen uit arbeid te hebben en juist vermogen op te bouwen; onroerend goed, goud, aandelen en de beste van allemaal Bitcoin
Want inkomensbelasting is hoog, vermogensbelasting is laag.
Had voor de gein voor aangifte 2022 een eigen vermogen van €1000.000,- ingevuld. Dat kwam dan uit op +/- €14.000,- (2 persoons huishouden) Dat is een schijntje vergeleken als je dat als inkomen had gehad, dat jaar.
Dus de kunst is om vermogen op te bouwen, in dit belastingklimaat

Albert-Jan
Vermogen bouw je op met inkomen...
Dat klopt. Alleen als je geen goede (lees succesvolle) vermogensbouw strategie hebt, ben je alleen afhankelijk van je normale inkomen. En dat ligt door het fiat geldsysteem steeds verder onder druk. De geschiedenis leert dat fiat geldsystemen eindig zijn en de laatste fase meestal hoge inflatie is.
Voorbeeld, als je geld op bank zet heb je een paar procenten. Koop je een huis (desnoods gezamenlijk) en verhuurt die, dan heb je
1) waarde stijging vastgoed
2) huuropbrengsten.
Ik klaag niet, het is een prachtig inkomen, maar kap eens met dat populistische gelul.

Verdien je minder dan krijg je in Nederland allerhande subsidies voor je zorgkosten, huurtoeslag, weet ik veel wat nog meer, dat kan doordat ik die 130k netjes naar de staat breng.
Over' populistisch gelul' gesproken. Ja jij betaalt veel belasting. Ja ik betaal minder belasting, maar mijn inkomen is ook lager. En ja wij betalen beiden mee aan subsidies en zorgtoeslagen. Jij meer dan ik en dan nog is je besteedbaar inkomen 'behoorlijk'. Doe alsjeblieft niet alsof jij alleen dat prijskaartje ophoest; dan doen we met z'n allen. En dat is wat mij betreft een prima beginsel.

Ondanks dat 'je niet klaagt' klinken er behoorlijk veel gechargrijn en verwijten door in je comment. Relatieve armoede is vaak geen 'keuze' zoals 'een succesvol ondernemer zijn' ook niet altijd 'een keuze' is. Ja, je doet en laat er vast heel veel voor, maar ook jij hebt soms gewoon een meevaller. Zoals het leven bij anderen soms tegen zit. Flink tegen zelfs. En die verdienen het om geholpen te worden. En dat doen jij en ik. En jij iets meer dan ik. Thanks.

Oh ja, die hypotheekrente aftrek die weg moet; prima plan. Maar jij en ik staan daardoor wel met 10-0 voor op de generatie die nu nog een huis moet gaan kopen in een veel te krappe woningmarkt. Ik zeg niet dat de regeling moet blijven, maar "het is makkelijk brullen als je al bovenop de apetrots staat".
Het chagrijn is tegen het populistische gepraat van de post hierboven, niet tegen het betalen, ik ben perfect tevreden met het stelsel in NL. Wordt wel pissig van dat gezeik op "hoge inkomens".
Dat 10-0 voorstaan qua woning geloof ik niet zo in, sinds 1945 speelt dit al. Tussen 1960 en 1980 was het minder, maar sindsdien is het echt wel een ding.
Moet hier toch wel echt even een nuance plaatsen dat het toeslagen systeem, misschien van buitenaf geweldig lijkt maar het is echt rot. Zelfs de RvS heeft dat ongeveer gezegd.

Het systeem is slecht opgezet zodat meer werken nauwelijks loont, duurder huren nauwelijks uitmaakt. Daardoor carrière maken ook vrij zinloos is.

Maar mijn mening moet de EU gewoon als geheel belastingen gaan heffen, want ja jouw bedrijf betaalt veel belasting over de winst maar Apple etc? Kunnen het weg sluizen, ook als je het met de EU samen doet kunnen mensen zoals Heineken veel moeilijker weg.

Nee maar mijn mening blaf je tegen de verkeerde boom op. Ja Nederland heeft een mooi sociaal vangnet wat veel geldkost en bekostigd moet worden, daar betaal jij inderdaad aan mee. Maar ik zou zeggen ipv dat sociale net erbij pakken doe je beklag over die ultra grote bedrijven welke kapitalisme hebben uitgespeeld.

Die maken het ook oneerlijk voor jou, de mensen die minder verdienen dan jij niet.
Eens, het is bizar dat je tussen 20k bruto en 50k bruto er netto amper op vooruit gaat, wat heeft het dan voor zin om harder je "best" te doen, totaal niets. Als je het omrekent in die regio, kom je er als parttimer soms achter dat als je van 24 naar 40 uur werken gaat je netto voor die 16 uur extra elk uur 2 euro verdient o.i.d. omdat je toeslagen kwijt raakt. Wie gaat er in godsnaam werken voor 2 euro extra per uur. Systeem is helemaal stuk. Dus ja , ik sta achter het systeem, maar wel in aangepaste vorm.
sociale huurcorporaties doen ook lekker promoten. Een aantal jaar geleden was er hier een wooncorporatie die het nemen van huur-zonnepanelen via hun promote met dingen als: "een vrijwillige huurverhoging zorgt ook voor een hogere huursubsidie, dus kost het jouw eigenlijk maar weinig extra"

Geld naar je toe schuiven als sociale woningcorporatie vind ik echt smerig
Als ik naar mijn loonstrookje kijkt blijft er ook maar 60% over.
maar bedenk wel dat je als werknemer ziek wordt, je twee! jaar doorbetaald wordt. In mijn geval krijg ik zelf 90% van mijn laatst verdiende loon als ik arbeidsongeschikt wordt. Ik hoop dat dat niet gebeurt, maar kan zomaar. Een ondernemer heeft die luxe niet. AOV's zijn schreeuwend duur en keren echt geen 90% uit.

Ik snap @OriginalFlyingdutchman wel. Alle risico wordt bij de ondernemer gelegd.

En als je dan als werknemer iets bij wil schnabbelen, betaal je ook het volle pond over die paar factuurtjes (b.v. wat advieswerk oid) omdat een onderneming optuigen voor zoiets ook onevenredig veel administratie met zich mee brengt. Kosten mag je maar zeer beperkt aftrekken.

In NL wordt ondernemen, en vooral starten met ondernemen naast een baan, bijna onmogelijk gemaakt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de impact op toeslagen als je wat eigen initiatief vertoont.
Netjes uiteengezet - mooie gebalanceerde reactie met begrip voor het grotere plaatje. We zouden meer van dit soort reacties moeten hebben qua niveau, goed om helder te hebben.
Het gaat snel offtopic, maar waarom moet juist de HRA weg? Ik voel er wel wat voor dat mensen gestimuleerd worden om hun eigen woning te bezitten. Het zorgt er m.i. voor dat mensen wat meer zorgen voor hun huis, tuin en buurt dan wanneer het allemaal maar gehuurd is. Het is natuurlijk prima om hem op de een of andere manier te beperken (bijv. een plafond voor de aftrek zelf, of een maximumwaarde van het object). Ook een alternatief mechanisme om hetzelfde te subsidieren lijkt me prima. Maar laat me raden, je bent toevallig zeker zelf niet iemand die afhankelijk is van de HRA om net wel een eigen huis te kunnen kopen i.p.v. alleen maar in aanmerking te komen voor dure particuliere huur.
Helemaal mee eens! Eindelijk eens iemand die op komt voor mensen die gewoon een carrière op hebben gebouwd.

De mensen boven modaal betalen zich blauw. Onder modaal kost je alleen maar geld en levert netto niets op.

Maar het marxistisch/socialistische plaatje van mensen die zich excessief verrijken is juist in Nederland echt grote kul. En grappig genoeg stemmen juist deze lui op gl/pvda/d66 die voor onbeperkte migratie zijn. Als je over verarming wilt praten hoef je niet veel verder te kijken.

Overigens is de vvd onder Rutte Sociaal liberaal en niet liberaal. Ook dezelfde linker vleugel die onze kosten continu verhogen en met heffingen (op oa gas), drinken, eten etc ons leven totaal proberen te controleren.
dus jij gelooft dan wel in de trickle down economy? het systeem dat al meermaals bewezen heeft niet te werken?
Niet te vergeten dat de laagste inkomens ook verhoudingsgewijs veel meer btw betalen: procentueel gaat veel meer van hun loon op aan consumptie wat btw over wordt gehoffen, dan bij de hoogste inkomens.
Dat is niet zo gek. Als iemand met een hoog en een laag inkomen beiden voor 400 euro boodschappen doen betaalt degene met laag inkomen procentueel meer btw ja.

Zelf snap ik het moeilijk doen over lage inkomens niet zo. Als ik een laag inkomen zou hebben zou ik mij prima redden door alle subsidies die er zijn. Huursubsidie, zorgtoeslag, hoog KGB, hoog kinderopvangtoeslag. Kwestie van slim omgaan met je geld. En als je net genoeg verdient om niet gebruik te mogen maken van al die toeslagen, ga minder werken. Daalt je inkomen, kan je er wel gebruik van maken.

Ik denk dat het veel meer te maken heeft met onkunde en aan de verkeerde zaken geld uitgeven dan daadwerkelijk een tekort aan geld. Gewoon niet roken, geen a merk boodschappen, niet steeds de nieuwste spullen willen.
Huursubsidie krijg je alleen in een sociale huurwoning en die kan je tegenwoordig echt vergeten. Als je daar buiten de boot valt dan wordt leven van een klein inkomen meteen problematisch.
Er zijn 2 miljoen sociale huurwoningen in Nederland. Dat is nog steeds gigantisch veel, ook al komt er niet genoeg vrij/bij om aan de vraag te voldoen. Er zijn dus alsnog een hoop huishoudens die wel in een financiële situatie zitten waarbij huursubsidie/-toeslag een rol speelt, ook in keuzes rondom werk en inkomen.

[Reactie gewijzigd door Jeroen op 10 april 2024 16:36]

Het is niet zozeer onkunde alleen.
Zeker speelt een gebrek aan kennis, maar het zijn vooral de automatische patronen die je in je jeugd aangeleerd hebt. Patronen rond hoe je met geld om gaat, wat je jezelf gunt, hoe je met consumptie omgaat, etc.
Als je uit een financieel gezonder gezin komt krijg je ook al andere patronen mee. dat scheelt.

Als je beseft dat je 95% van de tijd vanuit die automatische patronen reageert, kun je je gedrag alleen veranderen als je die patronen verandert, niet alleen maar door kennis tot je te nemen.
Het probleem alleen is dat als je continu (financiële) stress hebt, je niet in staat bent om je patronen te veranderen.

Dit geld overigens alleen voor de mensen met continu stress. Als je dat niet hebt, kun je altijd veranderen. Alleen doen we dat liever niet, omdat we ons graag aanpassen aan onze omgeving.
Kwestie van slim omgaan met je geld.
Dat is heel lastig, want geen geld hebben is heel erg duur.

Terry Pratchett wist het mooi te verwoorden in de "Sam Vimes "Boots" theory of socioeconomic unfairness":
The reason that the rich were so rich, Vimes reasoned, was because they managed to spend less money. Take boots, for example. ... A really good pair of leather boots cost fifty dollars. But an affordable pair of boots, which were sort of OK for a season or two and then leaked like hell when the cardboard gave out, cost about ten dollars. ... But the thing was that good boots lasted for years and years. A man who could afford fifty dollars had a pair of boots that'd still be keeping his feet dry in ten years' time, while a poor man who could only afford cheap boots would have spent a hundred dollars on boots in the same time and would still have wet feet.
Slim omgaan met geld is niet altijd mogelijk als je geen geld hebt. Zo is het bijvoorbeeld vaak goedkoper om groter in te kopen dan vaker een kleinere verpakking, maar als je die kleine verpakking net kan betalen dan kan je die grote verpakking wel vergeten. Of je koopt beter kwaliteit spullen die langer meegaan. Wat op langere termijn goedkoper is, vergt vaak op kortere termijn een grotere investering.

Een voorbeeld wat voor de meeste mensen zal gelden: als je een huis koopt met behulp van een hypotheek betaal je onder de streep veel meer dan de de aankoopsom van dat huis. Als je 'slim met geld omgaat' kan je dus beter je huis met eigen geld kopen. Maar wie heeft dat soort bedragen op de bank staan? Voor iemand die veel geld heeft en zonder hypotheek een huis kan kopen is een huis dus veel goedkoper dan voor de meeste andere mensen. Zijn al die miljoenen mensen met een hypotheek dus dom omdat ze niet 'slim met geld omgaan'? Nee, natuurlijk niet. Ze hebben simpelweg geen keuze. Om slim met geld om te gaan moet je eerst geld hebben.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 10 april 2024 11:53]

Terry Pratchett wist het mooi te verwoorden in de "Sam Vimes "Boots" theory of socioeconomic unfairness":
Hij weet het mooi te verwoorden maar het is complete onzin, de enige manier om rijk te worden is veel verdienen, die paar paar schoenen in je leven gaat echt niets veranderen, zelfde geldt voor dat huis. Je zal toch echt eerst heel veel moeten verdienen (rijk zijn) voordat je de voordelen trekt van het ineens betalen van een huis. Maar dan ben je dus al rijk geworden door inkomen, niet omgekeerd. Beetje zoals boomers zeggen dat je van sparen rijk wordt (generatie van mijn ouders). Je wordt niet rijk omdat je 300 euro per maand spaart met je middelmatige inokmen, nooit, never. Je wordt rijk omdat je veel verdient en per maand 4000 euro aan de kant kan zetten, en zelfs dan is "rijk" nog relatief.

Al die dingen die je noemt, kunnen pas als je rijk bent. En dan zul je het eerst moeten verdienen. En dan heeft uiteindelijk alleen het voorbeeld van het huis nog enigszins waarde (dat bespaart je over de hele looptijd wellicht een paar ton), de rest, tsja als je denkt dat een paar tientjes per maand besparen door slim in te kopen bij de AH iemand rijk maakt, zit je er echt naast.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 10 april 2024 14:36]

Dat geldt overigens ook voor accijns op tabak.
Dat lijkt me met belastingschalen vrij sterk..
Als het om groene subsidies gaat is het op zich natuurlijk ook wel logisch dat het grootste deel daarvan bij de hogere inkomens terecht komt, dit is volgens mij niet per se 'beleid' maar simpelweg omdat hogere inkomens meer mogelijkheden hebben om te vergroenen. Een bijstandsmoeder in een huurflat heeft nu eenmaal geen mogelijkheden om zelf warmtepompen of zonnepanelen te installeren, en ook niet om een electrische auto aan te schaffen. Er is gewoon niet veel eenvoudig uit te voeren beleid om daar veel te vergroenen.

Je zou aan maatregelen kunnen denken om consumptie te beperken, dus hoeveel plastic troep mensen allemaal in huis halen, goedkope kleding, vlees en andere voedingsmiddelen die veel energie kosten om te produceren etc. Maar dat zijn maatregelen die door de hele samenleving (lage inkomens tot hoge inkomens) en politieke orientatie (links/rechts) impopulair zijn, en ook nog eens veel economische effecten hebben. Dus dat gebeurt gewoon niet, helaas.
Als het om groene subsidies gaat is het op zich natuurlijk ook wel logisch dat het grootste deel daarvan bij de hogere inkomens terecht komt, dit is volgens mij niet per se 'beleid' maar simpelweg omdat hogere inkomens meer mogelijkheden hebben om te vergroenen. Een bijstandsmoeder in een huurflat heeft nu eenmaal geen mogelijkheden om zelf warmtepompen of zonnepanelen te installeren, en ook niet om een electrische auto aan te schaffen. Er is gewoon niet veel eenvoudig uit te voeren beleid om daar veel te vergroenen.
Ik snap je punt maar naar mijn mening mist er een kritieke denkstap.
Ja dat ze geen eigen huis heeft betekent niet dat ze niet kan profiteren van de verduurzaming subsidies. Want dat huis waar ze in leeft kan nogsteeds verduurzaamd worden, waarschijnlijk is het huis ook van een woningcorporatie.
Oftwel woningcorporaties subsidiëren en aanmoedigen om te verduurzamen helpt deze mensen. ZO kunnen de subsidies wel bij die mensen terecht komen.

Er zijn zat regelingen te bedenken om te zorgen dat huurders ook profiteren van deze voordelen. Het is naar mijn mening veels te kort door de bocht dit perse op individuele schaal te willen regelen en daarom maar de huurders letterlijk in de kou te laten staan.
Oftwel woningcorporaties subsidiëren en aanmoedigen om te verduurzamen helpt deze mensen. ZO kunnen de subsidies wel bij die mensen terecht komen.
Dit is zeker waar, maar het probleem is dat dit veel moeilijker uit te voeren is, er zijn te veel partijen en belangen bij betrokken, en daarom gebeurt het gewoon niet.

Specifiek als het om de sociale huursector gaat, is er volgens mij bij geen enkele partij veel animo om te investeren in het vergroenen van bestaande bouw, omdat een groot deel daarvan eigenlijk al gewoon afgeschreven is. De trend is eerder om hele wijken volledig af te breken en opnieuw op te bouwen of de woningen in de verkoop te gooien en dan mogen particulieren de kosten op zich nemen om de woningen te verbeteren. Maar dat zijn dan meestal weer niet de laagste inkomensgroepen want die kunnen hoe dan ook niet kopen...
Sorry maar; Klopt geen hol van wat je zegt.

Ik kom vanuit de sociale huur en er ligt een super hoge druk op ze om te vergroenen... Ze krijgen allerlei regels van zoveel % van jullie huurpanden moeten aan eisen X en Y voldoen binnen Z jaar.

Ook alle nieuwbouw welke zij bouwen moeten aan de A++++ standaarden voldoen.

Juist sociale huur is hier achterlijk hard mee bezig. Maar je kunt je vast ook wel inbeelden dat dit ook zo ongeveer de grootste doelgroep is in heel NL. Dat duurt gewoon wel eventjes. Daarnaast moeten in veel gevallen b.v. daken opnieuw gelegd worden of hele panden nog gerenoveerd worden eer zoiets überhaupt mogelijk is. Ook moeten ze bij grotere projecten gaan schuiven met bewoners e.d.

Ze zijn er toch echt wel heel actief in bezig hoor.
Ze krijgen allerlei regels van zoveel % van jullie huurpanden moeten aan eisen X en Y voldoen binnen Z jaar.

Ook alle nieuwbouw welke zij bouwen moeten aan de A++++ standaarden voldoen.
Ik heb het expliciet over het vergroenen van bestaande bouw, niet over nieuwbouw. Er zijn allerlei manieren om aan de regels waar je het over hebt te voldoen, slopen en herbouwen en woningen in de verkoop gooien zijn daar voorbeelden van. Creatief shoppen voor een beter energielabel is een andere manier, iets wat op grote schaal gebeurd is toen dat nog eenvoudig kon waardoor er nu hele wijken op papier een goed energie label hebben terwijl ze eigenlijk zo lek als een mandje zijn. Daar wordt echt niks in geinvesteerd, de woning corporaties hebben daar ook helemaal de middelen niet voor,
Ik had het ook over bestaande bouw.

Ik weet van 6 flat/appartement panden in mijn directe omgeving (binnen een straal van 3km zelfs) van verschillende sociale verhuurders die allemaal gerenoveerd worden met nieuwe isolatie, waarbij gast wordt afgedopt, zonnepanelen op de daken komen, nieuwe kozijnen, etc.

Heb dit ook van veel mensen om me heen gehoord over de afgelopen jaren.

En ja, de één doet meer dan de ander. Ja, het verschilt per gemeente.
En over middelen gesproken; Ja, ze moeten er vergunningen voor krijgen (moeilijk) arbeiders voor vinden (nagenoeg onmogelijk tegenwoordig) en ga zo maar door.

Daarom duurt het dus ook zo lang. Desondanks gebeurt het echter wél. Alleen niet zo snel als we zouden hopen.
Ja anecdotes blijven anecdotes, zo heb ik er ook wel een paar... De wijk waar mijn schoonmoeder in woont wordt geen ene cent in geinvesteerd want die woningen zitten al op een warmtenet dus zijn ze op papier niet interessant meer om aan de regels te voldoen, en elk huis dat vrijkomt wordt verkocht zodat de corporatie er van af is. En hier in de regio Eindhoven gooien ze gewoon wijk voor wijk plat en bouwen ze opnieuw op.

De meeste woning corporaties zijn financieel zo stabiel als een kaartenhuis, die kunnen niet heel veel meer doen dan het minimale dat nodig is om aan de regels te voldoen. Er zullen best uitzonderingen zijn en op de hele lange termijn verbetert de hele woning voorraad echt wel, maar daar ging de hele initiele discussie over energie subsidies en waarom die niet bij de lage inkomens terecht komen: juist omdat het vergroenen van de sociale huursector zo langzaam gaat.
Even mijn oude comment verwijderd met een berg info omdat ik de discussie niet echt uit wil slepen (iig genoeg niet-anekdotische bewijzen)

Ik wil eigenlijk nog maar antwoord op één vraag;

Wat is er precies mis mee dat ze wijken platgooien en opnieuw opbouwen?

Als er een investering van 80% tegenover staat om oude troep op z'n best een B-label te geven, tegenover de 100% investering voor complete nieuwbouw met A++++ label, een betere infrastructuur i.p.v. "tussenoplossingen" en simpelweg gewoon de kans dat deze oude woningen niet geschikt waren voor de nodige werkzaamheden, is dat toch positief? Dan verandert toch nog steeds hetzelfde percentage aan sociale huurwoningen van "grijs" naar "groen"? Waar doel je nu precies op?
Wat is er precies mis mee dat ze wijken platgooien en opnieuw opbouwen?
Helemaal niks, sterker nog, het is waarschijnlijk de beste oplossing. Alleen dat kost veel geld (en tijd). En dat is een van de redenen waarom woning corporaties woningen verkopen: a) om geld op te halen voor nieuwbouw of sloop/herbouw elders, en b) zodat ze niet hoeven te inversteren in het vergroenen van woning voorraad die al afgeschreven is. Dit is precies wat ik bedoel met dat er weinig animo is om veel te investeren in het vergroenen van bestaande bouw. En als het toch gebeurd om aan de regels te kunnen voldoen wil dat ook niet zeggen dat het van harte is natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 10 april 2024 14:41]

Wat is groen?😘
Kinderslaven? Kapot landschap van delven? Dwangarbeid? De achtervang die nodig is?
Dat is wel een beetje een ongenuanceerd antwoord. De EU als de auto-industrie is volop bezig dit ook aan te pakken. Door bijvoorbeeld accu's te recyclen:
review: Accurecycling - Toekomstige afvalberg of circulaire economie?
En andere type accu's te implementeren:
review: De comeback van LFP - 'Inferieure', kobaltloze accu maakt opmars
De goedkopere EV's worden nu meestal al voorzien van LFP's omdat deze goedkoper zijn en dat ze langer een bepaald bereik kunnen garanderen. Binnenkort komen daar ook LFMP-accu's bij:
review: LFMP-accu: het beste van twee werelden? - Meer energie, vermogen en s...

Daarnaast hebben mensenrechten niks te maken met groen. Groen staat voor minder/geen impact op het milieu.
Groene zon en wind energie levert netto meer uitstoot/vervuiling op of je economie is kapot. Dan gebruikt er niemand meer stroom.
Cijfers graag en graag beter formuleren. Zin is heel onduidelijk. Groene energie van zon en zorgt netto over x jaar voor minder broeikasgassen (CO²) en een gezondere lucht (geen stikstof, vluchtige organische stoffen en fijnstoffen afkomstig bij verbranding).
Wat doet stikstof met je gezondheid? 'Schaadt niet alleen natuur' | Gezondheid | NU.nl
Factcheck: ‘Windmolens kosten meer energie dan ze opleveren en helpen het klimaat niet’ - De Correspondent

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 10 april 2024 12:18]

Kinderslaven? Kapot landschap van delven? Dwangarbeid? De achtervang die nodig is?

wat mij altijd verbaast is hoe mensen altijd de nadelen weten te benoemen van de winning van materialen voor zaken die nodig zijn voor de overgang naar een duurzamere economie, maar daarbij nooit schijnen te weten of vergeten zijn wat de milieubelasting is van de winning van fossiele brandstoffen. :)

Iedere vorm van energiewinning heeft nadelen. Of er nu grondstoffen gedolven moeten worden in de vorm van uranium, olie of edelmetalen.

Groene zon en wind energie levert netto meer uitstoot/vervuiling op of je economie is kapot.
Verdiep je voor de gein eens in de materie.
In Nederland worden we aardig naar elkaar toe getrokken qua vermogen:

https://www.manners.nl/he...n-het-gemiddelde-de-neus/

Zie in dat artikel bijvoorbeeld verschil tussen het gemiddelde en de mediaan, dat is echt klein! (en dus onderbouwing voor mijn statement dat we behoorlijk genivelleerd worden).

Tegenover jouw lijstje met voordelen voor de hogere inkomens staan ook tal van voordelen voor de lagere inkomens in de vorm van tig soorten toeslagen.

Het betreft hier een socialistisch systeem (zwaar links en niet rechts) waar we al heel lang in zitten (dus ook de VVD). Ik ben voor een vrije markt (met een basis vangnet voor wie dat echt nodig heeft) en er mag wat mij betreft verschil zijn tussen arm en rijk. Waar komt toch dat beeld vandaan dat dat verschil er niet mag zijn? Je wordt niet geboren met het recht dat je alles zomaar maar krijgt, daar moet je wat voor doen (als je daartoe in staat bent, uitzonderingen daargelaten).

Ik zie steeds meer een maatschappij van 'slachtoffers' en mensen die geen eigen verantwoordelijkheid nemen en de overheid moet het maar voor ze oplossen. Die zelfde (steeds groter wordende) overheid en mensen die het socialistisch/collectivistisch systeem aanhangen creëren dit probleem. Een vrije markt gaat iedereen baat bij hebben en mensen is afgeleerd om elkaar te helpen (want de overheid lost het wel op), iets wat in sommige culturen gelukkig nog wel volop gebeurd (familie/vrienden/communities die elkaar helpen en ondersteunen).
Je wordt niet geboren met het recht dat je alles zomaar maar krijgt, daar moet je wat voor doen (als je daartoe in staat bent, uitzonderingen daargelaten).
En dit is dus de grote denkfout van markt-is-alles aanhangers. Mensen worden dus geboren met/zonder bepaalde rechten. Zo groeien namelijk op in een gezin waar wel/niet geld/kennis is en per definitie sta je dus al voor of achter. Natuurlijk werkt een gemiddelde ondernemer ‘hard’. Maar uitzonderingen daargelaten start een ondernemer met veel meer bagage dan iemand in kansloos gezin is opgegroeid.

Dat betekent niet dat ze maar leeg moeten worden belast, en dat armen moeten worden overladen met subsidies. Maar rijken hebben ook heel veel te danken aan de samenleving en de overheid. De kansen in Nederland zijn zo veel groter dan in een groot deel van de wereld dat ondernemen hier een stuk minder risicovol is dan in andere landen en dat het succes echt niet allen komt door elke dag ‘keihard’ werken.

Uiteindelijk moeten mensen niet op elkaar neerkijken zonder zich in elkaar te verplaatsen. ‘Ga eens werken’ is heel makkelijk gezegd als je zelf 80u per week werken heerlijk vindt en daar ook voorstelijk voor betaald wordt. Maar er zijn zat mensen die 60 uur maken en nogsteeds moeite hebben om rond te komen.
En dit is dus de grote denkfout van markt-is-alles aanhangers. Mensen worden dus geboren met/zonder bepaalde rechten. Zo groeien namelijk op in een gezin waar wel/niet geld/kennis is en per definitie sta je dus al voor of achter. Natuurlijk werkt een gemiddelde ondernemer ‘hard’. Maar uitzonderingen daargelaten start een ondernemer met veel meer bagage dan iemand in kansloos gezin is opgegroeid.
Ja helemaal mee eens dat mensen met een verschillende uitgangssituatie geboren worden. Maar zodra je als samenleving (of dat nou met of zonder overheid is) zorgt voor de basisbehoefte van ieder mens kan je het daarbij laten wat mij betreft. Er blijven dan verschillende startsituaties voor ieder mens, en daar komt het stukje zelfontwikkeling en verantwoordelijkheid van ieder individu om de hoek. Ik geloof daar in.

Ik bedoelde met mijn opmerking niet zozeer rechten zoals in het wetboek van een bepaald land staan, maar meer fundamenteel dat je geboren wordt zonder dat je meteen (denkt dat je) recht zou moeten hebben op allerlei (luxe) materiele zaken.


Ik denk dus dat het wegnemen van dat ondernemingsrisico niet goed is voor onze samenleving en ik geloof dat een echt vrije markt een samenleving verder brengt dat een (zwaar) gereguleerde markt. Vrijheid, zelfontplooiing en verantwoordelijkheid brengt vooruitgang en creativiteit. Je kunt alsnog afspreken om als groep/gilde bepaalde zaken te doen maar dat gebeurd dan vanuit diezelfde vrijheid ,met altijd een beter resultaat dan hoe het nu gaat.

Het niet kunnen rondkomen ondanks veel arbeid is juist te danken aan het economisch/sociaal systeem waar we in zitten (het niet vrije systeem). Ik ben dan ook libertariër :)

[Reactie gewijzigd door morpheus-nl op 10 april 2024 12:31]

Ohh je bent libertariër, zeg dat dan! Vrijheid blijheid tot je valt met de fiets, dan is zo'n ziekenhuis toch wel fijn geregeld.
Precies, het is een misvatting dat je zelf rijk en succesvol wordt. Dat is hard werken, maar iedereen werkt hard. Alleen voor een grote groep is hard werken niet genoeg, gewoon omdat ze minder geluk hebben. Met hun opleiding, met hun sociale groep, met hun woonplaats: zelfs de afstand tot de bushalte is een factor in je kans op succes.

Elke eerlijke miljonair zal zeggen: het was hard werk én een bak geluk en hulp van anderen.
Oja dat ben ik wel met je eens. Het huidige subsidiestelsel werkt zo slecht dat wij thuis nu, bovenmodale inkomens maar twee kleine kinderen, minder gaan werken omdat je dan qua kinderopvangtoeslag onder de streep meer overhoudt. De nivellering is goedbedoeld maar doorgeslagen.

Daar moet wel bij gezegd worden dat de enorme winsten juist allemaal naar het grootkapitaal gaan. De enorme bedrijven hebben de afgelopen inflatie flink geprofiteerd en dat kan niet wenselijk zijn. Je hoeft ze niet naar het buitenland te jagen maar er mag best een paar procent meer op hun schouders.
Ja, is bizar dat je dan maar minder gaat werken om meer over te houden, dat klopt niet.

Inflatie is op te lossen door over te gaan naar een harde geldstandaard zonder bizar bijprinten van fiat.
Eens dat die mega bedrijven nu teveel winst kunnen pakken maar de oorzaak hiervan is de overheid en die profiteert net zo hard mee en groeit alleen maar meer.

Maar veel mensen geven dan die bedrijven de schuld terwijl de daadwerkelijke schuldige buiten schot blijft.
Dat is toch niet zo groot dat verschil? Je betaalt procentueel minder belasting als je minder verdiend en krijgt dan ook minder terug....

De hypotheekrente aftrek was door andere constructies wel gunstiger te maken idd.

Maar puur een constructie waarbij je betaalde belasting terug krijgt op basis van hetzelfde percentage waarmee belasting betaald wordt is toch niet automatisch gunstiger voor een grootverdiener?

Die voordelen komen nu juist van al die andere constructies en het feit dat het hefboom effect van meer netto besteedbaar inkomen heel hard aantikt.
En een links kabinet met alles gratis, een minimum voor iedereen en alles gelijk gaat het oplossen denk je? vergeet het maar. niks is gratis.

Wat jij aangeeft is niks rechts aan, het is gewoon een gevolg van de maatschappij en de leefwereld waar we vast zitten in EU. EU loopt zichzelf voorbij aan regels en doelstellingen terwijl we zelf als EU niet capabel zijn om als geheel te functioneren.
Je klinkt erg jaloers en links. "Villa’s die gesponsord werden door de overheid met hypotheekaftrek." Mensen met villa's betalen veel en veel meer belasting over hun inkomen en mogen minder rente aftrekken. Waar is de gelijkheid? Gestraft worden voor je succes is het devies in Nederland.
De VVD weet dondersgoed wat ze subsidieert, eigen portemonnee eerst. Een sociale en economische ramp dit subsidieren van mensen met veel geld. Of het nou om HRA, jubleton, e-pompen, e-panelen of e-auto's gaat. Slechte zaak.
Met je eerste zin zou ik het eens kunnen zijn, maar de VVD is de belangrijkste en bepalende factor in de NL politiek van de laatste decennia. Uiteindelijk zijn we allemaal kinderen van de tijd, de PvdA heeft ook de huurders onder de bus gegooid.

Extreem links is het zeker niet. Links als het grote kwaad, ik geloof dat NL nog nooit linkse regering gehad heeft. Nederland is een rechts conservatief land.
69% van de Nederlanders heeft een koopwoning. Hoezo is hypotheekrenteaftrek sponsoring? Kappen we dan ook met de huurtoeslag?
Bij zonnepnalen en elektrisch rijden komt eerst het zoet en daarna het megazuur. Zonnepanelen bezitters gaan maandelijks een hoge toeslag betalen en EV bezitters een forse MRB.
Natuurlijk doen mensen en bedrijven allerlei "truukjes" om zo min mogelijk belasting te betalen. Net zoals velen zwart bijbeunen.
Nederland is een van de landen waar het meeste genivelleerd is.

Maar ga vooral de "rijken" wegjagen! Wie gaat straks die rekeningen betalen?

WAT ALS? De rekening op café verdeeld werd zoals ons belastingstelsel…
Hier het verhaal van 10 vrienden die samen elke dag iets gaan drinken.
10 vrienden gaan alle dagen samen enkele consumpties drinken op café. De rekening bedraagt iedere dag 100€. (Dat maakt normaal 10€ per persoon).

Maar onze vrienden bepalen dat de rekening zal betaald worden volgens een verdeelsleutel van de belastingen die ze betalen.

Dit geeft volgende verdeling:

De eerste 4 (de armste) betalen niets.

De 5de betaalt 1€
De 6de betaalt 3€
De 7de betaalt 7€
De 8ste betaalt 12€
De 9de betaalt 18€
De 10de betaalt 59€
De tien mannen treffen mekaar iedere dag om enkele consumpties te drinken en zijn heel tevreden met de oplossing.

Tot de uitbater op een dag beslist van aan het groepje een getrouwheidspremie te geven: “Gezien jullie heel goede klanten zijn, geef ik vanaf vandaag een afslag van 20€ per dag. Ik zal dus nog enkel 80€ per dag aanrekenen”

De groep beslist van de 80€ verder volgens dezelfde norm te blijven verdelen. De eerste 4 betalen nog altijd niets.

De 6 anderen (de betalende klanten) wilden in eerste instantie de 20€ in 6 delen waardoor iedereen 3,33€ minder zou moeten betalen.
Maar als ze dat deden zou de 5de man moeten betaald worden om mee te drinken.

De uitbater stelde voor dat het beter zou zijn elk van de 6 een procentueel verminderende afslag te geven. Hij maakte volgende berekening:

De 5de man moet niets meer betalen. (Een arme meer)
De 6de betaalt 2€ ipv 3€ (33% vermindering)
De 7de betaalt 5€ ipv 7€ (28% vermindering)
De 8ste betaalt 9€ ipv 12€ (25% vermindering)
De 9de betaalt 14€ ipv 18€ (22% vermindering)
De 10de betaalt 50€ ipv 59€ (16% vermindering)
Hiermee moest toch iedereen tevreden zijn, dacht hij. De eerste 4 bleven gratis drinken. Er kwam zelfs een gratis drinker bij. De vijf anderen betaalden minder dan vroeger, dus…wie kon er nog iets tegen inbrengen?

Maar eenmaal buiten, begon elk van hun zijn toestand te bekijken.

“Niet serieus, ik krijg slechts 1€ van de afslag” begint de 5de.

Daarop de 6de: “En ik krijg ook slechts 1€ van de 20€ afslag, terwijl de 10de er 9€ van krijgt”

“Het is waar “ zegt de 7de “waarom moet hij 9€ krijgen, terwijl ik slechts 2€ krijg. De rijkste krijgt het grootste deel van de afslag.”

“Eén minuutje voor Brussel” roept de 1ste “wij 4 hebben helemaal niets gekregen. Dit systeem buit de armen uit.”

De 9 mannen omringen de 10de en beginnen hem uit te maken.

De volgende avond is de 10de man niet aanwezig. De 9 andere nemen plaats en drinken zoals altijd, tot op het moment dat er moet betaald worden: dan ontdekken ze iets heel interessant. Ze hebben niet genoeg geld om te betalen, zelfs niet om de helft af te dokken.

Dus…
Dit, beste vrienden, is de gekende opmerking die velen maken over ons belastingstelsel: De rijksten hebben het meeste profijt bij een lastenverlaging.

Belast ze nog meer, beschuldig hen van rijk te zijn en ze zullen zich niet meer vertonen. Ze gaan iets gaan drinken in het buitenland.

Voor diegene die het begrepen hebben: geen verdere uitleg nodig. Voor diegene die het nog niet begrepen hebben: geen verdere uitleg mogelijk.
klopt, kleingebruikers ('burgers') betalen het meest want heffing is over de hele linie regressief. Maar procentueel betalen de rijken dus ook minder dan de (lage) middeninkomens, vooral omdat die laatsten vaak geld voor financiële adviseurs hebben die ze vertellen hoe ze hun geld moeten stallen om maximaal gebruik te maken van regelingen, zoals max hypotheek nemen, geld stallen in BVs of stichtingen, inkomen laten uitkeren als winst (veel lagere belastingtarieven), enzovoorts.

Dat ze absoluut gezien meer betalen lijkt me nogal wiedes en compleet irrelevant, kale kip kun je niet plukken.
Ik wilde nog even toevoegen dat rijkere mensen meer geld uit vermogen verdienen dan uit arbeid. Inkomsten uit vermogen worden erg weinig belast, wat ook bijdraagt aan de regressieve schaal. Procentueel gezien dragen de sterkste schouders de lichtste lasten in Nederland.

Verder om even advocaat van de duivel te spelen: waarom is dat absoluut meer betalen hier irrelevant? Als je uit eten gaat met vrienden, sla je toch ook de kosten hoofdelijk om? Het zou dan toch raar zijn om te zeggen dat degene met het hoogste inkomen, niet alleen een hogere bijdrage betaalt, maar ook nog eens procentueel een groter gedeelte van dat inkomen moet bijdragen?

Dat is trouwens echt for the sake of argument, ik ben zelf voorstander van alle inkomsten allemaal in box 1 belasten, of het nou dividend is, winst bij de verkoop van een huis of inkomen uit loondienst is.
Weinig belast? We hebben in Nederland een van de hoogste vermogensrendementsheffingen ter wereld.

Die was al hoog, maar nu komt die op meer dan 2% netto per jaar. Ook voor degenen die het door de staatssecretaris geachte rendement helemaal niet halen. Die 4% regel die er voor Box3 vermogen was is door alle rechtbanken teruggefloten. Geen bezwaar gemaakt, geen compensatie (hallo art1 van de grondwet). Dat moest anders en nu hebben we dus voor spaarders een percentage dat ver onder te verkrijgen rente ligt (0,92%) en voor alle overigen gaat met er vanuit dat met 6,17% rendement maakt. Heb je een hypotheek voor bijvoorbeeld een huis dat je verhuurd aan je kinderen, dan mag je de rente met max 2,46% aftrekken ondanks dat verhuurhypotheken tegenwoordig veel hoger liggen.

Die 6,17% is het ergste. Dat is als het ware tegen elke werknemer in NL zeggen. Leuk dat je 60k verdient, maar als je bij Shell zou werken zou je 120k verdienen en daarover slaan we je aan, niet over je daadwerkelijke inkomsten.

https://www.rijksoverheid...lastingplan/burgers/box-3
https://nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensbelasting
de enige reden dat het "wereldwijd superhoog" is, is omdat het elders in de wereld nog minder wordt belast. Dus is beetje flauwe vergelijking.

Relevanter: Als een DGA 5 ton winst aan zichzelf laat uitkeren, betaalt hij daar zga niets over aan de staat. Als hij zijn salaris verhoogt met 5 ton, draagt hij ~50% af. Waar slaat dat compleet administratieve verschil op?
Ik weet niet wie uw fiscalist is, maar die wil ik ook!

Als een DGA winst aan zichzelf laat uitkeren (dat noemen we dividend), dan betaald hij daar belasting over. Die is dit jaar weer fors omhoog gegaan waardoor we in 2023 een extra vlucht aan winsten hadden. 15% is niet zo goed als niets in mijn ogen. Daarna is dat uitgekeerde dividen weer vermogen en kan hij er nog eens elk jaar 2% netto over aftikken.
Ja bijzonder hè.

In plaatst daarvan pleit ik ook voor de daadwerkelijke winst gewoon in box1 te doen. Krijg je geen rente op je spaargeld, prima, geen extra inkomsten en geen extra belasting. Krijg je dividend uit je beleggingen, geen 25% speciale belasting, maar gewoon in box 1 deponeren. Heb je je huis voor 4 ton verkocht terwijl je die 10 jaar geleden voor twee ton hebt verkocht, prima, gewoon 2 ton in box 1 deponeren en netjes belasting betalen net als degene die jaren keihard heeft gewerkt voor hetzelfde bedrag. Voor mijn part mag je dan wel de WOZ-belasting van dat bedrag aftrekken.
Wat een slecht systeem vind ik dat. Jij houdt helemaal geen rekening met verliezen en risico's in jouw systeem. Om een bepaald dividend te halen investeer je en loop je risico's. De uitkomst is niet zeker maar jij wilt als je wel winst maakt dat hetzelfde belasten als bijvoorbeeld werken waarvan je weet wat je krijgt per uur en daar arbeid voor verricht.

Hetzelfde geldt voor het kopen/verkopen van een huis. Zit je dan met je mooie schuld als je een huis tijdens een piekende markt hebt gekocht maar (wellicht gedwongen) moet verkopen in een slechte markt.

Juist het investeren/risico's nemen moet je niet hetzelfde gaan belasten als bijvoorbeeld arbeid.
Goed punt. Je mag minder in je eigen zak steken als je het in box 1 moet deponeren. Dus is de verhouding risico/rendement lager. Dan is het netjes als dat ook wordt gecompenseerd. Als je verlies maakt met je investering, mag je dat aftrekken van de belasting, dan verlaag je je risico met hetzelfde percentage als je eigen rendement.
Ok, op die manier als je verliezen/schuld ook mag compenseren wordt het al een stuk eerlijker idd :)

Losstaand daarvan ben ik nog steeds geen voorstander van je systeem, maar door ook iets te bieden voor verliezen/risico is het wel beter en ik miste dus wat informatie over je gedachtegang.

[Reactie gewijzigd door morpheus-nl op 10 april 2024 12:34]

Ik ben ook niet echt compleet verknocht aan dit voorstel hoor. Ik denk alleen dat het eerlijker is dan het systeem dat we nu hebben. Zelf zou ik als samenleving willen dat je kansen zo min mogelijk afhangen van waar en hoe je geboren wordt en wie je ouders zijn, en ook dat sterke schouders relatief de meeste lasten dragen. Dat lijkt mij misschien niet het meest eerlijk, maar wel het meest rechtvaardig. Op dit moment zijn beide uitgangspunten niet aan de hand.

Sterke schouders betalen relatief gezien de laagste procentuele lasten. Hoe rijker je bent, hoe meer inkomen je krijgt uit vermogen, en ook hoe minder geld je uitgeeft aan BTW (dat laatste moet ik nog even nazoeken, want ik weet zo niet precies meer hoe dat echt zat).

Verder sturen rijkere ouders hun kinderen naar betere scholen en hebben extra geld om uit te geven aan bijvoorbeeld bijlessen. Ook spelen erfenissen hier een grote rol om vermogen binnen de familie te houden.

Op het moment dat je inkomen uit vermogen gewoon gaat zien als inkomen en daar belasting over heft, zorg je voor egalisatie voor kinderen van rijke ouders. Die extra belastinginkomsten kan je dan bijvoorbeeld uitgeven aan een beter onderwijs of belastingverlaging op arbeid, zodat werken meer loont. Dat zorgt dan weer voor egalisatie aan de andere kant. Ik denk dat dat inderdaad niet altijd even eerlijk voelt, maar ik denk wel dat het rechtvaardig is, en zeker in lijn met de eerste twee uitgangspunten.

Hoe dat precies in regelgeving gegoten moet worden, zou ik ook niet weten. Die (in mijn optiek) kleine details als verliezen wegstrepen tegen winsten is mij een beetje om het even, zolang het je maar dichter bij de uitgangspunten brengt.
Oh gelukkig de WOZ wel, maar die nieuwe keuken, badkamer, dakkapel, uitbouw vergeet u even? Onderhoudskosten op een pand?

Die WOZ (de belasting heet overigens OZB) zou je juist niet moeten aftrekken want dat is juist een belasting waar je leefomgeving in je gemeente mee gefinancierd word. Die WOZ is enkel een "Waardering Onroerende Zaken" en dat is nogal natte vinger werk.
Stel jij verdient 10k/maand. Als jij met 5 vrienden naar een 3 sterren michelinrestaurant gaat, en je weet dat 3 van je vrienden minimumloon verdienen en dat soort restaurants de enige zijn waar je heen kunt. De kosten voor de maaltijd betekenen voor jou feitelijk niets, voor hen betekent het dat ze de rest van die maand 2 weken wortelsoep met bonen kunnen betalen als eten. Ga jij ze dan echt vragen om de kosten hoofdelijk te verdelen?

Punt is gewoon dat de infrastructuur in nederland van zo'n niveau zijn dat ze nogal wat geld kosten om te onderhouden. Grote bedrijven (MKB veel minder) zijn ondertussen grotendeels vrijgesteld van belastingen, of kunnen de belastingdruk naar een irrelevant niveau verlagen via fiscale trucs. Daarom worden de lagere middeninkomens en MKB steeds bozer op de staat die hen onevenredig zwaar belast terwijl de rijkeren en grote bedrijven buiten schot worden gehouden. Dat ze boos worden is niet onlogisch, alleen zijn het naieve idioten omdat ze blijven stemmen op de partijen die dit probleem vergroten.
Vind ik niet echt een goed argument. Als je overlegt met je vrienden waar je gaat eten en je vrienden stellen een 3-sterren-restaurant voor terwijl ze minimumloon verdienen, waarom ben jij dan verantwoordelijk voor hun kosten? Dan kunnen ze toch ook naar de snackbar om de hoek?

Nog steeds for the sake of argument natuurlijk. Ik vind bijdrage leveren aan Nederland wat anders dan bijdragen aan een etentje, maar ik kan zo niet uitleggen waarom ik dat vind.
alle inkomsten allemaal in box 1 belasten, of het nou dividend is, winst bij de verkoop van een huis of inkomen uit loondienst is.
Juist, want nu wordt telkens maar wat geschoven waardoor inderdaad telkens een selecte groep het grootste voordeel heeft.
Echt totale onzin. Onze belastingen zijn gestaffeld.

Iemand met 30.000 euro betaald zowel effectief als procentueel veeeeel minder dan iemand met 80.000 als inkomen. Daarnaast krijgt de 30.000 toeslagen en die van 80.000 niets.
HRA obv een maximale lening is geen toeslag? Laat me niet lachen.
Belastingdruk als argument aanvoeren waarom subsidie geen probleem is, tja.
Je moet je eerst afvragen wat is het doel, we willen minder ICE's en meer EV's en dat kun je verschillende manieren aanpakken. Nu zie je dat EV's met name voor hoog inkomen toegankelijk zijn, dat zijn dezelfde mensen die zowieso al boven gemiddeld aan een auto kunnen uitgeven, wil je die financieel nog verder prikkelen door EV's goedkoper te maken of wellicht ICE's nog duurder te maken waardoor EV's vanzelf aantrekkelijker worden.

En als je voor het laatste kiest heb je direct meer budget over voor mensen die wat minder hebben, die met auto zwaar vervuilende barrels blijven doorrijden omdat ze zich niks kunnen veroorloven, en wellicht krijg je hun dan in een bottom end Leaf of een Prius.

De overheid kiest constant voor een win/lose situation, waarbij de rijke nog rijker worden en de arme maar aan moeten sukkelen. Juist waar een win-win mogelijk was, kiest me opzettelijk daar toch niet voor. Blijf stemmen voor de VVD mensen, want ondanks de meeste stemmers bij lange na niet de baten krijgen die de VVD verkoopt, stemmen ze er toch voor en in de tussentijd lopen ze in hun nakie.
Je haalt een middel en een doel volgens mij door elkaar heen?😛

Ev's zijn nooit een doel geweest voor zover ik weet
Die belastingen zullen ook op peil moeten worden gehouden. Subsidies (ook voor de beter financieel gesitueerden) hebben alleen maar tijdelijk nut (als lokkertje) Belastinginkomsten zal op andere vlakken gecompenseerd gaan worden, bijv. verhoging accijnzen, en dan niet allleen op branfstoffen.

Rekeningrijden komt er, en wie weet een accubealsting.
De mensen die de hoogste belastingen betalen, hebben over het algemeen ook de hoogste levensverwachting en een betere levenskwaliteit. Als we echter vergelijkingen willen maken, laten we dan het complete plaatje bekijken. Mensen uit lagere inkomensklassen hebben over het algemeen minder toegang tot een gezonde levensstijl en voedsel. Dit is niet voor iedereen weggelegd, vooral niet met een beperkt jaarinkomen. Ze hebben minder bewegingsvrijheid en zijn meer gebonden aan één plek omdat ze niet genoeg mogelijkheden hebben om te sparen, vanwege de voortdurend stijgende kosten die vaak hoger zijn dan hun inkomsten. Deze mensen moeten het meest inleveren wanneer een crisis toeslaat. Dus ja, de rijken betalen meer belasting, maar ze profiteren ook van veel meer voordelen in het leven op de lange termijn.
Ah, als je een scherpe observator bent, zul je ook wel kunnen begrijpen waarom degenen uit de lagere klassen zich soms tot verslavende middelen wenden. Maar zal ik het nog verder uitleggen, of denkt u dat u dit zelf ook wel goed kunt observeren wat de achterliggende gedachten is bij deze doelgroep?

Het is makkelijker om te generaliseren dan om dieper te graven naar de oorzaken en de complexiteit ervan te begrijpen, om vervolgens pragmatisch naar oplossingen te zoeken.

Ik begrijp uw standpunt, maar dit is selectief kiezen en kiezen, wat eigenlijk het werkelijke probleem bagatelliseert. Op de lange termijn hebben we hier allebei niets aan.
Als ze het echt willen promoten, moeten er zoiets als de Th!nk City op de markt komen, was geheel gebouwd van ABS plastic, alleen wel voor een betere prijs.

Moet op zich niet bijzonder duur te zijn, ABS plastic kost bijvoorbeeld €700/ton, bereik 160km met een 25KWh batterij Lifepo4 €2500, 60pk motor €1500, dus de basis onderdelen/grondstoffen vallen best mee, je moet alleen wel een behoorlijke productie hebben.

Maar als dat bv als een EU project wordt gestart, om de mensen met lage inkomens toch schoon mobiel te maken, dan kan dat behoorlijk wat vooral oude brandstofauto's van de weg te krijgen.

We heb er zelf 2 gehad toen ik in Noorwegen woonde, als een boodschappen/leenauto, was prima voor lokaal verkeer, en echt nauwelijks onderhoud.
Mijn ex gebruikte er een voor woon/werk verkeer, de andere voor mijn dochters en de familie van de zus van mijn ex, die vlakbij woonde.
Dit is toch geen praktische vervanging van een gezinsauto? Leuk als 2e of 3e auto om boodschappen in te doen maar huishoudens met een laag inkomen hebben daar geen geld voor. Die hebben 1 auto waar ze hun gezin en bagage in moeten kunnen meenemen.
Wil jij ze de kost geven, die bijvoorbeeld dagelijks uit omgeving Rotterdam naar de Botlek rijden (OV is geen doen), om daar te werken, daar is zoiets prima voor.

En 50j geleden was bv een Fiat 500 of een Mini gewoon een gezinsauto, die zijn nog kleiner dan een City.
Een City is vergelijkbaar met een Relault 5, wat 30j geleden een auto voor de gewoon burger was, dat auto's tegenwoordig bizar groot zijn geworden, betekent dat nog niet dat het echt nodig is!
Die auto die ze gebruiken om naar de Botlek te rijden moet tevens ook dienst doen als familie auto voor als ze ergens anders naartoe moeten rijden met het gezin (2 ouders plus gemiddeld 2 kinderen). Dat auto's tegenwoordig bizar groot zijn ben ik het mee eens, maar hier kan je niet met zijn 4e inzitten.
maar hier kan je niet met zijn 4e inzitten.
Gaat prima, mijn dochter gebruikte hem regelmatig met zijn 4en, houd het over natuurlijk niet, maar toen ik klein was ging ik samen met mijn ouders en 2 broers, op vakantie naar Frankrijk, in een Simca 100, die is van binnen zeker niet groter dan een City.

En we hebben het hier over een auto voor mensen die weinig over hebben, dagje Efteling of zo, en iets is altijd nog meer dan niets.
al 12 jaar uit productie, als er een markt was geweest, dan was dat wel opgepakt
Imho was de City te vroeg uitgekomen, en te duur, vooral de accu, nu denk kan men zo een auto maken voor onder de 15K voor een basis model.
De goedkoopste twee auto's zijn de dacia spring vanaf €22 en de Citroen c3 vanaf €25k.

Dus tenzij je 45km auto's meeneemt, is er momenteel niemand die zoveel brood ziet in deze klasse dat hij een auto aanbiedt.
In China kunnen ze het onder de €10K, dus het is zeker wel mogelijk.

En een kale basis auto, is nog steeds meer dan geen auto.
@Tintel

[Reactie gewijzigd door player-x op 10 april 2024 14:36]

"is er momenteel niemand die zoveel brood ziet in deze klasse dat hij een auto aanbiedt."
En zelfs dan - goedkoper maar dan nog 15K kosten en minder (ruimte/luxe) krijgen dan een oude ICE....dat blijft een probleem. Zolang je niet ook de andere voordelen van een EV kan regelen (goedkoop laden) dan blijft een oude ICE relatief goedkoop.
Zolang er steeds meer zware grote auto's rond rijden ga ik echt niet rond rijden in en klein licht autoje. Heb je al eens rondgekeken wat er van een boodschappen auto over blijft bij een aanrijding met een zware EV?
Dat is, omdat jij net als ik (Toyota Avensis) het geld hebt om er een grotere te kopen, maar wil niet alle mensen die gewoon naar hun werk gaan met een Daihatsu Cuore of iets dergelijks.
Er is nog een groot verschil tussen laag-hoog inkomen en rijk.
En toch heb ik een EV zonder een hoog inkomen, komt allemaal via de business lease, daar zullen de meeste EV's ook zitten, belasting technisch doen ze het daar echt gewedlig.
Bij lease ben je natuurlijk niet de eigenaar van het voertuig, je huurt hem.
En ook daarbij denken veel burgers terecht dat zij belasting betalen zodat de beter bedeelde een dikke Tesla kunnen rijden.

Als particulier is er maar weinig financiële reden een elektrische auto te rijden, tenzij je heel veel kilometers maakt en weinig bagage ruimte nodig hebt (verkopers, adviseurs, etc etc), heb je meer ruimte nodig, zoals werklui, dan rijd je een busje (op diesel of benzine waarschijnlijk).

De Overheid moet meer duidelijkheid geven over de wegenbelasting, want of je nu in 2026 of 2031 330 per kwartaal betaald voor je Tesla dat maakt niet uit, als mensen nu die auto daar voor laten staan of dan, het is niet wat je wilt aanmoedigen.

Ik heb een jaar geleden ook gekeken voor een auto en daarbij een elektrische auto overwogen, het moest een familie vriendelijke auto zijn, betrouwbaar in veel opzichte, ruim genoeg voor baby spullen en het liefst niet te duur. Bij de elektrische auto kon ik kiezen voor een Nissan Leaf voor 20.000, maar over die batterij lees ik zoveel slechte verhalen dat ik dat niet wou wagen. Daarna kwamen al bij de 30.000 voor een Hyundai Kona, betere reviews grote batterij, maar niet heel ruim en je moet altijd zelf uitzoeken waar je kan laden. Voor 40.000 kon ik een Tesla model Y krijgen, waarschijnlijk de beste, snel laden, rekend zelf uit waar te laden en veel ruimte.

Okay denk ik dat, wil ik 40.000 sparen en uitgeven voor zo een auto, misschien als hij daarna zeer goedkoop is in onderhoud en overige lasten. Dus ik naar een verzekering gekeken en de potentiele wegenbelasting die ik ga betalen, beide zijn 100 euro per maand (11 schade vrije jaren), dus als ik een Tesla model Y wil rijden ben ik naast 40.000 euro ook 200 per maand straks kwijt.

De concurrentie voor de model Y was een skoda fabia combi, genoeg ruimte, en niet te duur, koste 12.500 en maandelijkst 35 euro wegen belasting en 30 euro verzekering. Wel meer onderhoudskosten gemiddeld jaarlijks 300-400 euro.

Tuurlijk als je geld genoeg heb of heel graag elektrisch wilt rijden, koop je het, maar als je een auto hebt omdat het praktisch is, dan is het financieel gezien een slechte aankoop.
Skoda fabia combi is volgens jouw concurrentie voor tesla model Y????? Appels en peren....een skoda kodiaq zou kwa formaat en prijs eerder vergelijkbaar zijn alleen..nissan leaf is kansloos 1e generatie product kwa batterij / range...
Auto aanschaf en rijden is helaas gewoon duur in nederland vergeleken met de buurlanden
Ik zocht een auto waar makkelijk baby spullen inclusief baby in kon, tuurlijk is de Model Y luxer, maar ik keek vooral naar praktische ruimte, anders was een model 3 een betere keus geweest.
Precies wat je zegt, het moet zich uiteindelijk terugbetalen in vergelijk met een benzineauto.

Minder dan een jaar geleden ook geshopt voor een auto, ook serieus EV overwogen, dan zit je in de 30-40k prijsklasse, duidelijk duurder dan een leuke auto uit 2019 (15-20k). Stom gezegd, ik rij niet zo heel veel en voor die meerprijs kan ik heel wat liters benzine kopen. Wat in mijn usecase nodig is is lage maandelijkse vaste kosten, zelfs als de benzine dubbel zo duur wordt maakt dat bijna niets uit in het totaalplaatje.
Ik heb zonnepanelen, kan ook thuis opladen maar dat werkt alleen in de zomer, niet in de winter. Dus het is niet zo dat tanken dan helemaal "gratis" wordt (wat ik meer opwek zou niet genoeg zijn).
En op dat moment was bekend dat de subsidie in 2025 zou aflopen, dan zou je dus vanwege het gewicht op 100+ euro per maand uitkomen (ipv 36 euro pm voor benzine). Tja, de keuze was eenvoudig.

Zelf als nu de wegenbelasting slechts langzaam opgevoerd wordt beginnend met "slechts" 60%, dan zit je nog steeds op 60 euro pm (bijna 2x zo duur als een benzine wagen) en ga je steeds naar de 100 na 5 jaar vanwege het gewicht.
Ik rij mijn auto "op", vorige had ik 10 jaar en deze wil ik ook 10 jaar rijden, dan loop je nog steeds tegen hoge kosten op (zowel wegenbelasting, als verzekering). Ik vind vergroenen prima, maar als het zo gigantisch veel duurder is moet ik helaas afhaken.

[Reactie gewijzigd door rboerdijk op 10 april 2024 10:02]

Voor mij was het van een Hyundai I40 Seddan naar een Hyundai Ioniq 38kw overstappen.
De I40 leverde nog 12k op en heb met wat rekenwerk een financial lease afgesloten.

Ik had uitgerekend hoeveel ik ongeveer per jaar kwijt was aan de I40 vergeleken met de Ioniq.
Dit gaat alleen om onderhoud incl. wegenbelastig en verzekering. Ik was dan ongeveer 100 euro meer kwijt dan voorheen. (onderhoud had ik gegekot om basis van andere ev eigenaren.)

Maar de brandstof kosten die ik bespaarde waren enorm en na mijn eerste onderhoudsbeurd waren ook die kosten veel lager dan ik had gedacht.
Dus uit eindelijk ben ik goedkoper uit. De lease loopt 5 jaar en ga nu net jaar 3 in.
Als de wegenbelasting terug komt heb ik 4 jaar genoten van geen wegenbelasting wat voor mijn auto ongeveer 50 tot 60 euro in de maand is (Ioniq is niet zo heel zwaar)

Als de lease wegvalt na 5 jaar bespaar ik ineens 248 euro per maand en kan er geen ICE auto meer tegenop van dit type.

Daarnaast heb ik zonnepanelen en heb ik nog kunnen genieten van een oud energy contract van 17cent per kw. Dus ja, alleen al van dit verhaal en ook die van jou, zie je dat het allemaal wat puzzelen is voor velen en dus ook niet weggelegd is voor velen.

Maar ik moet erbij zeggen dat dit deels geluk is en deels gecalculeerd. Ik had de optie en nam hem. Ik denk dat er best veel mensen zijn waar een EV een beter optie zou zijn. vooral voor de mensen die kleinere ritjes maken. Maar voor die groep is het ook meteen onhaalbaar.

Als ik mijn I40 niet verkocht had, had ik nog geen EV gereden.
We hebben het hier over de arbeiders die 's morgens op het fietsje, in de bus of met een 20-jaar oude Corsa naar de fabriek of het schoonmaakbedrijf rijden. Die hebben geen business lease, laat staan het budget er voor. Je wil niet weten hoeveel mensen met een gewone baan het lastig hebben om nog rond te komen, ook al wonen ze al in een sociale woning met alle huur/zorg/kinderopvang toeslagen van de overheid er bij. Die groep rijdt echt geen business lease, laat staan dat ze wakker liggen van een EV...
Ik werk in de Rotterdamse haven , daar werken proces operators , schoonmaak en onderhouds bedrijven en vele ondersteunende diensten , luister naar het file nieuws op de weg tussen rotterdam en europoort en je weet hoe druk het is . Welnu , aangaande het openbaar vervoer : Geen bussen , geen metro , alleen een goederen trein . Heel veel bedrijven draaien daar 24/7 jaar rond . Nu als ik hard spaar kan ik wel een Ev kopen maar de mensen met een minder salaris niet en daar zijn er veel van . Fietsen doe ik soms maar de afstanden zijn te groot voor de meeste mensen . De Ev is op dit moment gewoon te duur , dus iedereen ook ik met mijn benz van 2008 rijd deze af tot de prijzen gedaald zijn en zo staan er een hoop mensen in .
Daar is ook niets mis mee.
Elke markt heeft wel die momenten waar een nieuwe techniek te duur is voor velen. Er komt een omslagpunt en daar zit altijd dat risico van "moet ik nu overstappen of moet ik wachten?"

Uit eindelijk is de stand van EV's heel logisch gezien iedereen die er 1 kan betalen en wilt, er een heeft.
Hen die het niet kunnen betallen of gezien de range niet interessant is voor hen, die hebben hem niet.

Er komt een moment dat de range geen issue meer is en alleen nog de prijs en ding is.
Wanneer dat omslaat? geen idee. Ik weet wel dat ik mijn vorige auto, een Hyundai I40 seddan, verkocht heb omdat het een niet gewilt model was wat er nog perfect uit zag.
Daardoor kreeg ik er nog goed geld voor terug en heb ik met behulp van een financial lease een Ioniq gekocht met een range van 300+ km.
Voor mij zat en had puur geluk dat ik die overstap kon maken.
Ook alleen maar met het idee dat wellicht ICE auto's veel minder waard zouden worden wanneer de regering de verkoop van ICE auto's verbied (nieuw)

Gebeurd dat? geen idee. Maar ik bespaar nu wel veel geld aan onderhoud en verdoen de financial lease terug in onderhoud en brandstof.

Maar dat geeft alleen maar meer aan dat voor sommige het momenteel wel is weggelegd en voor sommige niet. Zelfs wanneer een EV voor iemand de perfecte oplossing zou zijn maar de aanschaf te hoog is, houd het op.
Geld lenen om een ding aan te schaffen wat hoe dan ook minder waard wordt is over het algemeen niet snel verstandig.
Maar goed - het hangt van een groot aantal variabelen af.

En dan de stelling dat ICE minder waard wordt.... het vreemde is dat de prijzen dus nu zijn gestegen - voor zowel oud als nieuw. Door inflatie en schaarste.
Top, dan hebben die mensen dus niets aan een EV.

Je wil juist de veel rijders zsm in een EV hebben, in plaats van de diesels of benzine die ze eerst reden. Een "arbeider" die nu op de fiets of met de bus naar werk gaat is nog schoner bezig dan een EV, dus maatschappelijk zou het weinig meerwaarde hebben om die in een EV te willen krijgen.
Je zou juist moeten willen dat die veelrijders minder gaan rijden. Door bijv. betere fiscale regelingen voor thuiswerken
Thuiswerken in de schoonmaak? De zorg? De fabriek? Thuiswerken is een luxe maar voor een klein deel van de arbeiders werkt.
Ik denk dat "veelrijder" ook een definitiekwestie is; maar ik zou een schoonmaker of fabrieksarbeider daar niet gauw onder scharen. Die rijden mogelijk wel elke dag, maar dat zijn vaak geen enorme afstanden.

En ja, er zijn altijd uitzonderingen.

Maar er zijn in mijn ogen alsnog wel allerlei andere voorbeelden waarvan je je kan afvragen of het echt nodig is.
Bijvoorbeeld degenen waarvan tijdens de coronatijd bleek dat ze hun werk ook vanuit huis konden doen, en nu weer vele kilometers maken.

Of een heel andere type voorbeeld: ik woon in een nieuwbouwwijk in Almere die nog steeds in ontwikkeling is. Een groot deel van de bouw hier is/wordt gedaan door een bouwbedrijf uit Enschede met ook allerlei onderaannemers uit die regio. Dat zijn dus een hoop medewerkers die dagelijks rond de 150km enkele reis hebben (voor zover ze natuurlijk in de buurt van hun kantoor wonen)... Konden er geen dichterbij gelegen hoofd- of onderaannemers deze bouwprojecten doen?
Konden er geen dichterbij gelegen hoofd- of onderaannemers deze bouwprojecten doen?
Tuurlijk kan dat, maar... zou jij genoegen nemen als jij een aantal jaar langer moet wachten voor de oplevering van je nieuwbouwwoning omdat je het onzin vind dat een bouwbedrijf uit Enschede komt en die lokale aannemer om komt in het werk?

Of nog leuker, zou jij het acceptabel vinden dat je nieuwbouwwoning duizenden euro's hoger uitvalt omdat die lokale aannemer aanzienlijk duurder is dan die aannemer uit Enschede?

Het is niet zo simpel als je denkt, lokaal is lang niet altijd iets dat tot de mogelijkheden hoort. Oplevertijd, kosten etc. zijn allemaal zaken die meespelen in de uiteindelijke gunning van dergelijke projecten.
Uiteraard is het niet zo simpel; maar ik vraag of het op dit moment überhaupt een afweging is bij projectontwikkelaars of gemeentes?

[Reactie gewijzigd door ACM op 10 april 2024 10:20]

Uiteraard is het niet zo simpel; maar ik vraag of het op dit moment überhaupt een afweging is bij projectontwikkelaars of gemeentes?
Vooral bij gemeenten is het onmogelijk.

Gemeenten zijn nu al bezig met de begroting voor volgend jaar. Als ze dit jaar besluiten dat volgend jaar ergens in geïnvesteerd moet worden, dan moeten die werkzaamheden ook daadwerkelijk van start gegaan zijn. Gebeurt dat niet, dan moet het geld dat ervoor gereserveerd is worden meegerekend in de eind totaal van volgend jaar waarna ze het jaar erop (2026) minder (subsidie) vanuit het rijk krijgen.

Als een gemeente iets begroot, moet het project ook binnen een bepaalde termijn van start gegaan zijn. Dus vooral daarbij geldt prijs + start = leidend.
Ongeveer een kwart van de Nederlandse banen is op kantoor. Denk dat je best slagen kan maken door thuiswerken aan te moedigen. 10% minder verkeer tijdens de spits is al heel wat.
Wat ik zie werkt een goot deel al structureel 1 of meerdere dagen thuis.
Vermoed dat daar nog best slagen gemaakt kunnen worden. In mijn ervaring wil personeel best vaker thuis werken maar houden de meeste werkgevers dat tegen.
Dat zal moeten beginnen bij de onderste laag managers... Daar is echt nog veel koudwatervrees voor thuiswerken. Het vergt een andere manier van managen, en niet alle werknemers kunnen het aan.
Tuurlijk kan niet iedereen, altijd, thuiswerken maar voor een grote groep mensen is er meer mogelijk dan nu. Focus op wat wel kan en niet op wat niet kan?
Jij woont in de randstad? Sorry maar ik en mijn collega's zitten in een maak-industrie met electronica, dat past niet thuis. In het achter-gestelde-land is een half uur rijden naar je werk heel normaal. OV kost minimaal het dubbele in tijd (en geld).

We moeten eens ophouden met dat veridealiseren van beelden die volstrekt onjuist zijn. Wij kunnen rustig een dag in de week thuis werken maar dat voegt structureel niets toe. Feit is gewoon dat mobiliteit nodig is, met alle kanttekeningen over indeaalplaatjes, zie de files van de dag en je weet dat het niet gaat gebeuren.

Dus accepteer mobiliteit en kijk hoe we de fossiele brandstoffen kunnen verminderen. Hiervoor heb je early-adapters nodig, mensen die 30-50k in een elektrische of waterstof auto pompen en de voorlopers worden die straks de tweedehandsmarkt gaan voeden. Dit kost doorlooptijd, jaren, decennia? Om die mensen over de streep te halen moet er wel een gelijk speelveld zijn en moet het niet zo zijn dat jij meer betaalt omdat de nieuwe techniek niet pas het huidige belastingsysteem (gewicht beoordeling). Ik vind het kortzichtig om het hier over "rijken" te hebben en dat de "armen" niet zouden profiteren. Iedereen profiteert als er minder schadelijk uitstoot is. Als we niets doen, blijft het slecht.
Nee hoor, randstad is wel de laatste plaats waar ik zou willen wonen....

Als iedereen (die dat kan) 1 dag in de week thuiswerkt dan voegt dat juist structureel héél veel toe. Is geen subsidie voor nodig en in tegenstelling tot elektrische auto's is er echte milieuwinst.
Dan bekijk je het enkel vanuit het klimaat voordeel en zelfs dat is niet helemaal waar natuurlijk; veel vervuilende oude ICE-jes die korte ritjes maken kan nog steeds aantellen.
Maar goed; het punt was dat de voordelen van de stimulerende maatregelen vooral bij de hogere inkomens terecht komen. Dus dat gaat voorbij aan de vraag of nu juist veel-rijders in een EV zouden moeten rijden.
Je wil niet weten hoeveel mensen met een gewone baan het lastig hebben om nog rond te komen
Ik weet precies hoe dat is, dat hoef je niet aan mij te vertellen. Ik woon zelfs in een sociale huurwoning en een huis kopen is een verre droom.

Wat ik zeg is dat EV's zeer populair zijn in de business lease. En dat daar ook, imo, het gros van de autos rijd, als het te duur word schakelen al die bedrijven terug naar benzine/ diesel wagens. Ze hebben die autos immers meestal maar 5 jaar of korter. En dan verdwijnt er een groot segment van EV's. Die komen misschien tweede hands op de markt maar zijn zelfs dan nog te duur.

Door deze voordelen kunnen ook normale mensen een EV rijden.

[Reactie gewijzigd door aaradorn op 10 april 2024 08:54]

Je wil niet weten hoeveel mensen met een gewone baan het lastig hebben om nog rond te komen
Blijkbaar heeft het Nibud pasgeleden een publicatie over geldzaken gedaan.

Volgens dat onderzoek kan zo'n 32% moeilijk rondkomen. Hoewel dat blijkbaar het laagst is in de afgelopen 12 jaar en een stuk lager dan een paar jaar geleden (in 2018 was het 38%), is het inderdaad nog best een groot deel van de onderzochte (en dus waarschijnlijk ook alle) Nederlandse huishoudens.

De groep is ook verdeeld in leeftijdsgroepen, koper/huurder en, inkomensniveau en wisselend/vast inkomen. Maar het lijkt me dat een uitkering of pensioen ook onder vast inkomen valt, dus jouw specifieke statistiek is er niet goed uit af te leiden.
Desalniettemin heeft bij de groep vast inkomen 30% moeite heeft met rondkomen en in de groep met "midden" inkomen is het 28% (zelfs bij "hoog" inkomen zit het nog op 15%).
ik heb 2 buren, 1 schoonmaakster, ander arbeider in een fabriek. Die reden beiden idd niet elektrisch, maar een dikke BMW en Mercedes, duurder dan de goedkoopste elektrisch auto;)
Onzin of een uitzondering. En waren die auto's nieuw of 2e hands gekocht? Soms lijkt een auto nog heel wat na 12 jaar maar kosten ze niet veel meer. EV's blijven duur of de accu is af. Je koopt ook geen ICE waarvan de motor af is of heel slecht werkt.
EV's blijven helemaal niet duur. Kijk maar naar peogeot e208. Die afschrijving is enorm.

Ik zag laatst eentje (2 jaar oud) met een nieuwwaarde van 38k voor 17.995 euro...
Als je 18k niet duur vindt heb je werkelijk geen idee hoeveel de gemiddelde Nederlander op zijn rekening heeft staan.
Gemiddeld heeft een Nederlands huishouden ongeveer 45.000 euro spaargeld. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dit is wel scheef verdeeld. Slechts 25 procent van de Nederlandse huishoudens heeft meer dan 39.000 euro spaargeld.

25 tot 35 jaar
Gemiddeld spaargeld: € 19.500
Mediaan: € 9.000

35 tot 45 jaar
Gemiddeld spaargeld: € 30.200
Mediaan: € 13.700

45 tot 55 jaar
Gemiddeld spaargeld: € 47.200
Mediaan: € 20.300

55 tot 65 jaar
Gemiddeld spaargeld: € 60.400
Mediaan: € 25.200

65 tot 75 jaar
Gemiddeld spaargeld: € 64.600
Mediaan: € 28.200

75 tot 85 jaar
Gemiddeld spaargeld: € 64.000
Mediaan: € 28.000

85 jaar en ouder
Gemiddeld spaargeld: € 64.800
Mediaan: € 27.800
<offtopic>
Eigenlijk vind ik dat de overheid dit helemaal niet hoeft te weten....

Leuk voor de statistieken natuurlijk maar stiekem nog veel leuker voor het beleid.
Wat is de staat van de accu? Als die op 70% of minder zit klopt de prijs gewoon. Aantal jaar maakt minder uit bij een EV
dat lijkt mij heel sterk. Het gemiddelde ligt op 2% per jaar. Ik heb nog nooit een auto na 2 jaar met maar 70% gezien. Mijn auto heeft na 4 jaar nog 95%
Dat lijkt me dan wel een superkoopje, een snelle blik op MP leert dat de goedkoopste modellen uit 2020 komen en zo rond het door jou genoemde bedrag weggaan.

Modellen van 2 jaar oud zitten zo rond de 21/22k.

[Reactie gewijzigd door bommel op 10 april 2024 11:07]

Maar wanneer is de accu "af"?
Momenteel is er nog steeds maar weinig bekend over hoe lang de accues daadwerkelijk mee gaan.
En zover ik momenteel zie online zijn de laatste paar generaties aan EV's een stuk beter met hun accu's dan iedereen dacht dat ze zouden zijn.

Ik denk dat nog steeds veel mensen kijken naar de km stand van de auto.
Bij normale benzine ziet iemand een auto met 300k op de teller en koopt hem niet.
Bij een EV is 300k wellicht helemaal geen issue maar het zit wel in onze hoofden.

Het vooroordeel van km stand ten opzichte van levensduur van de auto is bij EV's gewoonweg niet duidelijk. En nu blijkt dat die accu's beter blijven dan gedacht, blijven de prijzen natuurlijk ook hoger voor 2e hands autos.
300k met zo'n zware bak eist wel degelijk zijn tol van het onderstel, bussen en carrosserie.
Dit ja. Voor 7k koop je een mercedes e klasse uit 2010. Ziet er heel duur uit, maar je hebt een zware diesel die meer dan 3 ton gelopen heeft. Kan er zo 1 kopen, maar nee bedankt.
Voor dezelfde 7K koop je een Nissan Leaf met 90 kilometer bereik die ongeveer even oud is. Of je koopt voor 2K een benzine auto en de overige 5K houdt je 'm de komende jaren op de weg. De keuze is reuze :) :D

Zelf rij ik een 24 jaar oude V6. Het is elke keer weer janken bij de pomp (Shell euro 98). Toch maar even doorsparen voor de Nissan Leaf.
Had een Galant v6, toch weggedaan want kwam veel onderhoud aan en verbruik was flink ja. Nu een veel modernere Primera 2.0 zonder turbo en 140pk, alle luxe die ik nodig heb zoals camera, climate control, cruise control.

Ik wil de 2e auto wel vervangen voor een EV, bijvoorbeeld een leaf 40kwh. Dan gaan we van een a segment met 69pk naar een c segment met 150pk, gebruikskosten zullen nauwelijks verschillen, eerder goedkoper worden want pak minder de Primera die 1 op 13 loopt. Straks komt de vloot aan tesla model 3's op de markt, dan hoop ik dat de leafs ook nog iets in waarde dalen.
Denk dat je hier het probleem aardig omschrijft: die 2K kunnen ze waarschijnlijk met veel moeite nog net op hoesten maar wachten tot je 7K hebt gespaard dat lukt niet (want nu mobiliteit nodig).
Grappig hoe je denkt dat heel Nederland 7k zomaar kan ophoesten.
Maar dan nog is iemand met zo'n auto blijkbaar wel financieel in staat zo'n auto rijdend te houden. En een 14 jaar oude Mercedes E-klasse is dan gewoon een veel duurdere auto dan een 4 jaar oude Hyundai i10 of een 20 jaar oude Opel Corsa. Als iemand een 14 jaar oude Mercedes E-klasse meerdere jaren in goede staat kan houden dan zegt dat of iets over hoe handig die persoon is met zelf sleutelen aan de auto of de financiële middelen die iemand heeft.
Of het is gewoon een domme beslissing. Want een groot deel van het inkomen gaat op aan de mrb, het verbruik, verzekering en onderhoud van een te grote en complexe auto. En dan weer piepen dat we het einde van de maand niet halen.
Wat is er een milieuramp aan een EV? Genoeg EV's die erg lang mee kunnen. Het is al 100.000 keer bewezen dan een EV minder schadelijk is dan een diesel of benzine auto gedurende de levensduur van een auto.
wat is je punt ?
Voor 7000 euro kan jij gelukkige eigenaar zijn van een porsche Cayenne....
Dat de lage klasse vaak juist een anti groen > dus geen elektra mentaliteit hebben. Tenminste in mijn omgeving..
Waarom denk je dat mensen uit de "lage klasse" anti groen zijn ?

Als je enig besef hebt hoe mensen in elkaar zitten dan weet je ook waarom de "lage klasse" niet met wereld "problemen" bezig kunnen zijn.
Precies! En dus kopen zij een benzinesluper en geen elektrische auto.. precies mijn punt;)
Nee, zij kopen iets wat ze kunnen betalen. Heeft dus niks met mentaliteit of anti groen te maken.
Oei wat vervelend, er is een minder vervuilende, en minder humanitair belastende manier van transport, ipv fossiele brandstoffen verbranden die je koopt van een middeleeuws regime in het midden oosten waarbij door middel van slavenarbeid megasteden uit de grond worden gestampt.
Ooit gezien hoe de grondstoffen voor accu's voor EV gedolven worden?
Ja is niet best. Zou leuker kunnen. Het alternatief is jammergenoeg nog slechter, aardolie wordt dmv fracking gewonnen, erg slecht voor de aarde. Of in het midden oosten, waar van alles wordt afgefakkeld bij winning. Plus de uitstoot bij transport en kraken. En dan komt er nog bij dat je middeleeuwse monarchiën in het midden oosten sponsort in hun queste om slavenarbeid te gebruiken om megasteden te bouwen.

Er zitten heel wat nadelen aan EV's bouwen en rijden, maar het is al lang en breed bewezen dat het minder slecht is dan ICE auto's bouwen en rijden. Mensen die zeggen goed voor het milieu zijn vrij dom. Minder slecht is de juiste benoeming.

Beste is geen gebruik maken van gemotoriseerd transport. Dus als jij niet tegen de het delven van grondstoffen voor accu's kan, dan is dat uiteraard wat jij doet. En dat respecteer ik.
Graag inhoudelijk reageren
Dan heb je dus geen auto. Je gebruikt er alleen eentje. Dat is wat anders dan er zelf eentje aanschaffen.
Iets dat de lagere inkomens doen. Aangezien die meestal geen baan hebben waar een auto bij geleverd wordt.
Nee, het is wel heel vergelijkbaar. Bij aanschaf via een lening of lease heb je beiden maandelijkse lasten voor het gebruik van je auto. Het verschil is dat je bij aanschaf veel meer keuze hebt en ook voor een goedkopere 2e hands kan kiezen. Als je direct koopt met spaargeld heb je ook de afschrijving waarvoor je maandelijks geld opzij zet. Auto rijden kost geld hoe je het ook bekijkt, dat verschilt weinig.

[Reactie gewijzigd door Tadango op 10 april 2024 09:32]

Carwow heeft echt net een test geplaatst met een 10 jaar oude EV van 1500 pounds
https://www.youtube.com/watch?v=Ur47okU3eUk

Interessant wel.
Na 71484km nog 70% over (wat niet veel bereik is maar dat terzijde) zou wellicht 150.000km betekenen voordat je echt een matig bereik hebt en deze auto nutteloos wordt. Voor een auto met meer bereik is dat minder erg uiteraard. 150.000 voor een auto is niet veel qua levensduur..... Wellicht is zo'n oude generatie als de leaf ook geen goed voorbeeld. Wel een informatieve video.
Ja laat goed zien waar je straks op moet letten als er langzaam steeds meer 2e hands EV's beschikbaar komen, de waarde zit vooral in de accu, als ik hoor dat een nieuwe accu 5x zo veel kost als die auto.

Lijkt me best een leuke auto voor boodschappen en stukjes die je normaal op de fiets doet voor als het hard regent of waait ofzo. Of liever niet in het donker fiets.
je geeft het nu net aan, belasting technisch....ergens komt de rekening van, niks is gratis...

Het is dan ook helemaal niet logisch dat er nog steeds kortingen/subsidies gegeven worden om bepaalde type wagens te sponseren (net als andere systemen als zonnepanelen, warmtepompen etc, de sponsering aka meerwinst gaat gewoon naar de aanbieders....) Het is keer op keer hetzelfde, diesel, hybride en nu weer EV. Gesponserde firma wagens is de grootste pest die er is (heb er zelf ene en in totaal al meer dan 20j lease ter info) want alles wordt sterk boven het niveau gesponserd. Die Duitse autoboeren maar lobien en altijd de nieuwe technologie in de duurste gesponserde versies steken... en diezelfde zijn nu moord en brand aan het roepen tegen de concurrentie uit US en China. Best verkochte auto in BE Juni 2023 de BMW X5 45E full option voor alle zelfstandigen in BE vanaf prijs van meer dan 120K euro. De laatste maand dat een zelfstandige deze hybride nog kon inbrengen in belastingen, ik moet er geen tekeningske bij maken zeker hoe verderfelijk het hele systeem is....

Nu ook weer in EV land, iedereen met de Tesla 3 en Y en on top de performance versie overal.... de meeste reden vroeger met een polo of golfje en krijgen nu wederom een klasse hoger omdat de leasing veel voordeliger is... wat is het resultaat, elke niveau van leasing schuift weer op, want zo kan een gemiddelde leaser dan weer gemakkelijk de i4-i5 of de eqe leasen die vroeger een passat, a3-a4, bmw3 hadden... wederom allemaal een stap hoger gewoon omdat het overheids model van leasevoordeel volledig fout zit...... materialisme ten top.

Maar wacht binnen 2-3j dat ze ineens merken dat alle grootverbruikers geen taxen meer betalen op diesel-naft en dus alle inkomsten wegvallen van al die km vreters. Wederom een extra gat in de begroting...

[Reactie gewijzigd door d3x op 10 april 2024 08:50]

En jij weet iets van mijn financiële situatie of het werk wat ik doe?
Ja je bent niet de groep waar het over gaat.
Het gaat over minima en jij zegt ik verdien niet veel maar rij zakelijk wel een elektrische auto. Dan snap je het dus gewoon niet wat het onderwerp is.
Mijn lease auto heeft geen invloed op mijn inkomen, ik betaal er vrijwel niks er voor... dus snap je punt niet helemaal. Dus mijn inkomen is nog steeds laag. Mijn buurman heeft ook een laag inkomen en rijd in een up!
Oke laat ik het anders verwoorden. Vaak zijn lease auto's bedoeld voor de hogere functies binnen bedrijven en niet voor de schoonmakers en fabrieksarbeiders.

Maar blijkbaar zit ik er bij jou naast.
Je krijgt bij veel bedrijven tegenwoordig toch al snel een lease-auto hoor, vooral als je moet rijden tussen locaties, ook bij schoonmaak bedrijven zoals verbego.
Want zakelijke leaserijders zijn een paria groep die niet meetellen en “ver van de werkelijkheid” staan?
Blijkbaar is mijn buurman in zijn business volkswagen up die ook in een sociale huurwoning leeft iemand die "ver van de werkelijkheid" leeft, denk dat ik hem maar eens hier over moet informeren want wij weten er niks van.
Nee dat zijn blijkbaar mensen die niet kunnen lezen.
Dit is een goed voorbeeld van de beperking van argumenten op basis van statistiek. Bruikbare EV's zijn pas goed en wel 12 jaar op de markt (Model S). Die kwam tegen $85.000 op de markt. Het duurde nog geen flink aantal jaren voor de concurrentie een beetje op gang kwam en de prijzen voor EV's zakten gestaag, maar zaten nog lange tijd ruim boven de gevestigde ICE-markt. Wat men als 'goedkoop' beschouwt (rond de 20.000) begint nu pas te komen met o.a. de Renault 5. Maar zelfs goedkope nieuwe auto's zijn voor de laagste inkomens vaak niet te betalen, daar is men goeddeels afhankelijk van de tweedehands markt. En omdat EV's pas zo kort op de markt zijn, zijn er weinig tot geen goedkope tweedehands EV's beschikbaar. De laagste inkomens zullen niet veel meer dan 5-10.000 aan een tweedehands auto uitgeven, een groot deel waarschijnlijk nog ruim daar onder.

Anno 2024 hoef je dus zeker niet rijk te zijn om een EV te rijden, maar de markt ervan is pas net op gang gekomen. Het duurt gewoon even voordat de laagste inkomens er eentje kunnen veroorloven, zoals 100 jaar geleden ook met de auto het geval was en 25 jaar geleden nog met de PC.
Je hoeft idd niet rijk te zijn om een 2e-hands EV te bezitten....maar wel om de praktische voordelen goed te benutten. Zonder laadpaal is het duidelijk minder interessant. En zonder zonnepanelen ook weer minder interessant. Dus al zou je een EV kunnen bezitten dan wil je dat weer niet vanwege de ontbrekende secundaire voordelen.

Dus wat @deniz280 zegt klopt gewoon....voordelen komen bij een andere groep terecht dan de nadelen.
Wat is er mis met openbare laadpalen? Er zijn flinke prijsverschillen, maar gemiddeld betaal je 36 cent per kWh. Neem een Citroën ë-C3 die zo'n 300km ver komt. Dan laad je 44kWh (0-100%) voor 16 euro, dus 5ct per kilometer. Bij een auto die 1:17 rijdt kom je met brandstof op 35 euro voor diezelfde 300km.

Daarbij was mijn argument primair dat de EV markt nog volop in ontwikkeling is en nieuwe producten altijd duur zijn in het begin van hun ontwikkeling. De eerste PC's waren ook vele duizenden guldens (omgerekend makkelijk 6-7 duizend euro), de eerste auto's waren ook ver buiten het budget voor lage en middeninkomens.
Wat is er mis vraag je?
  • Dat ze duurder zijn dan een eigen laadpaal.
  • Dat ze niet altijd beschikbaar zijn.
  • Dat je de auto soms na een bepaalde tijd moet weghalen.
Jij stelt dat het gebruik goedkoper is (en dat betwist ik ook zeker niet) maar dan moet je wel de initiele investering in een EV hebben gedaan.
• Dat ze duurder zijn dan een eigen laadpaal.
Na een X-aantal kilometers wel, je moet een eigen laadpaal wel terugverdienen. Maar je bespaart alsnog aanzienlijk ten opzichte van een ICE per km, daar ging het om.
• Dat ze niet altijd beschikbaar zijn.
Klopt, maar vaak wel. Zo niet, kun je altijd nog naar een snellader en moet je even 'tanken', alsnog goedkoper dan een ICE met als keerzijde 20-25 minuten wachten ipv 5 minuten.
• Dat je de auto soms na een bepaalde tijd moet weghalen.
Klopt, dat kun je als nadeel zien.

Dus nogmaals, natuurlijk kleven er ook nadelen aan, maar je hoeft niet rijk te zijn om een EV te kunnen rijden. Wel moet je mogelijk consessies doen, daar staat tegenover dat je een lage prijs per kilometer hebt. En als we echt naar de onderste regionen kijken, dus mensen die met een auto van een paar duizend euro en wat APK kunst-en-vliegwerk moeten werken, dan is een EV nog geen optie, omdat de markt pas sinds heel kort bestaat. Mensen die nu al een tweedehands ICE van ~10.000 kunnen betalen, of eentje van ~20.000 in de private lease, kunnen dus ook al een EV rijden.
natuurlijk kleven er ook nadelen aan, maar je hoeft niet rijk te zijn om een EV te kunnen rijden.
Maar die nadelen zijn dus flink groter als je niet een eigenoprit en zonnepanelen hebt. Dus dat betreft vaak huurwoningen en flats. Typisch waar mensen wonen met wat lager inkomen. Je hoeft dus niet rijk te zijn. Maar lagere inkomens hebben gewoon minder voordeel bij een EV en de belasting-voordelen van een EV komen dus vooral bij de hogere inkomens terecht (vind ik persoonlijk niet erg maar het is niet eerlijk qua verdeling).
Een ICE kun je gewoon op de parkeerplaats voor een flat zetten en er is nauwelijks verschil tussen het wel/niet bezitten eigen parkeerplaats en andere voorzieningen.
Een laadpaal is een investering, maar daar kun je ook geld voor lenen, waardoor je het voordeel uiteindelijk toch ontvangt.
En voor zonnepanelen: er zijn genoeg bedrijven die zonnepanelen aanbieden op basis van een maandelijkse aflossing.

het enige is dat het lastig zonnepanelen plaatsen is op een huurhuis, maar daarover kun je gewoon in gesprek gaan met je huurbaas.

Ik heb te weinig kennis om te zeggen waar de voordelen en de nadelen echt terecht komen, maar deze argumenten kloppen niet.
Een oude ICE kan zomaar vele honderden euro's aan reparaties per jaar nodig hebben om überhaupt door de keuring te komen. Laat staan als er zaken als distributieriem, koppakking, koppeling en dergelijken nodig zijn, dan gaat het ook al gauw richting de duizend(en) euro's. Je moet wel naar het grote plaatje kijken en niet naar worst case scenario's of eenzijdige vergelijkingen.
Dat is meer oorzaak en gevolg. Mensen hebben een beter inkomen omdat ze een betere baan hebben. Die betere baan heeft meestal ook betere arbeidsvoorwaarden waaronder hedendaags vaak een leaseauto die elektrisch is. Daar kiest de werknemer niet voor, de werkgever bepaald het beleid en je ziet dat hier op dit moment veel de keuze voor elektrisch wordt gemaakt om te voldoen aan nieuwe CSRD wetgeving.
Hogere inkomens hebben vaak ook lease auto's, wat het ook makkelijker maakt om altijd een nieuwe auto te rijden. En nieuwe auto's zijn nou eenmaal vaak elektrisch. Ook omdat veel bedrijven het verplichten vanwege al die klimaatdoelen die overal opgesteld worden.
bijna 1.5 jaar geleden ;)
Artikel is gepubliceerd in November 2023.

Ik denk niet dat je een recenter onderzoek zal vinden.
Met cijfers van 1.5 jaar geleden
Vertel...

/edit: er is uiteraard de vraag wat rijk is. Een gemiddeld gezin kan best een EV betalen. Ik heb er het geld niet voor over. En ik denk dat nog veel meer mensen voor enkele duizenden euros een tweedehandje rijden. Die gaan echt niet meer dan 7.000 euro uitgeven of aan de private lease.

[Reactie gewijzigd door iAR op 10 april 2024 08:19]

Bij veel bedrijven kun je nu al of binnen een jaar of twee alleen nog maar elektrisch leasen, en dat gaat dan om mensen met een inkomen rond modaal en auto's tussen 25 en 35k.
Dat noem ik niet echt betaalbaar, maar goed iedereen, heeft daar een andere gedachte over. Denk ook niet dat het probleem zit in de verkoop van nieuwe auto's. Iemand die in het verleden een nieuwe auto kocht zal dat nu nog steeds doen. Aanbod aan tweedehandse electrische auto's neemt toe, maar de keus is nog niet erg groot op het moment voor mensen met beperkt budget.
Het ging om de vraag of alleen rijke mensen elektrisch kunnen rijden. Elektrische auto's zijn in ieder geval betaalbaar voor iemand met een modaal inkomen en een klein leasebudget, en die mensen zou ik echt niet rijk noemen.
Leasebudget? Dan koop je dus geen auto...
En een leaseauto van de zaak? Dan kan je baas je auto betalen, niet jij.
Er zijn weinig particulieren die zo'n bedrag in 1x neerleggen voor een auto, dat is kopen.
Nogmaals, het ging om de vraag of alleen rijke mensen elektrisch kunnen rijden, niet of alleen rijke mensen een auto met cash kunnen aanschaffen.
Hoeveel % van Nederland denk je dat met een modaal salaris een leasebudget krijgen, ik zit iets boven modaal maar krijg geen leasebudget en een auto voor 35.000/40.000 euro kan ik dus echt niet betalen. Totaal zitten mijn vriendin en ik op 2x modaal en alsnog zouden we haast 10 jaar moeten sparen met het huidige tempo om 40.000 euro auto te kunnen kopen, oftewel dat kan echt niet uit.

Wat voor mij overigens prima is hoor, ik rij mijn benzine auto nog wel even af, ga er vanuit dat deze nog wel 3 - 5 jaar mee kan gaan en dan 17 - 20 jaar oud is.

maar Elektrisch rijden noch een leasebudget zit er echt niet in.
Met twee keer modaal zou een kleine elektrische private leaseauto niet onhaalbaar moeten zijn, maar als je maar 4000 euro per jaar kan sparen heb je grotere problemen. En om een eventueel argument voor te zijn, dat je niet wilt lenen/private leasen om een auto te rijden betekent niet dat een EV rijden niet mogelijk is.
Fair point, het ging me vooral om dat er volgens mij maar weinig zijn die echt een leasebudget van het werk kunnen krijgen, maar wij zouden prima het leasebudet kunnen ophoesten maandelijks van een dacia duster (bijv.).

Dacht ook echt dat je zakelijk lease bedoelde maar private lease is idd te doen voor iemand met modaal inkomen. Even los van de vraag of die personen het er voor over hebben.
Pfoe, een elektrische auto voor die prijs is wel goed zoeken of veel consessies doen hoor. Je komt toch echt eerder rond de 40k uit.
Ik zal dan ook heel blij zijn als ik mijn peugeot e208 met een effectief bereik van minder dan 200 km kan inruilen later dit jaar.
Pfoe, dat is wel fors minder dan wat ev-database rapporteert. Ongunstigste is daar het winterverbruik met 220km.
Het is een bittere teleurstelling, bij een snelheid boven de 90 is de efficientie zo slecht dat het bereik instort.

De nieuwe versie die net uit is is overigens een stuk beter, ik heb die nu als vervangend vervoer omdat de motor van mijn auto ermee ophield. De nieuwe heeft een iets grotere batterij en een veel efficientere motor waardoor ik nu wel richting de 250 km op de snelweg haal.
Ik woon 112 km van mijn werk. Het komt daar vaak genoeg voor dat er geen laadpalen beschikbaar zijn en dan moet ik onderweg naar huis laden. Het is geen drama maar het is ook niet leuk om zo veel met laden bezig te moeten zijn.

Ik vraag me af waarom je zo overdreven reageert.
Er viel weinig te kiezen omdat mijn werkgever geen leasecontracten voor andere auto's dan BEV's meer wil die na 2025 aflopen, en mijn keuze voor een elektrische auto was beperkt tot de e208 en de opel e-corsa, wat exact dezelfde auto is.

Verder dacht ik dat het bereik dichter bij de geadverteerde 350km zou liggen dan waar ik in de echte wereld op uitkom. Gelukkig kan ik hem binnenkort inruilen voor iets met meer bereik.
Met een modaal inkomen een auto van een netto jaarsalaris rondrijden lijkt mij niet een slimme investering.
En die lease krijgt ook echt niet iedereen.
Een Dacia Spring is goed te betalen. Idem voor bepaalde private lease aanbiedingen (b.v. een MG4, daar was een aanbieding voor en voor dat geld kon je geen fatsoenlijke ICE auto voor rijden)
Hangt er erg vanaf het wat je "fatsoenlijk" noemt.
De prijs van een Dacia Spring is nog steeds een veelvoud van wat een eenvoudige tweedehands ice auto kost.
Je kunt natuurlijk niet een nieuwe auto met een tweedehands auto vergelijken. Pak dan bijvoorbeeld een tweedehands Dacia Spring, of een andere betaalbare/compacte EV, zoals de Renault Twingo Electric.

Daarnaast moet je kijken naar de TCO. Ja, je auto is in aanschaf iets duurder. Maar je kunt besparen op brandstof. Natuurlijk verschilt dit per persoon (zonnepanelen, eigen laadmogelijkheid, tarief laadpaal in je wijk, etc.). Maar met de huidige benzineprijzen kun je praktisch altijd besparen.

Ik heb recent diverse elektrische auto's vergeleken aan TCO, over een duur van 5 jaar met een kilometrage van 20.000 per jaar. En zolang je een eerlijke vergelijking maakt (bijv. 3 jaar oude tweedehands benzineauto vs 3 jaar oude tweedehands elektrische auto) was de elektrische auto in alle gevallen goedkoper. Daarbij heb ik dan ook nog eens rekening gehouden met 100% MRB vanaf 2026, wat met dit nieuws dus gunstiger gaat uitvallen.

Zelfs als je het aanschafbedrag niet volledig zelf kunt ophoesten, is het nog goedkoper om dan wat geld te lenen en in die 5 jaar de lening af te lossen.

[Reactie gewijzigd door Cybje op 10 april 2024 09:37]

Punt is natuurlijk dat een 3 jaar oude auto kopen voor velen al niet weggelegd is. En 20.000km behoorlijk veel is. Zeker voor mensen die gewoon bij de lokale MKB werken en niet voor werk rijden.
"Punt is natuurlijk..."? Ik reageer toch precies op jouw punt? En als je het niet direct kunt betalen, dan kun je er eventueel geld voor lenen. Als je onderaan de streep goedkoper uit bent, is het echt niet erg om even wat geld te lenen.

20.000 km is misschien wat veel, maar de gemiddelde EV rijdt volgens CBS zo'n 18.000 km per jaar, dus mijn getal ligt niet ver van het gemiddelde af.

Jij geeft wel een heel erg specifiek voorbeeld, namelijk mensen die bij lokale MKB werken en niet voor werk rijden. Laten we zeggen dat dat soort mensen 5000 tot 10.000 km per jaar rijden. Dan schiet het sowieso al amper op om elektrisch te rijden, ook voor het milieu. Afhankelijk van de situatie (bron van elektriciteit, impact fabriceren EV, impact fabriceren vergelijkbare brandstofauto) ben je dan zomaar 10 jaar verder voordat de elektrische auto gunstiger is voor het milieu.
Zoals je zegt, de gemiddelde EV rijder haalt dat wel. Maar dat is dus specifiek de groep die er voordeel bij heeft omdat ze veel rijden. Gemiddeld is rond de 12.000. dat is dus inclusief die groep EV rijders die gemiddeld al veel rijden. De rest zal daar dus onder zitten.
https://www.cbs.nl/nl-nl/...oor%20de%20coronapandemie.

Zoals je zegt, voor die groep is de rekensom heel anders. En daar is de impact misschien ook minder maar het ging er juist om dat voor de meeste normale middeninkomens die EV nog wel erg duur is.
De Dacia Spring is (na aftrek van de subsidie) zelfs letterlijk de goedkoopste nieuwe auto van Nederland.
Top, maar het is meer een boodschappen auto dan iets anders, met maximaal 165km range in de meest gunstigste omstandigheden en het duurt minimaal 4,5 uur om de auto op te laden bij de snelst mogelijke lader (https://ev-database.org/n.../Dacia-Spring-Electric-45). Een gemiddeld huishouden heeft niks aan zo een auto en als boodschappen auto is minimaal 21.000 voor nieuw of 12.500 voor tweedehands ook nog steeds veel geld.
Wanneer ben je rijk? Dat is dus een discussie.

Ken genoeg mensen met een tweedehands EV. Bijvoorbeeld een Renault Zoe of Hyundai Ionic (de eerste).
Ken genoeg mensen met een tweedehands EV. Bijvoorbeeld een Renault Zoe of Hyundai Ionic (de eerste).
Zegt dat wat over de populatie, of zegt dat (enkel) iets over de mensen die jij kent?

Tegen-anekdote (waar net zoveel waarde aan gehecht mag worden): ik ken één persoon die hybride rijdt. De rest van die ik ken heeft een ICE.

Ik noemde een paar dagen geleden dat ik vermoed dat een deel van welvarend Nederland onderschat hoe groot het deel van de bevolking is dat geen leasewagen rijdt (of kan rijden) en die niet voldoende startkapitaal heeft om te investeren in een elektrische auto. De totale kosten van een ICE over de (resterende) levensduur kunnen hoger zijn dan die van een EV, maar het starttarief waarmee je met een ICE kan wegrijden is een stuk lager.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 09:12]

True.....
Maar het is te simpel te stellen, dat deze maatregel alleen voor rijk werkt. Zoals Tweakers2020 stelt.

Mindering in wegenbelasting is een betere maatregel dan aankoopsubsidie, die vooral nieuwe aankoop betaalbaarder moet maken. EV is echt niet alleen voor de happy few (dus de rijk), maar als financieel aan de onderkant van de samenleving hangt, zal je geen EV hebben.
Net als redelijke oplaad mogelijkheden. En dan dus niet 4 palen voor een hele woonwijk. Van mijn woningbouw krijg ik geen toestemming om 3-fasen aan te vragen en sowieso is een oplaadkabel over de stoep niet wenselijk.
Daar zijn wel al tegels voor, ligt de kabel mooi onder het oppervlak en struikelt niemand.

oa.: https://www.betondingen.n...0-cm-grijs-138321603.html
Het ligt aan de gemeente of die kabelgoottegels toestaat. Per gemeente kan dat verschillen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 08:37]

Je hebt ook geen 3 fasen nodig.
Het duurt wat langer om te laden maar je kan nog steeds 7.4 kW halen
Als ik niet kook en de hybride warmtepomp niet aanslaat dan. Oh, wacht dat kan al makkelijk 6kW zijn. En dan regelt de oplader terug, of klapt dan alleen mijn hoofdzekering eruit?
Dan regelt de oplader terug, je moet wel zien dat je laadpaal een vorm van loadbalancing ondersteunt. Maar dat is vrij standaard.
Mijn installatie regelt dat. Tibber pulse monitored mijn verbruik. Als de tesla staat te laden op 11 kW en ik ga koken en zet de oven aan dan schakelt de teams tijdekijk terug. Of uit.

Zodra ik aan de warme daghap zit gaat de tesla weer verder met laden, afhankelijk van het tarief. Want meestal is in de nacht laden het voordeligst.

Ergo: ook met grootverbruikers kan je met slimme technologie gewoon lekker opladen op een 3x25A aansluiting.
Dat is ongeveer 32A. Dan mag je voor de rest niet veel meer doen in je huis anders ligt je 35A hoofdzekering in de gang. Je kan voor een zwaardere aansluiting gaan, maar dat kost ook wat.

Als je een 25A hoofdzekering hebt haal je die 7,4KW/H niet

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 10 april 2024 09:00]

Daar dient de loadbalancer voor.
Echt niet iedereen met een laadpaal heeft 3 fasen.
Je hebt ook geen drie fasen nodig, je kan ook met één fase een zwaardere aansluiting nemen. Maar dat kost elke maand een behoorlijk bedrag.
Je hebt ook geen drie fasen nodig, je kan ook met één fase een zwaardere aansluiting nemen.
De meeste 1-fase aansluitingen zijn volgens mij 35A. Bij Liander kan je tot 1x40A gaan. Voor zwaarder heb je echt drie fasen nodig. Daarbinnen is 3x25A waarschijnlijk het populairst omdat daarvoor de lopende kosten gelijk zijn aan die van een 1x35A-aansluiting, en de installatiekosten meevallen als de kabel al voorbereid is op het gebruik van drie fasen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 09:22]

Ik heb inderdaad een 25A hoofdzekering. Dat geeft 5750W maximaal. (Sinds we al een hele tijd geen 220V meer hebben maar 230V)
1 fase is toch max 3.6kW
Dat is 1 fase in je huis achter een standaardzekering van 16A. Je kan en mag een aparte aansluiting trekken vanuit de meterkast die een zekering met een hoger amperage heeft voor enkel het laden van een auto. Op 1x35A heb je voor alles (laden en alles wat je in huis gebruikt) maximaal 8 kWh tot je beschikking. Op 1x40A is dat 9,2 kWh. Wat ook kan is dat twee in-huis fasen van 16A gebruikt worden voor het laden van de auto. Dat kan dan gedaan worden tot 7,2 kWh met een enkele 1x35A-aansluiting. Een load balancer voorkomt dat te veel wordt afgenomen in huis en voor het laden van de auto.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 april 2024 10:13]

Verander kWh ff in kW en dan ben je goed.
Dat is 1 fase in je huis achter een standaardzekering van 16A. Je kan en mag een aparte aansluiting trekken vanuit de meterkast die een zekering met een hoger amperage heeft voor enkel het laden van een auto. Op 1x35A heb je voor alles (laden en alles wat je in huis gebruikt) maximaal 8 kWh tot je beschikking.
Nee, 8kW.
4 palen voor een hele woonwijk is inderdaad erg weinig, een gemeente moet daar gewoon actiever in plannen. Ik woon in een gemeente net buiten Rotterdam en hier hebben we veel elektrische auto's maar investeert de gemeente ook in veel laadpalen.

In een straal van 100m rond mijn huis zijn er al 10 palen met elk 2 aansluitingen. En er liggen al concrete plannen voor meer palen als de huidige palen bezet zijn, volgens mij is het de bedoeling dat in 2030 uiteindelijk 2 op de 10 parkeerplaatsen voorzien zijn van een laadpaal.
2 op de 10 is toch nog steeds heel weinig?
Jazeker echter er zijn natuurlijk ook mensen die op eigen grond een laadpaal nemen en de gemeente kan beleid voeren dat je alleen bij een laadpaal mag parkeren als je daadwerkelijk laad.
Ik verkneukel me nu al als straks de halve bevolking bij een beperkt aantal palen moet gaan laden. Ook al gaat vanaf 2030 of 2035 het "EV-only" regime in, zal het denk ik echt nog heel lang duren voor de laatste ICE van de straat is. EV is de toekomst. Voor de een nabije toekomst of zelfs al realiteit, voor de ander verre toekomst.
Het zal wennen zijn maar zodra de boetes uitgedeeld worden, zullen mensen niet langer onnodig bij een laadpaal geparkeerd staan. Verder zijn er natuurlijk ook een hoop mensen die niet dagelijks hoeven te laden.

Ik vergelijk het met hard rijden. Sinds de vele traject controles ben ik zeer braaf geworden. Gewoon om de boetes te voorkomen, zonde van mijn geld.

Dat de ICE nog lang in het straatbeeld zal blijven, dat moge duidelijk zijn. Maar dat heeft meer met prijs te maken. Een EV is gewoon duur, de goedkope varianten zijn hoogstens vergelijkbaar met de bovenkant van de ICE middenklasser.

Maar voor de kleine portemonnee, bijvoorbeeld de zorgmedewerker die nu een C1, Kia Picanto of Suzuki Swift rijdt, wordt het lastig. En OV is vaak geen alternatief voor hun gezien de werktijden en de weekend diensten.
Voor mij inderdaad ook niet. Ik rijd 4x per week ongeveer 8 kilometer. Maar als ik maandagochtend om 06:00 wil vertrekken, moet ik zondagavond om 22:00 de bus nemen en 2 kilometer lopen met 4 tassen.
Maar het is te simpel te stellen, dat deze maatregel alleen voor rijk werkt. Zoals Tweakers2020 stelt.
Je moet niet een te simpele stelling weerleggen met een andere te simpele stelling. Daarmee creëer je alleen maar meer ruis.
Wegenbelasing afschaffen net zoals Frankrijk die heeft dat nooit gehad net zoals BPM. NL moet zijn belastingcenten binnenhalen bij de rijken en kapitaalkrachtige bedrijven.
En dat is niet mogelijk want we leven in de EU met vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal.

Dus die frame dat de rijken en kapitaalkrachtige bedrijven extra belast moeten worden, is niet mogelijk. Dan moet Nederland eerst de EU uit en dan dikke boetes invoeren als rijken of bedrijven willen vertrekken dan wel hun hoofdzetel verplaatsen.

De internationale verdragen maken het innen van extra centen erg lastig. Beter is het om flink te bezuinigen zodat de overheid veel minder geld uitgeeft en mensen en bedrijven zelf meer moeten betalen wanneer ze diensten van de overheid afnemen.
Wegenbelasing afschaffen net zoals Frankrijk die heeft dat nooit gehad net zoals BPM. NL moet zijn belastingcenten binnenhalen bij de rijken en kapitaalkrachtige bedrijven.
Wie is rijk?
Hangt af van het perspectief. Voor iemand die rondkomt van een AOW en een klein pensioentje, die nooit vermogen heeft, is iemand in een EV al rijk.
Terwijl de ander in een EV en een koopwoning, iemand met meerdere vastgoedobjecten rijk vindt.

BPM zat trouwens al niet op EV's.
Beetje offtopic, maar waarom zou iemand überhaupt willen leasen? Ik heb dat nooit gesnapt, je bent over de hele lease periode bijna hetzelfde kwijt als de nieuwprijs en dan is hij niet eens van jou.
Zelfde reden als dat mensen (van alles) huren.

Niet het geld hebben om het in 1 keer te kunnen betalen, maar wel om het maandbedrag te kunnen betalen.
En soms ook gewoon voor het gemak, een lease auto heb je over het algemeen geen omkijken naar en zit alles qua onderhoud, verzekering, wegenbelasting inclusief.

Dit bovenstaande geldt voor private lease uiteraard.
5000km max p/j of anders duur leasen, Brrr. Mja tis een keuze.
Zakelijke lease: omdat je dat kapitaalbeslag niet kan dragen en je cash veel beter voor andere dingen in kan zetten. Dan is lease juist één van de makkelijkste dingen om finaciering te krijgen.

Private lease van nieuwe auto's: Voor kleinere auto's is het misschien zelfs nog goedkoper dan zelf doen, als je appels met appels vergelijkt. Daarnaast heb je mider risico's. Na de garantie loopt de leasemaatschappij het risico als de auto stuk gaat. Zelfde met schade of andere gekke dingen die kunnen gebeuren. Voor een vast bedrag per maand kun je rekenen dat er altijd een auto staat, ook bij schade of als die stuk is. Dat is voor sommigen een hele fijne gedachte. (en daarnaast heb je voor een nieuwe geen 30k nodig om hem aan te schaffen, wat vaak ook een drempel is). En ook het risico van de afschrijving leg je bij de leasemaatschappij neer. Terwijl je aan het einde van de rit de auto vaak relatief gunstig kunt overnemen als je er mee door wilt rijden.

2e hands is lease een stuk minder gebruikelijk. Maar m.b.t. elektrisch komen daar waarschijnlijk veel Tesla's beschikbaar voor private lease aan het einde van het jaar. En ook daar is het juist een fijn idee dat je de risico's bij de leasemaatschappij legt. Bijvoorbeeld als de accu stuk gaat. En in dat lease tarief zit ook de wegenbelasting verwerkt. En ik denk dat juist deze constructie elektrisch rijden voor veel meer mensen betaalbaar en haalbaar gaat maken.

[Reactie gewijzigd door oak3 op 10 april 2024 09:18]

Denk je serieus dat het leasebedrag hetzelfde blijft als de wegenbelasting omhoog gaat?
Dat ligt aan je contract. In je contract staat beschreven hoe en in welke omstandigheden er verhogingen doorgevoerd kunnen worden.
Risicoafdekking. Zelf ga ik ook weer leasen (zakelijk dat wel), want de afschrijving is voor mij te onzeker. Daarnaast is de gehele periode de auto "verzekerd" van onderhoud. Motor kapot, accupack slecht, paar keer steenslag? Allemaal afgedekt achter een vrij lage eigen risico boete.
En ook doordat ik het zakelijk lease kan ik alle kosten die met de auto te maken hebben declareren. De bijtelling wordt op die manier aardig gedrukt.
Mensen die niet kunnen sparen
Of mensen die juist goed kunnen rekenen. Ik ga niet meer mijn eigen auto volledig afschrijven omdat de baas dat wil. Eerst een auto aanschaffen van gemiddeld 14.000 euro (3e of 4e hands, want je wordt gestraft als je in Nederland iets nieuws koopt) en vervolgens om de 9 maanden naar de dealer voor onderhoud. Dan heb ik de verzekering, wegenbelasting en brandstof nog niet eens meegenomen. Ik was meer dan 600 euro per maand kwijt aan mobiliteit.

Ik reed in een diesel en alleen de wegenbelasting was al 150 euro per maand. Voor een paar tientjes meer aan bijtelling rij ik in een auto van de zaak, zonder omkijken naar brandstof, verzekering of onderhoud.

Ik kan niet kijken naar een ander z’n spaarrekening, maar ik spaar nu juist meer doordat ik een auto van de zaak rij.
Ik heb het niet over mensen die de mogelijkheid van bedrijfs auto hebben, die zijn altijd voordeliger uit, daarom bestaat de bijtelling en zijn honderden senario's voor. Prve lease is wat anders en geeft overzicht in maandlijkse kosten en een BKR registratie

[Reactie gewijzigd door hbt68 op 10 april 2024 13:47]

Beetje offtopic, maar waarom zou iemand überhaupt willen leasen?
Zakelijk leasen kan voordelig zijn (via en voor een werkgever of via een eigen bedrijf).
[...]


Zakelijk leasen kan voordelig zijn (via en voor een werkgever of via een eigen bedrijf).
Eh, ook met een eigen edrinf heeft Timmmeeehhh een punt.
Je betaalt over x jaar hetzelfde bedrag en houdt niets over.
Meestal is het zakelijk en dan is het vooral “ontzorging” en een opex VS capex verhaal, waarbij je geen dure vloot op de balans hebt staan.
Rijk ben je als je kapitaal bezit. Niet wanneer je een hoog inkomen hebt. Simpel as that.

Dat laatste maakt het in de regel wel makkelijker op den duur rijk te worden, maar is van vele andere factoren afhankelijk.

Ken genoeg mensen die ondanks een niet al te hoog inkomen (part time werk, aow) genoeg kapitaal hebben om zich EV te kunnen veroorloven. Maar die dus tevens genoeg kapitaal hebben zich over MRB en brandstofkosten niet druk te hoeven maken.

Tegelijkertijd zijn er genoeg jongeren die een goed betaalde baan hebben op voltijdbasis, maar gedwongen zijn tot een tophypotheek.

Ergo, enkel kijken naar bruto inkomen geeft een sterk vertekend beeld naar de werkelijke mogelijkheid tot het kunnen veroorloven van een EV. Laat staan het willen.
Je vergeet de uitgavenkant, want het maakt ook een groot verschil of iemand een gat in zijn hand heeft of niet. Als iemand een redelijk hoog inkomen combineert met een dure levensstijl, dan kan men alsnog niks overhouden om te sparen.
Vandaar het "willen". Dat is natuurlijk een keuze. De leeftijd van de gemiddelde Nederlandse keuken of badkamer is significant lager dan die van de auto, om maar een zijspoor aan te geven wat prioriteiten betreft.

Maar we weten allemaal dat hoge basisuitgaven niet voor iedereen een keuze zijn. En in dat opzicht gaat de vlieger weldegelijk op dat arm zijn geld kost, want het is lastig geld investeren in verduurzaming wanneer dat geld er niet is, wat op zijn beurt weer geld kost.

Grootste issue op het moment is natuurlijk de huidige woningmarkt. Da kan het gerust zo zijn dat je met een bovenmodaal salaris bijster weinig overhoudt om een EV te kunnen veroorloven. Als je dat ook nog eens koppelt aan hoe de inkomstenbelasting (en alle kortingen) geregeld zijn, kan je niet zomaar zeggen dat iemand met 25k inkomen op jaarbasis rijker is dan iemand die het dubbele aan inkomen heeft.
De leeftijd van de gemiddelde Nederlandse keuken of badkamer is significant lager dan die van de auto, om maar een zijspoor aan te geven wat prioriteiten betreft.
Op een keuken of badkamer betaal je ook geen BPM. In Nederland is autorijden heel duur, tenzij je flinke belastingvoordelen krijgt vanuit het bedrijf via bedrijfslease of een bedrijfsauto rijdt.

Het gevolg is een flinke tweedeling tussen de mensen die deze belastingvoordelen krijgen en de mensen die zelf een auto moeten kopen. Die laatste groep koopt grotendeels tweedehands. Het is juist die veelal minder rijke groep Nederlanders die in de problemen komt als ICE auto's van de tweedehands markt verdwijnen en tweedehands elektrische auto's veel kosten in aanschaf en/of omdat de accu's stuk gaan.
En in dat opzicht gaat de vlieger weldegelijk op dat arm zijn geld kost, want het is lastig geld investeren in verduurzaming wanneer dat geld er niet is, wat op zijn beurt weer geld kost.
Dat is weinig relevant wanneer het gaat om elektrische auto's, want die zijn helemaal niet goedkoper.
Niemand wordt gedwongen om een huis te kopen,
Je kunt natuurlijk ook gewoon de vrije huur in gaan, of nog een tijd bij paps en mams blijven, dat klopt. Dat laatste maakt het wel wat makkelijker om een EV te bekostigen.
Wanneer je gezond bent.
"Een gemiddeld gezin kan best een EV betalen" Maar die levert dan wel enorm in vergelijking met een benzine auto. Zo betaalbaar zijn ze nog steeds niet.
De gemiddelde prijs van een occasion lag rond de 24.000 euro. Daarvoor heb je inmiddels prima EV's met grote batterij zoals een Model 3 of Kia Niro.
Voor 8.000 heb je een redelijke goede benzine auto voor het gezin. Dat is een een heel stukgoedkoper dan 24.000 euro. Als we kijken naar het https://www.raisin.nl/sparen/hoeveel-sparen/ Mediaan spaargeld is dat voor de leeftijd 35-45 jarige 10.900. 24.000 euro is dus niet normaal voor een gezin.

En dan hebben we het nog niet over de huizenprijzen.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 10 april 2024 09:09]

Die mediaan spaargeld is niet perse de beste vergelijking denk ik.
Die wordt denk ik behoorlijk omlaag getrokken door het kwartiel huishoudens met de laagste inkomens.
60% van de huishoudens hebben überhaupt geen auto.
Ook is er zoiets als restwaarde: je hoeft niet 24k aan spaargeld te hebben om een auto te bezitten met die waarde.

Neemt nog niet weg dat 2e hands ICE uiteraard nog voordeliger is dan EV.
Het is een kwestie van tijd.

[Reactie gewijzigd door Bensjero op 10 april 2024 10:01]

eerder correct:
" Die wordt denk ik behoorlijk OMHOOG getrokken door het kwartiel huishoudens met de HOOGSTE inkomens."
eerder correct:
" Die wordt denk ik behoorlijk OMHOOG getrokken door het kwartiel huishoudens met de HOOGSTE inkomens."
@TheDudez heeft het over de mediaan spaargeld, niet het gemiddelde.

De mediaan spaargeld onder huishoudens met auto zal hoger liggen dan alle huishoudens bij elkaar.
Simpelweg omdat de 'armste' huishoudens geen auto hebben.
Oftewel, ik denk dat mensen die in de markt zijn voor een auto (maakt niet uit wat voor een) meer spaargeld hebben dan 10.900. En dan is die 24k minder ver weg.
Tsjah, goedkoper kan natuurlijk altijd. Voor 5 duizend kun je ook genoeg vinden waar je jaren mee vooruit kan.

Ik snap niet helemaal wat spaargeld of huizenprijzen met auto's te maken hebben. De gemiddelde occasionprijs is vrij duidelijk.

Het ging nog nooit zo goed in Nederland, zie recent Nibud onderzoek. https://www.nibud.nl/nieu...er-financieel-beter-voor/ Dat zie je terug in de auto's die verkocht worden. 24k vind ik zelf ook fors een voor occasion, maar veel mensen hebben het er dus wel voor(over).

En daar kun je inmiddels prima EV's voor krijgen.
Dan kijk je dus alleen naar aanschaf en niet naar TCO.

Mijn BEV is weliswaar duurder in aanschaf, maar qua vaste lasten veel goedkoper. Minder en goedkoper onderhoud, (nog) geen wegenbelasting, goedkope stroom ipv dure benzine (zeker als je zonnepanelen hebt).
Ik durf te stellen dat je voor de helft een ic auto hebt die nog net zo lang meegaat en net zo luxe is. Wat de betere keuze is hangt af van je portemonnee.
Uiteraard. De stelling was dat je als gemiddelde koper moet inleveren bij een EV. Dat is inmiddels niet meer het geval doordat de prijzen van EV's hard zakken.
En weet je wat de meeste tegenhoudt om er één te kopen die gebruikt is? Kosten voor vervangen van de batterij.. Maar goed daar kijken de meeste niet naar.

Tevens ben ik zelf van de categorie die geen EV wilt en bezit een zware auto en motor. Ik zit er niet op te wachten om lange afstanden te rijden en dan ergens een half uur of langer te moeten wachten tot mijn voertuig is opgeladen. Kosten zijn voor mij geheel niet belangrijk al waren de EV's gratis, ik wil ze niet.
En weet je wat de meeste tegenhoudt om er één te kopen die gebruikt is? Kosten voor vervangen van de batterij.. Maar goed daar kijken de meeste niet naar.
Dat is wel heel tegenstrijdig. Volgens mij is dat argument ook nergens op gebaseerd. De batterij van een EV gaat langer mee dan de auto zelf. Wellicht niet de allereerste auto's, maar van de afgelopen vijf jaar ongeveer is dat geen enkel probleem meer.
Een gemiddeld gezin kan misschien best een EV betalen, maar hebben daarom geen mogelijkheid om die thuis op te laden. Je moet al van rijkere klasse zijn om je auto binnen of op je oprit te kunnen zetten.
Wat ik niet goed snap is de noodzaak om voor de deur op te laden. Ik heb ook geen brandstofpomp in mijn voortuin.
Omdat bij een EV opladen net wat meer tijd nodig heeft om te gaan tanken, snelladen heel duur is en het niet goed is voor de batterij om enkel snel te laden.
Ik verdien niet slecht, maar een goede electrische auto is onbetaalbaar voor ons. We rijden gewoon benzine en dat zal ook nog lang zo zijn. Het lijkt me heerlijk om over te stappen.
Het zijn allemaal leaseauto's of toch hele rijke mensen. Ik snap het anders niet hoe mensen zoiets kunnen bekostigen. (Geheime tips welkom 😉).
Keuzes maken, zo zijn wij met het gezin nu 3 jaar niet op vakantie gegaan en hebben we geen abonnementen op van alles en nog wat. Nu koop ik (na inruil) een Kia EV6 nieuw.

Ik zie veel mensen klagen maar hebben vervolgens wel een abo op de deurbel en Netflix, HBO en Disney als streamingdienst en sportschool abonnement waar vaak niet eens gebruik van word gemaakt. Op vakantie gaan is geen recht, zeker niet meerdere keren per jaar.
Dat gezegd hebbende, nu loop ik monenteel wel rond in oude kleren en op versleten schoenen... haha
Je uitgaven in bedwang houden.

Of scheefwonen in een sociale huurwoning. Als ik in de slechtste wijken kijk wat voor auto's daar staan, dan kan het niet aan de inkomens liggen.
Private Lease aanbiedingen in het oog houden. Er zijn vaak aanbiedingen voor elektrische auto's voor een bedrag waarvoor je geen fatsoenlijke brandstofauto kan rijden. Met subsidie vaak zelfs vergelijkbaar in kosten met een occasion. Zie bv de MG4 en MG ZS laatst bij van mossel, maar ook heel wat aanbiedingen voor de Citroën eC4.
Oh nee? Welke inwoner met modaal inkomen kan een EV betalen dan?

Als ik even op Autoscout kijk zijn er maar weinig EV's die je onder de 15k kunt kopen die geen erg riskant aantal kilometers/leeftijd hebben, en tweedehands een EV kopen waarvan de batterij ieder moment vervangen kan moeten worden is ook niet handig.

EV's zijn gewoon nog kneiterduur, en de tweedehands markt ervoor is zowel duur als heel risicovol. Ik kan me echt neit voorstellen dat een normale medemens die niet het geld heeft voor een nieuwe EV een tweedehandse EV koopt in plaats van de veel betrouwbare en comfortabelere ICE's die nu op de tweedehands markt staan voor minder geld. EV's zijn gewoon de komende 5-10 jaar nog exclusief voor rijke mensen, en mensen die slecht met geld zijn (en er bijv. een financieren).
En juist daarom moet de markt gestimuleerd worden. Dit jaar begint de grote massa aan EVs na 5 jaar lease op de markt te komen. Dit heeft een gunstig effect op de tweedehands markt qua prijs. En over een paar jaar komen die auto’s als derdehands op de markt.

Het ontwikkelen van een volwassen occasionmarkt heeft tijd en aanvoer vanuit boven nodig. Je kan niet verwachten dat Autotrack spontaan vol loopt met goedkope modelletjes.
Het idee dat je de batterij van een tweedehands EV ieder moment moet kunnen vervangen is helaas een nog steeds dooretterend fabeltje. De eerste generatie EVs waren voorzien van passief gekoelde batterijen die helaas erg veel last hadden van degradatie, maar bij een beetje courante tweedehands EV met actief gekoeld batterijpakket is dit niet echt een issue.
Misschien qua aankoopprijs / beschikbaarheid van tweedehands modellen niet meer nee. Maar vergeet niet dat het hebben van een huis met een eigen oprit toch niet voor Jan modaal is weggelegd, zeker niet in de huidige woningmarkt. Met als gevolg, dat vele gemeentes het verbieden om je auto thuis op te laden. Het maakt dat niet uit of je de laadkabel over het trottoir legt met kabelmat of via een arm constructie de kabel over de lucht aan je auto aansluit. Daarbij weigeren veel gemeentes ook te denken in oplossingen met kabelgoot in stoeptegels. Waardoor ik nu dus electriciteitsnet onnodig belast terwijl ik graag m’n zonnepanelen wil gebruiken om mijn elektrische auto op te laden.

Dus ja, geld kan beter geïnvesteerd worden in oplossingen zodat ook Jan Modaal kan verduurzamen (en tevens geld besparen). De waarde van elektrische auto’s zijn zo hard gedaald, dat daar geen investering meer in behoeft.
Het is wel een terecht beeld dat mensen met genoeg geld alleen een electrische auto kunnen kopen. Een gezin met een gezamenlijk inkomen van 5000 euro per maand een een kind zal het moeten doen met een kleine middenklasse auto uit 2010. Zeker gezien het feit dat ze niet een woning kunnen kopen en moeten huren. Welkom in het leven.
of er zit misschien gewoon iets goed fout in de levens stijl...

want allemaal moeten ze een iphone hebben, een watch, een onbeperkt abbo voor dit en dat, een ditje hier, een ditje daar. welkom in de materialistische maatschappij van tegenwoordig.
Ja inderdaad, laat ze gewoon werken en eten. Luxe en plezier is voor de rijken zoals een electrische auto. Dan kunnen deze rijken weer zeggen hoe goed ze toch voor het milieu zorgen met hun iPhones, watches, en vliegreizen. Het is wel weer erg kort door de bocht.
Dat zelfde geld voor een elektrische auto waarom moet je een elektrische auto als de benzine auto nog voldoet?
Heb meer plezier aan een iphone dan aan een EV met het aatal km dat ik op een jaar doe ...
Maar het beeld dat vrijwel alleen rijken electrisch rijden en verreweg de meeste mensen die van deze subsidies gebruik kunnen maken vermogend zijn klopt wel.
Ik ben rijk (hoe je dat ook maar ziet), maar ik rij gewoon benzine en blijf dat ook nog wel even doen ook. Het gemak van benzine tanken en weer door bevalt mij prima. In noodsituaties wil ik gewoon de auto kunnen pakken en wegrijden zonder dat ik met een lege accu zit.
Ik ben ook "rijk", rijd gewoon hybride (geen plugin) en blijf dat ook zeker nog wel doen. Er is nog geen enkele EV die aan mijn eisen voldoet, terwijl er wel heel veel hybrides zijn. Aanhanger kunnen trekken, minimaal 150km range (dus dat is in de slechtste omstandigheden!) en niet te groot.

Ja, er zijn EV's die een aanhanger kunnen trekken en die een minimale range van 150km hebben. Maar dat zijn gelijk van die enorme bakken...
Niet? Waar kun je dat mee onderbouwen. Het grootste deel van de bevolking rijdt gewoon benzine en zeer zeker ook de lagere inkomens.
Hij had het specifiek over de rijken. Hoog, middel of laag inkomen valt niet onder rijk terwijl deze ook wel degelijk elektrische wagens rijden.
Dat beeld dat alleen rijke elektrisch rijden is ook al enige tijd niet meer terecht…
Idd, ik rij electrisch omdat ik mij het niet kan veroorloven om op benzine/diesel te rijden...
Denk juist dat elektrische rijden een boost gegeven moet worden, en dat iedereen in de samenleving er juist profijt van kan hebben.


Echter beleid is bizar slecht, van wel volle pond naar ineens oohnee toch niet. Maak dan dezelfde constructie als ze bij phev hebben gedaan. 25% daarna 50% maar eindig dan bij 75% want ev's zijn een stuk zwaarder.
Wat dacht je ervan om ze gewoon op de schade die ze doen aan de maatschappij te belasten? Gewicht is zo’n beroerde graadmeter daarvoor. Maak er maar typisch gebruik en co2 uitstoot van. Bijvoorbeeld 25 procent het gewicht van de auto en 75 procent gebruik. Een EV is zo’n 3x zuiniger gemiddeld (electra is ook co2) dus dan betaal je wat minder dan de helft van de benzinevariant in absolute termen. Nu kan een model S of een hybride alsnog duurder uitvallen door het gewicht. Dan om de 3 jaar vernieuwen met de electra co2 mix.

Waarom in hemelsnaam vasthouden aan gewicht en allerhande correcties toepassen die alsnog de verkeerde incentive geven. Ik heb liever mitsubishi evo’s rondrijden dan slurpende mini’s.
Maar letterlijk gezien beschadigen zwaardere auto's de wegen toch ook meer dan lichtere auto's? Ik weet wel dat maar een deel van de wegenbelasting naar het onderhoud van de wegen gaat en het eigenlijk houderschapsbelasting is, maar desalniettemin leveren zwaardere auto's wel meer kosten op voor de maatschappij dan lichtere.
Slechts een kleine fractie van de belasting gaat naar de wegen zelf, de rest van de belasting is pure ontmoediging. Schattin inkomsten is zo’n 8 miljard per jaar. Kosten onderhoud zelf krap 2 miljard. Schattin kosten verkeersveilheid wellicht dus 10x hoger. Je ontmoedigt zo echter vooral ev’s, plug in hybrides en veiligheidsmaatregelen. Dat zijn nogal wat neveneffecten, die je simpel kan voorkomen.

Verder word het meeste schade zelf gedaan door de leeftijd van de wegen zelf (koude-warme cycling) en vooral het zeer zware verkeer (vrachtwagens), wat verder nauwelijks tot niet belast word. Prima om massa te belasten, maar dan wel naar echte kosten die dat met zich meebrengt. Het huidige systeem werkt tegen elk redelijk doel dat je kan bedenken.

Zo heeft ons land eerder veel subsidie gegeven aan plug-ins, om ze daarna massaal het land uit te jagen met dit gedrocht van een belasting. Ik had liever die plug ins gehouden in ons wagenpark, veel schoner en veiliger.

[Reactie gewijzigd door rare-Quark op 10 april 2024 08:49]

En dat laatste is ook precies waar het probleem zit. De subisidie op BEVs en het aanmoedingsbeleid is niets mis mee, zolang je de auto's na afloop van de lease (want daar is dat beleid met name voor) maar in Nederland worden gehouden. Ik snap dan ook niet dat ze aan die subsidies niet koppelen dat de auto's de eerste 10 jaar in Nederland moeten blijven of anders de subsidie terugbetaald moet worden.
Waarom? Een Nederlandse EV die naar oost-Europa geëxporteerd wordt en daar een oude diesel vervangt levert meer milieuwinst dan de EV in Nederland houden.
Omdat nu die auto's naar het buitenland gaan en daardoor de tweedehands markt in Nederland niet goed op stoom komt. Gevolg is dat mensen die een tweedehands auto moeten kopen, omdat ze anders onbetaalbaar zijn, meer moeten uitgeven of het toch weer net buiten hun bereik valt.
Voor het milieu maakt het niet uit inderdaad, maar voor de betaalbaarheid van een elektrische auto voor de gemiddelde Nederlander zeker wel.

En hier gaat die gemiddelde nederlander dus ook gewoon doorrijden in hun oude bak. Je ziet nu al dat het wagenpark langzaamaan veroudert omdat het gewoonweg steeds minder binnen bereik van de gemiddelde Nederlander ligt om een auto te hebben, laat staan een milieuvriendelijke.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 10 april 2024 14:26]

Omdat zwaardere auto's de wegen meer doen slijten. En er dus meer onderhoud nodig is aan de weg. Daarvoor heet het ook wegenbelasting. Dat het geld ergens anders voor wordt gebruikt doet er niet toe.
Het heet dan ook geen wegenbelasting maar motorrijtuigenbelasting.
En de kosten van onderhoud aan wegen, schade door fijnstof etc zorgen er voor dat er netto niets over blijft van al dat geld.
De auto is open en bloot de melkkoe van de staat. Dat er netto niks overblijft klopt echt niks van. Heel veel autobelastingen worden gebruikt voor heel andere zaken en zo is dat ook openbaar begroot al vele jaren. De schade aan wegen komt overigens vooral door de grijze kentekens en vrachtwagens die vervolgens peanuts betalen aan mrb.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 10 april 2024 09:02]

Nee, er is in het rekeningrijden topic al een keer een onderzoek geplaatst. Als je alle externaliteiten mee rekend (dus gebruik grond, gezondheidszorg, milieuschade etc.) dan draait de overheid een miniem beetje winst.
Creatief rekenen kan altijd ja.
Lees je mee, @Hayte? Het heet geen wegenbelasting.
Je hebt helemaal gelijk, officieel heet het motorrijtuigenbelasting. In de praktijk noemt echter iedereen het wegenbelasting. Ik zal nog een keer het woordje motorrijtuigenbelasting plaatsen in de tekst, maar verder zal ik het wegenbelasting blijven noemen.
Ik geef je helemaal gelijk. En ik vind wegenbelasting ook een beter woord aangezien de belasting voornamelijk nodig is voor het onderhoud aan het wegennet. In de discussie over EV's is het dus extra belangrijk om te benoemen hoe zwaar deze auto's zijn en hoe oneerlijk het is dat juist deze auto's niet meebetalen.
De grootste kostenpost van autorijden is niet het onderhoud aan wegen maar alle bijkomende schade aan milieu, gezondheid etc.

Een linkje naar waar de werkelijke kosten onderzocht zijn.
https://www.google.com/ur...Vaw3SNCGz2CVde3g1YEn1uf_Y

[Reactie gewijzigd door Philip Ross op 10 april 2024 10:32]

Dat zijn indirecte kostenposten en die heb je bij vrijwel alles wat we in het leven maken/gebruiken. Iedere krop sla in de supermarkt heeft impact op het milieu en ieder klontje suiker in je koffie is slecht voor de gezondheid. Over de hoeveelheid impact kun je discussiëren maar het idee is hetzelfde.
Correct, dan zijn indirecte kosten maar wel kosten die ontstaan door het rijden. Dat die dus ook betaald worden door de MRB is niet meer dan normaal.
Netto blijft er dus maar weinig van over en is het zeker geen melkkoe.
Het is vast geen melkkoe. Daarom moeten EV rijders ook gewoon hun deel bijdragen in plaats van het te ontlopen via dit soort belastingvoordeeltjes.
Maar goed, de vraag is dus welk ongewenst gedrag je meer wilt ontmoedigen: de wegen laten slijten of co2 uitstoten. In deze tijd lijkt me het eerste een minder groot probleem dan het laatste.
Dat is een fabel.

Of een auto nu 1200, 1500 of 2000 kg weegt, de impact is verwaarloosbaar. Vrachtverkeer is dat wat de wegen kapotmaakt.

Eerste willekeurige hit: https://www.verkeerskunde...k-034-Overbelading-LR.pdf
Een vrijwel maximaal bela-
den vrachtwagen (50 ton) veroorzaakt
net zoveel slijtage als 200.000 personen-
auto’s afzonderlijk.
En de MRB verdwijnt grotendeels in de algemene middelen. Wat op zich ook niet onterecht is, aangezien verkeer een negatieve impact heeft op de gezondheid en het daarom niet meer dan terecht is dat via autobelastingen daar dus ook een goed deel van de gezondheidszorg wordt bekostigd.
Omdat zwaardere auto's de wegen meer doen slijten. En er dus meer onderhoud nodig is aan de weg. Daarvoor heet het ook wegenbelasting. Dat het geld ergens anders voor wordt gebruikt doet er niet toe.
Onlangs die discussie gehad met iemand binnen het ministerie van openbare werken (in België). Personenwagens an sich hebben quasi geen impact op de staat van het wegdek. De grootste oorzaak van slijtage is zwaar wegverkeer (grotere bestelwagen, vrachtwagens, bussen,...) en neerslag (zeker in combinatie met temperatuurverschillen). Ik ga zomaar gokken dat het in Nederland niet slechter is geregeld, zeker gezien de staat van onze wegen.

Dus, meer impact, ja, maar nog steeds verwaarloosbaar.
Gewicht is ook gerelateerd aan schade. In ontwerp van asfaltverhardingen zie je dat; de vermindering van structurele levensduur is niet evenredig met het gewicht, maar met de vierde macht daarvan.
Vrachtwagens tikken by dat het hardste door, maar betalen echter niet in dezelfde mate wegenbelasting (meestal maar 200 tot 400 euro per 3 maanden). Dit is een politieke keuze uiteraard.
De capaciteit van de rijkswegen (het aantal rijstroken) wordt echter grotendeels bepaald door de spits in het woon-werkverkeer, omdat het aandeel vrachtverkeer in de spits relatief klein is (in de Botlektunnel bij de haven van Rotterdam minder dan 10%). Dat pleit weer voor een lager aandeel wegenbelasting voor vrachtwagens.
Zo moet een overheid allereerst een politieke afweging maken over welke doelen ze heeft en hoe ze welvaart en welzijn moet herverdelen middels belastingdruk en uitgaven. Bij EV's is dat niet anders.
Als je alleen de werkelijke kosten gaat doorrekenen en belastingdruk daarop baseert dan kun je onbedoelde effecten krijgen. In het geval van de zware vrachtwagens veel duurder vervoer, waardoor import en export duurder worden en effecten op ruimtelijke ordening (alle bedrijven met veel vervoer aan het water, wat er echter onvoldoende is)
Als vervoer via de weg belast word op zijn echte schade, dan zal de markt alternatieven zoeken waar dat kan of het doorberekend en word de welvaart eerlijk verdeeld. Ik zie geen reden om vrachtverkeer speciaal te subsidiëren hierin. Dan ontmoedig je de ontwikkeling van EV trucks of treinverkeer waar dat kan alleen maar zwaarder.

In jouw geval van de botlektunnel geld nog steeds dat vrachtwagens onevenredig schade doen. In absolute getallen zijn auto’s met meer, maar deze betalen ook het x-voudige. Blijft staan dat de belasting maar voor een klein deel voor het wegenonderhoud zelf is.
Zo komen we eigenlijk weer terug op belasting betalen per KM
Tegelijk zie je dat de verkoop van EV's afneemt door de onzekerheid omtrent de wegenbelasting. Dit soort plannen bieden enig perspectief. Daarnaast zijn de stroomprijzen gestegen voor openbaar laden (let op, niet snelladen) waardoor de keuze voor een EV minder snel gemaakt wordt, terwijl dit beleidsmatig wel als de toekomst wordt gezien. Er blijft dus enige mate van subsidiëring nodig.
En daarnaast als je slim laad is her enorm goedkoper.

Eergister nog 68kwh geladen voor 70 cent ( 1 cent per kwh ) tegenover 2,06 euro per liter benzine.

Dan mag de wegen belasting hoger zijn maar electrische met uren tarief contract en een evcc koppeling is veel voordeliger.
Éen cent lijkt mij sterk. Zelfs met eigen zonnen panelen zul je in ieder geval de investering moeten door berekenen over de verwachte opbrengst. Haal je stroom uit het net dan betaal je nog altijd pakket van belastingen zo uit mijn hoofd € 0,17 per KW/h.
Nee dynamisch stroom was toen waarschijnlijk negatief en hij maakt gebruik van EVCC koppeling (overtollig stroom uit panelen).
Of het daadwerklijk 1c is, weet ik niet, maar gemiddeld over een jaar is het zeker geen 1c. Denk dat je zelfs met zo een constructie over een heel jaar gezien rond de 20c per kWh betaald.

Zolang je een eigen oprit hebt is een EV altijd goedkoper. Ik heb een vast contract en laad alleen in daluren op voor 25c kWh.
Mijn bereik (zware SUV) is ongeveer 1kWh op 5km. Dus 100km = 20kWh = 5 euro.
Met benzine krijg je daarmee hooguit 3L. Daarmee haal je 100km niet eens in een VW Polo
Denk dat je wat in de eenheid vergist. 🤔
Als dit bij een snellader is: Dan heb je met 68kW geladen voor €0,70 per kWh. ;)
Thuis laden zit rond €0,35 per kWh. (om handig te rekenen)

Maar je hebt wel een punt:
EV rijdt om handig te rekenen 20kWh/100km, dus 20*0.35/100= €0.07/km
Benzine, 7L/100km ongeveer, dus 7*2.05/100= €0.14/km
Nee dit is thuis met een uren contract op zondag ,
met EVCC en homeautomation regel je dit automatische
https://jeroen.nl/dynamische-energie/prijzen/historisch#


Omdat het zonnig was en veel wind was de het uur tarief 0,01ct , Belastingen even daar gelaten want die worden weg gesaldeerd.

De dag ervoor was de prijs zelfs negatief en kreeg ik dus betaald om mijn auto op te laden.

Daarnaast zijn er ook al vormen waarbij je je laadpaal controle kunt overgeven aan de electriciteits leverancier en zij gebruiken jouw paal dan als netstabilisatie daarvoor krijg je best een leuke vergoeding en near 0 oplaad kosten.

[Reactie gewijzigd door Scriptkid op 10 april 2024 10:16]

Publieke (niet snel) laders hebben hier ongeveer het dubbele tarief van thuisladen.


Ik snap dat werkelijk niet.
Als je wilt dat ook mensen die wonen in de stad (waar lucht vervuiling ook nog eens het grootste probleem is) electrisch gaan rijden moeten die kosten echt veel dichter bij elkaar gaan liggen.
Er moet wel aan verdient worden natuurlijk.
Er kunnen veel minder EV's bedient worden aan een oplaadpunt per uur dan een ICE aan een brandstofpomp.
Dus wil je de investering van het oplaadpunt terugverdienen en winst maken kan je niet een tarief aanhouden van slechts enkele centen meer.
De berichten over overbelasting van het stroomnet helpen hier natuurlijk ook niet aan mee.
Als ik die berichten zo lees dan denk ik niet dat men in staat is om een Nederlands wagenpark dat uit 50%+ uit EV's bestaat te kunnen voorzien van genoeg laders om het in beweging te houden.
Dan zal de overheid toch echt heel veel moeten investeren in het stroomnet...
Beste, val ik ook onder de rijken?

Ik heb een eengezins rijtjeswoning, 1 bezine en 1 elektrische auto. (Opel Mokka-E). Deze lease ik overigens, en is dus niet gekocht of in huurkoop.

We hebben een 3gezins huishouden en een gezamelijk netto inkomen van rond de 4500 euro. 2500 euro van mijn kant, 2000 van m'n vriendin.

Ik val gewoon onder modaal, en ook ik kan elektrisch rijden. Dus dat belastingvoordeeltje wordt enorm gewaardeerd.
Bij het modaal inkomen wordt er gekeken naar het inkomen per huishouden. Jullie gezamenlijke inkomen is natuurlijk bovenmodaal met 4500 euro netto. Een Opel Mokka-E als private lease is minimaal 500 euro per maand. Je bent behoorlijk "rijk" als je je dat kunt veroorloven.
Het inkomen per huishouden, dat is naar mijn weten voor 2024 op €42.000 bruto per persoon is. Ik zit daar absoluut nog onder. M'n vriendin al helemaal. Daarbij spelen dingen als hypotheek ook nog mee, want die van ons alleen al is 1250 bruto voor onze eengezinswoning.

M'n private lease is trouwens 430 euro, met 70 euro subisidie per maand. Dus 360 euro per maand voor 15K aan kilometers. Ver onder de 500 euro.

Dat alles terzijde, hadden ze dit niet gedaan had men elektrisch rijden direct de nek omgedraait. Dit moest wel gebeuren onder het mom van de energietransitie. Want ik had ook gewoon weer benzine gaan rijden als m'n huidige leasecontract is afgelopen.
Met een besteedbaar inkomen van 4500 euro val je inderdaad prima onder de rijke categorie. Komt neer op +/- 7300 euro bruto waar in 2024 3.666 euro het modale inkomen is. We hebben het dus over dubbel modaal. Rijk is natuurlijk een rottig begrip want dat kan je niet echt kwantificeren. Het sociaal minimum is op dit moment 2.069,30 per maand per stel (1 persoon is veel lager) . En dat wordt uiteraard meestal aangevuld met huur en of zorgtoeslagen.

[Reactie gewijzigd door Therazor op 10 april 2024 10:17]

Wat heeft dit met de rijke te maken? In bijna elke laag rijden mensen electrisch en die auto's zijn extra zwaar ivm de batterijen en dus zou die wegenbelasting erg hoog zijn ivm gewicht dus willen ze dit verlengen zodat het meevalt.
heel weinig mensen die vroeger een kia van 10-12 k kochten zullen nu 30plus betalen voor een elektrische auto
Die Kia van 12k kost tegenwoordig ook al 20k. En een gebruikte EV hoeft ook geen 30k te kosten. Het verschil in brandstofprijs en onderhoud haal je er over 5+ jaar met voldoende kilometers zo uit.
Als je thuis geen laadpaal hebt niet zo snel hoor. En als er weer een crisis komt waarbij de accijns op benzine verlaagd worden maar de belasting op stroom niet dan betaal je zelfs meer. Afgelopen jaren genoeg hybride rijders gezien die niet meer opladen want de stroom was duurder dan gewoon tanken.
Dat is natuurlijk een grote "als". Het beleid is er op gericht EV rijden interessanter te maken door benzine accijnzen omhoog te duwen.
Hybrides zijn niet zo zuinig qua elektriciteitsverbruik omdat ze ook nog een benzinemotor mee moeten zeulen. Voor pure batterij EVs zal dat punt veel minder snel bereikt worden.
Dat de goedkoopste auto’s nu een duurder zijn heeft weinig met elektrische auto’s te maken, want er worden nog vooral ICE’s verkocht.

De afgelopen 20 jaar is er zo’n 50% inflatie geweest maar op energieprijzen was de inflatie wel het dubbele, zodat auto’s daar zeker zoveel last hadden, vanwege de hoge energiebehoefte bij de productie (en dat klopt al aardig want een Kia kost nu vanaf € 19 K).

Grootste reden volgens fabrikanten zelf zijn de toegenomen veiligheidseisen en luxe. sen daar hebben ze wel een punt. Nu zijn zaken als airbags, abs en airco heel normaal, maar dat waren 20 jaar geleden prijzige ‘opties’ toen ik mijn eerste (en enige) nieuwe auto kocht.
Dat is allemaal leuk en aardig, maar de impact op de weg is veel minder dan een ICE. Er is geen uitstoot en minder fijnstof, want de meeste EV rijders remmen op de motor. Mijn remblokken zijn nog nagenoeg nieuw na een jaar rijden en uitrollen.

Onze banden gaan wel iets sneller, wat misschien weer bijdraagt aan een minieme hoeveelheid fijnstof. Het zo dan ook niet meer op gewicht moeten gaan, maar op vervuilingsklasse.

Diesel - Extra zwaar belasten. 150% voor eigen gebruik (personen auto) 125% voor een bedrijfsauto.
Benzine - Normaal belasten. 100%
Hybrid - Half tarief vasthouden. 50%
Elektrisch - Kwart tarief. 25%.
De laag waar ik dan toe behoor rijd men idd electrische fiets ja, de auto kan men echt niet betalen.
Wat is dan uw concrete voorstel op politiek niveau om iedereen evenveel koopkracht te laten genieten als enig ander?
Alle subsidies en belastingvoordelen afschaffen? Dan is iedereen gelijk.
Helemaal mee eens maar dan ook alle subsidies, toeslagen en belastingvoordelen !
Exact, waarom zoveel geld pompen in EV rijden terwijl OV alleen maar duurder word.

Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat een belemmering voor autokopers om over te stappen op EV's

Die belemmering zit vooral in aanschaf en infrastructuur, zelf wonend in Friesland, rijtjeshuis, zit de dichstbijzijnde laadpaal op 300m afstand en is altijd bezet.
Maar 5% van de mensen neemt dagelijks het OV en dat komt niet doordat het zo duur is, maar vooral omdat het bijna altijd efficiënter en prettiger is om de fiets of auto te nemen.

De overheid moet inderdaad eindelijk de knoop doorhakken en kabelgoten in de stoep toestaan of investeren in laadpaalstekkers in lantarenpalen.
Maar 5% van de mensen neemt dagelijks het OV en dat komt niet doordat het zo duur is, maar vooral omdat het bijna altijd efficiënter en prettiger is om de fiets of auto te nemen.
Maar dat aantal moet dus juist omhoog. Investeer in het OV zodat het efficiënter is om het OV te pakken ipv de auto. Investeren betekent niet alleen goedkoper maken, maar ook beter. Door bijna alleen maar op auto's te focussen, breek je het OV af.
Mensen in het OV krijgen is geen doel op zich. Het idee is dat het ruimte, energie, vervuiling scheelt. Maar dat werkt alleen in nogal specifieke situaties. In mijn gemeente rijdt alleen een bus en zelfs die is de meeste tijd compleet leeg. Dan is dat een heel duur geintje waarmee niemand geholpen wordt en wat ook nog geen milieuwinst oplevert. Rijden alleen wat scholieren en verse statushouders mee als het echt te koud of te ver is. En dan is dit nog een langgerekt eiland waar je in één ‘rondje’ alle dorpen kunt aandoen.

Er wordt vaak gezegd: Al die auto’s staan 95% van de tijd stil en het zou veel efficiënter / milieuvriendelijker zijn als iedereen met het OV zou gaan en dat is allemaal waar, maar de realiteit is dat al die vertrektijden, vertrekpunten en bestemmingen nou eenmaal niet samenvallen.

Als ik vanmiddag naar mijn klant ga, kan ik lopen, fietsen of de auto pakken, want daar komt in de wijde omgeving geen OV, midden in de polder. En al zou er een bus gaan, hoe neem ik dan zijn desktop + monitor mee, die ik hier heb staan?

Daarom ben ik blij met de elektrificatie, dat scheelt een hoop fijnstof en diesellucht.
Mensen in het OV krijgen is geen doel op zich
Het doel is inderdaad minder mensen in de auto.
maar de realiteit is dat al die vertrektijden, vertrekpunten en bestemmingen nou eenmaal niet samenvallen.
Niet iedereen kan (of wil) met het OV. Dat zal altijd blijven. Dat is alleen geen reden om niet in het OV te investeren. Meer sporen, lagere drempel om de bus te gebruiken, meer loon voor chauffeurs/machinisten zodat mensen er daadwerkelijk willen werken etc. Het doel is niet iedereen uit de auto te halen.
Als ik vanmiddag naar mijn klant ga, kan ik lopen, fietsen of de auto pakken, want daar komt in de wijde omgeving geen OV, midden in de polder. En al zou er een bus gaan, hoe neem ik dan zijn desktop + monitor mee, die ik hier heb staan?
Dan heb jij inderdaad een auto nodig, en dat is helemaal prima. Dat zul je altijd houden. Het OV is niet een oplossing voor iedereen. Echter zijn er genoeg mensen, waaronder ikzelf, die liever de auto weg doen, maar dat niet kunnen omdat er bijvoorbeeld geen fatsoenlijke OV aansluitingen zijn. Of mensen die het niet echt uit maakt en gewoon pakken wat het makkelijkst is. Als je die mensen in het OV kan krijgen, is dat al een flinke verbetering en is het ook nog eens rustiger op de weg.
Echter zijn er genoeg mensen, waaronder ikzelf, die liever de auto weg doen, maar dat niet kunnen omdat er bijvoorbeeld geen fatsoenlijke OV aansluitingen zijn.
En dat gaat ook niet komen. Ik vind het OV op zich een heel sympathiek idee, begrijp me goed, maar juist omdat het bij veel mensen niet past, wordt de groep die het wel gebruikt extreem klein, en daardoor de kosten per persoon extreem groot.

Daarom kun je in deze gemeente (en niet alleen deze) tegen bus-tarieven, vaak voor een symbolisch bedrag of zelfs gratis een busje of taxi bestellen. Want buiten schooltijden een bus rond laten rijden naar alle uithoeken van Goeree-Overflakkee is veel duurder. Dan kun je beter die paar bejaarden en die ene gehandicapte een gratis taxi-rit aanbieden, dan ben je veel goedkoper uit én het is beter voor de CO2-voetafdruk.

Veel mensen hebben overigens niet door dat er al veel subsidie op OV zit. De uitgaven aan de metro, bus, tram en spoor bedragen circa 3 miljard euro waarvan 2,3 miljard gaat naar de trein. (Dat was in 2019. Ik neem bewust een pre-corona jaartal omdat tijdens corona nog meer subsidie naar het OV ging.)
Of motiveer beide kanten, er wordt natuurlijk ontzettend veel geld weggegooid. Kijk alleen al naar je eigen gemeente. Bij ons in 3 jaar tijd 4 keer dezelfde weg compleet opnieuw aanleggen voor scholen, en een jaar later bepalen dat de scholen verhuisd gaan worden naar een nieuw pand km vervolgens dezelfde weg weer opnieuw in te richten.

Er mag best wel eens kritischer dit soort dingen gekeken worden. Maarja.. het budget moet op anders krijgen ze het volgend jaar niet |:(
Het is vooral teleurstellend dat we altijd maar weer uitgaan dat het een het ander moet uitsluiten. Ja een euro kun je maar een keer uitgeven, maar niet elke euro hoeft naar 'de onderkant' van de maatschappij te gaan. Dit argument hoor je ook veel als een woning naar een statushouder gaat, want mijn kinderen krijgen geen huis. Middelen moet je verdelen en met 65% wegenbelasting komt er gewoon belasting binnen zoals een vergelijkbare benzine auto. Gewicht is ook niet heilig.
Ik denk dat er meerdere dingen meespelen.
Destijds kocht ik een EV omdat ik daarmee jaren lang op de wegenbelasting kon gaan besparen, nu gelukkig nog wat langer voordeel. En in combinatie met een overcapaciteit aan zonnepanelen bespaar je echt flink geld. Nu al helemaal met de belachelijke benzineprijzen.
Persoonlijk heb ik er ook wel wat voor over, ook als hij weer volledig belast zou worden.

Maar in denk dat veel mensen, die nooit echt serieus naar een EV hebben gekeken, ook perse een EV "moeten" met 400 kilometer range. Range anxiety is echt nog wel een ding als ik de mensen om me heen hoor. Ze geven dan wel gerust 15-20K uit aan een mooie tweedehands auto terwijl je voor minder al een goed bruikbare EV hebt.
Een Ioniq classic heb je ondertussen ook al voor 10K met subsidie.
De onderste lagen van de samenleving krijgen links en rechts van alles qua toeslagen, laten we nou niet doen alsof alleen de “rijken” voordeeltjes en kortingen krijgen. Daarbij betalen de “rijken” veel meer belasting, en daar krijgen “ze” dus een stukje korting op om een markt die toch nog wel relatief duur en jong is verder te stimuleren en te ontwikkelen, dat is op de lange termijn ook goed voor de persoon met smalle beurs, als EVs een massa product is dan kosten ze een stuk minder dan nu (hoewel de ontwikkeling al rap die kant op gaat).
Hoe willen mensen verwachten dat we met z'n allen elektrisch rijden zonder subsidies? Het is een jong product, ze zijn duur, dit kan niet beginnen via de armste laag van de samenleving. Bovendien betalen de rijken (behalve de ultra-rijken) veel en veel meer belastingen, dus is het eerder een sigaar uit eigen doos. De verdeling is alsnog enigszins krom, maar dat gaat nooit veranderen.
Die toeslagen krijgen ze omdat ze het minimumloon hebben, dat is zo laag zodat het de concurrentie positie van Nederland verbeterd. Er moeten honderden euro's per maand aan toeslagen bij om enigszins rond te komen.
Ja dus? En alle kinderbijslag? En kinderopvang toeslagen?

Mijn punt: doe niet alsof alle voordeeltjes alleen maar naar “de rijken” gaat want er zijn heel veel regelingen voor de mensen met lagere inkomens.
Denk je dat mensen die 160 uur werken en evengoed nog hun hand op moeten houden aan het eind van de maand, dat als een voordeeltje zien?
Lekkere subjectieve kijk op de zaak, waarbij je volledig voorbij gaat aan de feiten. Ik laat het hierbij.
Toeslagen krijg je als je ook part time werkt. Lage lonen betalen weinig belasting. Kwijtschelding gemeentelijke belastingen. Een part timer met toeslagen ontvangt netto hetzelfde als iemand die full time. Daarom willen ze niet meer werken.
Ik rijd een MG4, private lease voor 355 euro per maand minus 70 euro subsidie = ~280 euro netto.

Contract is na 12 maanden op te zeggen en de auto rijdt fantastisch. Allrisk verzekerd, belasting is inclusief en ik als ik kijk wat ik op jaarbasis aan benzine kosten bespaar tov mijn 13 jaar oude Hyundai i10 dan is dat bijna 1.500 euro. En dan laad ik publiek in Rotterdam.

Hoezo is elektrisch voor rijke mensen? Je bespaart zelfs geld door elektrisch te rijden.
Iemand die 280 per maand aan private lease kan betalen valt duidelijk niet op de onderkant van onze samenleving.

Ja, je bespaart, maar daarvoor moet je de krediet toetsing van een private lease door komen, wat betekend dat je financieel gezond moet zijn. De armen in deze samenleving zullen dat niet halen.
Ben je rijk als je in de middenmoot zit wat inkomsten betreft? Misschien wel?
Arme mensen kunnen überhaupt geen auto betalen, dus ook geen elektrische. Als je wel een auto kan betalen kan je 100% ook een elektrische auto betalen.

Prima toch?
De aller armste rijden vaak geen, of een zeer oude auto.
Daarnaast hebben die meestal een sociale huurwoning, dus daar hoeven ze zelf ook niet te verduurzamen, dat wordt gedaan door de woningcorporatie.
Ik denk dus dat dit heel gunstig is voor de middeninkomens, mensen die vaak een 2e hands wagen rijden, of een ex-lease wagen. En met de vloedgolf aan 2019 modellen die nu op de markt komen, is deze timing dus perfect, onzekerheid is er af, ze kunnen rustig overstappen.
En ja, ook de "rijkere" mensen die nieuwe auto's kopen profiteren hier van, maar die zorgen daarmee wel weer voor nieuwe aanwas op de 2e hands markt over een jaar of 5.
dat is wel erg lang in de toekomst, die 2e hands zullen dus ook niet de belastingvoordelen hebben.

het idee dat de allerarmsten niet geraakt wordt door de verduurzaming is fout, dat durf ik wel te stellen, nog los dat ze geraakt worden door de maatregelen (het niet afbouwen salderen wordt merken ze direct in hun energieprijzen() en dan praten we niet eens over het fiasco met het warmtenet.
Maar waarom dan niet rechtstreeks die tweedehands markt stimuleren? Of zorgen dat die groepen meer geld overhouden en zo zelf die EV kunnen kopen?
Voorlopig is er nog de aanschaf subsidie voor tweedehands. Maar ik snap ook dat ze het allemaal niet te ingewikkeld willen maken, want met subsidies en toeslagen is het al eens vaker mis gegaan...
En u denkt dat elke woningbouwvereniging verduurzaamt? hahahahaha...grappig
Ik hoop dat ze dat doen, mochten ze dat niet doen hoop ik dat de overheid hier op aanstuurt.
Hoeft niet moeilijk te zijn, als je de huurverhoging aan het energielabel koppelt bijvoorbeeld.
Juist deze regeling gaat hier moeten helpen, er komen steeds meer betaalbare occasions op de markt (betaalbaar voor de middenklasse).

Met een hogere dan gemiddelde belasting op deze auto’s wordt de droom dat deze auto’s voor hen beschikbaar komt juist weer wat verder weg geschoven. Deze maatregel (65%), zal een EV weer goedkoper maken dan een benzine auto in het dagelijks gebruik.
We doen naar mijn mening al genoeg voor de onderste lagen van de samenleving. (Hoi -1 stemmen)

Ik denk dat dit ook de middenklasse zal overhalen. Maar de echte afnemer blijft de zakelijke lease rijder. Doen ze ook wat aan de steeds sneller oplopende bijtelling? Die begint echt onaantrekkelijk te worden
De middenklasse die modaal verdient gaat dit nog steeds niet kunnen betalen. Pas vanaf 2x/3x modaal worden dit soort autos betaalbaar.
Of zoals je zegt via de zakelijke lease. Wie denk je dat er dure lease autos rijden? Mensen in consultancy banen en IT en dergelijke, niet de normale middenklasse.
Maar de meeste EV's bestaan nog niet zo lang en zijn dus alleen nog "jong gebruikt" op de occasionmarkt beschikbaar. Dat betekent dat de onderste lagen van onze samenleving sowieso geen geld hebben voor zo'n EV. Maar ze hebben ook geen geld voor nieuwe auto's met verbrandingsmotor of een jong gebruikte occasion.

Geef het nog 10 jaar en er zijn 20-25 jaar oude EV's met wellicht hun 2e accupack die voor een prikkie te koop zijn. Dan hebben ook die onderste lagen van onze samenleving ineens de mogelijkheid een EV te rijden.

Als je EV-rijden onaantrekkelijk maakt, kopen de rijken in onze samenleving de EV's niet die de onderste lagen van onze samenleving over een decennium of 2 kunnen betalen. Het is net als met de leasemarkt: dankzij het belastingvoordeel op EV's tot 2019 (geen bijtelling), komen er eind dit jaar heeeeeel veel EV's op de markt vanuit de lease. Als onze overheid het onaantrekkelijk maakt om die te exporteren, worden die vervolgens gekocht door Nederlanders die geen nieuwe EV kunnen betalen. Als een Tesla Model 3 dan ineens nog maar 15k euro kost, kan een heel nieuwe laag van onze bevolking ineens een EV betalen.

Door te kiezen voor 60/65% van het ICE-tarief in de MRB, betalen rijken dus wel degelijk belasting over hun EV, maar wordt hun hogere gewicht (door het accupack) niet een nadeel in de kosten.

Verder heb je overigens wel gelijk dat de overheid iets moet met de minder bedeelden in onze samenleving hoor. Verplicht van het gas af kan helemaal niet met de staat waarin veel sociale huurwoningen verkeren en mensen die met moeite een woning kunnen kopen, hebben ook niet zomaar het budget om die goed genoeg te isoleren voor een warmtepomp en dan een warmtepomp te laten installeren.

Maar dat staat mijns inziens los van EV's stimuleren, want ik vind het erg onrealistisch om te verwachten dat die een succes worden als je ze zo duur maakt in de MRB. De rijken kopen nieuwe auto's, de minder rijken kopen ze 2e hands, maar dan moet hij wel eerst door een rijke gekocht zijn.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 10 april 2024 08:53]

Die export valt eigenlijk reuze mee en was dan ook vooral een telegraaf-kop ipv de realiteit.
https://www.cbs.nl/en-gb/...r-imports-in-recent-years
Er worden er meer geimporteerd dan geexporteerd, en ook het aandeel electrisch vs niet electrisch of hybride is niet echt veel groter dan wat je aan normale aantallen zou verwachten.

Daarbij, waarom moeten ze een Model 3 hebben? Is een Peugeot 206E, of E-golf niet voldoede? Dat zijn toch ook vergelijkbare auto's met wat men nu rijdt.
Vertel, vertel, waar kan ik die Peugeot 206E kopen? Je bedoelt waarschijnlijk de E-208, maar die zijn de laatste jaren ook aan de prijs. Maar je hebt gelijk, soms is het model overkill. Gelukkig komen de komende jaren enkele goedkopere EV's op de markt en dat is alleen maar goed voor niet alleen de nieuwe EV-markt, maar ook voor de gebruikte EV-markt.
We willen met z'n allen verduurzamen, maar het is ook een kwestie van de business case rond krijgen, ook voor 'rijken'. Een EV is al duurder in aanschaf (behalve de Model Y die je nu 'goedkoop' kan krijgen) dan een vergelijkbare benzine auto. Als hij dan ook nog operationeel duurder of zelfs even duur is, is een benzine auto interessanter dan een EV. Ook omdat een EV als nadeel heeft dat je steeds moet laden, wat soms lastiger is dan een benzine auto.

De meeste mensen gaan geen EV rijden als het lastiger én duurder is dan een benzine auto. We denken toch allemaal (ook) vanuit de portomonee. Dus subsidie om EV's interessanter te maken is gewoon nodig als we via deze route willen verduurzamen. Dit heeft niets met 'de rijken helpen' te maken, maar met uitstootdoelstellingen vanuit de overheid proberen te bereiken.
Welkom bij 14 jaar aan VVD.
Ben het hier niet mee eens. Je moet zorgen dat elektrisch rijden aantrekkelijk blijft, zodat de elektrische auto's op een gegeven moment doorstromen naar mensen met een lager inkomen, en als klaar ervoor zijn als er goedkopere modellen op de markt komen. Ik zeg niet dat het 0% belasting moet zijn, maar ook zeker niet méér dan benzine voertuigen.
Ik snap niet dat elke belastingwijziging gelijk wordt gezien als een verschil tussen rijk en arm.

Dit is een verschil tussen het gewicht van een EV en een ICE dat niet correct wordt belast.
Ik neem aan dat iedereen, arm en rijk, wel snapt dat het niet de bedoeling is dat een EV zwaarder wordt belast dan een gelijke ICE. Dat heeft niets te maken met een verschuiving van rijk naar arm.

Daarbij staat even verder in dit draadje dat 60% van de 'armen' niet eens een auto heeft.
Die zijn dus al helemaal geen partij.
Ik weet niet of arm of rijk nou relevant is in deze. Het gaat erom dat de uitstoot wordt teruggedrongen en dat kun je doen door in te grijpen in de groep die de veel kilometers maakt. En dat zijn in dit geval de mensen die (meestal via leaseconstructies) voor het werk veel rijden.

Een 'arme' met een oude Polo voor de deur zal ws. niet zoveel kilometers maken (want benzine is duur) en zal per saldo dus niet zoveel uitstoten. Weinig zin om die persoon een EV te sponsoren.

Verder wordt bij sociale huurwoningen e.d. (de 'armen' hebben geen eigen huis) wordt volgens mij ook wel veel gedaan dmv. isolatie, zonnepanelen of nieuwbouw.
Uhhh, betalen de rijkste al niet de meeste belasting?! Betalen de rijken niet net zo veel voor de zorg terwijl in verhouding zijn juist het minste zuipen/roken/drugs gebruiken en de zorg juist het minste geld kosten? Kopen de rijken in de supermarkt niet juist de duurste dingen en dus ook weer de meeste belasting, de meeste belasting op bezit zoals WOZ, enz... enz... enz...

Op een nieuwe auto:
BPM, BTW
Op de verzekering: assurantiebelasting, BTW
De meeste wegenbelasting wegens het gewicht (als niet elektrisch).
Alle belastingen en accijns op de Benzine.........
Op de stroom...........

Alle investeringen die ze gedaan hebben om geld te 'besparen' hebben veel in de staatskas gestopt, hebben 'arme' mensen dat gedaan?

De rijke zorgen er voor dat jij straks, net als ik al 3x heb gedaan, een 2ehands betaalbare elektrische auto kunnen kopen.

Vergeet niet dat de 'armen' veel geld kunnen lenen (zonder rente) en daarmee een hoop kostenbesparende maatregelen kunnen laten toepassen zoals isoleren, zonnepanelen, enz... waarbij de aflossing veel lager is dan de besparing!!! Of te wel, enorm DOM om dat niet te doen en toch doen dat er maar weinig.

Het is ook een stukje eigen verantwoording om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn en je eigen toekomst veilig te stellen.
Je haalt "de rijken" en mensen die boven modaal verdienen door elkaar. Mensen met een goed betaalde kantoor baan die rijden inderdaad vaak elektrisch. Echter zijn mensen nou niet rijk in de zin van geld. Deze mensen wonen misschien in een mooi huis maar moeten net zo goed tot hun 67e werken. Ze hebben het goed voor elkaar, daar niet van maar echt rijk zou ik ze niet willen noemen.

De rijken die echt wat te besteden hebben die rijden nog steeds in Ferrari's en Porsche's zonder stekker en hebben een oprit van 500m bij hun vrijstaande villa. Die zetten alles op de zaak en zal ze een worst boeien hoeveel wegenbelasting ze betalen. BPM maken ze zich wel weer druk om.
Het zou jammer zijn om EVs ineens de volle mep te laten betalen rond het moment dat het betaalbaar aan het worden is voor de mensen met gemiddeld of minder inkomen. Dan heb je juist mensen met geld meer laten profiteren.

Overigens is een 65% regeling super nuttig. Want benzine en diesel hebben ook andere tarieven afhankelijk van hoe smerig ze zijn.
Elektrische auto's zijn zwaarder maar ook schoner, dus logisch om daar een tarief onder te gaan zitten.
de hoge inkomens betalen ook meer belasting.
Lagere inkomens worden al ondersteund door toeslagen.
Wat stelt u voor? Dat alle lage inkomens gecompenseerd (lees gratis zonnepanelen/isolatie/van gas af/warmtepomp) omdat ze die investering simpelweg niet kunnen financieren?

En uiteindelijk netto evenveel overhouden als een midden inkomen? Waarom zou je dan harder je best doen?

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 10 april 2024 09:57]

Waarom het één of het ander en waarom niet beide?

Als EVs niet gestimuleerd worden rijden we over 30 jaar allemaal nog op aardolie, niet alleen de armen, en dat levert hun ook meer klimaatschade op.

De onderste lagen moeten inderdaad ook geholpen worden hun huizen te isoleren e.d. En ook daar lopen veel programma's voor.

Dat wil niet zeggen dat de onderste lagen genoeg geholpen worden maar ook niet dat dit soort programma's daarom maar gestopt moeten worden.
Ik vind het eerlijk gezegd jammer dat bij elke maatregel die bedoeld is om een schoner Nederland te bewerkstelligen er altijd iets gezegd moet worden over de inkomenseffecten. Ja, die zijn er, maar dat is niet het doel van de maatregel.

Als je daarnaast een gelijkere inkomensverdeling wil nastreven is er een veel effectievere manier om dat voor elkaar te krijgen: de belastingschijven. Dat kun je gaan doen als je inderdaad vind dat de rest van het beleid ertoe leid dat de lagere inkomens benadeeld worden, maar dat hoef je (wat mij betreft) niet bij elke individuele maatregel gericht op mileuwinst erbij te pakken.
Hoezo vast aan gas(stadsverwarming)? Een collega van mij heeft stadsverwarming laten verwijderen uit zijn huis(purmerend) en een warmptepomp genomen, met alle subsidies en voordelen en oa isolatie etc. Hij is niet heel vermogend, en er zijn in mijn ogen al redelijk wat aanbieders, zodat je ook warmptepompen kan huren/leasen, voor de wat minder vermogende medemens.
Ik denk dat in onze landen de meeste mensen net voordeel hebben bij die 'klimaatverandering'.
De hoogste kosten zijn voor velen verwarming...
Dat heet het Mattheuseffect, en daar lijden de meeste rijke westerse landen wel in meer of mindere mate aan de laatste decennia.
Daarom zou ik ook streven naar een vaste gewichtskorting voor BEV's bij de motorrijtuigenbelasting.
Bijvoorbeeld 500 kg. Een gewichtskorting in de motorrijtuigenbelasting voor BEV's geef relatief het meeste voordeel voor kleinere lichtere BEV's die je als overheid juist meer wilt stimuleren.
Het is een hele eerlijke korting en veel beter dan een percentage korting waar vooral mensen met zware meestal dure auto's van profiteren.
Elektrisch rijden wordt steeds betaalbaarder. Er komen steeds meer modellen in het B-segment op de markt en zelfs in het A-segment zijn er inmiddels modellen beschikbaar of aangekondigd. Ook op de tweede-hands markt komen er steeds meer EV's beschikbaar.
De voordelen voor elektrisch rijden komen zo ook naar de lagere inkomensgroepen. Wat mij betreft begint het afbouwen vooral bij de dure auto's, zodat de lagere inkomens langer kunnen profiteren.
Er zijn genoeg van dat soort initiatieven, of ze succesvol zijn laat ik even in het midden.
Zonder subsidie zullen mensen electrische auto's niet kopen en komt de techniek niet van de grond. GM had een electrische auto in de jaren '80 en kwam tot de conclusie dat ze die niet competatief konden verkopen en heeft het laten vallen. Ook nu geldt dat het nog duur en minder gemakkelijk is (ben naar Zweden geweest, meer naar het achterland. Het ging maar was niet makkelijk en kostte denk ik een halve dag meer reistijd dan met een benzine auto.)
Je zult een keus moeten maken. Nivelleren of milieu beide doelen tegelijk nastreven geeft dat je geen van beiden bereikt.
Het vereschil tussen rijk en arm wordt niet door dit soort subsidies veroorzaakt. Dan zou Nederland wel heel erg genivelleerd zijn als het verschil een 20k zou zijn tussen rijk en arm.
D'r zit wel logica achter; door de aankoop van nieuwe EVs te stimuleren zullen die over 5-10 jaar op de tweedehandsmarkt terecht komen en uiteindelijk zal het merendeel van het Nederlandse wagenpark electrisch zijn, ook bij de armere lagen van de samenleving. Als deze voordelen er niet waren zou er geen incentive zijn om EVs te kopen, zeker niet voor zakelijke rijders die niet direct te maken hebben met de kosten van benzine.

Het is natuurlijk niet perfect. Maar het is ook geen "either/or"; ze kunnen OOK dingen doen om het energieverbruik van de armere lagen van de samenleving te verbeteren, bijvoorbeeld door een miljoen goed geisoleerde en betaalbare huizen te bouwen zodat de oudere huizen vervangen kunnen worden.

Dat gezegd hebbende, ik zeg niet dat mensen hun oude huis uit moeten, maar ze moeten de keuze krijgen; ook dat hebben ze niet omdat de betaalbare huizen er simpelweg niet zijn.

En dan de rest nog. Als ze bijvoorbeeld datacenters weren komen die miljardenprojecten voor het genereren van groene stroom ten bate van de gewone mensen bijvoorbeeld. Maak electriciteit nog een orde van grootte goedkoper zodat mensen gek zijn om nog gas te gebruiken. Bied meer subsidies aan voor het installeren van zonnepanelen, en investeer in het stroomnet (dat gebeurt ook al) voor de komende 100+ jaar.
Ik weet het niet hoor.
Als ik een nieuwe auto kopen en dan moet ik een keuze maken.
Die keuze maak je mede op basis van kosten.
Zo'n elektrische auto is gewoon duur, daar moet iets uit de lengte of breedte komen.
Maar een EV wordt betaalbaar als je de wegenbelasting voor een EV verhoogt naar de kosten van een diesel Ford Transit? Want dat is waar je het over hebt.

Daarnaast is vaak nog niet eens het probleem dat minderbedeelden geen lening zouden kunnen krijgen voor het verduurzamen van bijvoorbeeld hun woning. Het is namelijk vaak zo dat deze woning niet van hen is, dus verduurzaming is niet aan de bewoner.

Sterker nog, als jij een warmtepomp wilt plaatsen bij een huurhuis, succes daarmee.
Dus ja, het goedkoper krijgen en houden van een EV, wat overigens ook bijdraagt aan een beter milieu voor ons allemaal, is wel verstandig.

Want een ID.3 doet niet hetzelfde als een Ford Transit met dieselmotor uit 2000.
Maar goed, dit is slechts één punt. Dit geldt ook voor de terugleverkosten die nu gerekend worden (sorry, maar wie wil dan zonnepanelen?). Een warmtepomp en accu's zijn feitelijk niet rendabel te krijgen in Nederland. Tevens, als je een wat socialer beleid had willen zien, had er misschien iets linkser gestemd moeten worden in Nederland.

Er is dus nieuwe wetgeving nodig voor woningbouwcorporaties, evenals ingrijpen in het elektranetwerk. Plus, willen goedkopere EV's op de markt komen voor minderbedeelden (vaak tweedehands), dan zullen ze eerst gekocht moeten worden. Tevens moet de wegenbelasting dan ook nog aantrekkelijk zijn.

Persoonlijk zeg ik, als je geld wilt hebben van auto's om beter te investeren in dit soort dingen, schaf de oldtimerregeling af. Maak een regeling dat elke auto ouder dan 2010 elk jaar met 10% meer gaat betalen aan wegenbelasting, tot een maximum van 600%. En die 2010 schuift elk jaar een jaar op.
Dan help je het milieu en je pakt een grote groep mensen die bewust in oude auto's blijven rijden.
Tevens kunnen minderbedeelden nog steeds een redelijk tweedehands kopen van 10 jaar oud.

Overigens geloof ik niet in EV's voor de lange termijn; over 15/20 jaar is de EV passé.
Tja, maar die onderlaag koopt 2e hands auto's, dus als de bovenlaag goedkoper een nieuwe EV kan rijden, des de eerder kan de onderlaag ook een 2e hands EV rijden. Het zal nog decennia duren voordat het hele wagenpark vervangen is door EV's.
Een nobele gedachte maar dit moet je niet doen.

Deze regeling is er om EVs te stimuleren, niet om ongelijkheid te bestrijden.

Proberen hiervan óók een nivelleringsmaatregel te maken zorgt er alleen maar voor dat het faalt in beide.

Tegengaan van ongelijkheid doe je via belasting en uitkeringen, niet via specifieke subsidies.
Is het tegengaan van ongelijkheid via belastingen en uitkeringen een effectieve aanpak? Het is belangrijk om te erkennen dat dit systeem, hoewel het tijdelijke verlichting kan bieden, inherent beperkt is en geen duurzame oplossing biedt voor structurele ongelijkheid. In de praktijk zien we al geruime tijd dat dergelijke maatregelen het verschil tussen rijk en arm eerder vergroten dan verkleinen. Het is van belang om te realiseren dat het plakken van 'pleisters' op de sociale en economische kloof slechts symptoombestrijding is. Om daadwerkelijk een verschil te maken, is het noodzakelijk om diepgaand beleid te ontwikkelen dat gericht is op het aanpakken van de worteloorzaken van ongelijkheid. Dit vereist een grondige analyse van beleidsmaatregelen en de effecten daarvan op de bredere ontwikkelingen in de samenleving, op basis van wetenschappelijk onderbouwde inzichten.

Wat u doet moet u niet doen. Want dit probleem is stuk complexer dan het via belastingen en uitkeringen te willen oplossen, dat weet u ook.
Ik ben het helemaal met je eens dat ongelijkheid aangepakt moet worden, maar proberen dat te doen door specifieke subsidies te kapen die er niks mee te maken hebben helpt niet.

Je maakt de EV subsidie een stuk nuttelozer, want de arme mensen kunnen alsnog geen EV kopen en stimuleren de markt dus niet. Het stimuleren van de EV markt was het hele doel van de subsidie. En dat is ook gelukt.

En het faalt ook om ongelijkheid te bestrijden want zelfs met giga subsidies zal bijna niemand met weinig inkomen het kunnen gebruiken.
Ene betaald zich helemaal kapot omdat die vast zit aan gas (stadsverwarming etc) en de ander kan makkelijk via subsidies en warmtepomp alles goedkoper afbetalen op lange termijn.
En dat komt omdat het beleid is dat men naar schonere energie toe wilt. En niet omdat het beleid is dat het verschil tussen de armste en rijkste kleiner moet worden.
Je kunt ook zeggen; de mensen die hun huis verwarmen met gas vervuilen ons milieu het meest. De mensen met zonnepanelen en een warmtepomp vervuilen het milieu het minst.
De mensen met een 20 jaar oude benzine/diesel vervuilen het milieu het meest. De mensen met een nieuw EV vervuilen het milieu het minst.
Er was een jaar geleden ofzo zelfs een belangrijk iemand hoog in de boom van de Rabobank die bij BNR kwam verkondigen dat arme mensen in de toekomst hun Co2 punten kunnen ruilen voor wat extra geld voor boodschappen. heb met verbazing zitten luisteren naar haar verhaal.

Dat past allemaal wel in dit straatje, waar ook de rijken hier inderdaad weer volop van profiteren.
Het is wachten op betaalbare EV's met een fatsoenlijk bereik voor jan modaal. Want die heeft geen 50K liggen voor tweemaal een Renault 5 of dergelijke.
Het is verbazingwekkend dat zoveel mensen dit niet weten en allemaal vanuit goede bedoelingen handelen, terwijl dit beleid arme mensen alleen maar verder uit de competitie zal drukken. Het is bizar dat mensen op deze manier behandeld moeten worden, in plaats van dat er eerlijker beleid wordt bedacht, zonder een controlestaat waarbij je op basis van je CO2-uitstoot meer voordelen krijgt. Het lijkt wel een punten-systeem zoals in China.

Bedankt voor het delen hiervan!
"Het is erg teleurstellend"

Correctie, jij vind het teleurstellend. We hebben met zijn allen gestemd voor een groener beleid. Onze CO2 uitstoot moet naar beneden vinden we. Echter, de individuele Nederlander denkt meer aan de eigen portemonee. Dat heet het NIMBY effect. Het is allemaal prima maar niet in onze achtertuin.

Om nu te zorgen dat mensen genegen zijn om te investeren in "groen doen" moet er een soort van incentive zijn. Niemand gaat groen doen als het onderaan de streep meer geld kost. Dus een soort van subsidie op zonnepanelen, accu's, een EV of een warmtepomp is nodig om te zorgen dat die dingen er ook komen. Alles wat ik noemde vereist een investering vooraf. 2-3K voor panelen, 5-10k voor een accu, 10k voor een warmtepomp en een EV is ook niet goedkoop. De onderste laag van de maatschappij heeft hier geen mogelijkheden voor. Dat is correct. Maar die onderste laag heeft wél gestemd voor een groener beleid en de subsidiestroom zorgt ervoor dat die wens werkelijkheid wordt. De onderste laag heeft ook kinderen en wil ook het beste voor hun toekomst. De onderste laag zou ook graag een auto willen, en als we het voor elkaar krijgen dat er voldoende vraag naar nieuwe EVs is, dan sijpelen die door naar de 2e hands markt waardoor EVs voor mensen met een kleinere beurs ook binnen bereik komen. Laat de overheid dat incentive vallen, dan koopt/least de consument liever iets op benzine en missen we ons doel.

Aan de andere kant zijn coorporaties ook (verplicht) bezig met vergroenen. Er wordt gerenoveerd en als het te oud is gaat het tegen de vlakte en komt er wat nieuws. Sociale huur moet namelijk ook gasloos of CO2 neutraal worden. Er wordt geïnvesteerd in panelen en warmtepompen. Iedere huurwoning zal aan de beurt komen. Als dat goed gedaan wordt zal ook de energierekening van de huurders dalen.

Wat betreft stadsverwarming, daar heeft iedereen met een aansluiting last van. De energieprijs is gekoppeld aan de gasprijs. De gasprijs wordt weer zwaarder belast want overheid wil ons van het gas hebben. Naast de gereguleerde prijs voor warmte mogen de leveranciers vragen wat ze willen voor het vastrecht. Dat vastrecht schiet in prijs omhoog. Daar komt bij dat de lokale overheden afspraken maken met de energieleverancier met betrekking tot het aantal nieuwe aansluitingen. Vervolgens verkopen ze een stuk grond aan een projectontwikkelaar (nieuwbouw), om die projectontwikkelaar te verplichten alle huizen te voorzien van een warmtenet aansluiting. De projectontwikkelaar verkoopt de huizen daarna met een clausule dat je verplicht bent om die aansluiting af te nemen.

Dus je rant is in mijn ogen onterecht. De enigen die in mijn ogen fout bezig zijn, zijn de energieleveranciers van de warmtenetten. Ze maken grof misbruik van het feit dat iedere klant aan hun vast zit en nergens heen kan. De energieprijs is bij wet gekoppeld aan de gasprijs, dus als de overheid daar 10 cent belasting op klapt mogen zij dat ook. De vastrechtkosten zijn vrij dus daar mogen ze vragen wat ze willen. Dus de consument betaalt zich letterlijk blauw aan de energiekosten.
"Correctie, jij vind het teleurstellend. We hebben met zijn allen gestemd voor een groener beleid. Onze CO2 uitstoot moet naar beneden vinden we. Echter, de individuele Nederlander denkt meer aan de eigen portemonee. Dat heet het NIMBY effect. Het is allemaal prima maar niet in onze achtertuin."

Voordat ik verder ga met lezen, wil ik benadrukken dat dit al onjuist is. En dan moet ik nog de rest doornemen die al met een onjuistheid begint... Interessant. Vergeet u toevallig de provinciale verkiezingen? Die waren al een duidelijk signaal dat een aanzienlijk deel van de bevolking het niet eens is met de klimaatgekte, evenals met het gedoe rondom stikstof en de boeren. De recente verkiezingen hebben dit nog eens bevestigd. Maar nee, u beweert dat de meerderheid van Nederland hiervoor kiest? Wel, ik ben zeer benieuwd naar de onderbouwing van dat 'feit'. Komt dat voort uit feiten of is het simpelweg uw persoonlijke overtuiging, waarbij u mij betrekt? Ik heb overigens nooit beweerd namens anderen te spreken, maar slechts namens mezelf. Als u begrijpend leest, zult u zien dat ik nergens zeg: "WIJ VINDEN DIT TELEURSTELLEND". Aangezien ik zelf mijn bericht plaatst en daarbij zeg "Het is teleurstellend" dan kun je vanuit gaan dat ik vanuit de IK persoon spreek en niet namens iedereen. U bent dat kennelijk wel aan het doen.

Ik ga later nog op uw bericht verder reageren.
Het is een nuance.

"het is erg teleurstellend" - vaststaand feit
"ik vind het teleurstellend" - persoonlijke mening

Aangezien je teleurstelling niet kan kwantificeren is het heel erg moeilijk om dit als vaststaand feit te presenteren. Of iets teleurstellend is, is daarmee een persoonlijke opvatting gebaseerd op gevoel.

Besef waar de wens mbt het klimaat vandaan komt. Dat komt niet uit de provincie. Dat komt ook niet uit Den Haag. Dat komt voor uit het Verdrag van Parijs. Dit verdrag stelt dat iedere lidstaat zich moet commiteren aan klimaatdoelen. Het was aan onze regering om te bepalen wat onze doelen zouden worden. Dat hebben zij in 2019 gedaan middels het zogeheten klimaatakkoord. Er is oa besloten om gas duurder te maken, stroom goedkoper, isolatie en besparing te steunen en oa EVs te promoten.

Het Verdrag van Parijs dwong ons dus om iets te gaan doen. Het door ons gekozen kabinet Rutte 3 heeft vervolgens bepaald wat we gingen doen en hoe we het gingen doen. Zo hebben ze afgesproken dat we 49% reductie in CO2 uitstoot gaan bewerkstellingen, met 1990 als uitgangsjaar. 15% daarvan moet uit mobiliteit komen, 20% uit stroom. Dat wil zeggen heel veel EVs en heel veel panelen en windmolens. Dat laatste is denk ik wel gelukt. Van de 25GW die we op dit moment genereren is 21GW groen. Qua vervoer moet er nog een stap gezet worden. Vandaar dat duurder maken nu even geen optie is.
Deze verklaring is niet helemaal correct. Mijn nuance is hier anders op "Het is erg teleurstellend" impliceert nog steeds een persoonlijke mening, maar wordt mogelijk gepresenteerd als een algemene observatie. In feite is de formulering van de zin zelfs iets wat tussen feit en mening in valt.

Het is van belang om te beseffen dat de interpretatie van dergelijke uitspraken kan verschillen afhankelijk van de context en de manier waarop ze worden geuit. In deze specifieke context spreek ik echter vanuit mijn eigen perspectief en impliceer ik niet dat dit standpunt door anderen wordt gedeeld.

Wat betreft Rutte 3 en het beleid waarvoor we hebben gestemd, ben ik het niet eens. Ik kan een goed voorbeeld geven waarbij we actief tegen iets hebben gestemd, maar desondanks werd in Brussel het tegenovergestelde besloten, iets wat in strijd was met de wensen van ons land en de Tweede Kamer. Ik kan aantonen hoe onze regering toch haar eigen koers blijft varen, zelfs wanneer de hele Kamer tegenstemt. Ik zal later hierop terugkomen om dit nader toe te lichten met feitelijke informatie die regelmatig in de Tweede Kamer wordt besproken, ondersteund door beeldmateriaal.

De rest zal ik latere moment op reageren zoals eerder aangegeven.
Ik snap wel wat je bedoelt en het voelt inderdaad heel zuur. Iedere subsidie naar nieuwe auto's of 'luxe auto's' is per definitie alleen weggelegd voor hogere inkomens. Nou is er volgens mij ondertussen wel een markt (op komst) met elektrische occasions, maar daar ben ik niet echt van op de hoogte.

De staat heeft een doelstelling om voor een bepaalde tijd CO2-neutraal te zijn. Los van wat we er van vinden. Die subsidies zijn niet om iets 'goedkoper te maken voor het publiek'. Het goedkoper maken is een middel, niet het doel.

Een benzineauto van 1500 kilo (best een redelijke auto) kost 1000 euro per jaar aan wegenbelasting.

De huishoudens op die stadsverwarming zijn veelal al vrijwel CO2-neutraal. (Afhankelijk van wat de bron van de warmte is. (restwarmte van de industrie (die CO2 wordt toch al uitgestoten, kun je er net zo goed wat nuttigs doen met de restwarmte) of geothermisch.)
Om een huis geschikt te maken voor een warmtepomp, moet het huis eerst volledig geïsoleerd zijn. Anders trekt die warmtepomp het niet. Het volledig isoleren van een woning (als er nog niks gebeurd is) komt al snel neer op 10000 - 15000 euro per woning. De kosten van een warmtepomp gaan alle kanten op, houd rekening met 8000-15000 euro? Er zijn prima voordelige leningen te krijgen voor het isoleren van een woning. Ook zijn er allerlei subsidies in gemeenten.

Door die elektrische auto's belastingvrij te laten rondrijden, zullen er meer van in het land komen.

De staat kan die euro's maar één keer uitgeven/niet ontvangen.
aangezien zij het meest zullen lijden onder de gevolgen van klimaatverandering.
Dat ligt er aan hoe je het bedoelt. Of je rijk of arm bent, en je verdrinkt door een kapotte dijk, maakt niet uit. De meeste mensen met de kleinste inkomen zullen veelal gebruik maken van sociale woningbouw. Die bedrijven die dat beheren zijn verantwoordelijk voor het isoleren e.d. van de woningen. Ik zie in mijn omgeving initiatieven waar huurhuizen zonnepanelen krijgen voor een paar tientjes per maand (Het meest hoor ik rond de 35 euro per maand voorbij komen). Dit verdien je makkelijk terug met die panelen.

Maar nogmaals. Ik snap je sentiment, maar het is denk ik heel moeilijk een maatregel te treffen waar voornamelijk mensen met de kleinste inkomens baat bij hebben als het gaat om verduurzaming.
De onderkant van de samenleving rijd een 25 jaar oude, roestende toyota starlet. Als je dit geld uitgeeft aan die groep, dan rijden ze een 15 jaar oude toyota aygo van 2000, of wellicht niet eens, want die 1500 euro is aan de onderkant een enorm bedrag wat voor dagelijkse dingen een groot verschil kan maken.

Zeg ik daarmee dat dit niet de rijken spekken is? Nee, ik ben met je eens dat veel van deze regelingen eerder mij helpen dan de mensen die hulp nodig hebben (ja, ik reken mijzelf tot rijken, of dat terecht is zie ik niet als van belang).
Ja klopt, dat was al bekend vóór de opkomst van de "klimaatcrisis" gekte. Maar nu wordt er nog meer druk gelegd op degenen die al in de lage inkomensklasse zitten, omdat velen van hen simpelweg niet kunnen meegaan in deze ontwikkelingen. Veel mensen zijn zelfs genoodzaakt om boodschappen te doen in Duitsland, omdat dit hen wekelijks wel 100-200 euro kan besparen. Het enorme verschil in kosten tussen buurlanden is tekenend voor de problemen in Nederland. Onze overheid geeft veel geld uit zonder echt na te denken over hoe dit geld weer terugverdiend moet worden van de samenleving en wat de langetermijnkosten hiervan zijn.
Is een brandstof auto die veel langer mee gaat niet duurzamer dan een EV die een veel kortere levensduur heeft?

-edit, raar dat ik gedownmod wordt, lijkt me toch een on topic vraag-

[Reactie gewijzigd door keverjeroen op 10 april 2024 15:01]

De auto zelf is het probleem niet. Het probleem is de brandstof, die is vervuilend. Je kunt beargumenteren dat stroom ook opgewekt wordt met gas en kolen dus dat is ook vervuilend. En grotendeels heb je (nog) gelijk.

Maar overal ter wereld zijn landen bezig met een energie transitie naar duurzamere bronnen om stroom mee op te wekken. Dus in rap tempo wordt de energie die gebruikt wordt om je EV aan te drijven steeds schoner en groener.

Daarnaast doe je de aanname dat een ICE auto langer meegaat dan een EV. Misschien had je daar een paar jaar geleden een punt, als je keek naar de accu. Maar ook die worden steeds krachtigeren en robuuster waardoor ze langer meegaan en hun actieradius vergroot wordt en langer behouden blijft. Ook worden ze steeds vaker gemaakt met minder edele metalen.

Dus ook daar zie je een keerpunt en ontwikkeling. En er is nog veel meer winst te halen omdat de ontwikkeling van EV's ten opzichte van ICE's relatief jong is. Dus er kan nog veel geinnoveerd en verbeterd worden.

Ook heeft een EV ten opzichte van een ICE minder bewegende onderdelen. Bewegende onderdelen kunnen slijten en zullen vervangen moeten worden. Dat is slecht voor het milieu en is duurder in onderhoud omdat manuren in veel gevallen de hoogste kostenpost is bij een bezoekje aan de garage.

Dus kort gezegd is je EV op de langertermijn:
  • Efficienter
  • Goedkoper om te "tanken"
  • Goedkoper in onderhoud
  • Beter voor het miliue
Nadelen zijn nog de hoge aanschaf prijs en (relatief) lage actie radius.
Daarnaast wordt je waggie snel minder waard doordat de ontwikkelingen hard gaan.

Maar op al deze gebieden zit veel potentie in de toekomst.
Daarnaast heb je ook nogeens een acceleratie waar je gemiddelde ICE alleen maar van kan dromen ;)

[Reactie gewijzigd door JackJack op 10 april 2024 15:17]

De vraag is dan toch hoeveel uitstoot de productie van een auto aan uitstoot en andere milieuvervuiling veroorzaakt VS levensduur en uitstoot/milieu die tijdens veroorzaakt
De accu van een EV is veruit het vervuilendste deel van de auto en het deel dat vergeleken met een ICE het meeste vervuild tijdens het productie proces.

Echter is dat kantelpunt snel bereikt wanneer beide autos op de weg komen doordat een ICE meer uitstoot tijdens het rijden. Hoesnel dat kantelpunt is bereikt is afhankelijk van de accu en van de manier waarop de gebruikte stroom wordt opgewekt. En aan de ICE kant waar de brandstof vandaan komt en hoe deze wordt gedolven en verfijnt.

Door ontwikkelingen zal dit kantelpunt alleen maar sneller bereikt worden in de toekomst door de energie transitie en ontwikkelingen die momenteel gaande zijn op het gebied van nieuwe accu's.

Uiteindelijk is een ICE altijd minder efficient in gebruik omdat de transitie van brandstof naar energie altijd inefficient zal blijven. Er zit een platfond aan hoe efficient je dit kunt maken.

Daarnaast is brandstof zelf waar een ICE op een uitputtelijke energiebron en kan niet worden recycled waarbij dit voor stroom afhangt van de manier hoe we het opwekken.

[Reactie gewijzigd door JackJack op 10 april 2024 15:18]

Die ontwikkeling gaat vanzelf stilvallen wanneer het niet meer nodig is. Zelfde geldt voor een ICE auto, als er geen noodzaak is gaan fabrikanten geen kosten maken om verder te ontwikkelen. ICE kan ook zuiniger maar fabrikanten zagen de noodzaak niet.

Of het goedkoper is om te tanken valt nog te bezien. Ik vermoed dat de tijd van goedkoop stroom wel voorbij is en dat we niet raar op moeten gaan kijken als er in de toekomst vaker periodes komen dat er geen stroom beschikbaar is. Net beheerders hebben de grootste moeite om het net overeind te houden vanwege groene stroom. Wind en zonne energie zijn heel onvoorspelbaar.
Het punt is dus dat het wel nodig is. Brandstof is uitputtelijk, naast de impact op het milieu.
Een ICE zal nooit zuiniger zijn dan een EV, dat is natuurkundig gezien gewoon onmogelijk.

Net beheerders hebben moeite het net overeind te houden omdat ze al jaren achter de feiten aanlopen en achterlopen op onderhoud. Daar zijn ze al 20 jaar lang voor gewaarschuwt maar hebben ze niks aan gedaan.

Wind en zonne energie zijn helemaal niet onvoospelbaar, het is alleen veel plaatselijker en dat is precies waar de kracht vandaan komt. Het vereist alleen een andere manier van denken, iets wat voor veel mensen lastig blijkt te zijn.
Voor fabrikanten is het helemaal niet nodig, die kijken puur naar winstmarges, als die een auto kunnen verkopen met een bereik van 200km doen ze dat liever dan enorm gaan investeren om dat bereik op 1000km te krijgen.

Het zijn juist de beheerders die al jaren waarschuwen, het is de regering die het al jaren verzuimen om actie te ondernemen.
Als de brandstof het probleem is, waarom moet ik dan met mijn PHEV 2x zoveel mrb betalen als dezelfde auto in benzine? Ik plug netjes in als het kan en verbruik 5x minder benzine dan mijn vorige auto. En als beloning hiervoor mag ik straks net zoveel aftikken als een dieselrijder.

schandalig beleid.
Daar gaat mijn antwoord toch helemaal niet over?
We hadden het over een EV en waarom deze duurzamer was dan een ICE auto.

Uiteindelijk is een PHEV die niet goed gebruikt wordt niks anders dan een zwaardere en vervuilendere ICE en waarschijnlijk heeft dit meegewogen in de besluiten die zijn genomen voor in het huidige beleid. Maar dat is idd vervelend voor mensen zoals u die het wel goed proberen te doen. Je zou eigenlijk een soort hybride oplossing verwachten ;)

[Reactie gewijzigd door JackJack op 11 april 2024 10:05]

Het beleid van de overheid door gewoon het normale benzinetarief in rekening te brengen veronderstelt dat de burger dus altijd de boel belazert en de PHEV verkeerd gebruikt. Ik vind dat echt een klap in het gezicht van de gebruikers. De meeste particuliere kopers zullen juist een PHEV gekocht hebben om zoveel mogelijk op stroom te rijden. Dat de overheid uitgaat van het tegenovergestelde is gewoon vals en schandalig.

Het zou redelijk en fatsoenlijk zijn om een gewichtcorrectie toe te passen voor het gewicht van accu’s van PHEV’s en EV’s zodat gewoon iedereen netjes een bijdrage levert in de mrb.
Je wordt beloond voor 't stekkeren door minder accijns en BTW op benzine te hoeven betalen.
Als dat inderdaad een factor 5 is zoals je zegt, bijvoorbeeld bij 10000 km/jaar:
Voorheen 5 liter/100 km (1 op 20): 477 euro accijns + btw
Nu 1 liter/100 km (1 op 100): 95 euro accijns + btw + elektrisch 224 = 319 euro
Elektrisch 170 Wh/km: 224 euro belasting + btw

[Reactie gewijzigd door DrBOB101 op 11 april 2024 22:14]

Dat geldt dan toch evengoed voor de EV-rijder? Waarom is het dan wel gerechtvaardigd om de mrb-korting in stand te houden als men daar ook al bespaard op accijns en btw op benzine?
Over die rechtvaardiging gaat het artikel helemaal bovenin. Overheid wil dat graag zo (het is nog niet bepaald).
Als je kijkt hoe MRB opgebouwd is is CO2 een factor. Elektrisch stoot op straat geen CO2 uit, PHEV wel.
Daarbij heeft de prijs van een kWh heeft afgelopen jaren meer geschommeld dan die van benzine. Daar hadden EV-rijders dan weer meer last van dan brandstofrijders.
Een PHEV stoot ook niets uit op straat, dat is het hele idee.

En tsja, de EV-rijder heeft weer geen last van de torenhoge benzineprijs.

Wij komen er niet uit denk ik :). Geeft op zich niet. Wat mij gewoon het meeste stoort aan dit plan is dat je met een flink schonere auto (PHEV) meer betaalt dan een ICE die altijd meer zal uitstoten, zeker in stedelijk gebied. Want als je een PHEV niet netjes stekkert, kun je ‘m wel rijden als een hybride en daarmee de uitstoot in stedelijk gebied altijd lager hebben dan een reguliere benzinewagen. En toch moet de PHEV rijder bijna 2x zoveel aan mrb betalen. Ik vind dat gewoon een enorm onrechtvaardig iets.
Klopt, EV rijders hebben geen last van benzineprijzen. Ik ben met je eens dat de prijs voor benzine hoog is. Die schommelingen waren afgelopen 4 jaar echter lang niet zo groot als de stroomprijzen.
Je spreekt jezelf tegen:
Een PHEV stoot ook niets uit op straat
een flink schonere auto (PHEV)...uitstoot in stedelijk gebied altijd lager
Tip van de dag: als je die benzine niet nodig hebt kun je beter volledig EV gaan rijden.
De overheid bepaald hier wat rechtvaardig is, niet 't individu. Als dat onrechtvaardig voor je voelt kun je de volgende keer anders kiezen in 't stemhokje.
Nee. Een EV "verdient" de extra benodigde energie en CO2 om hem te produceren al in zo'n 40.000 tot 70.00km terug. Vergeet niet dat een elektromotor een rendement haalt van meer dan 90% terwijl een gemiddelde brandstofmotor maar zo'n 25 tot 30% rendement haalt. Daarnaast stel je dat een EV een kortere levensduur heeft maar dat is niet gezegd. Er rijden nog steeds Model S en Nissan Leaf rond van >10 jaar oud.
10 jaar oud vind ik niet echt oud.. Zelf rijd ik een 62 jaar oude auto. Aan de ene kant heeft die al heel wat uitgestoten, aan de andere kant is hij maar 1x geproduceerd.
Aardige edge case... Maar de gemiddelde nederlander rijd geen oldtimer.
Het verbruik van die wagens is dermate hoog dat gelijk welke nieuwe wagen beter zou zijn.
Uit de jaren 60 had je wagens die zelfs 20-25l/100km verbruikte.
Jep, CO2, CO, NOx, roet, polycyclische koolwaterstoffen, etc etc
Oude auto’s zijn leuk, maar ook erg vies qua uitstoot
Ik heb een T2b uit 1973 op m'n naam staan, ik weet hoe het werkt met dat spul.
Maar even uitgaande van een gemiddelde moderne brandstofmotor met alle foefjes om onder de xx gram CO2 te blijven, zijn het ook niet bepaald betrouwbare oplossingen meer. Een EV is dan in verhouding aardig "solid state" en hoeft absoluut niet korter mee te gaan dan de gemiddelde brandstofauto. Of er ooit een Tesla langer meegaat dan jouw Kever of mijn T2 is dan weer een andere discussie natuurlijk ;)

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 10 april 2024 14:35]

En wat gaat er voor plug-in hybrides gelden? Die zijn vaak even zwaar, en vooralsnog een stuk populairder onder particulieren.

Edit: lees ik net de laatste zin niet.

Wat een rotstreek. PHEV’s zouden volgend jaar 75% gaan betalen. Mijn PHEV weegt ook gewoon 2100 kilo. 40% van de nieuw verkochte wagens was vorig jaar een PHEV. Dat is gewoon veel praktischer dan een EV als je geen eigen oprit of garage hebt.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 10 april 2024 08:10]

Een PHEV praktischer?

Ik heb een aantal collega's met een PHEV, die moeten na ieder ritje op zoek naar een laadpaal om het aandeel elektrisch rijden op peil te houden.

Met mijn EV volstaat 2x per week aan de laadpaal meestal wel.

Het zal wel een beetje aan je situatie liggen, maar die PHEV is echt niet voor iedereen praktischer.

[Reactie gewijzigd door HandyLumberjack op 10 april 2024 08:26]

De gemiddelde woon-werk afstand is een kleine 20km. Vrijwel iedere PHEV kan dat op 1 acculading retour doen. Dus als je dagelijks kunt stekkeren thuis of op kantoor, is er geen probleem om je PHEV volledig elektrisch te rijden voor je forenskilometers.

Moet je verder, dan rijd je op z'n minst een flink deel van je kilometers volledig elektrisch of je moet zoals je zegt na iedere rit stekkeren. Een PHEV biedt het beste van beide werelden: alle korte ritten en ritten in de stad / bebouwde kom lekker stil en elektrisch uitvoeren en voor incidentele langere ritten (vakantie bijvoorbeeld) de brandstofmotor gebruiken om snel op locatie aan te komen, zonder laadstress.

Een en ander hangt enorm af van hoe je een auto gebruikt. Ik had een Poolse collega die zo nu en dan met de auto naar Polen reed voor familiebezoeken. Die zag een EV niet zitten, want hij rijdt dat stuk met 160km/u over de Autobahn en dat kan met een EV bijna niet, omdat je range dan piepklein is en je heel vaak moet laden. Hij tankt de auto 1x onderweg weer vol en rijdt na een paar minuten weer verder. In zijn situatie is een EV voorlopig helemaal geen optie, maar zo is die situatie voor iedereen weer anders.

Door de bank genomen rijdt de Nederlander dus zo'n kort stukje naar kantoor/fabriek, dat een PHEV dat prima af kan. Het heeft geen zin om naar n=1 observaties te kijken.
Maar het blijft meer gedoe, de gemiddelde forens moet zijn PHEV ieder dag laden, de gemiddelde EV forens (met EV met fatsoenlijke range) 1 keer per 1,5-2 weken.

Daarnaast heeft de EV tegenwoordig vaak voldoende range om ook langere ritten zonder te laden te halen. En laad die zo snel op, dat ik als bestuurder toch vaak langer pauze wil nemen dan nodig is om bij te laden.
Maar dat is toch helemaal geen gedoe? Je komt thuis, plugt de lader in, klaar. Handeling van nog geen minuut. Of je komt op kantoor, plugt de lader in en loopt naar binnen. Klaar.

Natuurlijk is een EV beter, efficienter, fijner als je je met de range redt, maar stel je hebt een caravan en je wil op vakantie, hoe wil je dat doen dan? Er blijft niks van de range over met een EV. Ik snap best dat mensen op dat vlak de kat uit de boom kijken. Als ze dan volledig elektrisch het gros van hun ritten kunnen uitvoeren en alleen die paar uitzonderingen van familiebezoek aan de andere kant van het land of vakantieritten naar Z-Frankrijk met de caravan op benzine doen, hebben we toch een mooie, betaalbare tussenoplossing die nu al acceptabel is voor bijna iedereen?
Ik reageerde op iemand die beweert niet thuis op de oprit te kunnen laden.

Thuis laden vindt ik prima, ik heb een paal met vaste kabel, klepje open, stekker erin en klaar.

Onderweg laden of op kantoor vindt ik maar gedoe, ten eerste moet je op zoek naar een beschikbare paal (dat kost meestal de meeste tijd) dan achterklep open, kabel pakken, uitrollen, stekkeren, pas erlangs, en als je pech hebt nog een extra stuk lopen naar je bestemming en als je daar klaar bent omgekeerde ritueel.

Elektrische rijden vindt ik echt heerlijk, maar ik probeer publiek laden zoveel mogelijk te mijden, en dat lukt over het algemeen prima. Maar als ik een PHEV zou hebben was ik dus veel vaker aangewezen op die openbare laadpalen.
Ah, ik snap wat je bedoelt. Bij de meeste bedrijven staan de laadpalen gelukkig dicht bij de ingang, dus het stuk extra lopen zou ik zelf meestal wel kunnen vermijden. Sterker nog: ik zou dan naast de directeur parkeren :P Wat ik lastiger zou vinden is dat ik na verloop van tijd mijn auto zou moeten verplaatsen als hij opgeladen is en ik weet hoe druk het is op de parkeerplaats: die raak ik niet meer kwijt.
Bij het bedrijf waar ik werkte was er een chronologisch tekort aan laadpalen en de laatste tijd ook parkeerplaatsen.
Ook willen ze verplichten dat je hem van de laadpaal haalt zodra die vol zit, maar dan kun je dus nergens parkeren.

Ik laad lekker thuis en dan zijn de laadpalen beschikbaar voor diegene die hem wel "nodig" hebben.
Ik hang mijn PHEV elke dag thuis aan de laadpaal, dat is gratis laden met mijn zonnepanelen; en op werk laad ik bij een Shell community recharge met 31 cent per kWh voor 66% weer bij. De laadpaal parkeerplekken staan vooraan en er is altijd wel een plekje vrij, kost maximaal 1 minuut. Woon/werk is voor mij volledig elektrisch. Ik rij drie keer naar kantoor en die extra 3 minuten kan ik niet wakker om liggen.
Ik rij dan gewoon verder op benzine. En op standje ‘save’ gebruikt hij alleen de benzinemotor, en zit je batterij na 100 km weer grotendeels vol. Kun je in de stad weer elektrisch rijden.
Dus als jij 100km in je Evoque rijdt, kan jij daarna weer 15kWh (ongeveer 50-60km) op elektrisch rijden?
Geloof er niks van. Maargoed, jij hebt je auto pas sinds vrijdag, dus je zal ongetwijfeld er nog weinig van weten.
waarschijnlijk rijdt deze auto in standje 'save' dan 1 op 3 of zo.

Maar goed, hier dus de rede waarom ze een PHEV gewoon 100% belasting willen laten betalen.

[Reactie gewijzigd door mariomario op 10 april 2024 09:33]

1 op 3? Dat soort verbruik is al jaaaaaaaren niet meer bij SUV's, hell zelfs de doorsnee consumenten hummer was al veel zuiniger (H3 haalt zelfs bv 1 op 9/11).
En veel zakelijke rijders met een PHEV reden sowieso voornamelijk op benzine.
Als ie gelijk een grote accu moet opladen dan stijgt het verbruik enorm he.
en 15kWh in 100km bijladen met nog wat verliezen is nogal wat.

De auto rijdt nu 1 op 10, het zal me niet verbazen als dat verbruik gewoon verdubbelt

[Reactie gewijzigd door mariomario op 10 april 2024 12:30]

Nou, zo'n grote accu is het niet bij een PHEV, en verwacht dat als het verbruik normaal 1 op 10 zou zijn, dat die anders 1 op 8 zou zijn.
Grotendeels vol. Denk na 150 kilometer helemaal. Maar hij laadt geloof ik maar tot 80%. Ik moet het nog even precies uitvinden, ook wat hij dan verbruikt. Ik heb hem nog maar 5 dagen en heb er nu 300km mee gereden. Nog niet aan de laadpaal gehangen want dan kan ik hem niet zien vanuit huis. En ik ben nog helemaal verliefd op mijn nieuwe autootje.

Maar het is een 1.5 3-cilinder. Officieel reed hij WLTP 1,5 liter op 100km. Met een lege batterij las ik op een forum 1 liter op 10,2 km. Nou, dat is net zo (on)zuinig als mijn Volvo S40 1.8 uit 2007.

Overigens is er van mijn auto geen EV versie, van geen een Range of Land Rover vooralsnog. En die wilde ik al bijna mijn hele leven, en nu kon ik er een kopen. Vooral omdat we met de vorige 12 jaar hebben gedaan. (In totaal 16,5 jaar oud)

/edit: de motor is nooit een generator, je spaart gewoon uitrijden en remmen op, in plaats van ze direct her te gebruiken. Dus hij gebruikt niet extra veel in ‘save’, hetzelfde als wanneer de batterij leeg is. Nou ja, behalve het hergebruik dan.

[Reactie gewijzigd door Burgertrut op 10 april 2024 11:14]

Mijn PHEV heeft 3 standen, misschien die van jou ook:
- Normal/EV
- Save charge
- Charge
Bij Save charge rijdt de auto eigenlijk als een gewone hybride en dat is vrij zuinig. Maar de zuinigheid wordt vooral bepaald door de manier van rijden. Een van de voordelen van zo'n zware auto is dat 'ie vrij lang kan 'coasten'. Tijdens deze mode laadt de batterij een beetje op en de auto switcht dan weer naar EV tot dit weer op is.
De Charge mode laadt daadwerkelijk de batterij op tijdens het rijden. Maar dan wordt de auto een slurper en rijdt 'ie 1 op 10. Deze stand gebruik ik dus nooit. Je moet altijd proberen te laden aan een paal of aan het stopcontact thuis.

In ieder geval veel plezier met de auto, maar die wegenbelasting is wel jammer. We gaan het tarief betalen van een kleine vrachtauto/bestelbus.
Mijne heeft EV/Hybrid/Save. Save is in principe om je lading te bewaren.
Maar dan spaar je ook de rem en uitrijdt energie op.

Hij heeft geen generator standje. Maar op een forum las ik wel dat hij in Save modus ook wel bijna 1 op 10 gebruikt. Is een zware auto, 2098 kilo zonder brandstof. Moet nog uitvinden waar ik dat kan zien, ik heb hem pas sinds vrijdag.

Hij blijft trouwens altijd een beetje hybrid. Bij optrekken tot 30km/u werkt de elektromotor altijd mee. En als de batterij helemaal vol is, gaat hij ook vanzelf weer hybride rijden.

Voor de veiligheid en het optrekken reserveert hij een stukje batterij die ik niet zelf kan gebruiken. Ik weet het allemaal niet precies, maar ik meen dat de batterij eigenlijk 18,7kWh is en ik er 3/4 zelf van mag gebruiken. In ieder geval springt de elektromotor ook bij als de batterij officieel leeg is op mijn display.

De EV stand heb ik tot nu toe eigenlijk alleen in de stad gereden, maar hij kan ook wel 80 of 100 in alleen EV, daarna springt de motor weer bij.
Het voordeel van een volledige EV met een beetje range dat je er per keer laden zo maar 400km range erbij krijgt.

Het idee bij een PHEV is dat je steeds voor ca. 50km moet stekkeren. En als het echt een keer niet uit komt benzine rijdt. Maar je staat dan wel veel vaker aan de laadpaal

Als dat teveel gedoe is, en je daarom op benzine gaat rijden is het volkomen terecht je de normale MRB moet betalen.

[Reactie gewijzigd door HandyLumberjack op 10 april 2024 08:48]

Nou ja, als ik in de stad elektrisch rij, dan scheelt dat toch ook voor mensen hun gezondheid? Dan verplaats ik de vervuiling naar de snelwegen.

Het is niet zo dat een EV op mana rijdt. Die stoten ook veel uit, maar op een andere plek. Soms nog kolen ook, anders vaak gas.

Mijn dealer laadt ze op met dieselaggregaten, want die hebben na 3 jaar in het nieuwe pand nog steeds geen stroomaansluiting.
Voor de uitstoot van CO2 maakt het niks uit waar die plaats vindt, dit is ook niet schadelijk voor de gezondheid, alleen het klimaat wordt erdoor beïnvloed.

Wat wel relevant is zijn schadelijke stoffen zoals fijnstof, maar dat stoot een moderne brandstofmotor nauwelijks meer uit. Dit komt voornamelijk van de banden af, en hoe zwaarder de auto, hoe meer fijnstof wordt afgegeven.

Daarnaast is nederland flink bezig om over te schakelen op duurzame elektriciteit, 50% van de elektriciteit is duurzaam momenteel en dat aandeel groeit heel hard.
Staat er volgens mij toch in vermeld, die gaan direct meer betalen.
50% MRB korting vervalt, die betalen dan de volle mep (leuk als je zo'n mooie Volvo V60 plug-in hybrid hebt :'( )
Die heb ik, het is inderdaad jammer. Maar het gaat over 25%. Ik heb er over nagedacht om de auto weg te doen, echter de afschrijving op een nieuwe is veel hoger dan de extra wegenbelasting. En de afschrijving op de Volvo is nogal beperkt aangezien de bodem al in zicht is.

Ik rij bijna alles elektrisch met laden thuis en een hele goedkope laadpaal op werk. Ik kan ook een lease auto nemen bij mijn werk, maar dat is nog veel duurder. Dan heb ik liever de lease vergoeding en kilometer vergoeding voor al mijn zakelijk verkeer inclusief woon/werk dan het missen van het lease budget + bijtelling.

Gewoon een berekening maken wat het meest voordelig is.
Ik heb een mooie Range Rover Evoque PHEV. Sinds vrijdag.

Ach, ik klaag niet al te veel, je betaalde dit jaar nog nauwelijks BPM over een PHEV.
Dat scheelde bij mijn auto nogal aanzienlijk met het mild-hybride model.
Het klinkt misschien wat als een persoonlijke aanval, maar ik bedoel het in het algemeen, maar jouw reactie is een perfect voorbeeld:

Ik vind het prima en terecht dat mensen die dikke zware SUV's kopen een (flinke) bijdrage betalen aan de (flinke) slijtage die ze toebrengen aan het asfalt en de uitstoot die ze verspreiden in onze steden, dorpen en woonwijken.

Er zijn meer dan genoeg EV's en hybrides van rond/minder dan 1500 kg, zelfs EV's onder de 1000.

Het zou niet eerlijk zijn als ik met mijn 950 kg (EV)auto meebetaalt aan de onderhouds- en gezondheidskosten die een Range Rover de maatschappij opdringt, toch?

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 10 april 2024 08:36]

Personenauto's veroorzaken geen flinke slijtage aan de wegen, dat zijn de vrachtwagens/bussen. En er wordt aan de personenauto qua belasting ook meer binnengehaald dan dat het wegennet kost. Het is voor de overheid een manier om geld binnen te halen.

Een EV is niet altijd praktisch, een PHEV is dan ideaal. Buiten de steden/dorpen op benzine en in de steden/dorpen electrisch. Dus waarom de PHEV bezitter nu het gat mag gaan opvullen zodat de EV bezitter een voordeel behoud is mij een raadsel. Pak dan de 100% ICE voertuigen harder.
Ik betaal toch ook veel meer? Meer wegenbelasting, meer aanschafkosten (inclusief BPM en BTW), meer belasting en accijns op benzine?

Overigens klinkt Range Rover heel groot, maar een Evoque is niet veel groter dan een VW T-Roc. En kleiner dan een Tiguan. Eigenlijk een C-Segment SUV. Maar dan met een premium prijs.

Ik wilde een keer in mijn leven een droom-auto, en had daar op mijn 49e eindelijk de mogelijkheid voor. En niet eens een vervuilende 8 cilinder sportwagen, maar een keurige hybride met een 3-cylinder van 1,5 liter.
Is dat zo? Brengt een 2000 kg wegende auto echt zoveel meer schade aan het wegdek dan een 1000kg wegende auto terwijl er ook vrachtwagens over rijden?

Ik geloof er niks van.
Eens ik ben ook afgelopen jaar voor een plug-in gegaan (50km EV range en grofweg van de 70% van de +-2500km electrisch gereden), maar wel met het uitgangspunt dat het snel over zou zijn met de korting op de MRB.
Maar dat het (nog) sneller verhoogd zou worden verbaasd mij wel een beetje...

Daarnaast ben ik wel benieuwd waarom dit nu gedaan word met het oog op het nieuwe kabinet.
De BBB, PVV en zelfs NSC zie ik niet als "EV" partijen.

Daarnaast: misschien is het de komende jaren korting, maar inmiddels kan bijna iedereen wel de conclusie trekken dat het overheidsbeleid nogal zwabbert, zelfs regelingen die nog heel kort lopen (plugin korting nog 1 jaar) moet je al in twijfel trekken.... betrouwbare overheid?

Volgend jaar de volledige hele hypotheekrente aftrek eruit? ;)

[Reactie gewijzigd door Ikke_Niels op 10 april 2024 09:48]

Hoe zit het nou met rekeningrijden? Dat willen ze toch ook invoeren?
De wegen moeten worden betaald door de gebruiker. Wat mij betreft mogen ze een elektrische- en hybride auto een belasting categorie minder indelen, maar wel in 2025 in laten gaan. Vergeet niet dat de elektrische auto geen belasting over de brandstof betaald. Men mag aannemen dat de hybride auto de eerste 200 km elektrisch rijdt (woon- werkverkeer) en daarna weer wordt opgeladen.
Geen belasting over brandstof? De prijs van een kWh bestaat uit een groter aandeel belasting dan een liter euro 95
Ik bedoelde de accijnzen. Ook dit is een soort belasting.
Met elektrische auto's is het natuurlijk zo dat ze minder slecht zijn dan niet elektrische auto's, maar nog altijd een stuk slecher dan geen auto gebruiken.

Van mij zou het beleid meer naar auto's weren op plekken waar ze niet zo nodig zijn, za ls in de grote steden. Zeker vervuilende auto's met verbrandingsmotoren.
Met elektrische auto's is het natuurlijk zo dat ze minder slecht zijn dan niet elektrische auto's, maar nog altijd een stuk slecher dan geen auto gebruiken.
Waarom belasten we dan in Nederland het autobezit niet minder en het gebruik meer? Betalen per kilometer? Ik zeg maar iets.
Dat zou zeker helpen, maar en op papier is dat een goed idee, in de praktijk kom je grofweg uit op twee opties:
Een dom systeem per kilometer, waarbij mensen die landelijk wonen zonder goed alternatief het meest betalen.
Of een complexer sysstem wat relatief duur is in gebruik.

Ik denk zelf dat de domme kilometerheffing het beste is, maar er blijft een groep die hier hard door geraakt wordt.
Ik denk zelf dat de domme kilometerheffing het beste is, maar er blijft een groep die hier hard door geraakt wordt.
Van mij mogen ze het "domme" systeem direct invoeren, ondanks dat ik landelijk woon en meer dan de helft van mijn kilometers (op vakantie) in het buitenland maak.
Maar ook slimme systemen heb ik niets op tegen. De snelwegen hangen al vol met camera's, daar kan ook een automatisch tol-poort systeem aan gehangen worden. Kijk naar andere landen, Noorwegen b.v.
Lekker optijd, hele reden dat ik letterlijk deze maand een EV de deur uit heb gedaan en voor een PHEV ben gegaan. 90% van de ritten zou ik makkelijk elektrisch kunnen rijden. Maar had flink geld kunnen schelen door een 2 jaar oude Tesla M3 te kopen bijvoorbeeld. Communicatie over dit soort zaken moet echt sneller, ze lopen echt achter de markt (en het stroomnet of andersom) aan.
En waarom heb je dat niet gedaan en toch voor een PHEV gekozen?
Omdat de restwaarde van mijn op dat moment auto te laag ging worden, de belasting veel duurder dan de benzine variant. Uiteindelijk zocht ik een ruime auto, dus een Model Y bijvoorbeeld. Maar het gewicht is niet mals met zo'n 2000 kilo is niet leuk onder volledige belasting. De PHEV was een stuk lichter, kan ik 80km puur elektrisch rijden voordat de verbrandingsmotor aangaat en dit jaar nog even korting. Restwaarde zou ook hoger blijven leek me :).
Maar PHEV's zijn niet meer als een tussenstap tussen ICE en BEV's uiteindelijk..... 10 jaar geleden waren ze best leuk. Maar nu loopt die techniek op zijn laatste benen vrees ik....
Naja, uiteindelijk voor mijn doen momenteel is een PHEV perfect bij de leefsituatie. Full-electric liet ook nog wel eens wat te wensen over. Daar wou ik wel mee dealen zolang er geen belasting was :). Kosten/Baten eigenlijk :).
Er zal nog wel weer een full electric 2e auto komen, misschien ook wel een BMW M6. Ligt ook een beetje aan de bui, haha.
Zorgwekkend dat er zo gezwalkt wordt met die belastingen.
Ik heb een plug-in en zou dan ineens volgend jaar geconfronteerd worden met een flink hoger (verdubbeld dus) tarief terwijl ik juist de afweging heb gemaakt inclusief die belastingen.
Ik heb onjuist besloten om de niet PHEV versie van mijn nieuwe auto te kopen. Met het vooruitzicht op hogere wegenbelasting (ga nou niet zeggen dat je dit niet zag aankomen?) en geen voordeel meer in BPM korting vond ik het niet nodig om daarvoor te kiezen. Ik weet niet wanneer jij tot aanschaf bent over gegaan?
Anderhalf jaar geleden besloten met in mijn achterhoofd dat de korting op wegenbelasting afgebouwd zou worden, maar dit is geen afbouwen maar echt gaten in de begroting vullen op een, naar mijn mening, onbetrouwbare manier.
Je moet niet eerst iets stimuleren om mensen daarna in hun portemonnee te raken op een manier die ze niet verwachten.
Ahja... ikzelf heb 2 maanden geleden de knoop doorgehakt..... 1.5 jaar geleden was een stukje meer kristallen bol werk.
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee