Supermarkt in Eelderwolde wil open, maar rechter moet nog over de bouw beslissen. Hoe zit dat?

Een impressie van hoe de supermarkt eruit moet zien
© BUN
De veelbesproken supermarkt in Eelderwolde moet volgens planning deze maand de deuren openen. Toch loopt er nog een zaak bij de Raad van State (RvS) tegen de bouw van de winkel. Hoe zit dat, en welke gevolgen kan die uitspraak hebben?
De supermarkt verrijst op een stuk grond in woonwijk Ter Borch, in Eelderwolde. Omwonenden keerden zich jarenlang tegen het plan, omdat het hun woonplezier zou bederven. Ook de omvang, zo'n tweeduizend vierkante meter, is hen een doorn in het oog.

Bewoners vingen bot bij rechter

Tegen de bouw van de supermarkt wordt verschillende keren een zogeheten voorlopige voorziening (kort geding) aangevraagd. Daarmee proberen bewoners van Eelderwolde het kappen van bomen tegen te gaan en de bouw van de winkel zelf in elk geval uit te stellen. Beide keren vangen de tegenstanders bot bij de Raad van State. De gemeente hoeft daardoor niets te veranderen aan het bestemmingsplan en ook de omgevingsvergunning blijft overeind.
Projectontwikkelaar BUN mag de schop dus in de grond steken, en doet dat ook. Na de zomer van 2023 begint de bouw van de supermarkt, die naast twee scholen en een gezondheidscentrum in Eelderwolde komt. Inmiddels zijn de contouren van het gebouw al zichtbaar en lijkt de parkeerplaats zelfs bijna klaar.
Of het pand weer gesloopt moet worden? Dat zal zo'n vaart niet lopen
Woordvoerder Raad van State

Winkel eerder open dan uitspraak rechter

Ondertussen loopt er bij diezelfde Raad van State (RvS) nog wel een bodemprocedure over de bouw van de supermarkt. Met zo’n uitgebreidere procedure wordt het geschil definitief beslist door de hoogste rechter van ons land. Een datum voor de uitspraak is er nog niet. ‘Ik verwacht dat die zitting binnen drie maanden volgt’, zegt een woordvoerder van de RvS.
Op dat moment zijn de kassa’s van de supermarkt waarschijnlijk al een tijdje open. BUN verwacht dat de winkel deze maand al opengaat.

Bouwen op eigen risico

Bouwen terwijl er nog een zaak bij de Raad van State loopt, is niet verboden. ‘Maar het is vanwege de lopende bodemprocedure wel op eigen risico', zegt de RvS-woordvoerder. Want wat als die uitspraak straks negatief uitpakt voor de gemeente en de projectontwikkelaar? Moet het pand dan in het ergste geval weer gesloopt worden? Dat zal zo’n vaart niet lopen, zegt de woordvoerder. ‘Vaak is een plan bij een bodemprocedure ‘op punten’ niet in orde.’
‘Dat betekent dat de gemeente in samenspraak met de ontwikkelaar iets moet aanpassen. Niet alles hoeft dan afgebroken te worden.’
Lees verder onder de foto
De supermarkt in Eelderwolde in aanbouw
© Sander Slager/RTV Noord
Toch kan het volgens de woordvoerder wel over serieuze aanpassingen gaan. ‘Ik begreep dat de supermarkt naast scholen staat. Parkeerdruk kan dan een reden zijn voor de Raad van State om te zeggen: dit moet eerst opgelost worden. Die opdracht krijgen de gemeente en de ontwikkelaar dan wel. In het uiterste geval, als het probleem niet opgelost wordt, kan de vergunning ingetrokken worden.’
De parkeerdruk en verkeersveiligheid zijn inderdaad een punt van zorg bij ouders die kinderen op de twee naastgelegen basisscholen hebben zitten. Zij proberen de gemeente ervan te overtuigen dat de toegangswegen naar de scholen veiliger moeten.

Welke winkel komt er eigenlijk in?

Wie de uitbater van de supermarkt wordt is overigens nog niet bekend. Wordt het een Albert Heijn, Jumbo of een andere winkelketen? Daarover wil projectontwikkelaar BUN kort voor de oplevering nog geen uitspraken doen.
Op de website van de onderneming is te lezen dat het bedrijf meer dan 25 vestigingen van Albert Heijn exploiteert. BUN was onlangs ook betrokken bij de restauratie van de Korenbeurs, eveneens een Albert Heijn-vestiging. Dat maakt het logisch om te denken dat de grootgrutter ook in Eelderwolde neerstrijkt.
Maar ook een woordvoerder van Albert Heijn kan er niets over zeggen en verwijst weer naar BUN. Daarmee is dus niet alleen de uitspraak van de hoogste rechter nog ongewis.