Ramadan voorbij, moslims vieren Suikerfeest

Samenleving
door anp
woensdag, 10 april 2024 om 4:02
bijgewerkt om woensdag, 10 april 2024 om 6:57
anp100424009 1
Voor moslims zit de vastenmaand ramadan erop. Op woensdag wordt dat gevierd met de start van Ied-al-Fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest, met lekkernijen, cadeaus en bezoekjes aan familie en vrienden. Met het einde van de islamitische vastenmaand mogen moslims over de hele wereld ook weer tussen zonsopgang en zonsondergang eten, drinken, vrijen en roken.
Zowel het begin van de ramadan als Ied-al-Fitr valt ieder jaar op een ander moment. Voor Turkse moslims stond al vast dat de vastenperiode dinsdag zou eindigen en dat het Suikerfeest dan woensdag begint. Turkse wetenschappers hebben al eerder met astronomische berekeningen bepaald wanneer de nieuwe maansikkel te zien zou moeten zijn. De Marokkaanse gemeenschap moest wachten totdat de nieuwe maan officieel was vastgesteld in Saudi-Arabië. Dat gebeurde dinsdagavond.
De ramadan begon op 11 maart. Het exacte begin hing ook samen met het zichtbaar worden van de eerste sikkel van de nieuwe maan. Ook begint de vastenmaand elk jaar op een andere dag omdat de islamitische kalender een maankalender is. Zo'n maanjaar is ongeveer elf dagen korter dan onze westerse jaartelling.