Terug naar de krant

KPMG-onderzoek naar voormalig Ajax-directeur Mislintat roept vooral nieuwe vragen op

Leeslijst achtergrond

Onderzoek belangenverstrengeling Veel blijft in nevelen gehuld bij het onderzoek naar de transfers van Sven Mislintat, de omstreden voormalig directeur voetbalzaken van Ajax. Met belangrijke betrokkenen werd niet gesproken, zeggen bronnen tegen NRC.

Leeslijst

Na zeven maanden is het er: het onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling rond de transfers van Sven Mislintat, voormalig directeur voetbalzaken van Ajax. Al is het er eigenlijk niet. Het onderzoek blijft geheim, vanwege privacy- en bedrijfsgevoelige informatie. Van de conclusies die wél publiek zijn gemaakt, is de waarde nauwelijks in te schatten.

Drie pagina’s telt de toelichting die maandag is gepubliceerd. Die is „in nauw overleg” opgesteld met accountant KPMG (dat het onderzoek uitvoerde) en advocatenkantoor NautaDutilh (dat juridisch advies gaf). De conclusies zijn getrokken door de opdrachtgever zelf: de raad van commissarissen van Ajax.

Maar het onderzoek dat een einde moest maken aan de twijfels over de transfers onder de in september 2023 ontslagen Mislintat, roept vooral nieuwe vragen op. De reputatie van Mislintat wordt deels gezuiverd: hij heeft zich niet aantoonbaar schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling bij de aankoop van spelers.

Tegelijkertijd worden „vraagtekens” gezet bij zijn solistische werkwijze in de transferperiode in de zomer van 2023. Ook accepteerde hij „in enkele gevallen” de vraagprijs die door een zaakwaarnemer werd voorgesteld „zonder daarover (...) in onderhandeling te treden met de betreffende club” én schond hij zijn geheimhoudingsplicht. Hoe vaak? Waarom? Met welke gevolgen? Het blijft in nevelen gehuld.

Vrijwillige medewerking

Bovendien blijkt onmogelijk te beoordelen hoe diepgaand het onderzoek is geweest. Onduidelijk is op welke bronnen en informatie KPMG zich precies baseert. KPMG heeft geen opsporingsbevoegdheid: het was afhankelijk van informatie van Ajax, van vrijwillige medewerking van andere betrokkenen en openbare bronnen. Wie zijn gesproken – laat staan hoe veel mensen – wordt niet gezegd.

Drie van de in totaal twaalf transfers van inkomende spelers werden „diepgaand onderzocht”. Dat verdediger Borna Sosa van VfB Stuttgart daar onder viel, was bekend. Ingewijden zeggen tegen NRC dat ook de deals van verdediger Gastón Ávila van Royal Antwerp FC (voor 12,5 miljoen euro) en aanvaller Chuba Akpom van Middlesbrough (12,3 miljoen euro) zijn uitgeplozen. Vanuit de markt klonken in die zomer geluiden dat opvallend veel voor deze spelers is betaald door Ajax.

Lees ook Deze reconstructie: Hoe Sven Mislintat Ajax in tweeën brak
Sven Mislintat wordt geïnterviewd voor de competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard, begin september.

Opmerkelijk is dat KPMG niet alle belangrijke betrokkenen sprak – dan wel benaderde – voor deze drie meest gevoelige transfers, blijkt uit een rondgang van NRC langs clubbestuurders en zaakwaarnemers. Zo is er geen contact opgenomen met het zaakwaarnemerskantoor dat Sosa vertegenwoordigde (ICM Stellar) totdat hij, vlak voor zijn miljoenentransfer, overstapte naar een zakenrelatie van Mislintat: Arthur Beck van AKA Global. Die mogelijke belangenverstrengeling was de aanleiding voor het onderzoek.

Zaakwaarnemer Steinar Dietz is ook niet benaderd door KPMG, vertelt hij. Hij begeleidde in samenwerking met een Argentijnse partner de transfer van Ávila van Royal Antwerp naar Ajax. Dietz: „Ik had me kunnen voorstellen dat ze mij hadden gebeld voor mijn ervaringen met Sven. Die waren goed en verliepen normaal.”

Er is evenmin gesproken met Middlesbrough, de club die spits Akpom verkocht aan Ajax. Een ingewijde bij Ajax zegt dat de club wel is benaderd voor een toelichting, maar dat Middlesbrough niet meewerkte.

„We kunnen er niet zoveel mee”, zegt Marcel Pheijffer, hoogleraar accountancy aan Nyenrode Business Universiteit en Universiteit Leiden, over de bevindingen. „Het blijft volstrekt onduidelijk wie gehoord is en op basis van welke informatie het rapport tot stand is gekomen.”

Ajax en KPMG gaan niet in op vragen over het rapport. De bevindingen en conclusies zullen worden besproken tijdens een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders op 21 mei.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 10 april 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in