NOS Nieuws

Negen Nederlanders de cel in voor aanslagen in Antwerps drugsmilieu

In België zijn negen Nederlanders veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor verschillende aanslagen in het Antwerpse drugsmilieu. Twee van hen gaan vijf jaar de gevangenis in omdat ze per abuis het huis van een bejaarde vrouw opbliezen, meldt het Belgische persbureau Belga.

De daders hadden het vermoedelijk gemunt op de woning van de ex van een drugscrimineel, even verderop in de straat. Dat huis werd een paar dagen later alsnog doelwit. Voor die tweede explosie werden vorige maand al twee mannen tot vier jaar cel veroordeeld.

Zes andere Nederlanders kregen vandaag gevangenisstraffen opgelegd voor een reeks aanvallen op onder meer het huis van een havenarbeider, waarop geschoten werd, en een aanslag op een fruitbedrijf in de zomer van 2022. Daar lieten ze een zelfgemaakte spijkerbom ontploffen bij een bedrijf dat bananen importeert. Twee kregen vijf jaar cel, de andere Nederlanders vier.

Ook voor de aanslag op een huis van een bekende misdaadfamilie in het Antwerpse Berchem werd een Nederlander veroordeeld. Daar werd een auto in brand gestoken en 'snitch' (verrader) op de voordeur gekalkt.

Lange lijst drugsincidenten

Antwerpen is een belangrijk knooppunt van de cocaïnehandel en daarom de laatste jaren het strijdtoneel van bendes die elkaar belagen. Ze gaan steeds brutaler en gewelddadiger te werk. De lange lijst drugsgerelateerde incidenten in en rond de havenstad bestaat onder meer uit brandstichtingen, schietpartijen, ontvoeringen, aanvallen met granaten en liquidaties.

Veel daders komen uit Nederland. Experts zagen het centrum van de Europese cocaïnehandel de afgelopen jaren verschuiven van Nederland naar Antwerpen. Zij denken dat Nederlandse kartels daarvoor het initiatief hebben genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl