Direct naar artikelinhoud
Amsterdam wereldstad

Waarom het bejubelde samenwonen van Amsterdamse statushouders en jongeren zoveel problemen oplevert

Luister ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad
Beeld Sjoukje Bierma

Amsterdam kwam in 2016 met een Nederlandse primeur: wooncomplexen waarin jongeren en statushouders samen gingen wonen. Een mooi idee, maar in de praktijk worstelen bewoners met vechtpartijen, drugsoverlast en vernielingen. Hoe is het zover gekomen?

Video wordt geladen...

Toen Startcomplex Riekerhaven werd geopend, het eerste wooncomplex waar statushouders en jongeren kwamen wonen, stonden internationale media en delegaties in de rij om dit Amsterdamse idee te bewonderen. Het leek een prachtige manier om woonproblemen op te lossen en zowel jongeren als statushouders een waardevolle start te geven. Zo kwamen jongeren uit hun bubbel en konden statushouders makkelijker integreren.

Acht jaar later stapelen de berichten over overlast, intimidatie en vechtpartijen zich op. Paroolverslaggevers Tahrim Ramdjan en Anna Herter vertellen in deze aflevering van Amsterdam wereldstad hoe zij wanhopige jongeren aantroffen in wooncomplexen als Startblok Elzenhagen, Riekerhaven en Stek Oost.

Ook is Joeri van der Wolff te gast, die tussen 2018 en 2022 op wooncomplex Stek Oost in de Watergraafsmeer woonde en er ‘communitybuilder’ was. Hij was aanvankelijk enthousiast over het project. “In het begin was er veel aandacht vanuit de woningcorporaties en was het leuk wonen.” Maar toen kwam corona en kwamen de woongemeenschapppen steeds meer onder druk te staan. “Psychische problemen van statushouders, die vaak getraumatiseerd zijn, kwamen naar de oppervlakte,” zegt Van der Wolff.

Toekomst

“Het is niet zo dat deze complexen gedoemd zijn om te mislukken,” benadrukt Herter. “Maar de kans is groter op incidenten omdat je veel kwetsbare mensen op een kluitje zet." Ramdjan benadrukt dat er iets moet gebeuren om het leven in deze woningen te verbeteren. “Het gaat wel om mensen, dit moet serieus worden genomen.”

Heeft deze vorm van wonen nog toekomst? En wat moet er veranderen om dat voor elkaar te krijgen? Je hoort het in de nieuwste aflevering van Amsterdam wereldstad.

Amsterdam wereldstad

In de podcast Amsterdam wereldstad komen typisch Amsterdamse thema’s aan bod. Paroolverslaggever en presentator Lorianne van Gelder neemt luisteraars wekelijks mee, samen met experts van binnen en buiten Het Parool. Iedere dinsdagochtend verschijnt een nieuwe aflevering.

Luister ook naar eerdere afleveringen van Amsterdam wereldstad

Video wordt geladen...