'Meer energie'

Johan trekt internationaal de aandacht met schutting van zonnepanelen

20 dagen geleden / Aangepast: 20 dagen geleden / Beeld © Gideon Goudsmit
Johan trekt internationaal de aandacht met schutting van zonnepanelen

'Meer energie'

Johan trekt internationaal de aandacht met schutting van zonnepanelen

20 dagen geleden / Aangepast: 20 dagen geleden / Beeld © Gideon GoudsmitGeschreven door RTL Nieuws
Geschreven door RTL Nieuws

Zonder dat-ie het wist, is huiseigenaar Johan van der Veldt uit Amsterdam internationaal nieuws geworden. Zijn bijzondere schutting verscheen onlangs in de Financial Times bij een bericht over zonnepanelen. Die zijn in Nederland en Duitsland zo goedkoop dat ze als schutting worden gebruikt, schrijft de Britse zakenkrant.

De Financial Times deelde onlangs een grafiek waarop duidelijk te zien is dat de kosten van de zonnepanelen de afgelopen jaren flink zijn gedaald. De krant verwacht dat het wereldwijde aanbod van zonnepanelen eind dit jaar drie keer zo hoog zal zijn als de vraag. Dit zou komen door een hoge productie van zonnepanelen in China.

"Zonnepanelen zijn zo goedkoop dat we ze overal neerzetten", zegt een deskundige tegen de krant. "De installatiekosten zijn vandaag de dag het belangrijkste obstakel, de panelen zelf zijn ongelooflijk goedkoop", zegt een ander.

Destijds stuk duurder

Huiseigenaar Johan van der Veldt heeft naar eigen zeggen niet kunnen profiteren van die lage prijzen. "Ik heb de panelen al een paar jaar staan. Toen ik ze kocht waren ze nog niet zo goedkoop."

Van der Veldt plaatste vier jaar geleden twintig zonnepanelen als schutting. Dat deze foto nu internationaal wordt opgepakt, vindt hij leuk én verrast hem tegelijkertijd. "Ik had de zonnepanelen al liggen. Eerst wilde ik ze óp de schutting plaatsen." Maar die wilde hij slopen, dus maakte hij een nieuwe schutting van de panelen. 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dat deed hij op advies van energieconsultant Gideon Goudsmit. Die zegt dat zonnepanelen die als schutting worden gebruikt, meer energie opleveren dan zonnepanelen die op het dak worden geplaatst. "De zonnepanelen zijn tweezijdig. Ze kunnen daarom meer én langer zon opvangen gedurende de dag", legt hij uit.

Hoeveel energie precies wordt bespaard, hangt af van de plek waar de zonnepanelen worden geplaatst. Uiteraard geldt: hoe meer zon, hoe beter. "Als je dubbelzijdige zonnepanelen op een weiland plaatst zonder schaduw brengt het per dag zo'n 30 tot 40 procent meer energie op in vergelijking met zonnepanelen die op het dak worden geplaatst."

Andere innovaties met zonnepanelen

Zonnepanelen worden tegenwoordig niet alleen op het dak geplaatst of als schutting. Er zijn ook andere manieren om zonnepanelen te plaatsen. "Je kunt zonnepanelen gebruiken als zonwering boven het raam. Ook kunnen ze het dak vervangen in plaats van geplaatst worden op het dak, zoals recent is gebeurd of zoals hier is als schutting", zegt Goudsmit.

Zonnepanelen als dak (links) en zonnepanelen als schutting (rechts)Beeld © Gideon Goudsmit
Zonnepanelen als dak (links) en zonnepanelen als schutting (rechts)
RTL Nieuws