Frits van Eerd in 2019
NOS NieuwsAangepast

Voormalig Jumbo-topman Van Eerd vervolgd voor omkoping, valsheid in geschrifte

Het Openbaar Ministerie gaat oud-topman van Jumbo Frits van Eerd vervolgen voor niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte. Verder wordt hij mogelijk ook vervolgd voor witwassen, schrijft het OM in een persbericht, maar het onderzoek daarnaar is nog niet afgerond.

De 57-jarige Van Eerd stapte in maart vorig jaar definitief op bij Jumbo, nadat hij in september 2022 al tijdelijk was teruggetreden als topman van de supermarktketen. Dat deed hij na een inval in zijn huis in Heeswijk-Dinther vanwege een witwasonderzoek.

Jumbo zegt in een reactie dat de vervolging van Van Eerd "geen consequenties voor de bedrijfsvoering" heeft, omdat de vervolging op Van Eerd als persoon slaat en hij al ruim anderhalf jaar het bedrijf niet meer aanstuurt.

Wel volgt het bedrijf de zaak "met grote belangstelling, en we hopen voor Frits dat er snel een einde komt aan deze onzekere periode", aldus Jumbo op de eigen site.

FIOD en politie namen spullen in beslag bij de inval in de villa van Van Eerd

Bij de inval in het huis van Van Eerd zouden honderdduizenden euro's aan contant geld zijn gevonden, meldde het Financieele Dagblad op basis van bronnen rond het onderzoek. Het OM wilde dat niet bevestigen.

Eerder zei het Openbaar Ministerie wel dat de witwaspraktijken plaatsvonden via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcrosssport.

Van Eerd werd samen met acht andere verdachten gearresteerd. Hij zat zes dagen in de cel. Kort na zijn vrijlating besloot hij al zijn functie als topman tijdelijk neer te leggen.

In november vorig jaar had de politie het onderzoek naar Van Eerd en zijn medeverdachten afgerond, waarna het Openbaar Ministerie een besluit kon nemen over vervolging.

Hoofdverdachte Theo E.

Naast Van Eerd kwam Theo E. naar boven als hoofdverdachte in de witwaszaak, een voormalig motorcrosser en autohandelaar uit de gemeente Aa en Hunze in Drenthe.

Van Eerd was in zijn tijd als Jumbo-topman zeer actief in de auto- en motorsport, als coureur en als sponsor. Jumbo was bijvoorbeeld de eerste sponsor van Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen, toen Verstappen net was overgestapt van de kart- naar de autosport.

E. was net als Van Eerd actief in de motorcross. Ook was hij een tijdlang ploegleider van een Jumbo-crossteam. E. wordt door het OM vervolgd voor onder meer belastingfraude, omkoping en valsheid in geschrifte.

Verder biedt het OM aan vier andere verdachten in de zaak een zogenoemde stafbeschikking aan, oftewel een straf die wordt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter. Het OM kiest hiervoor, omdat de rol van het viertal "zeker ten opzichte van de hoofdverdachte, aanzienlijk kleiner is".

De eerste zitting in de zaak tegen Van Eerd en E. is half september gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl