Het Hof heeft de Zwitserse senioren gelijk gegeven.
Volledig scherm
Het Hof heeft de Zwitserse senioren gelijk gegeven. © REUTERS

Grootste partij van Zwitserland roept op om uit Raad van Europa te stappen na veroordeling in klimaatzaak

Zwitserland wordt veroordeeld wegens zijn gebrekkig klimaatbeleid. Dat heeft het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) beslist. Volgens het Hof vormt dat beleid een inbreuk op de mensenrechten van een groep Zwitserse senioren. Deze uitspraak is uniek, aangezien het de eerste keer is dat het Hof een land veroordeelt betreffende het klimaatbeleid. Er werd ook nog over twee andere zaken een oordeel geveld. De Zwitserse Volkspartij (SVP/UDC), de grootste partij van het land, wil nu dat het land zich terugtrekt uit de Raad van Europa.

21 reacties

  • pieter vanhunskerken

    3 weken geleden
    Hoog tijd!
  • Danny Govaerts

    3 weken geleden
    Een zeer logische beslissing. Want desondanks je klimaat verandering niet kan ontkennen. Wil dit nog niet zeggen dat zo als nu Europa van het thema een verdienmodel moet maken. Al wordt er nog zoveel geld vergaard door opgelegde boete, zo lang de industrie niet wil inbinden en de expansiedrift weg neemt zal het klimaat vraagstuk nog verslechteren. De haven in Antwerpen is de laatste 30 jaar met 300% gegroeid! ! Moet er nog beton zijn. Kijk naar de velden en bos rond U hoeveel zijn er over. GEEN.
  • Leo Mariën

    3 weken geleden
    We zijn net terug van Zwitserland en dan moet ik zeggen dat het echt niet te begrijpen valt. Zwitserland staat in de top 10 van meest milieuvriendelijke landen ter wereld. Sinds 1876 moet volgens de Zwitserse wet minimaal 30% van het land bebost blijven. Daardoor zijn mens en dier beter beschermd tegen lawines en blijft de CO2 laag. De luchtkwaliteit is er zowat het beste van gans de wereld. Zouden deze rechters ooit in Zwitserland zijn geweest of doen ze maar wat? Dit slaat echt nergens op!
  • Jean Donny

    3 weken geleden
    Het is nodig om het huidig EU beleid en hun regeltjes eens kritisch onder een vergrootglas te houden. Meer realisme dringend nodig evenals daadkracht.
  • Tony Janssens

    3 weken geleden
    De rechters van de Raad van Europa zijn al zolang bezig met hun destructieve rechtspraak, dat is niets nieuws.