Soldaten patrouilleren bij het militair ziekenhuis in Guayaquil
NOS Nieuws

Oud-vicepresident Ecuador naar ziekenhuis gebracht, dagen na geruchtmakende arrestatie

De oud-vicepresident van Ecuador, Jorge Glas, is vanuit de gevangenis overgebracht naar het ziekenhuis, enkele dagen na zijn geruchtmakende arrestatie. Vrijdag werd hij door de politie opgepakt in de Mexicaanse ambassade in Ecuador, waar hij al sinds december verbleef. Die inval leidde internationaal tot verontwaardigde reacties.

De gevangenisautoriteit SNAI laat weten dat Glas rond het middaguur naar het militair ziekenhuis in Guayaquil is gebracht. Glas verkeert in stabiele toestand, aldus de gevangenisautoriteit.

Hij was onwel geworden nadat hij de afgelopen 24 uur had geweigerd voedsel te eten dat door de gevangenis aan hem was gegeven, staat in een verklaring van SNAI. Volgens Ecuadoriaanse media heeft Glas mogelijk een overdosis medicijnen binnengekregen. Hij zou bewusteloos in zijn cel zijn aangetroffen.

Enkele uren daarvoor hadden zijn advocaten aan de bel getrokken omdat ze hem niet konden bereiken. Advocaat Sonia Vera zegt dat Glas bij de politieinval op de grond is gesmeten en meerdere keren is geslagen. Zij heeft haar cliënt nog niet mogen bezoeken en denkt dat hij in gevaar is.

Jorge Glas bij zijn arrestatie, afgelopen vrijdag

Andere Latijns-Amerikaanse landen reageerden dit weekend verbolgen op de arrestatie van Glas. Ze veroordelen de inval en noemen het een "flagrante schending van internationaal recht". Mexico heeft als reactie de diplomatieke banden met Ecuador verbroken.

Volgens internationale wetgeving zijn diplomaten en personen die in het buitenland hun land vertegenwoordigen onschendbaar. Het gastland mag geen personen vervolgen of aanhouden die zich in de ambassade bevinden.

De huidige president Noboa verdedigt de inval in de Mexicaanse ambassade en wijst op het feit dat Glas nog een straf moet uitzitten voor corruptie. Glas is daar twee keer voor veroordeeld en heeft al een straf uitgezeten. Bij zijn tweede arrestatiebevel zocht hij asiel in Mexico, wat hem ook werd toegekend. Hij heeft zijn veroordeling altijd politiek gemotiveerd genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl