Google neemt maatregelen om stalking via Find My Device-netwerk tegen te gaan

Google heeft maatregelen genomen om ongewenste tracking via het verbeterde Find My Device-netwerk tegen te gaan. Er zijn bijvoorbeeld meerdere Android-apparaten in de nabijheid nodig voordat locatiedata wordt verwerkt en gebruikers kunnen locatiedata niet onbeperkt opvragen.

Google schrijft in een blogpost dat het Find My Device-netwerk het nuttigst is in publieke ruimtes zoals cafés of luchthavens. Daar zijn volgens het techbedrijf meestal meerdere Android-toestellen aanwezig en is het netwerkeffect het sterkst. De keuze om locatiedata pas te verwerken als er meerdere Android-toestellen in de buurt zijn, zorgt er volgens het bedrijf voor dat er minder snel aan ongewenste tracking op private locaties kan worden gedaan. Op dergelijke plekken zal het verbeterde Find My Device-netwerk de laatst bekende locatie van een apparaat doorgeven of zich beroepen op locatiedata die door Nest-apparaten is verzameld.

Google neemt ook maatregelen om adresgegevens van gebruikers af te schermen. Als een Find My Device-gebruiker zijn of haar thuisadres heeft opgeslagen in het Google-account, zal diens Android-apparaat geen locatiegegevens meer naar het netwerk verzenden wanneer het zich in de buurt van datzelfde thuisadres begeeft. Google meent dat ongewenste tracking in de buurt van private locaties hierdoor moeilijker kan worden gemaakt.

Google heeft er ook voor gekozen om een limiet in te stellen wat betreft het aantal keren dat een eigenaar van een bluetoothtag locatiedata kan opvragen. Android-apparaten zullen ook maar een beperkt aantal keer locatiedata kunnen delen. Google wil hiermee vermijden dat kwaadwilligen aan realtime locatietracking kunnen doen.

Google heeft Find My Device afgelopen weekend uitgerold naar Android-apparaten. Het netwerk had in de zomer van 2023 moeten uitkomen, maar Google wilde naar verluidt voorkomen dat mensen anderen konden stalken met bluetoothtrackers. Het Find My Device-netwerk is gecrowdsourcet en werkt met bluetooth, vergelijkbaar met de netwerken die Apple en Samsung al langer aanbieden. Bluetoothtrackers van onder meer Tile, Chipolo en Pebblebee krijgen ondersteuning voor dit netwerk, evenals bestaande audioapparaten als Pixel Buds en Sony-koptelefoons.

Find My Device-functionaliteit
Find My Device-functionaliteit

Door Jay Stout

Redacteur

08-04-2024 • 21:30

95 Linkedin Whatsapp

Reacties (95)

95
92
35
0
0
46
Wijzig sortering
Wat is er mis met Apple’s oplossing? Mijn vrouw kreeg recent een melding dat op een dag mijn tag langere tijd zich bij haaf bevond, niet gek want we gingen er een dag op uit met mijn auto en mijn autosleutels waar de tag aanhing. De melding kwam richting de eindbestemming en kon volgens mij worden ‘geblokkeerd’ om haar positie door te geven? (Durf de exacte melding niet meer te zeggen gezien we het beiden prima vonden en kozen voor iets in de richting van ‘ik ken deze tag’ of zo…

Maar goed alles wat helpt is mooi meegenomen.

Een limiet van opvragen mits flink hoog zit me ook wel dwars, het algemene idee is het terugvinden van items en deze kunnen mogelijk in beweging zijn denk aan bij diefstal of in het OV achterlaten, je zal dan meermaals willen weten hoe het ervoor staat in plaats van wanneer deze statisch is?

[Reactie gewijzigd door ultimasnake op 8 april 2024 22:26]

Wat is er mis met Apple’s oplossing?
Dat heeft FMD ook en staat hier los van. Er wordt zelfs als gewerkt aan de implementatie van een gedeeld systeem, zodat een Android kan waarschuwen voor AirTags en iOS devices voor andere tags.

edit:
Een limiet van opvragen mits flink hoog zit me ook wel dwars, het algemene idee is het terugvinden van items en deze kunnen mogelijk in beweging zijn denk aan bij diefstal of in het OV achterlaten, je zal dan meermaals willen weten hoe het ervoor staat in plaats van wanneer deze statisch is?
Dit volg ik trouwens niet helemaal. Je wil dan toch juist een hoog limiet? Met een hoog limiet (overigens is limiet wel wat rigoureus vertaalt door Tweakers, het gaat in het blogartikel over "rate limiting" en "throttling", dus niet helemaal onvolgbaar bij een bewegend object) kun je nog vrij veel volgen.

[Reactie gewijzigd door Patriot op 9 april 2024 03:02]

Er wordt zelfs als gewerkt aan de implementatie van een gedeeld systeem, zodat een Android kan waarschuwen voor AirTags en iOS devices voor andere tags.
Dit bestaat al voor Android. In ieder geval op mijn Galaxy S23+ staat het bij Instellingen > Safety and emergency > Unkown tracker alerts.

Hiermee kan je ook Airtags vinden in je omgeving.
Werkt die oplossing niet enkel zolang jij ook gebruik maakt van het netwerk? Wat dus eigenlijk een ordinaire chantage is.
Ik weet niet hoe 't met apple devices is (al hebben android devices tegenwoordig detectie daarvoor, hoe goed/slecht die ook is) maar de google trackers gaan met een (open?) ietf 'standaard' werken om ze te 'herkennen' als iemand ze in je tas stopt ofzo, die apple (als 't goed is) ook gaat implementeren.

zie ook hier de ietf mailinglist over de ontwikkeling van het 'detectie' mechanisme:
https://mailarchive.ietf.org/arch/browse/unwanted-trackers/

Al heb ik nog geen publieke docs over de definitieve standaard gezien, maar zit er ook niet zo gek diep in dat ik er heel erg naar heb gezocht.

[Reactie gewijzigd door J2pc op 9 april 2024 13:13]

Een limiet van opvragen mits flink hoog zit me ook wel dwars, het algemene idee is het terugvinden van items en deze kunnen mogelijk in beweging zijn denk aan bij diefstal of in het OV achterlaten, je zal dan meermaals willen weten hoe het ervoor staat in plaats van wanneer deze statisch is?
Dat is een punt en misschien dat dit te ondervangen is, omdat Google daar een uitzondering voor kan maken. Opgeven dat je je item kwijt bent in je Google-account bijvoorbeeld.

Edit: Dit kan ook het aantal nabije Android-devices aanpassen.

[Reactie gewijzigd door Aldy op 9 april 2024 14:47]

Als een Find My Device-gebruiker zijn of haar thuisadres heeft opgeslagen in het Google-account, zal diens Android-apparaat geen locatiegegevens meer naar het netwerk verzenden wanneer het zich in de buurt van datzelfde thuisadres begeeft. Google meent dat ongewenste tracking in de buurt van private locaties hierdoor moeilijker kan worden gemaakt.
Of het is niet meer interessant want Google heeft adres toch al. Daarbij kan je voor zover ik weet maar 1 thuisadres opgeven. Dit werk dus niet op bijvoorbeeld werk (waar ook vaak meerdere Android telefoons in de buurt zijn), in de supermarkt (idem), op de sportvereniging (idem). De beperkingen die dit tegen stalking opwerpt lijken mij dan ook summier.
Als je gebruik maakt van deze feature dan is je buy in in het ecosysteem waarschijnlijk dusdanig groot dat je locatie voor Google echt wel bekend is. Deze feature is denk ik niet bedoeld om nog meer locatiedata te verzamelen.

Wat ik overigens een grotere potentiële bedreiging vind voor het nut van deze vorm van privacybescherming is het feit dat één buurman die niet-geaggregeerde locatiedata deelt de boel al ongedaan kan maken :')
Dat is het hem juist, je bent afhankelijk van andere mensen die ook inkopen in hetzelfde ecosysteem.

Deze features zijn niet nieuw, Milwaukee heeft al bijna 15 jaar OneKey ingebouwd in hun gereedschap. Dat jij de OneKey app op je telefoon hebt staan en je gereedschap kan tracken als jij in de buurt bent is leuk, maar als je gereedschap gestolen is, heb je daar dus niks aan. Dan ben je afhankelijk van andere mensen die de app toevallig ook op hun telefoon hebben.
Dat is het hem juist, je bent afhankelijk van andere mensen die ook inkopen in hetzelfde ecosysteem.
Ik snap hoe het werkt, ik reageerde op de implicatie in de eerste zin van de reactie omdat die suggereerde dat FMD in brede zin een soort list is om meer locatiegegevens te verzamelen, terwijl mensen die problemen hebben met Google die hun locatiegegevens bezit niet mee zouden doen en dus niet getrackt worden door dit systeem.
Als je iemand wilt stalken dan kan dat toch wel... Ik vind dit het namelijk niet makkelijker maken om iemand te stalken. Het is in mijn opzicht dan ook een beetje arbitrair.

Als je een AirTag in iemand's tas kan stoppen, kan je ook een mini-GPS tracker met SIM-kaart (of zelfs "gewoon" een telefoon met een trackingapp) in iemand's z'n tas stoppen...

Je hebt er dus ook niks meer aan bluetooth/UWB trackers bij diefstal op de manier dat Google anti-stalking wil toepassen.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 april 2024 00:37]

De batterij van een Airtag gaat ongeveer een jaar mee.
Is dat ook geval boor die mini-GPS of telefoon met trackingApp en kost dat dan ook € 35?
https://shop.spottergps.com/nl/pet-spotter-cat-tracker.html

Hier zou je al slechte dingen mee kunnen doen :P

Gaan volgens de website 1-3 dagen mee. Maar daar kom je al ver mee. Ja kan vast wel iets vinden dat 10-20 dagen meegaat als je iets vindt met een accu die ~5000mAh is.. Ik ga er vanuit dat een AirTag ook geen jaar duurt om dat te vinden in je tas, zeker als je er geen in je tas verwacht.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 9 april 2024 07:13]

Je kan GPS-trackers kopen die op LoraWan of Sigfox werken ipv GSM. Deze gaan maanden mee. De grootte van een batterybank (Er zijn er die ook niet groter zijn dan een zeer dikke pen).
Gelegenheid maakt de dief.

Of stalker.

Je verhaal klopt voor iemand die heel bewust er voor kiest om iemand te gaan achtervolgen.

Maar voor mensen die eigenlijk ten halve zouden zijn gekeerd, maar nu blijkt dat ze toch nog een tile hebben liggen, die normaal voor koffers tijdens de vakantie zou worden gebruikt…

Daar is de verleiding dan plotseling groot en zijn anti-stalker features wel prettig. Dat dwingt naar een veel bewustere keuze door de dader.

Vergelijk het met een fiets op slot. Voor een professionele dief weinig barrière, dus waarom zou je je fiets op slot doen? Als iemand hem wil stelen doet die het toch wel! Maar het is ook niet om die dief te stoppen, maar voor de dronken student, die na een nacht stappen zijn eigen sleuteltjes niet meer kan vinden, en met zijn dronken harses even jouw fiets probeert: verdorie dat wordt lopen…
Gelegenheid maakt de dief.

Of stalker.

[...]
Zeker.

En, fysieke sloten hebben als doel te vertragen.

Mijn dochter had laatst problemen met haar fietsslot. Toen ik dit op probeerde te lossen was ik even bezig in de openbare ruimte. Niemand sprak me aan. Maar mogelijk is er wel een filmpje van gemaakt, of staat het op beveiligingscamera.
Er zijn bijvoorbeeld meerdere Android-apparaten in de nabijheid nodig [...]
Een privételefoon en een werktelefoon? Of een privételefoon en een VM met Android? Leuk lapmiddel van Google. Zoals je zegt: de barrier of entry gaat omhoog door dit soort maatregelen.
Als je zoiets kan bedenken, dan ben je sowieso niet goed in je hoofd en daar begint het dan mee. Een weldenkend volwassen persoon zou er niet eens aan beginnen. Dit is symptoom bestrijding.

De drempel met een mini kastje van 30 euro die meteen werkt zonder verdere investeringen wordt lager, daar ben ik het met je eens. Maar de hoogte van die drempel zou niks uit moeten maken.
Als je zoiets kan bedenken, dan ben je sowieso niet goed in je hoofd en daar begint het dan mee
Dat sowieso natuurlijk.
Het feit dat dat we een slot op een deur/fiets/auto nodig hebben is natuurlijk bezopen. Het feit dat we onze dochters vertellen dat ze niet ‘te sexy’ moeten uitgaan (en niet onze zoons leren dat ze sexy meiden met rust moeten laten en gewoon normaal moeten doen, om een één of andere reden), is ook te bezopen voor woorden.

Het is echter de realiteit van de wereld.
Maar de hoogte van die drempel zou niks uit moeten maken.
Stel dat er een bijna 100% pakkans is dat je een boete krijgt bij te hard rijden op een willekeurige plek. Los van de gebruikte techniek. Ga je dan nog te hard rijden? (Extreem hoge drempel) Stel dat je een misdrijf kunt plegen, waar je heel rijk van kunt worden of zo, en dan met 100% zekerheid dat je niet gepakt wordt. Je weet dat je buren en vrienden het ook doen. Zij komen er ook mee weg. Zou jij het dan niet doen als je de gelegenheid krijgt? (Zeer lage drempel) (Hoef je geen antwoord op te geven. Gewoon even ‘food for thought’.)

Stel dat er online dienst is, die illegaal is, maar het gebruik ervan wordt niet op gehandhaafd en heeft ook geen impact op jou of je omgeving, hooguit een paar anonieme mega concerns met dure directeuren en zo.
Dus stel dat er een Notflix is, waar je de complete videotheek van Netflix hebt waar je met hetzelfde gemak vanaf kunt streamen tot en met de profielen aan toe. Ga jij dan (relatief veel geld) betalen voor Netflix, of ga je dan voor de gratis illegale Notflix?

Ik ga hieronder even bewust stereotyperen, ter illustratie:
Een tracker in iemand z’n tasje stoppen, kan aanvoelen als ‘een plagerig, speels’ iets. Een soort en met van aandacht trekken desnoods. Een jongen die een mooi gekleed meisje een klap op d’r billen geeft of in d’r kruis grijpt in een café, heeft hij oprecht kwaadaardige intentie of is het ‘gewoon ondoordacht speels haantjesgedrag’. Het zijn allemaal verschillende drempels, die per persoon hoger of lager worden ervaren. Hoe lager de drempel, hoe meer mensen er overheen gaan. Echte ‘kwaadaardige/professionele criminelen’ stappen ook over hele hoge drempels.
Iemand die echt heel kwade intenties heeft met het stalken, heeft dit mechanisme niet nodig. Dit soort systemen helpen wel ‘gelegenheidsstalkers/kwajongens’.

Het is juist de drempel die voor het gedrag heel veel uitmaakt. Het zou, utopisch gezien, inderdaad niet zo moeten zijn, maar het is, in de praktijk, wel zo.
Inderdaad. Ik gebruik m’n airtags ook voor m’n honden, maar aangezien er hier in Indonesië überhaupt al weinig iPhones zijn zou dat al helemaal niet meer werken als er ook nog eens meerdere in de buurt moeten zijn.
Ik gebruik het effectief vooral om het bandje terug te vinden als die weer eens is los geraakt, maar ook daarvoor gebruik ik maar 1 telefoon. Met de uitleg bij het beleid van Google zou ik dus niks meer kunnen vinden..?
Of je laatst bekende locaties is in de omgeving van je huis, waar zou die persoon zich bevinden?
Google heeft dus een boolean logica opgebouwd waarmee het je adres nodig heeft om je privacy te bewaken?

Indrukwekkend.
Volgens mij is het Google er vooral om te doen dat je niet gestalkt kan worden in privé-situaties. Daarnaast ga je in drukke aangelegenheden op in de massa.
Volgens mij is het Google er vooral om te doen dat je niet gestalkt kan worden in privé-situaties. Daarnaast ga je in drukke aangelegenheden op in de massa.
Zo werkt stalking toch niet? In heel erg veel openbare aangelegenheden is er niet zo iets als "opgaan in de massa". De situaties waar dat wel gebeurt en je voor een stalker slecht tot niet vindbaar bent zijn uiterst zeldzaam.
Je hebt natuurlijk verschillende vormen van stalken. Eén is bijvoorbeeld dat iemand altijd wil weten waar de ander is en een ander voorbeeld is dat iemand de ander niet vertrouwt. Ik denk dat Google vooral deze laatste groep stalkers op het oog heeft.
Dus als m’n tag ergens in een uithoek kwijtraakt is de kans om hem tijdig terug te vinden eigenlijk zowat nul tenzij er toevallig een groep mensen met Android-devices voorbij komt? Handig.
Euh ja wat verwacht je? Satelliet tracking?
Euh… Een fatsoenlijk functionerend product dat ook met slechts één onbekend device in de buurt netjes de locatie doorstuurt? :+ Geen absurde verwachting voor eigenlijk de hele usecase van het product lijkt me. :/
Exact wat ik dacht. Helaas is de originele usecase voor de tags - het terugvinden van je zoekgeraakte items - volledig ondergeschikt geraakt aan alle anti-stalking features.

Apple was er altijd al duidelijk over. Alhoewel: Nergens vermelden ze op de productpagina's dat hun tags geschikt zijn om gestolen spullen terug te vinden, je fiets bijvoorbeeld (of om op bewegende objecten, zoals dieren). Want technisch gezien ben je de dief aan het stalken 8)7 en krijgt hij vanzelf een melding dat hij gevolgd wordt door een tag, nu ook op Android.

Het gaat puur om items die je onderweg verliest of vergeet waar je het hebt neergelegd. Ik vind dat dat veel duidelijker moet worden gemaakt, Zowel voor Android als Apple tags.
Inderdaad wel een reden dat ik deze onder de elektrische fiets/bakfiets onzichtbaar heb geplakt, ondanks dat de bakfiets zelf een beveiliging heeft + gps locatie voorziening heeft. Ook zit er 1 in de voering van mijn rugtas (klein gaatje gemaakt onder in de binnenkant en deze weer dicht genaaid).

Ik verwacht van allen niet dat ze zomaar gestolen worden (oa door gebruik kwaliteitssloten en het feit dat we ze vooral recreatief gebruiken op de bak-/fiets) maar het kost me letterlijk 4,- per object om ze te kunnen tracken op een heel betrouwbaar en sterk netwerk (find-my van Apple in dit geval) en ongeveer iedere 6 maanden een knoopcell batterij
Hier heb je het probleem van beter op je spullen letten vs het beschermen van je privacy. Google heeft duidelijk voor dit laatste gekozen en ik denk dat qua wetgeving ze daar goed aan gedaan hebben.
Beter op je spullen letten vind ik wel een wat zwak excuus, het product is er op gemaakt en gemarket om iets dat je per ongeluk kwijtraakt (of diefstal gevoelig is, maar daar is het zogenaamd absoluut niet voor bedoeld ;)) terug te kunnen vinden. Als dat dan niet kan of slechts in beperkte gevallen (of "enkel op drukke plekken"), dan is het hele product eigenlijk overbodig of op z'n minst wat verminkt qua effectiviteit - dat vind ik een hele rare keuze. Qua wetgeving kan het prima beter ingericht worden, zie bijvoorbeeld ook Apple's oplossing.
Ik had ergens anders al een mogelijke oplossing door Google al beschreven. Het zou bijvoorbeeld mogelijk moeten zijn dat je via je account kunt opgeven dat je je telefoon kwijt bent geraakt en dat het dan tijdelijk mogelijk wordt om onbeperkt te zoeken en ook op plekken waar weinig tot geen andere Android-apparaten zijn.
Starlink Direct To Cell, maar dan Direct To Tag :+
Als er 1 iemand langsfietst met een android telefoon is dat functioneel al voldoende om de tag te lokaliseren. Dat is echt niet te veel gevraagd: zo werkt het mat Airtags ook.

Deze beperking is gewoonweg idioot.

[Reactie gewijzigd door kiang op 9 april 2024 09:10]

Waar staat in het artikel dat één Andoid telefoon al voldoende is om je apparaat te lokaliseren?
Er staat net dat dat NIET voldoende is, omdat Google de locatie pas weergeeft als meerdere apparaten de tracker hebben gespot.

Technisch is 1 apparaat voldoende.
Er staat duidelijk in de tekst dat er meerdere apparaten in de buurt moeten zijn. Dit is toch beslist meer dan één.
Dat is de beperking waar Google voor kiest, zoals in het artikel staat om privacy overwegingen. Technisch is 1 apparaat voldoende.

De werking van het find my netwerk is simpel: andere apparaten detecteren het find my toestel (een ding zoals een tile of airtag) dmv bluetooth LE. Vervolgens rapporteren ze waar en wanneer ze deze waarneming deden.

Hiervoor zijn geen meerdere apparaten nodig.
Letterlijk in de header van het artikel "Er zijn bijvoorbeeld meerdere Android-apparaten in de nabijheid nodig voordat locatiedata wordt verwerkt".

1 langsfietsend persoon is dus niet meer voldoende op Android
Technisch is 1 voldoende. Arbitrair beslissen dat er meerdere nodig zijn is daarom dom, dat is mijn punt.
Sorry artikel niet goed gelezen…

[Reactie gewijzigd door ComputerGekkie op 8 april 2024 22:43]

In de blogpost is te lezen dat de gebruiker op basis van opt-in aan kan zetten dat ze niet-geaggregeerde locatiedata delen (onder User Control).

Dat impliceert dat als genoeg mensen dat aanzetten, er een redelijke kans is dat de tracking toch vrij accuraat is. Het is wel een klein beetje in strijd met de privacyfeatures, want de kans dat je dus vrij accuraat gevolgd kan worden is dan misschien soms veel hoger dan je denkt. Als je buurman en collega die data delen en geen thuislocatie in hebben gesteld dan weet je ex dus nog steeds of je thuis bent of op je werk.

Straks is het een kwestie van even een prompt met een dark pattern in de nieuwste Android update fietsen die ondanks een opt-in de suggestie wekt dat je wel gek bent om het netwerk niet zo goed mogelijk te bedienen en dan heeft Google een heel accuraat netwerk met de schijn van privacybescherming.

Ik zie mezelf niet als waarschijnlijk stalkingslachtoffer dus in die zin ben ik misschien beter gediend met een accuraat netwerk, maar ik vraag me af hoe effectief deze maatregelen gaan zijn.
Toch jammer dat het niet standaard op "With the network in all areas:" staat.

It’s on by default, and will be set to contributing “With network in high-traffic areas only.” You can change to Off, Without network, or With network in all areas:

Without network: “Your device won’t participate in the network. You can still locate your offline devices using their stored recent locations when they were online.”
With network in high-traffic areas only: “Locate using stored recent locations or the network in areas like airports or busy footpaths. To help find a lost item, location info from your device is used only if others in the network also detect the item.”
With the network in all areas: “Locate using stored recent locations or the network even in low-traffic areas. To help find a lost item, location info from just your device may be used if it’s the only one in the network to detect the item.”
Dus als m’n tag ergens in een uithoek kwijtraakt is de kans om hem tijdig terug te vinden eigenlijk zowat nul tenzij er toevallig een groep mensen met Android-devices voorbij komt? Handig.
Nee, want de app geeft de laatst bekende positie van je tag door. Dus als je hem ergens midden in een bos kwijt bent geraakt, zie je netjes waar jouw (of andermans) telefoon je tag voor het laatst heeft gezien.
zie je netjes waar jouw (of andermans) telefoon je tag voor het laatst heeft gezien.
Enkel als:
A.) Je je telefoon bij had op dat moment en die zat nog vol. (Zat mensen die bijv. bij mountainbiken of hardlopen geen telefoon mee hebben)
B.) Bij andermans telefoon gaat dat dus niet op, tenzij het een groep mensen is. Als er 10 mensen op een dag individueel langs lopen met een interval ertussen, dan krijg je de locatie dus niet te zien en kan je de tag niet terugvinden. Enkel als X aantal mensen tegelijk in-range zijn van de tag wordt de locatie door Google bijgewerkt.

Het enige wat nog kan werken is zelf je hele route (als je die nog weet) weer afleggen met je eigen telefoon en hopen dat de tag verbinding maakt met jouw telefoon.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 9 april 2024 09:55]

Iemand die deze nieuwe "Find my device" opties wel heeft? Ik nog niet namelijk.

Edit:
Zie ook dit artikel https://blog.google/products/android/android-find-my-device/

Daarin staat:
Today, the all-new Find My Device is rolling out to Android devices around the world, starting in the U.S. and Canada

[Reactie gewijzigd door Flappie op 8 april 2024 22:02]

Starting in US and Canada, dus niet perse vandaag in Nederland.
Dus als ik mijn sleutels thuis kwijt ben moet ik eerste meerdere Android toestellen bijelkaar vinden om mijn sleutels in huis te vinden?
Of heb je direct verbinding met de tag waardoor je geen hinder van de restricties hebt?

Ik vermoed dat de restricties enkel van toepassing zijn wanneer communicatie met de tag via andere devices verloopt en dus gebruik maakt van het Google Find my device netwerk.
Ja precies. Op deze manier breng je de originele usecase wel om zeep?
Binnen gebouwen zoals luchthavens heb je toch eigenlijk het minst aan de locatie vanwege gebrek aan gps ontvangst en verdieping kan je ook niet bepalen? Of is de technologie nu wel zo ver?
Verdiepingen durf ik je niet te zeggen, maar iemands telefoon kan prima laten zien waar deze zich bevind in een gemiddeld gebouw en bij het detecteren van jouw tag geven ze hun locatie door..

Het is in ieder geval goed genoeg om te weten dat jouw sleutels ‘in een straal van’ ligt op een luchthaven dan dat je jezelf de vraag moet stellen ‘heb ik ze thuis in de voordeur laten hangen?’
Ik weet niet wat ik nu weer van dit bericht moet denken en blijkbaar Find My Device nog wel wat gaten vertoond qua privacy. En ja ik vraag mij dan ook wel af wat voor effect het heeft op de smartphone wanneer opeens meerdere toestelen je telefoon proberen te tracken.
Wat bedoel je met effect op de smartphone? Het ontvangen en uitzenden van de signalen die nodig zijn voor deze dienst is waar smartphones voor zijn gemaakt, dus het is niet alsof het er stuk van kan gaan.

Het is ook niet alsof de telefoons om je heen allemaal bezig zijn continue heel accuraat de toestellen om zich heen in de gaten te houden, ze maken slechts melding van het opvangen van signalen die je toestel bij normaal gebruik gewoonweg moet uitzenden om nuttig te zijn.

Je kunt het overigens ook uitzetten. Als je het toestel niet aanmeldt bij FMD dan wordt je locatie in dat kader sowieso niet getrackt. Als je Bluetooth en WiFi uitzet dan weet de gemiddelde telefoon in je buurt ook niet dat je er bent, en kunnen ze dus ook niet opvragen of FMD voor jouw device aan staat.

Afhankelijk van de apparatuur kun je met de juiste apparatuur en een beetje geluk nog wel wat aan tracking doen, de enige manier om dat te voorkomen is om je telefoon thuis te laten of te vervoeren in een kooi van Faraday (vrij ridicule propositie gezien de functie van een mobiele telefoon).
dus het is niet alsof het er stuk van kan gaan.
Bedoel niet stuk gaan maar wel dat het weer een extra belasting is.
nog wel wat gaten vertoond qua privacy
It's not a bug, it's a feature
Een Apple Airtag gaat piepen als die lang in de buurt van een onbekende is dat moet stalken tegen gaan.
Hebben de Android BT tags dat ook?
De keuze om locatiedata pas te verwerken als er meerdere Android-toestellen in de buurt zijn, zorgt er volgens het bedrijf voor dat er minder snel aan ongewenste tracking op private locaties kan worden gedaan.
Ik zie niet hoe dat privacy waarborgt.
Ik zie wel hoe die tags hiermee compleet nutteloos gaan zijn in dunbevolkte gebieden.
Als jij je getagde sleutelbos kwijtraakt ergens op het strand in Texel ofzo heb jij al je sloten al vervangen voordat je een ping krijgt van je sleutels omdat er eindelijk een keer meerdere apparaten in de buurt zijn.

Beter steken ze de hoofden bij elkaar voor een standaard.
Airtags waarschuwen je met een piepsignaal en notificaties op je telefoon als je altijd een tag bij je hebt. Maar dat laatste werkt alleen op een iPhone.
Standariseer dit soort mechanismen gewoon voor alle toestellen en tags.
Lijkt me geen onoverkomelijk obstakel als iedereen privacy echt zo belangrijk vind als ze zeggen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 9 april 2024 04:15]

Ik zie wel hoe die tags hiermee compleet nutteloos gaan zijn in dunbevolkte gebieden.
Als jij je getagde sleutelbos kwijtraakt ergens op het strand in Texel ofzo heb jij al je sloten al vervangen voordat je een ping krijgt van je sleutels omdat er eindelijk een keer meerdere apparaten in de buurt zijn.
Nee want het systeem geeft de laatst bekende positie van de tag door. Dus als je je tag verliest, is het waarschijnlijk jouw eigen telefoon die de tag voor het laatst heeft gezien, en Find My Device zal die locatie gewoon aangeven.
Het helpt de privacy van de ‘gevolgde persoon’. Het bereik van dit soort trackers is relatief klein. Zeker als de tracker ‘stiekem’ in je tas is gestopt en je in de auto stapt.

Uiteraard is het een lapmiddel, want als je bij een verkeerslicht stil staat is de kans groot dat de tweede telefoon ook binnen bereik is.

En het creëert inderdaad een beperking in dunbevolkte gebieden. Maar ook in dunbevolkte gebieden komt er wel eens in de zoveel tijd iemand langs. Als er iedere minuut een telefoon langs komt, komt het ook goed. Dan zijn er ook meerdere telefoons geweest.
Ah, dus het moment dat de persoon die mijn tas gejat heeft thuis is kan ik hem niet meer vinden. Wat is met deze restricties nog het nut van het netwerk, buiten kunnen zeggen "wij hebben er ook één!"?

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 9 april 2024 06:11]

Volgens mij is dit niet juist, omdat die persoon dan weliswaar thuis is, maar jouw apparaat niet!


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee