RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Mogelijke oplossing drinkwatertekort: klanten die heel veel verbruiken extra laten betalen

Foto ter illustratie. Beeld © ANP / Rob Engelaar

Consumenten die buitensporig veel drinkwater verbruiken hier extra voor laten betalen? Drinkwaterbedrijf Vitens heeft er wel oren naar, mocht de overheid zo'n maatregel nemen. Het zou een manier zijn om drinkwaterschaarste te voorkomen.

Op dit moment wordt er in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat onderzoek gedaan naar oplossingen voor drinkwatertekorten. 

Een van die oplossingen is een extra belasting op 'comfortverbruik', legt een woordvoerder van Vitens (het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland) uit aan de Telegraaf. "Voor het sproeien van de tuin in de zomer of het vullen van het zwembad bij mooi weer."

Sproeien van de tuin

"Voor een huishouden willen we straks een basistarief voor het water dat gebruikt wordt om te koken, drinken, douchen en wc doortrekken. De hoeveelheid water die daarbij hoort is de standaard, alles wat er bovenop wordt verbruikt zal duurder worden", legt hij uit. 

Voorlopig gaat zo'n belasting er nog niet komen, laat de woordvoerder desgevraagd weten. Het onderzoek van het ministerie is startpunt van een discussie, die eerst in de Tweede Kamer gevoerd zal worden. 

Drinkwatercrisis
Lees ook:
Drinkwatercrisis dreigt: 7 op de 10 waterbedrijven hebben niet genoeg reserve

Als de uitkomst van die discussie is dat consumenten extra moeten gaan betalen voor hun 'comfortverbruik', dan staat Vitens daar voor open. Wel is er dan nog een praktisch bezwaar, vertelt de woordvoerder. Het verbruik van klanten van Vitens wordt gemeten met een analoge meter. Het is dus niet te meten wanneer klanten veel water verbruiken en waar ze dat voor doen. 

Grootverbruikers
Lees ook:
Grootverbruikers drinkwater betalen amper belasting: 'Onrechtvaardig'

Update 10.52 uur:

Dit artikel is op meerdere plaatsen aangepast vanwege feitelijke onjuistheden.