Teunis van Nes kan lachen nu Kloetinge weer asbestvrij is, maar niet iedereen lacht mee

Nu het gebied rondom de loods in Kloetinge asbestvrij is verklaard, gaat Teunis van Nes weer met een lekker gevoel naar bed. De eigenaar van de loods werkte daar 47 jaar en zag twee maanden geleden z'n levenswerk afbranden. Hij is van plan weer opnieuw op te starten, maar daar is niet iedereen het mee eens.
Alle asbest is opgeruimd na grote brand in Kloetinge, eigenaar Teunis kijkt weer vooruit
Alleen op het terrein van de loods zelf wordt nog schoongemaakt. Van Nes, die daar rondloopt, kijkt om zich heen: "Het is nu een kale vlakte." Hij heeft, naar eigen zeggen, veel steun ontvangen van gemeente Goes en omwonenden. Met dikke tranen in zijn ogen laat hij weten hoe belangrijk dat voor hem is geweest. "Het is ongekend hoeveel liefde die mensen mij gegeven hebben. Er is voor mij gebeden in kerken. Dat geeft kracht."

Brandwonden

Op 7 februari was Van Nes aanwezig in de loods toen de brand ontstond. Na een mislukte poging om het vuur te doven, werd hij lichtgewond naar het ziekenhuis gebracht. Een paar uur later stond hij weer op de stoep tegenover de loods die op dat moment geblust werd.
Teunis van Nes staat op de plek waar eerst de loods stond
© Omroep Zeeland
De man blijkt niet van stilzitten te houden. "We kunnen in de put gaan zitten en gaan janken, maar dat helpt niet. We moeten weer gaan creëren." Hij is nu van plan tijdelijk een paar containers neer te zetten. De bedoeling is om die netjes op te knappen. "We gaan daar geen blikkendoos neerzetten."

Achterbuurman

Ondanks alle steun, zijn sommige mensen ook blij dat het bedrijf weg is. Marc Burgs, de achterbuurman, heeft veel last gehad van de asbest: "Alles is bij ons over het huis heen gevlogen. Alles zat onder." Hij wijst naar de rijtjeshuisjes die aansluiten op zijn eigen woning. "Deze vier huizen waren eigenlijk het epicentrum van het hele verhaal. Onze tuinen lagen vol met asbest."
Achterbuurman Marc Burgs in zijn achtertuin
© Omroep Zeeland
"Het terrein hierachter was een doorn in m'n oog", gaat hij verder. "Er stonden sloopauto's en er stond een hoop rotzooi." Op het moment dat Van Nes een vergunning aanvraagt, zegt hij ver te gaan om dat tegen te houden.

Kat

Overigens is de kat van Van Nes nog niet gevonden. 'Kareltje' raakte vermist bij de brand. Toch houdt hij hoop: "Katten hebben ook zeven levens, net als ik."
Omwonenden kunnen nu een certificaat ophalen bij gemeente Goes, waarop vermeldt staat dat hun huis asbestvrij is. Dat certificaat is handig als je je huis wil verkopen, om te kunnen bewijzen dat er daar in ieder geval geen asbest meer is.