Orsk overstroomd door de rivier de Oeral
NOS NieuwsAangepast

Russen na overstroming boos op lokale autoriteiten, 'Poetin, help ons!'

In de Russische regio Orenburg blijft de situatie door de overstroming van de rivier de Oeral gespannen. In de stad Orsk in de zuidelijke Oeral protesteerde een honderdtal mensen vandaag tegen de lokale autoriteiten die ze verantwoordelijk houden voor de wateroverlast. Sommige berichten spreken van honderden demonstranten.

Door zware regenval staat het water in de rivieren de Or en de Oeral extreem hoog. Vrijdag bezweek een damwand onder de waterdruk, waarna het water delen van Orsk overstroomde, een stad van 230.000 inwoners op 1800 kilometer ten zuidoosten van Moskou. Vandaag ontstonden er ook barsten in een andere dam.

In Orsk staan de oude stad en enkele buitenwijken onder water. Zo'n 10.000 huizen zijn ondergelopen. Overstromingen dreigen ook in de regionale hoofdstad Orenburg, waar een half miljoen mensen wonen.

Inwoners van Orsk moesten hun huizen verlaten en naar een noodopvang toe:

Russische stad Orsk getroffen door overstromingen

Demonstranten riepen vandaag in Orsk "schande, schande" en "Poetin, help ons". Ze verwijten de autoriteiten voor veel te veel geld een slecht geconstrueerde dam te hebben laten bouwen. Het Russische OM heeft een strafonderzoek geopend vanwege verwaarlozing en het negeren van de veiligheidsvoorschriften bij de bouw van de dam.

De boze burgers kregen een gesprek met de gouverneur, die hun beloofde dat ze voorlopig in hotels en kuuroorden worden ondergebracht. Ook beloofde hij hun financiële steun.

Ware patriotten

Gouverneur Palser zei wel dat het makkelijk is anderen de schuld te geven. Hij noemde burgers die in plaats van te klagen, helpen bij het bestrijden van het water "de ware patriotten". De autoriteiten waarschuwden ook dat bijeenkomsten die "niet zijn gecoördineerd met de overheid" verboden zijn.

De burgemeester van Orenburg heeft mensen langs de rivier opgeroepen zo snel mogelijk te vertrekken.

Ook elders in Siberië hoog water

Ook op andere plaatsen in Rusland dreigen overstromingen. Er wordt extreem hoog water gemeld in de Wolga, de Ob, de Tobol en andere rivieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl