‘Rockende pastoor’ overleden doordat zijn gewaad vlam vatte door een paaskaars tijdens mis

Achtergrond
De Spaanse stad Zaragoza treurt om de dood van Javier Sánchez (60), bekend als de ‘rockende pastoor’. Tijdens de paaswake, het kerkritueel waarin de herrijzenis van Jezus wordt herdacht, vatte het gewaad van Sánchez vlam, met fatale gevolgen.
Dion Mebius / vk
maandag 8 april 2024 om 19:31 aangepast 9 april 2024 09:56
Het was tijdens de uitvaartdienst zo druk, dat een deel van de honderden toehoorders in de deuropening van de Santa Isabel-kerk moest staan om een glimp op te vangen van de dienst.
Het was tijdens de uitvaartdienst zo druk, dat een deel van de honderden toehoorders in de deuropening van de Santa Isabel-kerk moest staan om een glimp op te vangen van de dienst. beeld Oscar Cortel

Amsterdam

Het tragische ongeluk vond plaats in het klooster van de zusters Franciscanessen van de Onbevlekte Ontvangenis in Zaragoza. In de nacht van Stille Zaterdag op Pasen ging Sánchez hier voor in de paaswake, waarmee de opstanding van Jezus wordt gevierd.

Het ging vreselijk mis bij het ontsteken van de paaskaars, symbool van het licht van de verrezen Christus. Toen Sánchez de kaars bij het vooraf gezegende paasvuur wilde aansteken, vatte zijn ceremoniële gewaad vlam.

Volgens de regionale krant Heraldo de Aragón hield de pastoor het vuur weg bij de zusters, maar kon hij niet voorkomen dat hij zelf zware brandwonden opliep. Na een lijdensweg van enkele dagen overleed Sánchez donderdagochtend.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Carlien Geelkerken: 'Bij gewijde ambtsdragers ging het qua inhoud vaak een spade dieper. Bij hen was het ook emotioneler. Het is hun werk, hun leven, hun levenskeuze.'

Van kerkpijn en angst naar nieuwe hoop. Dit deden de synodegesprekken met katholieke priesters en leken

Wat hebben de synodegesprekken in katholiek Nederland opgeleverd? Carlien Geelkerken was 25 keer gespreksleider. Ze hoorde veel ‘kerkpijn’ maar zag ook nieuwe hoop. ‘Wat begon als oud zeer, werd een vurig pleidooi.’

De glazen kist met glimmende reliekenhouder bevat een stukje van het lichaam van de heilige Bernadette en werd onder meer door de straten van Maastricht gedragen.

Reliekenverering: een geschiedenis van uitwassen, wildgroei en pogingen de zaak in de hand te houden

Een maand lang toerde een botje van de heilige Bernadette door Nederland. De verering van relieken is bijna net zo oud als het christendom zelf. Waar komt deze ’volksdevotie’ vandaan en hoe inspireert het gelovigen?

Rooms-katholieke priesters en misdienaars bereiden zich voor voor de eucharistieviering. 'Vrouwen hebben een eigen perspectief dat verrijkend is. Ga vissen aan de andere kant van de boot.'

Rol van vrouwen in Katholieke Kerk speerpunt in eerste synodeverslagen. 'Ongepast gedrag en vernedering'

Overal in katholiek Nederland zijn gesprekken gevoerd over de vernieuwing van de kerk. Drie landelijke organisaties publiceerden hun resultaten. De roep om een grotere rol van vrouwen krijgt overal prioriteit.

Henk Jongerius schreef zo’n vijfhonderd liturgische teksten, psalmen en liederen.

Henk Jongerius overleden, dichter van 'Al wie dolend in het donker' en het nieuwe 'U zij de glorie'

In het klooster waar hij 57 jaar woonde, is dinsdag kerklieddichter Henk Jongerius overleden. Hij was 82 jaar. 'Ik heb nooit de neiging gehad om te trouwen of het klooster te verlaten', zei hij in 2018.

120 katholieken deden mee aan het synodale proces tijdens de landelijke dag van het initiatief 'luisterend op weg'. Ruim een derde van de ondervraagden van de ND-enquête heeft deelgenomen aan een synodaal gesprek in het kader van de tweede ronde.

In de helft van de Nederlandse parochies praten gelovigen mee over de toekomst van de Katholieke Kerk

Wereldwijd zijn katholieken in gesprek over waar het naartoe moet met hun kerk. Hoe zit dat in Nederland? In sommige parochies heerst enthousiasme, in andere is het opvallend stil, blijkt uit een peiling van deze krant.

 'Ik wil trouw zijn aan mezelf en een goede pastor voor de mensen.'

Ramon (27) wordt priester. 'Ik volg mijn roeping, met alle regels die erbij horen. Ook het celibaat'

Zondag is het Roepingenzondag in de Rooms-Katholieke Kerk. Wat bezielt Ramon Roks (27) om in een geseculariseerde samenleving priester te willen worden?