Nieuws

Grote transporthelikopters boven Overijssel

De Koninklijke Luchtmacht oefent met Chinook- en Cougartransporthelikopters
© SPSMedia/Dennis Bakker
Het is een indrukwekkend gezicht: laagvliegende transporthelikopters. Wie ze wil zien, moet dinsdag en donderdag het Twentse luchtruim in de gaten houden. De Koninklijke Luchtmacht houdt dan een oefening waarbij twee Chinook- en één Cougartransporthelikopter laag overvliegen.
Tijdens de zogeheten Air Assault-oefening met de naam Joint Falcon oefent de Koninklijke Luchtmacht samen met troepen aan de grond. In een fictief scenario met een verhoogde dreiging traint de helikopterbemanning laag boven de grond.
De helikopters vertrekken beide dagen vanaf vliegbasis Gilze-Rijen en vliegen over Zuidoost-Gelderland en Twente. De oefening is van 11.00 tot 17.00 uur. De Koninklijke Luchtmacht probeert geluidsoverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Toch is enige geluidshinder tijdens de oefeningen met de transporthelikopters niet te voorkomen.

Alleen overdag

Eerder dit jaar was er ook een grote oefening van de Koninklijke Luchtmacht in Overijssel. Toen vlogen er overdag helikopters en scheerden 's nachts gevechtsvliegtuigen van het Air Combat Command over. Tijdens deze oefening wordt alleen overdag gevlogen met Chinooks en een Cougar.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.