RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Amsterdamse kinderen reizen van zomer tot kerstvakantie gratis

Trams in de Leidsestraat in Amsterdam. Beeld © ANP / Kim van Dam

Amsterdamse kinderen van 4 tot en met 11 jaar oud kunnen vanaf de zomervakantie gratis reizen met het openbaar vervoer in de stad. De gemeente heeft besloten dat kinderen vanaf 20 juli gratis ritten kunnen maken met de bus, tram en metro van stadsvervoerder GVB.

Ze reizen gratis tussen 09.00 en 21.00 uur en de actie loopt tot en met 5 januari, wanneer de kerstvakantie eindigt.

De kinderen moeten wel altijd onder begeleiding van een volwassene reizen. Vanaf 1 juli kunnen aanvragen voor gratis reizen ingediend worden. De optie voor gratis reizen kan op een persoonlijke ov-chipkaart worden gezet.

Wegens succes herhaald

Ook vorig jaar konden kinderen tot en met 11 jaar al een paar maanden gratis met het openbaar vervoer reizen in de hoofdstad. Die actie liep in november af. "Er hebben vorig jaar bijna 17.000 kinderen gebruikgemaakt van de actie, dat is een kwart van de kinderen in Amsterdam", zegt verkeerswethouder Melanie van der Horst. Voor het gratis reizen is een miljoen euro beschikbaar gesteld.

Lokale
Lees ook:
Lokale vervoerders betrappen vaker zwartrijders sinds coronapandemie

Amsterdamse kinderen hebben vorig jaar bijna een miljoen ov-ritten gemaakt, vooral tijdens de spits. "Het gratis reizen is vooral bedoeld om kinderen de kans te geven om in de vakantie of het weekend met het ov op bezoek te gaan bij familie of vrienden, naar een park of een zwembad, of naar een museum of evenement. Om die bezoekjes verder te stimuleren en niet voor extra drukte tijdens de ochtendspits te zorgen, zijn de tijden aangepast naar 9.00 tot 21.00 uur", meldt de gemeente.

Haarlem, Utrecht en Rotterdam

In de regio's Noord-Holland Noord en Haarlem/IJmond kunnen kinderen tot 12 jaar het hele jaar gratis met de bus reizen. In de provincie Utrecht mogen kinderen tot 12 jaar ook heel 2024 gratis met bus en tram reizen. In Rotterdam loopt al langer een proef waardoor kinderen tot 12 jaar gratis mee mogen in het openbaar vervoer.

NS:
Lees ook:
NS: volgend jaar elke week 1600 treinen extra op het spoor