RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Life

Te koop: studentenkamer van 14 vierkante meter voor 150.000 euro

De kamer van 14,1 vierkante meter, met links het keukenblok. Rechts zie je nog net de douche. Beeld © Funda / Dak Makelaardij

Een studentenkamer van 14 vierkante meter voor een koopprijs van 150.000 euro, omgerekend ruim 10.000 euro per vierkante meter. Het is een fors bedrag, maar de realiteit in Utrecht. Voor een woning met zes kamers werden al vijf kopers gevonden, een zesde kamer staat nog op Funda.

Het huis aan het H.J. Schimmelplein in Utrecht werd gekocht door de ouders van vijf studentes. Ze zijn allen voor een deel eigenaar van het pand en daardoor kunnen hun dochters wonen in één van de zes kamers in het pand.

De makelaar is bovendien 'bijna rond' met de zesde en de laatste ouder die een deel van het pand en dus de kamer wil kopen. De aankoop van de totale woning is bijna rond, zegt Rik Gijtenbeek, makelaar bij Dak Makelaars tegen RTL Z.

Een hypotheek kun je niet voor de koop van een losse kamer krijgen, dus de ouders moeten het bedrag op hun bankrekening hebben staan.

'Huur zou te hoog worden'

Het pand was al een studentenhuis, maar dan niet in goede staat, zegt hij. De oorspronkelijke eigenaar, een investeerder, wilde het opknappen, maar dat bleek enorm duur en kon hij niet zomaar doorberekenen in de bestaande huurprijs. Daarom besloot hij na lang wikken en wegen de boel in stukjes te verkopen.

Zuid-Holland
Lees ook:
Zuid-Holland remt dure nieuwbouw: 'Meerderheid moet betaalbaar zijn'

Het pand is gekocht voor 'gelijkgestemden', zoals Gijtenbeek het noemt. Er komen dus, bijvoorbeeld, niet vijf studentes en een gescheiden man van 60 in te wonen, maar zes studentes, die de gewenste klik met elkaar hebben.

Als een van de kopers te zijner tijd zijn of haar deel van het pand wil verkopen, dan moet de koper dus ook een 'gelijkgestemde' in het pand laten wonen.

Een toekomstige verkoop kan zo lastig worden. Want je kunt niet een zesde deel van het volledige pand los verkopen, zonder dat de rest ermee akkoord gaat.

'Nog niet echt geaccepteerd'

Gijtenbeek hoopt met andere panden hetzelfde kunstje uit te halen als met dat aan het H.J. Schimmelplein. Voor twee andere panden wordt ook onderzocht of er interesse is van kopers. Maar op grote schaal gebeurt dit nog niet echt, omdat het nog niet echt algemeen geaccepteerd wordt, zegt hij. 

Minder
Lees ook:
Minder woningen voor doorsneegezin: 185 wijken nu volledig onbetaalbaar

Een prijs van zo'n 10.600 euro per vierkante meter kan morele verontwaardiging oproepen, denkt Philips Bokeloh, woningmarktdeskundige van ABN Amro. "En voor rijke ouders is dit makkelijker te doen dan voor ouders met een krappe beurs."

Het laat ook zien hoe krap de woningmarkt is en dat studenten noodgedwongen forse prijzen moeten betalen. Dat zie je ook bij de ontwikkeling van andere koopwoningen, zegt hij.

Krappe woningmarkt

Maar we leven in een vrije markt en zes kamers voor elke zo'n 150.000 euro betekent een prijs voor de totale woning van zo'n negen ton, zegt Bokeloh. Hij kan zich voorstellen dat de prijs van de gerenoveerde woning, als die in zijn geheel zou worden verkocht, ook in die richting zou gaan.

En hoe kleiner de woning, hoe hoger de prijs per vierkante meter, aldus Bokeloh. Maar een huis delen met zes personen kan wel een oplossing zijn voor de krapte op de woningmarkt, denkt hij.

Torenhoge prijzen, weinig te kiezen: woningmarkt is 'zeer zieke patiënt'

10:24