Omdat ze anders stemden dan gewenst: Duitse politici willen Slowakije uit de EU gooien

8

Slowakije heeft zondag een nieuwe president gekozen. Peter Pellegrini is de winnaar. Radicale eisen komen nu rechtstreeks uit Duitsland: Slowakije moet nu de EU verlaten, zeggen ze – maar waar komt de arrogantie vandaan?

De regeringsgezinde parlementsvoorzitter Peter Pellegrini heeft de presidentsverkiezingen in Slowakije gewonnen. Volgens de kiescommissie, die 99,8 procent van de kiesdistricten telde, leidde de sociaaldemocraat met een duidelijke voorsprong van ruim 53 procent van de stemmen. Zijn uitdager, de liberale kandidaat Ivan Korčok, kreeg bijna 47 procent van de stemmen. Er hebben zich geen bijzondere incidenten voorgedaan: schone verkiezingen met een democratisch legitiem resultaat, schrijft Jerome Wnuk.

Maar Pellegrini’s standpunt over de Russische oorlog tegen Oekraïne veroorzaakt scherpe kritiek vanuit Duitsland. Terwijl Korčok tijdens de verkiezingscampagne opriep tot beslissende militaire steun aan Oekraïne, drong Pellegrini aan op voorzichtigheid als het gaat om wapenleveranties. Tijdens de verkiezingscampagne benadrukte hij het belang van vredesbesprekingen met de Russische president Vladimir Poetin en verwees hij zelfs naar de standpunten van bondskanselier Olaf Scholz. Toen hij zondag zijn stem uitbracht, verzekerde hij nogmaals dat de verkiezingen “niet gingen over de toekomstige richting van het buitenlandse beleid van Slowakije”. Slowakije zal een “sterk lid van de EU en de NAVO” blijven, zei hij. De officiële ambtsoverdracht van Čaputová aan de verkiezingswinnaar Pellegrini staat gepland voor 15 juni.

Duitse politici roepen op tot een vertrek uit de EU

De reacties na zijn verkiezing van Duitse politici zijn verrassend radicaal. Pellegrini’s aarzelende houding tegenover wapenleveranties veroorzaakte gewelddadige reacties van bekende politici in Duitsland. Norbert Röttgen van de CDU sprak over de “openlijke sympathie” van Pellegrini en de Slowaakse premier Robert Fico voor Poetin. Hij roept daarom Slowakije en Hongarije op om de EU onmiddellijk te verlaten, wiens regeringsleider Orbán hij omschreef als Poetins “Trojaanse paard” in de EU. De EU moet dergelijke tendensen niet langer tolereren.

Röttgen staat niet alleen met zijn drastische eis: Anton Hofreiter van de Groenen uitte ook kritiek na de verkiezingsuitslag en bracht de intrekking van EU-fondsen voor Slowakije ter sprake als de democratie en de rechtsstaat daar in gevaar zouden komen. Bijzondere nadruk wordt gelegd op het belang van het presidentiële ambt in Slowakije, dat, hoewel het in de eerste plaats representatief van aard is, niettemin een aanzienlijke invloed uitoefent op de publieke opinie. In tij den van crisis kan het staatshoofd zelfs een tijdelijke regering oprichten, zoals de huidige liberale president Zuzana Čaputová in 2023 deed. Niettemin: de verkiezingen van zondag waren door en door democratisch; de zorg dat Slowakije nu op de rand van democratie en rechtsstaat zou kunnen staan, lijkt vergezocht.

Advertisement

Duitse arrogantie

En toch trekken Duitse politici steeds vaker de onaangename aandacht door met de vinger naar andere EU-staten te wijzen en roept hun gedrag onwillekeurig de vraag op welke rol Duitsland eigenlijk meent te moeten spelen om dergelijke oproepen te kunnen doen. Nu zijn het Hofreiter en Röttgen die op het internationale toneel voor onbegrip zorgen met hun radicale uitspraken; onlangs was het Roderich Kiesewetter, ook een van de meest prominente buitenlandse politici van de CDU, die voor irritatie zorgde met even grove boze tweets tegen Hongarije.

In de zomer in de zaak Kiesewetter was het de tweet van Orbán over het migratiebeleid van de EU die voor bijzondere ontevredenheid zorgde: Orban schreef daarin: “Hongarije zal de #migratiebesluiten van Brussel niet uitvoeren. Wij zullen geen verplichte quota accepteren en geen migrantengetto’s creëren. Hongarije eerst!”. Reden voor Kiesewetter om in de commentaren op Twitter op te roepen tot het vertrek van Hongarije uit de NAVO en de EU – hij reageerde ondubbelzinnig: “Verlaat de EU en de NAVO!”

Dit alles getuigt van een houding die sommige Duitse politici blijkbaar hebben: zodra een land, of het nu Hongarije of dit keer Slowakije is, niet de gewenste koers volgt, praten ze er onmiddellijk over om het land uit de confederatie te zetten. Het beperken van de Europese Unie uitsluitend tot de kwestie van conformiteit op deze punten, zoals Kiesewetter, Hofreiter en Röttgen doen, lijkt eerder een absurde karikatuur van de altijd aangeprezen Europese samenwerking.

Dit wil je misschien ook lezen over deze zaak:

De presidentiële overwinning van Pellegrini helpt Fico de macht in Slowakije te consoliderenREMIX

Brussel zou Slowakije kunnen straffen na de presidentiële overwinning van Peter Pellegrini, waarschuwt premier FicoREMIX

 

Headerafbeelding: Pellegrini – Fico


Elon Musk heeft mijn twitter-account vermoord. Volg mijn nieuwe account HIER.


Slowakije zal geen verdere militaire hulp aan Oekraïne steunen – verkiezingswinnaar Robert Fico

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
8 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alex Shao
Alex Shao
21 dagen geleden

Tsss…,en dat noemen ze democratie?

arme zondaar
arme zondaar
21 dagen geleden
Antwoord aan  Alex Shao

Deze Duitse heerschappen worden geacht hun volk te vertegenwoordigen, maar vinden dat het Slowaakse volk in dezen niet vrij is om te kiezen. Ze zullen hun Duitse kiezers wel navenant “vertegenwoordigen.” Ik denk niet dat hun uitspraken voor die kiezers bedoeld zijn, maar voor de hogere machten die hen op verkiesbare plaatsen gezet hebben. Angela Merkel wist heel goed dat Washington zou bepalen of zij verkozen werd, Scholz tast nog steeds in het duister over Nordstream, en deze sujetten weten ook wie het in Duitsland en de EU voor het zeggen heeft.

Petra
21 dagen geleden

Ze zijn alleen blij met DIVERSITEIT als het hen uitkomt.

Dat vind ik erg kwalijk. Europa behoort een federatie van vrijheid van mening en politieke diversiteit te zijn.

Johan
Johan
21 dagen geleden
Antwoord aan  Petra

Europa behoort een bastion te zijn voor Blanke autochtone ingezetenen en niet zoals u stelt voor “politieke diversiteit”, de homogene Blanke doelstelling zou voorop dienen te staan (de rest is gericht tegen deze groep, en daarmee uit den boze).

Henk
Henk
21 dagen geleden

Is dat een straf, uit de EU gegooid worden ?

Matt
Matt
21 dagen geleden

Die 2 “dissidente” landen hoeven maar aan te kondigen om terug bij Rusland te willen horen dan denk ik dat het kot te klein wordt in Duitsland. Uit de EU en waar kunnen ze anders heen? Die moffen denken echt niet na.

Schrander
Schrander
21 dagen geleden

Werd Nederland er maar uitgegooid

Ray
Ray
20 dagen geleden

Ging het maar zo makkelijk.