Rennersvakbond gaat aangifte doen tegen petjegooier: “We zullen deze persoon vinden”
foto: Cor Vos
maandag 8 april 2024 om 08:20

Rennersvakbond gaat aangifte doen tegen petjegooier: “We zullen deze persoon vinden”

Het leidde zondag tot veel verontwaardiging tijdens Parijs-Roubaix: een toeschouwer gooide tijdens de solo van Mathieu van der Poel met een wielerpetje richting de wielen van de wereldkampioen. Het liep gelukkig goed af, maar dat had heel anders kunnen zijn. Het Franse lid van rennersvakbond CPA besluit daarom aangifte te doen bij de autoriteiten.

Mathieu van der Poel begon op 59 kilometer van de finish al aan zijn (uiteindelijk winnende) solo in Parijs-Roubaix. Hij fietste snel een grote voorsprong bijeen ten opzichte van de achtervolgers, maar kreeg vanuit het publiek niet alleen aanmoedigingen. Op de strook van Mérignies à Avelin gooide een toeschouwer – op de beelden afgaande doelbewust – met een petje naar de wielen van de kopman van Alpecin-Deceuninck. Van der Poel leek er zelfs niets van te merken en stoomde stoïcijns door, op weg naar de zege.

De UNCP (Union Nationale des Cyclistes Professionnels), een Franse rennersvakbond die is aangesloten bij de CPA, gaat nu maatregelen nemen. Omdat de wedstrijd plaatsvond op Franse bodem, zijn zij ervoor verantwoordelijk om de lokale autoriteiten in te lichten over het incident.

“We gebruiken de nationale federaties om zulke zaken naar de rechter te brengen”, legt CPA-voorzitter Adam Hansen uit in gesprek met GCN. “De CPA zelf kan dit niet doen, want we zijn een Zwitserse organisatie, maar onze leden, dus in dit geval de Franse associatie, kunnen een individu wel voor de rechter brengen. “Zij doen aangifte bij de lokale autoriteiten, die een volledig onderzoek doen. We zullen deze persoon vinden. Dat is zeker.”

Een week eerder, tijdens de Ronde van Vlaanderen, kreeg Van der Poel bier over zich heen gegooid. Dit gebeurde op de Oude Kwaremont, waar MVDP solo passeerde. Hij wist die wedstrijd eveneens met ruime voorsprong te winnen.


Luister nu de WielerFlits Podcast met de analyses na Parijs-Roubaix 2024!

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
8 april 2024 10:25
Ik kan me nog steeds zo moeilijk voorstellen dat dit écht zo bedoeld was.
Mijn eventuele middeleeuwse opmerkingen stel ik daarom uit, ik ga er van uit dat ze de toeschouwer en het verhaal redelijk snel boven water krijgen.
    8 april 2024 10:36
    En stel dat het bewust was, hoe bewijs je dat? Als die persoon zegt dat het per ongeluk was, is het woord tegen woord, en dat win je op basis van wat (te) snelle beelden alsnooit denk ik.
    8 april 2024 10:43
    Per ongeluk een koerspetje los uit de pols op het parcours gooien net wanneer de leider passeert?
    Onmogelijk, lijkt mij.
    Integendeel, ze doet het op zo'n geniepige, laconieke manier dat ze schijnbaar hoopte dat niemand het zou gemerkt hebben.
    Trouwens: "ik kan mij niet voorstellen dat..."
    Dat heb ik ook al meermaals gehad over aimabele mensen die een moord bleken gepleegd te hebben.
    Schijn bedriegt soms, maar hier lijkt mij weinig twijfel mogelijk.
    8 april 2024 10:48
    Op basis van wat zoefende beelden en een groezelige foto durf ik de guillotine nog niet naar boven te hijsen.

    En met je aimabele moordenaars: ik ken héél erg véél méér mensen die onbedoeld iets stoms doen dan brute slachters die oude vrouwtjes helpen oversteken in hun vrije tijd.
    8 april 2024 11:26
    Met je eens Romans, ik laat ook wel s wat aan mn klauwen vallen. Hoeveel man staat er wel niet langs de kant? Dit lijkt mij geen bewuste aktie.
8 april 2024 10:30
Gisteren heb ik de beelden een paar keer goed bekeken. Het valt echt uit te sluiten dat het petje per ongeluk uit de handen van die vrouw glipte. Je ziet een duidelijke polsbeweging richting Mathieu, waardoor het petje naar hem toe beweegt. Ik zie alleen geen woedende- of verbeten blik in haar ogen op het moment dat ze gooit. Het is mij dan ook een raadsel wat daar precies gaande was.

Ik vermoed wel, door al het gedoe van de laatste maanden met anti-supporters, dat deze dame niet vrijuit zal gaan. Die krijgt wel een sanctie/boete.
    8 april 2024 10:37
    Je ziet inderdaad een polsbeweging maar tegelijkertijd lijkt ze hem wel aan te moedigen? Of zou ze bewust zo doen om achteraf kwaad opzet uit te sluiten?
    8 april 2024 10:38
    Quote:
    Ik zie alleen geen woedende- of verbeten blik in haar ogen op het moment dat ze gooit. Het is mij dan ook een raadsel wat daar precies gaande was.
    Ze heeft dan ook een zonnebril op ;-) Ik denk eigenlijk, en dat is mijn mening, dat het eerder een domme stuntelactie was dan een sabotageactie. Iets van toeroepen als ze voorbije komen en zwieren en zwaaien, en in alle enthousiasme een zwiepbeweging maken en dan concluderen dat je iets lanceert. Er zijn mensen die ietwat minder handig zijn en alles laten vallen wat ze vasthebben. Misschien ben ik mis natuurlijk, maar ik ga er graag vanuit dat niet alles wat slecht lijkt ook slecht bedoeld is.
    8 april 2024 10:43
    Zouden ze destijds ook de gelaatsuitdrukkingen hebben bestudeerd van de persoon die Hushhovd poogde kort te wieken met zo'n handje? Of is dat typisch iets van nu? Ook zat ik me te bedenken. Nú rijdt MvdP er langs maar hij had ook de andere kant kunnen pakken, of stond daar backup met eenzelfde petje?

    Hoe meer ik hier rationeel over nadenk des te meer het toch iets typisch menselijks/stompzinnigs geweest moet zijn en niet iets doelbewusts. Gewoon glad vergeten dat je dat net vanuit de karavaan toegesmeten k*tpetje nog in je klauwen had?

    Naar mijn smaak wíl men dat ook een beetje te graag vanuit media en buitenwacht: OMG/Bizar/Brandstapel etc.
    8 april 2024 10:50
    En wat denk je van die bier gooier(s) met de vlag van België…dat .is niet toevallig.
    8 april 2024 10:56
    De biergooiers zijn natuurlijk allemaal dwazen die met hun ene hersencel hun onderbuik volgen en het niet kunnen hebben dat Van der Poel een wedstrijd wint ten kosten van hun favorieten.

    Je kunt op basis van de beelden van het petje-gooiende-mens, gewoon niet vaststellen of het kwade opzet was of niet. Daarmee bedoel ik of het de bedoeling was om Van der Poel te saboteren. Ik zie hier aan de ene kant de fans die maar al te graag willen dat het opzet was zodat ze kunnen zeggen: zie je wel! En aan de andere kant zie ik een reactie die maar al te graag wil uitstralen: kijk eens hoe objectief en niet-patriottisch ik ben! Knap van mij hè!
    8 april 2024 11:09
    Tegenwoordig mag je niet eens meer objectief zijn zonder dat er iemand over gaat lopen zeuren, kennelijk. Allemaal de schuld van Zuckerberg & Musk is dat, laten ze díe eerst insmeren en van vogeloutfit voorzien.

    Tenslotte: mij niks vragen over vlaggen in algemene zin aub.
    8 april 2024 11:47
    @ Romāns Vainšteins
    Hou op, met je objectief. Dit is precies het soort reactie dat van jou verwacht kan worden, omdat je niet objectief bent. Iedereen die hier objectief naar kijkt, ziet dat het petje bewust werd gegooid.

    Alleen over het motief valt te twijfelen. In tegenstelling tot de bier-gooiende en scheldende Van Aert-kliek, lijkt me dit eerder een psychiatrisch geval. Maar dat is puur speculatie.

    @Henk Gelder
    Stop ermee om hier iets Belgisch van te maken. Bij dat schelden, middelvinger opsteken en met bier gooien zal het in 99,9% van de gevallen gaan om Van Aert-fans, wiens wereld in anderhalf jaar volkomen is ingestort. Die zijn sinds Hoogerheide 2023 gegaan van de hoop dat 'Wout' het 4-4 ging maken, naar een situatie dat Van der Poel is toegetreden tot het pantheon der groten terwijl Van Aert al zijn grote doelen gemist heeft. Ook helemaal gek gemaakt door de pers die steeds maar weer een rivaliteit benadrukt die in het veld al lang niet meer bestond en op de weg feitelijk ook niet meer.

    Denk dat je bij Evenepoel-fans al een heel andere houding t.o.v. Van der Poel aantreft, zeker gezien de botsing tussen Van Aert en Evenepoel na het WK in Leuven en het feit dat Evenepoel en Van der Poel vriendschappelijk met elkaar omgaan.
    8 april 2024 11:49
    Dat het daarop líjkt ben ik het zeker mee eens: het ziet er uit als gnè, gnè zo gaat ie vast op zijn bek!
    Maar dat houdt nog niet in dat dat echt zo is, laat ze het eens vragen eerst aan die toeschouwer is mijn idee.
    8 april 2024 12:42
    Oblomov weet blijkbaar niet wat objectief betekent.
8 april 2024 11:07
Romans: je zet dit gewoon weg als een fait divers, terwijl het dit niet is.
Het moet ergens stoppen. Hier & nu.
Je vergelijkingen gaan dan ook totaal niet op.
Je geeft haar gewoon het voordeel van de twijfel op basis van niks?
En dat heb je het ook over brave mensen die weleens domme dingen doen; ook dit is daarom niet minder laakbaar en/of strafbaar.
De realiteit omdraaien en zeggen dat de media en dergelijke die vrouw op de guillotine wil plaatsen is dan ook ietwat makkelijk.
    8 april 2024 11:10
    Het punt is gewoon dat iedereen tegenwoordig metéén uitsluitsel en een absoluut standpunt nastreeft terwijl dat gewoon niet mogelijk is op basis van zulke karige info.
    8 april 2024 11:18
    Karige info? Kun je een vertekend beeld krijgen van iemand die iets gooit?
    Bij Leif Hoste kon je nog claimen dat de die vlag losgekomen/gevallen was.
    Een samenloop van omstandigheden dus.
    Maar hier zie je iemand een werpbeweging maken...
    Die mannen met die bekers bier hadden dan waarschijnlijk ook toevallig tegen elkaars elleboog gestoten waardoor het bier geheel ongelukkig op MVDP terechtkwam?
    8 april 2024 11:24
    Ja luister nou, we hebben het hier toch over de casus petje? Ga dan niet de boel lopen verwarren door er andere zaken bij te trekken. Puur in casus petje wil ik nog wel eens zien wat het hele verhaal is, en die stellingname houdt in dat dat van alles kan zijn nog, inclusief de bepruikte tanteballenoom van Philipsen die vól voor de overwinning ging.
    8 april 2024 11:32
    Uiteraard hebben we het over de casus petje, maar ik krijg net een beetje teveel de indruk dat alles goedgepraat wordt op deze manier.
    Maar goed, elk zijn waarheid, zeker?
    Want zoals jij weigert te geloven dat mensen tot zulks in staat zijn, bestaat er bij mij weinig twijfel over de intenties.
    Ik hoop in elk geval dat ze die persoon eens duchtig aan de tand voelen.
8 april 2024 11:14
het beste lijkt mij, om verschillende motoren met snelle 4khd cams uit terusten, zodat na een wedstrijd verschillende daders er haarscherp op staan, en die lieden met rook fakkels ook verwijderen, die gaan maar naar t voetballen kijken. ( vorig jaar rook nog oorzaak valpartij dylan v baarle)
8 april 2024 12:08
Vroeger stond er een enkele boer met z'n handen in zijn zakken de koers te kijken, nu bizar veel mensen.
Ikzelf heb dat nog nooit gedaan, maar ga je dan echt zo staan te schreeuwen langs de kant van de weg? de wedstrijden tijdens corona vond ik net zo leuk, publiek heeft voor mij anders dan bij voetbal, bij wielrennen geen toegevoegde waarde. Plakkaat dragers , biergooiers , bellend naar de camerazwaaiers , fuckingfakkelaars, in de binnenbocht toeschouwers , carnavallers , meerenners , vlaggezwaaiers en dan nu ook petjegooiers, OPGEROT.
    8 april 2024 14:29
    Klopt zeker. Vooral in bergetappes is dat een hel, dan is er een padje van 3 cm breed omdat iedereen zijn vlag wil tonen en gaan ze vervolgens allemaal janken dat niemand heeft aangevallen. Als je dan kijkt naar bv de rit naar de Angliru in de Vuelta van 2020 dan hadden ze meer dan genoeg plek om slag om slinger te demarreren.

    Alleen is de koers ook wel kil zonder fans en vinden renners het leuker als ze er zijn. Zet dan alstublieft wel grotere delen af (en haal die minkukels die voor de hekken staan van de weg af).
8 april 2024 14:26
Mijn eerste reactie was kwaadaardigheid, de personificatie van slechtheid, the devil herself! Maar toen dacht ik aan Hanlons Scheermes: 'Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid'.


En dit kan natuurlijk pure lompigheid cq. domheid komen…
    8 april 2024 15:30
    Ik wil iets doen, maar niet te opvallend met een lage pakkans . Iets slims .
    Een klakske in de spaken!!
    Dom of slim heeft niets met kwade opzet te maken.
8 april 2024 09:49
Pek en veren op de brandstapel met dat mens.
8 april 2024 11:52
Niet echt een aantrekkelijke verschijning ook.
8 april 2024 18:35
Als het bewust is gedaan moet de straf veel hoger zijn want dan is het een moordaanslag; als het petje in het voorwiel zou komen slaat MvdP over de kop en kan hij zijn nek breken.
8 april 2024 21:04
Naar mijn idee geen twijfel over mogelijk. Dit was een bewuste aanslag op MVDP. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren. Deze persoon moet hard worden aangepakt. Bier gooien en spuwen is erg, maar dit is vele malen erger, een aanslag met voorbedachte raden.

Reacties zijn gesloten.