Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zien we de eerste scheurtjes in de chippers op Wall Street?

TA: de eerste scheurtjes in het halfgeleiderbastion
Beeld: iStock

Halfgeleideraandelen, met name de aan AI gerelateerde, lopen op Wall Street al geruime tijd voorop. De bullmarkt op de Amerikaanse beurs is voor een belangrijk deel, zo niet volledig, te danken aan deze sector. Ook een correctie zal waarschijnlijk door chippers ingeleid worden.

In de top 10 van sterkste aandelen dit jaar staan overwegend chipbedrijven. De hoofdrol is weggelegd voor Nvidia, dat YTD bijna 80% in de plus staat. Dan zien we een tijdje niets, en vervolgens Micron +45%, Applied Materials +28%, AMD +16%, Broadcom +20% en helemaal achteraan NXP, met +5%.

De SOX-index, die het koersverloop van de grotere Amerikaanse chipfabrikanten weergeeft, staat dit jaar op een plus van 15%.

De bomen groeien echter niet tot in de hemel. Er zijn hier en daar wat aarzelingen zichtbaar in de uptrends bij de chipaandelen. Ik zie de eerste barstjes in het bastion. Ik wil hierbij wel benadrukken dat het om minimale scheurtjes gaat.

Vooralsnog is de technische schade verwaarloosbaar, dus de rode vlag blijft nog even in de la. Maar omdat chippers de belangrijkste sector vormen, letten we wel goed op.

Overigens zien we ook op de Nederlandse beurs wat getreuzel bij onze chippers. Ik beloof u dat ik daar later deze week naar zal kijken. 

Omgekeerd Halloween-effect

Er is nog een reden om de vinger aan de pols te houden: het omgekeerde Halloween-effect. Hoewel de technische plaatjes het niet direct suggereren, zouden volgens de Halloween-indicator de beste beleggingsmaanden van het jaar nu achter ons liggen.

Statistisch gezien ligt de mooiste beleggingsperiode tussen oktober en april. Dat blijkt in elk geval uit onderzoeken, gebaseerd op 300 jaar koershistorie van Wall Street. Dus nu we aan het einde van die mooie beleggingsperiode geraken, is het zaak alert te zijn. 

Ik beoordeel vandaag de technische plaatjes van enkele grote Amerikaanse chipfondsen: Nvidia,  Micron,  Applied Materials, AMD, Broadcom en NXP. Maar ik begin met de SOX-index, die het gehele spectrum van de Amerikaanse halfgeleiderindustrie bestrijkt.

SOX-index maakt pas op de plaats

De SOX-index moet blijkbaar nieuwe krachten opdoen. Binnen de stijgende trend wordt een consolidatie zichtbaar, zelfs met een mogelijke eerste lagere top. Dit signaleert een tijdelijk evenwicht tussen kopers en verkopers en wellicht wat winstnemingen.

De hogere bodems wijzen nog wel steeds op aanhoudende vraag. Wees wel alert op de mogelijke lagere top van begin april.

Onder de steun van 4.815,06 punten (de bodem van 27 maart) verzwakt het beeld. Wacht op nadere technische signalen.  

We hebben een eerstvolgend koersdoel berekend op 5.500 punten. De stijgende trend is intact zolang de index hogere bodems blijft vormen.

SOX

Nvidia aarzelt wat

Nvidia beweegt nog steeds binnen de uptrend. Let wel op de mogelijke eerste lagere top, die verkoopdruk signaleert. Het technische plaatje is nog redelijk, maar we houden wel de vinger aan de pols.

Bij een daling onder de steun op $850,10 (de bodem van 19 maart) zou een verdere verzwakking optreden. 

De oplopende relatieve-sterktelijn (glooiende blauwe doorlopende lijn) impliceert dat Nvidia beter presteert dan de rest van de markt. De stijgende moneyflow bevestigt dat er nieuw geld in de markt komt.

Aandeel Nvidia koers

Applied Materials treuzelt

Applied Materials maakt pas op de plaats. Binnen de stijgende trend wordt een consolidatie zichtbaar. Dit signaleert dat de markt even rust neemt. De recente lagere top bevestigt een consolidatie. De hogere bodems wijzen wel nog steeds op aanhoudende vraag.

Voor een hervatting van de oude uptrend moet Applied Materials boven de laatste top rond $211,77 breken. Onder de steun van $202,71 (de bodem van 28 maart) verzwakt het beeld. Wacht op nadere technische signalen. Weerstand ligt op $211,77 (de top van 1 april).

De positieve relatieve-sterktelijn (glooiende blauwe doorlopende lijn) stagneert. Dit geeft aan dat Applied Materials iets minder sterk presteert dan de rest van de markt.

De moneyflow vlakt duidelijk wat af, wat aangeeft dat er geen nieuw geld meer in de markt komt.

Aandeel Applied Materials koers

Plaats rust voor AMD

Advanced Micro Devices (AMD) zet de oude stijgende trend even in de koelkast. Nu de koers weer terugzakt onder de koerstoppen van januari en februari verzwakt het technische plaatje licht.

AMD komt onder druk te staan nu begin april een mogelijke lagere koerstop is gevormd. Van belang is nu dat de steun van $162,56 (de bodem van 31 januari) weet stand te houden. Bij een doorbraak en slotstand hieronder takelt het technische plaatje verder af. Weerstand ligt op $220,00 (berekend koersdoel).

Bij de indicatoren zien we een veel duidelijkere hapering. De neerwaartse krul in de relatieve-sterktelijn geeft aan dat Advanced Micro Devices minder presteert dan de markt (glooiende blauwe doorlopende lijn). De moneyflow is neerwaarts gericht, wat wijst op onttrekking van kapitaal aan de markt.

Aandeel Advanced Micro Devices koers

Broadcom even op hold

Broadcom consolideert wat, maar nog wel binnen de stijgende trend. De hogere bodems wijzen op aanhoudende vraag bij hogere koersen.

We handhaven een positieve visie zolang de steun van $1.202,64 (bodem van 21 februari) intact blijft. Het berekend koersdoel handhaven we voorlopig op $1.500.

De zijwaartse tendens van de relatieve-sterktelijn geeft aan dat Broadcom neutraal gaat presteren vergeleken met de rest van de markt. Deze indicator wordt weergegeven door de glooiende blauwe doorlopende lijn.

De moneyflow (die van de beursomzetten wordt afgeleid) is zijwaarts gericht, hetgeen betekent dat de kapitaalstromen in evenwicht zijn.

Aandeel Broadcom koers

Micron gaat als een speer

Micron Technology laat een sterk technisch beeld zien. De koers vertoont een patroon van fors hogere toppen en hogere bodems: een teken van zeer koopkrachtige vraag.

De stijgende trend biedt een eerste berekend koersdoel rond de weerstand van $147. Steun ligt rond $90,30 (de bodem van 14 maart). De relatieve-sterktelijn is opwaarts gericht, wat erop duidt dat Micron Technology beter presteert dan de brede markt.

De van de beursomzetten afgeleide moneyflow van Micron Technology is sterk. Dit geeft aan dat er sprake is van instroom van nieuw kapitaal.

Aandeel Micron Technology koers

NXP Semiconductors zoekt naar richting

NXP Semiconductors vormt rond $251,87 (de top van 1 april) binnen de stijgende trend een lagere top, die verkoopdruk aangeeft. Het technische plaatje verpietert hiermee enigszins. Bij een daling onder steun $233,04 (de bodem van 15 maart) zou verdere verzwakking optreden. 

De dalende relatieve-sterktelijn (blauwe lijn) geeft aan dat NXP Semiconductors minder presteert dan de brede markt. De dalende moneyflow geeft aan dat beleggers kapitaal aan het bedrijf onttrekken.

Aandeel NXP Semiconductors koers

 

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 26 apr Vangnet voor ASML op €777: is het al tijd om kooporders in te leggen? 53
  2. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  3. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51

Gerelateerd

Reacties

46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 adritromp 8 april 2024 09:43
    quote:

    Newg77 schreef op 8 april 2024 09:19:

    dollar doet niet zoveel en de 10y wel
    rente moet nog wat verder omhoog misschien dat er dan wel interesse is jippiekajee
    hebben we er een beetje zin in!?
    Rente loopt langzaam op, elke dag een paar cent erbij.
    Over uranium, Amg gaat hier ook mee bezig, laat ik nou in beide zitten :)
    Kortom ja heb er zin in deze week!
  2. forum rang 6 ttroo 8 april 2024 10:40
    Die yields worden een groot probleem. Zelfs Het Grote Amerika kan geen yield van 4.45 aan.
    De schuld loopt richting de $34.65 trillion. Have fun daar in de bond markets.

    Europese futures richten zich op en staan grotendeels in het groen. En nog best redelijk ook met een aantal tienden van een procent. KNAP.

    Amerikaanse futures doen nog lichtjes rood. Wie gaat gelijk krijgen aan het einde van de dag.
    Wie is de Master en Wie is de Volger? Al weten we het antwoord.

    DAX trekt aardig door. net als FTSE MIB. AEX kan niet al te veel. De Chippies zijn vandaag smakeloos. Dat is het de ene keer het voordeel van Veel Chippies. En vandaag een nadeel.

    De UK yield staat er ook aardig bij. Wat lager dan de US. Europa doet het een stuk beter, Duitsland en zelfs Griekenland.

    DAX trekt zelfs meer dan aardig door. Ze hebben de snelheid hoger gevonden.
  3. forum rang 9 Calimero 8 april 2024 11:18
    quote:

    In Holland stond een Huis... schreef op 8 april 2024 09:35:

    voor de 'Liefhebbers'

    Koers van 020:
    ....
    Toegevoegd:

    Alex Kroes zal wel weer aan het inkopen zijn.. :)))
    Volume
    647
    Gem. (3M) 2,1K
    Volgens mij van Praag ..

    Ook Van Praag maakte fout: registreerde aandelen Ajax te laat
    Aangepast 5 april 2024 19:18

    www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

    Gaat goed met Ajax .. dus stijging aandelen ... FA ... Fijenoord-Ajax ... 6-0
    Oh ja .. FA sucks .. :)
  4. forum rang 9 Calimero 8 april 2024 11:27
    quote:

    Newg77 schreef op 8 april 2024 09:17:

    goedemorgen,

    calimero heb je dat plaatje nog met dat mannetje dat staat te kijken naar golfen van oorlog natuurrampen ed?
    ik probeer iemand iets duidelijk te maken misschien dat dit helpt
    bij voorbaat dank :)
    Bedoel je deze ??

    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14039934...

    n.b. Hoe is het met je Zilver ??
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 8 april 2024 11:30
    quote:

    Calimero schreef op 8 april 2024 11:18:

    [...]
    Volgens mij van Praag ..

    Ook Van Praag maakte fout: registreerde aandelen Ajax te laat
    Aangepast 5 april 2024 19:18

    www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

    Gaat goed met Ajax .. dus stijging aandelen ... FA ... Fijenoord-Ajax ... 6-0
    Oh ja .. FA sucks .. :)
    Neen..

    Sentimentsaandeel(tje)..

    Zou Rommelmarkt waardig kunnen zijn..

    'Gewoon' wat dé GEK d'r voor geeft..;)))
  6. forum rang 6 Newg77 8 april 2024 12:11
    quote:

    Calimero schreef op 8 april 2024 11:27:

    [...]
    Bedoel je deze ??

    www.iex.nl/Forum/Upload/2022/14039934...

    n.b. Hoe is het met je Zilver ??
    dankje! deze is ook goed maar bedoelde meer een cartoon
    misschien was het silk die het plaatste
    steeds hogere vloedgolven waarvan je alleen de 1e ziet

    zilver gaat volgens plan
    35 in 2025
  7. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 8 april 2024 12:37
    Bij de pijl zit een vette weerstand waar diverse lijnen bij elkaar komen, weer rond 'mijn' 884. Verwacht dus niet dat we daar voorbij komen, Toerist.

    Maar of het snel gaat dalen richting wat je van het weekend noemde dat kan ik er niet uit opmaken.

    Eerste richtpunt is 872.
  8. forum rang 7 handyman6 8 april 2024 12:49
    [quote alias=In Holland stond een Huis... id=15248787 date=202404081130]
    [...]

    Neen..

    Sentimentsaandeel(tje)..

    Zou Rommelmarkt waardig kunnen zijn..

    'Gewoon' wat dé GEK d'r voor geeft..;)))
    [/quo
    te]Nou in Bayern hangt de vlag inmiddels ook halfstok:BaMü verloor met 2-1 van .... Heidenheim.
    Wablief? Jazeker en Bor Dor ook al.
46 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links