Vijf conclusies na Parijs-Roubaix 2024
foto: Cor Vos
Youri IJnsen
maandag 8 april 2024 om 19:30

Vijf conclusies na Parijs-Roubaix 2024

Mathieu van der Poel heeft zijn regenboogtrui in Parijs-Roubaix opnieuw de grootste eer aangedaan. De 29-jarige wereldkampioen won na een imponerende solo van bijna 60 kilometer opnieuw de Hel van het Noorden. Zijn ploeg Alpecin-Deceuninck had ook andermaal alles onder controle en scoort in de monumenten tot op heden drie op drie. Nog nooit gebeurd. Vijf conclusies na Parijs-Roubaix 2024.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Mathieu van der Poel doet wat hij wil

De wereldkampioen wilde op de strook van Orchies de voorste groep uitdunnen, omdat de samenwerking niet optimaal was. Bij de ploeg hadden ze gevraagd of MVDP dit keer wél zou kunnen doorgeven waar hij aanvalt en dat deed hij. “Dat heb ik gedaan”, lachte hij. Na afloop zei een van de twee ploegbazen – Philip Roodhooft – het ook treffend, al gniffelend: “Of dit het plan was? Het was in ieder geval zíjn plan.” 

Bleek niet zo te zijn. Het was niet Van der Poels plan om daar al alleen te komen te zitten. “Niet verwacht”, zei hij daar zelf over. Maar het gaf hem wel vleugels, hij had superbenen en de rest is geschiedenis. Of zoals grote uitdager Mads Pedersen zei: “Ik heb nul excuses, ik was op mijn allerbest vandaag en ben gewoon geklopt door jongens die beter waren. Van der Poel deed met ons wat hij wilde.” En dat op een strook waar misschien weer niemand het verwacht had. 

Slechts één ploeg zal tevreden zijn na de kasseien

Na het Openingsweekend wist iedereen het zeker: Visma | Lease a Bike gaat onklopbaar zijn. In de Heilige Vlaamse Wielerweek trok Lidl-Trek voor de Ronde van Vlaanderen het laken van sterkste ploeg naar zich toe. Maar uiteindelijk kunnen we na de kasseienwedstrijden stellen dat alleen Alpecin-Deceuninck tevreden zal zijn met de oogst van het eerste deel van het voorjaar: drie monumenten, in deze volgorde nog nooit vertoond.

Uiteraard, het zo geplaagde Visma | Lease a Bike won met Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Dwars Door Vlaanderen ook drie stuks. Maar daar werd afgelopen winter ook vol ingezet op winst in De Ronde en Roubaix. Maar gezien de omstandigheden zullen ze daar met dit eindresultaat kunnen leven. Dat geldt ook voor Lidl-Trek, dat Gent-Wevelgem won en derde werd in Roubaix. “Zondagavond vieren we een goede klassiekercampagne”, zei Pedersen nog.

Visma | Lease a Bike ondanks tegenslagen toch lichtpuntje

Geen zwaar geblesseerde Wout van Aert, geen zieke Dylan van Baarle en geen Christophe Laporte door pech in de finale van Parijs-Roubaix. Moet gezegd, de Europees kampioen reed in de achtergrond nog wel een sterke koers. Maar het waren vooral de drie jongste renners van de ploeg die indruk maakten. Per Strand Hagenes sloop mee in een zeer sterke en kansrijke vroege vlucht, maar het peloton was beducht op dat scenario. Desondanks ging de piepjonge Noor (20) lang mee met de groep der favorieten. 

Maar het waren vooral de tweelingbroers Mick en Tim van Dijke die zich toonden. De laatste draaide als tweede het Bos van Wallers in, waarbij een lekke achterband hem uit het wiel van Pedersen deed glippen. Mick schoof dan weer als enige sterveling mee met de drie topfavorieten: Van der Poel, Pedersen en Jasper Philipsen. Tim kwam als achtste over de streep, maar klaarblijkelijk gelden bij wegwielrennen ook de baanregels. Hij werd teruggezet naar plek zestien. Maar desalniettemin zal Visma | Lease a Bike blij zijn met de dijk van een koers die zij reden.

Chicane is niet dé oplossing

De organisatie ASO zal maar wat blij geweest zijn met het feit dat Alpecin-Deceuninck met slechts een kleine groep naar het Bos van Wallers wilde. Daardoor ging de eerste groep zonder problemen door de veelbesproken chicane, al waren de eersten allang onderweg op de befaamde 5-sterren-strook toen de laatste nog de chicane-bocht moesten uitdraaien.

We zullen het nooit weten, maar met een voltallig peloton erdoorheen gaan was een moeilijke opgave geweest. Of zoals Van der Poel het zei: “Tijdens de verkenning vond ik het nog erger dan op de foto’s.”

Voorjaar om snel te vergeten voor overige Belgische teams

De superlatieven voor de prestaties van Alpecin-Deceuninck kwamen we vorig voorjaar al tekort, maar voor dit jaar zijn ze niet te vinden. Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen én Parijs-Roubaix winnen in hetzelfde voorjaar door een en dezelfde ploeg, is nog nooit vertoond. De broers Philip en Christoph Roodhooft houden zodoende de Belgische eer in hun eentje hoog, want de overige drie Belgische teams zullen toch met ongenoegen terugkijken op het voorjaar.

Lotto Dstny besloot de handdoek met Arnaud De Lie al voor de Ronde van Vlaanderen te gooien en kon ook zonder hem geen vuist ballen. Intermarché-Wanty was zo nu en dan veelbelovend, maar zag twee van hun troeven (Biniam Girmay in Dwars Door Vlaanderen en Laurenz Rex tot twee keer toe in Roubaix) keihard in aanraking komen met het asfalt. De piepjonge Est Madis Mihkels (tiende) redde weliswaar de eer in de Helleklassieker, maar de Waalse formatie kwam voor meer.

En dan nog een woordje over Soudal Quick-Step. Parijs-Roubaix was misschien wel de meest pijnlijke koers van allemaal. Kasper Asgreen sprong mee met een heel sterke kopgroep die kansrijk leek om ver te komen, maar dat wilde het peloton graag voorkomen en dat deed ze ook. In het Bos van Wallers werden de Deen en Yves Lampaert weggereden. Patrick Lefevere miste voor het eerst in veertig jaar de aankomst op de Velodrôme vanwege ziekte, maar was hier anders ook goed ziek van geweest. Bij Soudal Quick-Step zal de hamer hard op de vloer galmen.


Luister nu de WielerFlits Podcast met de analyses na Parijs-Roubaix 2024!

RIDE Magazine
27 Reacties
Sorteer op:
8 april 2024 07:04
‘Voorjaar om snel te vergeten voor Belgische teams’

Belgisch team Alpecin-Deceuninck wint 3/3 monumenten en nog een paar klassiekers.
    8 april 2024 08:51
    Waarschijnlijk gecorrigeerd door de reactie? Er staat nu voor de overige Belgische teams.
    8 april 2024 09:15
    Inderdaad aangepast. Maar zelfs nu vind ik het ietwat vreemd als 1 van dé conclusies. Bij Lotto zijn ze hun 2 kopmannen voor het voorjaar kwijtgespeeld met De Lie en Vermeersch. Voor zo'n klein team dodelijk, zou je denken. Terwijl Van Eetvelt (eindwinst in een WT-ronde) en Van Gils (o.m. podium in Strade en top-10 in San Remo) nog best wat leuks hebben gedaan.

    Het is daarnaast vooral de klassieke ploeg van Soudal-QS die heeft gefaald. Want Merlier rijdt een top-voorjaar en ook Evenepoel was goed op dreef. Leg dan de nadruk op het falen van Alaphilippe, Asgreen en Lampaert.

    En wat dan gezegd over kapitaalkrachtige teams als Ineos, Bora, Bahrein of Decathlon-AG2R bijvoorbeeld? Hoe presteren die in verhouding tot de Belgische teams? Of Team-DSM?
    9 april 2024 09:49
    Ja Ineos en Bora zijn toch wel opmerkelijk zwak. Ze presteren zwakker dan Soudal waar Merlier effectief de eer redt. En Bora waar zo enthousiast over gedaan werd aan het begin van het seizoen..
8 april 2024 05:41
Over het hooghouden van de Belgische eer gesproken;
Met de ronde is het vlaamse voorjaar, met z'n valpartijen, toch wel belast. Daarnaast werd,na eerder Marianne Vos,  ook de winnaar van de ronde bespuugd en bier of urine overgoten.  Zoals eerder in het veld al gebeurde. Met daarna n indiote discussie -uit nijd- over het wel of niet opnemen van, een mogelijk wat glad klufje, vanwege vermeende ongelijke kansen.  Het te voet staan  zou op zich ook vernederend zijn voor de renners. 
Te woke voor worden.
    8 april 2024 11:39
    volgende keer je verhaal eerst even proeflezen voordat je op "reactie plaatsen" klikt.
8 april 2024 09:33
5 conclusies:
1) Alpecin-Deceuninck heeft met totale dominantie de kasseiklassiekers lamgelegd.
2) En daarbij aansluitend: De afwezigheid van Pogacar en Van Aert heeft elke spanning ontnomen. Milaan-San Remo, op papier de saaiste klassieker, was het enige monument met wat strijd.
3) Visma-LAB dat na het openingsweekend het voorjaar leek te gaan domineren, heeft door een hele lading pech maar ook mindere vorm, nergens meegespeeld in de grote klassiekers.
4) Soudal-Quick Step is geen schim meer van de grote kasseiploeg van weleer. Al hebben ze met Merlier (wellicht zijn beste voorjaar ooit) en Evenepoel toch nog wat gewonnen. Asgreen en Alaphilippe zijn schrikwekkend ver weggezakt.
5) De opmars van het hooliganisme uit de cross wordt gewoon doorgetrokken naar de weg, een zeer kwalijke evolutie. Enkel respect moet er zijn voor de grote kampioen Van der Poel, die zijn palmares indrukwekkend heeft uitgebreid.

En door de dominantie van Alpecin-Deceuninck kan je zoals eerder aangegeven natuurlijk heel wat teams een negatieve evaluatie geven. Rijke ploegen zoals Ineos, Bora-Hansgrohe, Bahrein en Decathlon-AG2R vind ik voorlopig eerder een voorjaar hebben ‘om snel te vergeten’ dan bijvoorbeeld Lotto-Dstny of Wanty. Of wat met teams als EF-EasyPost, Israel-PT, DSM-Firmenich Post NL …?
8 april 2024 07:45
De enige echte conclusie is dat MvdP hier een keienjaar a la Boonen/Cancellara heeft. Dat plus het uitvallen van een goede zwik competitie maakt dit voorjaar er 1 voor de boekjes maar niet zozeer van de mooie koersen.

    8 april 2024 08:08
    Als je dit voorjaar niet kan waarderen, dan heb je hier niets te zoeken en kies je een andere hobby uit. This is greatness, zoals ES het gister zei. We maken niet vaak live grote geschiedenis mee.
    Edit: @wielerjoke dit was niet alleen greatness van matje, maar van het hele team. Daar hoef je geen vdp aanhanger voor te zijn om van te genieten. Wielrennen is een ploegenspel, afgemaakt door renners met bovenmatig talent.
    8 april 2024 08:19
    Waarderen en genieten is niet (altijd) hetzelfde, iedereen zal dit wel kunnen waarderen maar enkel vdp aanbidders kunnen van zo’n suprematie genieten tot op de meet, de rest valt eerder in slaap omdat je weet dat hij weg is als hij 10 seconden heeft. Idem bij pogacar in de strade. Geen idee waarom je plots een andere hobby moet zoeken als je dit zo uitspreekt…
    8 april 2024 08:52
    Tja, wat vind je nu erger? Het feit dat Mathieu en Tadej met hun lange solo's de
    aanstichter zijn van niet zo fraaie, slaapverwekkende koersen?
    Of het feit dat je eigen afwezige idool, die je eerder een 4 klapper voorspelde,
    het lef, grinta en klasse ontbreekt om dit überhaupt uit zijn benen te schudden
    en de heilige graal zelfs niet op een andere wijze kon winnen?
    8 april 2024 09:07
    Tegen wie heeft badgio het eigenlijk? Het is alleszins mijn idool niet (fan zijn van en een idool hebben lijkt mij niet hetzelfde) en ik heb geen flauw idee waarom ik een 4 klapper zou voorspellen in tijden waar vdp beter is.

    Ik vind (of is het vindt?) uw gebruik van aanhalingstekens en zinloze puntjes om uiteindelijk geen punt te maken by far het ergste alleszins.
    8 april 2024 09:33
    Kan iemand Badgio duidelijk maken dat het leegkiepen van een bak letters en leestekens nog geen tekst maakt?
    8 april 2024 09:58
    Tekst is aangepast.....en leuk om te zien dat niet de letters en leestekens
    de oorzaak van jullie frustratie is, maar wel de inhoud van mijn post.
    8 april 2024 10:50
    Hey Badgio: ik ben Belg en heb een van Aert poster op mijn kamer, had je daar nog wat op?

    Destijds met Boonen en Cancellara, en zeker de Roubaixs die zij met vergelijkbare solo's wonnen, had ik exact hetzelfde gevoel als nu. Jammer dat zo'n mooie koers zó snel beslist is, superverdiend gewonnen door de krachtpatser van dienst maar iets dat je nooit meer terugkijken gaat.
    8 april 2024 13:41
    @ kraamverlof. Ik kan hier Romans toch alleen maar in bijtreden. Als neutrale wielerfan is dit voorjaar er een om snel te vergeten (de Pog show in Luik moet er dan nog aankomen…). Los van het supporteren voor je favoriet of landgenoot (niets mis mee) wil je toch vooral een spannende koers zien? Die hebben we helaas omwille van pech en suprematie van bepaalde renners te weinig gezien. Volgend jaar beter (en dan mag Mathieu nog steeds winnen, daar gaat het niet over).
    8 april 2024 13:51
    En sowieso : 'we maken niet vaak zoiets mee' klopt gewoon niks van. MvdP, Pogacar & Evenepoel zijn al best een tijdje bezig met solo aankomen overal. We maken het juist bovengemiddeld vaak mee de laatste tijd, wielergeschiedenis. Je hoort die commentatoren ook gewoon denken van '*h, k^t, nu moeten we weer'.
    8 april 2024 14:31
    Evenepoel mag je rustig uit dat lijstje halen. En ja, niet iedereen leest graag geschiedenisboeken. Maar als je deze overmacht slecht trekt, dan snap je weinig van het unieke hiervan. Baanrennen is misschien iets voor je?
    8 april 2024 14:44
    Nogmaals, er is helemaal niks unieks aan overmacht in het wielrennen. Het kan voorkomen dat er eentje harder trapt dan de rest en alle mooie tactische aspecten wegvallen, niet zelden gecombineerd met het beste team aan boord hebben. Exact dát is er gebeurd dit keienvoorjaar, met nog een flink aantal crashes en op andere wijzen uitvallers bij de 2 teams waar de tegenstand van komen moet.

    Baanrennen vind ik niks, spannende wegkoersen dan weer wél, het wordt weer eens hoog tijd voor eentje.
    8 april 2024 15:14
    Als je dit niet uniek vind, dan zijn we redelijk uitgepraat over dit onderwerp. Don't worry, blijven nog genoeg onderwerpen over in de wf-feed, hé ik hoor weer een belletje, even lezen.
    8 april 2024 15:56
    Je doet net alsof je misgund wordt om met open bek en vol ongeloof de herhaling te bekijken en te doen als de zon in het westen op komt,... Dan nog lijkt het enorm veel op wat Boonen en Cancellara al eens daar deden en wat Pogi en Evenepoel in andere koersen al een paar keer lieten zien.
8 april 2024 08:46
Woutloos is het zoutloos. Dat gold voor de winter, maar ook het voorjaar.
    9 april 2024 08:43
    In beide gevallen is de Wout in kwestie daar zelf debet aan. Doe maar kalm an en go like hell op de verkeerde momenten.
    9 april 2024 09:06
    Wat een geluk nog dat Mathieu de spicy pepers toevoegde in
    de crossen alsook het voorjaar op de weg.
    Het had anders een nogal 'smaakloze' bedoening geweest.
8 april 2024 00:53
Al solo gaan in Orchies, dat was gewoon het equivalent van een orchidectomie voor de tegenstand…

(I’ll get me coat)
8 april 2024 07:12
Wolfpack wel heel dramatisch!!! Niet normaal hoe slecht die rijden. Lotto hangt het nu op aan het ontbreken van de Lie. Maar de rest doet het ook echt slecht.
    8 april 2024 07:31
    Lotto mist ook Vermeersch. Er zijn maar weinig ploegen die het ontbreken van de twee belangrijkste renners enigzins kunnen camoufleren.

Reacties zijn gesloten.