Groninger deurwaarder Bos casht hard met corona op kosten van belastingbetaler

Follow The Money, het online portaal voor (economische) onderzoeksjournalistiek, heeft vandaag een erg interessant artikel geplaatst over Henk Bos. De Groningse gerechtsdeurwaarder heeft, <a href="https://www.ftm.nl/artikelen/zo-start-je-in-coronatijd-je-bedrijf-door-met-hulp-van-de-belastingbetaler?&amp;utm_source=facebook&amp;utm_medium=social&amp;utm_campaign=HenkBos&amp;fbclid=IwAR0CUIeT31CHWdyEJN8pGjXs-o0lCBRw5viU71cmvbAlBVffJMcN1WHrq6g" target="_blank" aria-label="undefined (opent in een nieuwe tab)" rel="noreferrer noopener">volgens FTM</a>, op erg nare wijze misbruik gemaakt de coronamaatregelen en dat foefje heeft de puissant rijke deurwaarder miljoenen opgeleverd die de belastingbetaler moet ophoesten.

Henk Bos is eigenaar van Bos Incasso, LAVG (beiden gevestigd in Groningen) en Van Arkel Gerechtsdeurwaarders met een vestiging in Leiden en postadres in Stad. Dit verhaal begint bij het laatste bedrijf. Eind mei krijgt het personeel van Van Arkel te horen dat ze kunnen fluiten naar hun salaris en vakantiegeld, het bedrijf wordt namelijk failliet verklaard. Op dat moment heeft Van Arkel al voor 255.000 euro gebruik gemaakt van NOW-regeling, blijkt uit onderzoek van FTM.

15,5 miljoen euro

Begin juni wordt alsnog ontslag aangevraagd voor het personeel (130 man). De salarissen en het vakantiegeld worden overgenomen door het UWV. Even later wordt het faillissement uitgesproken. Nog weer eem later gaat Bos in gesprek met de curator omdat hij met zijn andere bedrijf LAVG de dossiers van Van Arkel wil overnemen. Die hebben nog een flinke waarde, blijkt uit documenten die FTM in bezit heeft. Vooral de betalingsachterstanden zijn interessant. Daar kan LAVG incasso- en deurwaarderskosten aan verdienen. In totaal gaat dat om een bedrag van 15,5 miljoen euro, die Henk Bos via de curator met LAVG voor 750.000 euro in handen krijgt.

Dat leidt in het wereldje tot gefronste wenkbrauwen, ontdekt FTM. “Een faillissement met doorstart door dezelfde deurwaarder – het is de eerste keer ooit dat dat gebeurt,’ zegt Wilbert van de Donk, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) aan FTM. “Je kan een reguliere overname niet in twee weken doen. Dat kost normaal gesproken een half jaar. Dit is snel gebeurd. De deal lijkt in grote mate voorbereid.”

“Slim gedaan”

Al met al betaalt Bos met LAVG iets meer dan een miljoen voor de complete inboedel van Van Arkel. Precies het bedrag dat LAVG kreeg vanuit de NOW-regeling. Daarmee groeit het vermoeden dat de Groningse gerechtsdeurwaarder met belastinggeld de doorstart financiert.

Oud-curator Fruytier vindt het handig gespeeld, vertelt hij aan FTM: “Het geheel is overgoten met een sausje van faillissement, maar is in feite een overgang van onderneming. Bos saneert het bedrijf. Hij is af van kosten en behoudt het goede personeel. Dit is heel slim gedaan en goed voorbereid.”

Lees hier het hele artikel van Follow The Mone y, en wordt, als je daar toch bent, direct lid van het online platform. Want de grondige onderzoeksjournalistiek van FTM is erg belangrijk.