background branding

‘Oatzempic’ als vervanging van het medicijn Ozempic: wat is het en is het verstandig?

Oatzempic

Op TikTok prijzen influencers steeds vaker het afslankmiddel Ozempic aan onder de hashtag #MyOzempicJourney. Omdat het medicijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar is, gaan mensen op zoek naar alternatieven zoals het nu populaire drankje ‘Oatzempic’. Gebruikers op het platform delen massaal hun ervaringen. Wat is de werking van het drankje en is het wel verstandig om te nemen? Radar vraagt het aan het Voedingscentrum. 

Wat is Oatzempic?

Maar eerst: wat is ‘Oatzempic’? Oatzempic is een drankje dat je op lege maag neemt en gemakkelijk zelf kunt maken, zo is te zien in de filmpjes. Met havermout, limoensap, water en een blender maak je het drankje dat je daarna in een keer inneemt. Het zou je hongergevoel stillen waardoor je in een korte tijd veel kunt afvallen. Maar kan dat wel en kan het kwaad?

“Water drinken kan een vol gevoel geven”, licht het Voedingscentrum toe. “Daarnaast zorgen de vezels uit havervlokken ook voor een vol gevoel. Mensen die voldoende vezels via hun voeding binnenkrijgen blijken een wat lager lichaamsgewicht te behouden dan mensen die veel minder vezels binnenkrijgen. Omdat vezels veel vocht opnemen, is voldoende drinken daarbij heel belangrijk. De combinatie met water is dus goed. Door de combinatie van het hoge vocht- en vezelgehalte kan dit drankje zorgen voor een vol gevoel.”

Is het drankje schadelijk voor je gezondheid?

Volgens het Voedingscentrum kan het drankje dus wel bijdragen aan het hebben van het ‘volle gevoel’. Maar is het gevaarlijk voor je gezondheid? “Het consumeren van havervlokken en water is allereerst natuurlijk een beter alternatief dan het innemen van de medicatie Ozempic ter bevordering van gewichtsverlies. Het gebruiken van onnodige medicatie ter bevordering van gewichtsverlies is een gevaarlijke ontwikkeling, wij raden dit daarom sterk af”, aldus het Voedingscentrum.  “Wij zagen reacties voorbij komen waarin wordt aangemoedigd om het drankje te drinken voor veel gewichtsverlies. Bijvoorbeeld in combinatie met weinig eten.” 

Kan het nemen van Oatzempic kwaad?  “Dit kan zeker kwaad, het is helaas niet mogelijk om snel en gemakkelijk af te vallen op een gezonde manier. Het is beter om met kleine, maar uitdagende stappen te werken aan een nieuw gezond eetpatroon en leefstijl, zodat je blijvend afvalt.”

‘Resultaten vaak van korte duur’

“Doordat het innemen van dit drankje gelinkt wordt aan snel gewichtsverlies kan het uitkomen op het volgen van een ‘crashdieet’ waarbij je in korte tijd veel afvalt door een verminderde calorie-inname.” Het Voedingscentrum geeft daarbij een voorbeeld. “Stel je verliest 5 kilo of 10 kilo aan gewicht in een week, dan verlies je vooral vocht en geen vet. Zo’n crashdieet zorgt bovendien dat je niet alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt en de resultaten zijn vaak maar van korte duur.”

Is Oatzempic een veilig alternatief voor diegenen die Ozempic willen gebruiken? 

‘Oatzempic’ draagt dus bij aan een vol gevoel door de vezels en het water, maar het kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De resultaten zijn daarnaast dus vaak van korte duur. Is dit zelfgemaakte ‘onschuldige’ drankje dan een veilige manier om af te vallen? En is het een veilig alternatief voor diegenen die Ozempic willen gebruiken? Om die vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk eerst te weten waar het medicijn Ozempic nu echt voor wordt gebruikt. “Het medicijn Ozempic wordt normaliter voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2 wanneer het aanpassen van de leefstijl (voeding, beweging) de bloedsuiker niet voldoende verlaagt”, vertelt het Voedingscentrum. 

Het huidige gebruik van het medicijn, dat gedeeld wordt op online platforms, wijkt in veel gevallen af van de oorspronkelijke bedoeling van het medicijn.

“Het wordt nu ook gebruikt door patiënten zonder diabetes om gewicht te verliezen. Buiten het feit dat dit niet de bedoeling is van dit medicijn, betekent het ook dat het medicijn hierdoor minder beschikbaar wordt voor mensen met diabetes die het nodig hebben voor de regulatie van hun bloedsuiker.” 

‘Oatzempic is geen goed alternatief’

Het drankje heeft vaak zelfs een averechts effect, het Voedingscentrum raadt het gebruik van ‘Oatzempic’ daarom ook af. Voor de regulatie van de bloedsuiker is ‘Oatzempic’ zeker geen goed alternatief: de havervlokken bevatten koolhydraten, welke juist van invloed zijn op de bloedsuiker.”