Dit heb je tot nu toe gemist in Parijs-Roubaix 2024
foto: Cor Vos
zondag 7 april 2024 om 16:20

Dit heb je tot nu toe gemist in Parijs-Roubaix 2024

De 121e editie van Parijs-Roubaix is inmiddels in volle gang! Met negenentwintig kasseistroken en Mathieu van der Poel aan de start, is spektakel gegarandeerd. Welke renner komt er als eerste aan op de wielerbaan in Roubaix? Lees hier wat je tot nu toe hebt gemist en wanneer je klaar moet zitten voor de belangrijke passages.

Wat heb je gemist?

Hier lees je wat je tot nu toe gemist hebt. Wil je vanaf het begin niets van de koers missen? Volg de gehele wedstrijd via het WielerFlits Liveblog!

– Nog voor de start kunnen we drie opgaves noteren. Oud-winnaar Dylan van Baarle (Visma | Lease a Bike) is opnieuw ziek geworden en ook achter de namen van Michael Vink (UAE Emirates) en Michael Mørkøv (ASTANA QAZAQSTAN) stond een DNS.

– De eerste aanval van de dag kwam op naam van Dries De Bondt. De Belgische rasaanvaller van Decathlon AG2R La Mondiale kreeg vijf renners mee in zijn spoor, maar deze vluchtpoging was  geen lang leven beschoren. Ook Visma-Lease a Bike roerde zich in de openingsfase. De Nederlandse formatie moest het ook wel over een anticiperende boeg gooien, in de wetenschap dat Wout van Aert, Dylan van Baarle en Matteo Jorgenson er niet bij zijn.

– Zeven sterke renners slaagden erin om weg te rijden van het peloton: Per Strand Hagenes (Visma | Lease a Bike), Rasmus Tiller (Uno-X Mobility), Kasper Asgreen (Soudal Quick-Step), Marco Haller (BORA-hansgrohe), Liam Slock (Lotto Dstny), Gleb Syritsa (Astana Qazaqstan) en Kamil Malecki (Q36.5).

– Het peloton werd al vrij vroeg opgeschrikt door een eerste valpartij, met de nodige renners. Elia Viviani lag op de grond en ook Jonathan Milan, Tim Merlier, Joshua Tarling, Alberto Bettiol en Laurenz Rex waren betrokken. Viviani en schaduwfavoriet Milan bleken te gehavend en moesten opgeven.

– Dries De Bondt (Decathlon AG2R La Mondiale) en Dusan Rajovic (Bahrain Victorious) waren er na een lange achtervolging in geslaagd om de oversteek te maken naar de kopgroep. We trokken zo met negen koplopers naar de eerste kasseistrook.

– Op de eerste kasseistrook van de dag – die van Troisvilles à Inchy – waren er gelukkig geen calamiteiten. De koplopers kwamen ongeschonden over de keien en ook in het peloton waren er geen valpartijen. Wel een lekke band voor Christophe Laporte.

– Alpecin-Deceuninck wachtte niet tot het Bos van Wallers. De ploeg reed het peloton op de eerste kasseistroken al volledig aan flarden. Mads Pedersen en Tom Pidcock lieten zich verrassen, maar wisten de scheve situatie toch weer recht te zetten.

– Een eerste groep van een veertigtal renners bleef over na de eerste kasseistroken. Opvallend: Alpecin-Deceuninck was met nog liefst vijf renners vertegenwoordigd in de voorste groep. Joshua Tarling werd uit koers gehaald: DSQ vanwege een plakbidon.

– De chicane voor het Bos van Wallers zorgde ervoor dat er inderdaad minder hard aan de strook werd begonnen, maar hadden de laatste van de eerste groep wel meteen een probleem: zij draaiden pas op toen de voorsten al enkele tientallen meters weg waren.

– In het Bos deed Mads Pedersen voornamelijk de forcing. In het laatste kwart nam Van der Poel over. Hij reed een paar fietslengtes weg, maar vlak na de strook troepte het terug samen. We hadden vier koplopers: Van der Poel, Philipsen, Pedersen en een opvallende Mick van Dijke.

– Kort na het Bos moest John Degenkolb een losse voorband wisselen. Even later bleek ook Philipsen vooraan een leegloper te hebben, die eveneens moest wisselen. De achtervolgende groep kwam zo terug bij de eersten in koers. Op de strook van Pont Gibus reed ook Pedersen lek.

– Het regent lekke banden op 86 kilometer van de streep. Ook de Belgen Meeus en Wellens moeten wisselen. Intussen zijn er drie renners weggereden vooraan, die op dit moment de koplopers vormen: Küng, Politt en Gianni Vermeersch. Daarachter de groep Van der Poel, met onder meer Tom Pidcock, Laurence Pithie en de teruggekeerde Philipsen.

– Koplopers Küng, Politt en Vermeersch werden op 69 kilometer van de streep teruggepakt door een grote achtervolgende groep.

– Amper tien kilometer later, plaatste Van der Poel een demarrage op de – vrij onverwachte – strook van Orchies. Dat was op 59,6 kilometer voor het einde. Al snel had hij een mooi gat en in de achtergrond sprongen Vermeersch en Philipsen op alles en iedereen die bewoog. Het resulteerde in een geruststellende voorsprong, die MVDP verder en verder uitdiepte tot diep in de finale.

– Voor verdere updates verwijzen we je graag door naar ons liveblog:

Liveblog Parijs-Roubaix 2024 – Van der Poel solo op weg naar laatste kasseistroken

Wat komt er nog aan?

Met negenentwintig kasseistroken zijn er genoeg momenten om de koers nauwlettend in de gaten te houden. De doorkomsttijden van de laatste sectoren vind je in onderstaand overzicht.

Camphin-en-Pévèle ****
Hoe laat? tussen 16.35 en 17.05 uur
Hoe ver nog? 19,9 kilometer tot de finish

Carrefour de L’arbre *****
Hoe laat? tussen 16.40 en 17.10 uur
Hoe ver nog? 17,2 kilometer tot de finish

Gruson **
Hoe laat? tussen 16.40 en 17.15 uur
Hoe ver nog? 14,9 kilometer tot de finish

Pavé de Willems à Hem ***
Hoe laat? tussen 16.50 en 17.25 uur
Hoe ver nog? 8,2 kilometer tot de finish

Laatste sector Roubaix *
Hoe laat? tussen 17.00 en 17.35 uur
Hoe ver nog? 1,4 kilometer tot de finish

Finish Roubaix
Hoe laat? tussen 17.00 en 17.35 uur

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
7 april 2024 18:45
Weet iemand wat er met Bettiol is gebeurd. Na de valpartij van 12:28 leek er weinig met hem aan de hand en anderhalf uur later op 13:52 kopt Sporza nog: “Lampaert, Laporte, Lazkano, Mozzato, Van Gestel, Wellens, Bettiol, Pedersen, Philipsen, Van der Poel... Een pak schoon volk in de eerste groep, die aan een nieuw koppel keien begint.” Ik heb gemist waar hij eraf moest.

Reacties zijn gesloten.