anp 495180158

Israël trekt vrijwel alle troepen terug uit Zuid-Gaza

Nieuwsapr 07 , 11:49
KHAN YOUNIS (ANP/RTR) - De Israëlische krijgsmacht heeft vrijwel alle troepen uit het zuiden van de Gazastrook teruggetrokken. Een militaire woordvoerder zegt dat er nog een brigade achterblijft. Die moet de zogenoemde Netzarim-corridor bewaken, een weg die het noorden en het zuiden van Gaza van elkaar scheidt.

Khan Younis

De Israëlische troepen waren de afgelopen vier maanden onafgebroken aan het vechten in de omgeving van de zuidelijke stad Khan Younis. Aanvankelijk lag het zwaartepunt van de oorlog tegen Hamas in het noorden, maar na twee maanden verplaatste de strijd zich naar het zuiden. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gedreigd met een inval in de zuidelijke stad Rafah.

Hamas

De grootschalige aanval en het begin van de grote Israëlische militaire operatie in de Gazastrook zijn zondag precies een half jaar geleden. In Caïro wordt al weken onderhandeld over een mogelijk staakt-het-vuren. Een van de eisen van Hamas is de volledige Israëlische terugtrekking uit Gaza.