RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Bedrijven

Jumbo: nog maar 15 producten afrekenen bij zelfscankassa

Een klant scant haar eigen boodschappen bij de Jumbo. Beeld © ANP.

De producten van een volle kar of een overvol mandje afrekenen bij de zelfscankassa, dat kan niet meer bij Jumbo. De supermarktketen experimenteert met zelfscankassa's waarbij klanten maximaal 15 producten mogen afrekenen. Het gaat om een test waaraan ongeveer 25 winkels meedoen.

Halverwege het jaar evalueert het bedrijf hoe dit werkt. 'Omwille van de test' wil de woordvoerder niet zeggen om welke filialen het gaat.

Alleen zelfscankassa's

Het gaat alleen om zelfscankassa's waarbij de klanten aan de kassa de boodschappen nog moeten scannen, dus niet om klanten die tijdens het winkelen de handscanner gebruiken.

Eerder dit jaar liet Jumbo nog weten dat er bij zelfscankassa's veel werd gestolen. Het bedrijf had vorig jaar een schadepost van 100 miljoen euro door mensen die wel kwamen winkelen, maar niet betaalden. Het cameratoezicht is daarom uitgebreid en andere 'zichtbare en onzichtbare' maatregelen zouden volgen.

Strengere
Lees ook:
Strengere controles bij Jumbo vanwege 100 miljoen schade door diefstal

Zo is de korte papierbesparende kassabon aangepast, die klanten nodig hebben om langs het poortje te komen. Voortaan staan op alle kassabonnen, zowel op de korte als de lange, alle aankopen. 

Ook krijgen winkeldieven vaker een winkelverbod en zijn er meer steekproeven.

Bij de beperking van het aantal producten dat klanten kunnen scannen, gaat het echter niet om anti-diefstalmaatregelen, stelt de woordvoerder.

Sneller winkelen

"We vinden het belangrijk dat klanten vlot kunnen winkelen. Daarom testen we een aantal opties bij verschillende winkels verspreid over het land. Een maximumaantal boodschappen bij zelfscankassa’s is een van de testonderdelen. Met een beperkt aantal artikelen loopt het vlotter door."

Winkels kunnen zelf kiezen of zij deelnemen aan deze test. Of de kassa blokkeert als meer dan vijftien producten worden gescand, is niet bekend. Jumbo geeft geen antwoord op vragen hierover van RTL Z. 

Maatregelen winkeldiefstal

Voor iedere 100 euro die het bedrijf verkoopt in de winkels, wordt bij Jumbo 1 euro gestolen, werd in januari bekend. Op jaarbasis gaat het om een verlies van 100 miljoen euro.

In de strijd tegen winkeldiefstal worden steekproeven genomen. Wie betrapt wordt, kan een winkelverbod krijgen en moet 181 euro boete betalen. Het bedrag is gebaseerd op de tijd die de afhandeling van de diefstal kost. Als de winkeldief meewerkt, kan zonder de politie de diefstal worden afgehandeld.

Verbod op rugzakken

In een aantal Jumbo's mogen klanten geen rugzakken meer mee naar binnen nemen. Ze kunnen de tas achterlaten bij de balie of in een kast. Het gaat hierbij niet om een test.

"Winkels zijn vrij om dit lokaal als maatregel toe te passen. Het tijdelijk plaatsen van rugzakken buiten de winkelomgeving biedt de collega's in de winkel meer overzicht op klanten in de winkel op drukke momenten," aldus de supermarkt.

Jumbo
Lees ook:
Jumbo neemt extra maatregelen tegen winkeldiefstal

In 2021 testte Jumbo met een winkelwagen die zelf scant wat je erin gooit

02:39