RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Wonen op Ibiza is voor de lokale bevolking onbetaalbaar

Toeristen op Ibiza kijken naar appartementen die te koop staan. Beeld © JAIME REINA / AFP

Er willen zoveel mensen op Ibiza wonen en vakantie vieren dat de lokale bevolking het leven niet meer kan betalen. Vooral huurprijzen zijn de afgelopen jaren enorm gestegen, en nu zijn locals ten einde raad.

César Nebrera werkt als chef op Ibiza, maar woont al drie jaar lang noodgedwongen in zijn auto. "Ik mis de basisdingen die het leven comfortabel maken: dat je rechtop kan staan in je eigen huis, goed kan koken, of zelfs een la kan opendoen om een paar sokken eruit te halen", vertelt hij aan de BBC. Huren op het eiland is voor hem onbetaalbaar. "De huurprijzen zijn helemaal uit verhouding met wat je verdient", zegt César.

"Zelfs mensen van in de 50 delen hier appartementen, de prijzen gaan nooit omlaag en je geduld raakt op. Uiteindelijk moet je weg", vertelt Noemí Martinez aan de Spaanse krant El País. Ze was lange tijd 900 euro in de maand kwijt aan huur, terwijl ze maar 1400 euro verdiende. Inmiddels woont ze samen met een collega buiten Ibiza-stad, waar de huurprijzen lager zijn.

Zomervakantie
Lees ook:
Zomervakantie terug naar vier weken? In Spanje denken ze daar heel anders over

Het probleem wordt zelfs zo groot dat er op het eiland sloppenwijken ontstaan van mensen die geen fatsoenlijke woning kunnen vinden. "Zonder de mogelijkheid om normale huisvesting te vinden krijgen we het gevoel dat we van het eiland worden geduwd", zegt Daniel Granda tegen de BBC. Hij werkt voor een organisatie die opkomt voor de huisvesting van lokale inwoners van het eiland.

Vorig jaar zouden er bijna vier miljoen toeristen naar het eiland zijn gekomen, terwijl er ongeveer 160.000 mensen wonen. In de zomermaanden verdubbelt het aantal mensen op Ibiza. Dat is niet alleen een ramp voor de huurprijzen, maar ook voor de openbare voorzieningen op het eiland. De watervoorziening, afvalverwerking en gezondheidszorg staan in de zomermaanden allemaal onder zware druk.

30
Lees ook:
30 graden in januari: 'Nooit eerder gebeurd in Europa'

Het probleem is niet nieuw, maar het wordt wel steeds erger. Het aantal toeristen neemt steeds verder toe, en de prijzen op het eiland ook. Op de Balearen, de eilandengroep waar ook Ibiza bij hoort, zijn de huurprijzen alleen in het afgelopen jaar al met 18 procent gestegen. De lonen stijgen niet mee. Volgens de lokale krant Diario de Ibiza zijn de lonen op Ibiza in de afgelopen tien jaar maar met 7 procent gestegen.

Nederlanders en Duitsers

Veel vastgoed op Ibiza wordt opgekocht door mensen die van het vasteland van Spanje komen, maar ook door Nederlanders en Duitsers, schreef de Financial Times in 2021. Daardoor blijft er minder vastgoed over voor de lokale bevolking. De Britse krant meldde dat appartementen ook steeds sneller worden verkocht: veel kopers brengen al na hun eerste bezichtiging een bod uit, zodat ze andere potentiële kopers voor kunnen zijn.

Een oplossing ligt niet binnen handbereik. Volgens lokale wetten moeten huizen voor minstens zes maanden worden verhuurd, zodat er genoeg huizen beschikbaar zijn voor mensen die langere tijd op het eiland wonen. Maar huiseigenaren lappen die regels aan hun laars, vooral in de zomermaanden. Dan is er met de verhuur aan toeristen simpelweg te veel geld te verdienen, waardoor de inwoners van Ibiza in hun auto moeten wonen of weg moeten uit de stad.

Bekijk ook: inbreker laat 60.000 liter Spaanse wijn wegstromen

00:31
Een opmerkelijke inbraak in een Spaans wijnhuis. Een inbreker breekt daar wijnvaten open; daardoor gaat maar liefst 60.000 liter wijn verloren. En niet zomaar wijn, het gaat om twee van de duurste soorten van het huis.