NOS Voetbal

PEC Zwolle bewijst zichzelf een dienst en duwt Excelsior verder het moeras in

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle-Excelsior

PEC Zwolle heeft goede zaken gedaan in de strijd om lijfsbehoud in de eredivisie. Het rekende in eigen huis met 2-1 af met Excelsior, dat zonder de langdurig geblesseerde aanvaller Couhaib Driouech een machteloze indruk maakte.

Door de overwinning, de eerste sinds 4 februari en na acht duels zonder zege, vergrootte PEC het gat met de Rotterdamse nummer zestien van de ranglijst tot negen punten en lijkt het zich geen zorgen meer te hoeven maken over een eventuele nacompetitie. Voor Excelsior komt die wel met rasse schreden dichterbij.

Stand eredivisie

Afgelopen week was Excelsior tegen zowel Go Ahead Eagles (3-0 nederlaag) als PSV (0-2) tot precies nul schoten op het vijandelijke doel gekomen, maar in Zwolle nam Kenzo Goudmijn zowaar al na een minuut doelman Jasper Schendelaar onder vuur.

Veel groter was de kans voor Lazaros Lamprou, die na een Zwols fout achterin vrij voor Schendelaar opdook maar de bal naast schoof. Aan de andere kant knalde Bram van Polen in minstens zo kansrijke positie hoog over.

Weer een hoekschop

Die laatste misser leidde wel een sterke periode van de thuisploeg in. Een doelpunt van Lennart Thy werd nog afgekeurd wegens buitenspel en Eliano Reijnders faalde na een door hemzelf gecreëerde open kans, maar in de 18de minuut was het dan toch raak.

En niet voor het eerst dit seizoen ging Excelsior de mist in bij de hoekschop van de tegenstander. PEC koos voor een korte variant, die via Odysseus Velanas laag voor het Rotterdamse doel belandde. Doelman Stijn van Gassel reageerde nog knap op de inzet van dichtbij van Thomas Lam, maar kon niets uitrichten bij de rebound van Anselmo Mac Nulty: 1-0.

Anselmo Mac Nulty (rechts) scoort van dichtbij in de rebound

Het enige wat Excelsior, dat de laatste tien competitiewedstrijden niet verder was gekomen dan twee remises, er tegenover wist te stellen in de eerste helft, was een gevaarlijk indraaiende hoekschop van Julian Baas die Schendelaar bijna verraste.

PEC Zwolle daarentegen was een paar keer bij een tweede treffer, maar miste de scherpte in de afronding of stuitte anders wel op sterk keepende Van Gassel.

Nekslag

Na rust beet Excelsior meer van zich af, maar Baas hielp PEC bijna steviger in het zadel met een terugspeelbal die Van Gassel niet onder controle kreeg en via de paal het veld weer in kaatste.

De 2-0 verscheen halverwege alsnog op het scorebord. Filip Krastev lanceerde met een bekeken pass Velanos, die Van Gassel met een hard schot passeerde.

Dat leek de nekslag voor de gasten, die geen vuist meer wisten te maken. Totdat Schendelaar onder een hoekschop doorliep en Lance Duijvestijn uit het niets de spanning weer terugbracht: 2-1. Het slotoffensief, of wat daarvoor door moest gaan, leverde niet meer het gehoopte resultaat op.