Kopecky op de finishlijn
NOS Wielrennen

Kopecky klopt Vos in de sprint en wint voor het eerst Parijs-Roubaix

De vierde editie van de kasseienklassieker Parijs-Roubaix voor vrouwen is gewonnen door Lotte Kopecky. De Belgische renster van SD Worx kwam na 148,5 kilometer, waarvan een kleine dertig over vaak schots en scheef liggende keien, op de Vélodrome André Pétrieux als eerste over de meet.

Kopecky, die van Parijs-Roubaix haar grote doel van het seizoen had gemaakt, won de sprint van een kopgroep van zes met drie Nederlandse rensters. Ze klopte Elise Balsamo op de streep. Pfeiffer Georgi finishte als derde en hield Marianne Vos net van het podium. Amber Kraak en Ellen van Dijk konden geen vuist maken in de spurt.

Bekijk hier de samenvatting en de sprint naar de finish:

Kopecky wint Parijs-Roubaix na majestueuze machtssprint op wielerbaan

Victoire Joncheray was de eerste die zich liet zien met een vroege ontsnapping, maar van de Française mocht geen hoofdrol worden verwacht. En die kwam er ook niet. Ze was allang weer in de kraag gegrepen toen op 82 kilometer van de streep de eerste van zeventien kasseienstroken opdoemde.

Eerste speldenprik

Toen Lotte Kopecky op de derde strook extra vaart maakte, kwam er meteen even tekening in de strijd. De favorieten toonden zich echter alert en bleven in de buurt van de wereldkampioene. De eerste speldenprik kreeg geen serieus vervolg, waardoor veel rensters zich weer bij de voorsten konden aansluiten.

Op de zesde kasseienstrook, vlak voor de vijfsterrenpassage Mons-en-Pévèle, zette Kopecky zich andermaal aan kop van de groep, die prompt uiteenviel. Marianne Vos, Pfeiffer Georgi en Christina Schweinberger waren de enigen die haar wiel wist te houden. In tegenstelling tot Lorena Wiebes die als laatste de handdoek moest gooien.

De rensters trotseren Mons-en-Pévèle tijdens Parijs-Roubaix

Met een gaatje van tien seconden voorsprong draaide het leidende kwartet de drie kilometer lange Mons-en-Pévèle op, maar dat bleek niet genoeg om een groep achtervolgers op afstand te houden. Met nog 40 kilometer voor de wielen en meer dan de helft van de kasseien achter de rug mochten nog ruim twintig coureurs hopen op de bloemen in Roubaix.

Carrefour de l'Arbre

Nadat Jade Wiel er even tussenuit was geknepen, namen Amber Kraak en Ellen van Dijk het initiatief. Op de Camphin-en-Pévèle gaf Kopecky weer gas. Ze kreeg - uiteraard - Vos en ook Elisa Balsamo mee. Vlak voor de Carrefour de l'Arbre, de tweede vijfsterrenpassage van de dag, hadden ze de twee koploopsters te pakken.

Terwijl Balsamo moest lossen, deed Georgi verwoede pogingen bij Vos en co te komen. Na de laatste echt lastige kasseienstrook, waar het verwachte vuurwerk toch uitbleef, had de vier vrouw sterke kopgroep acht seconden voorsprong op de twee achtervolgers.

Amber Kraak leidt de kopgroep voor Marianne Vos en Lotte Kopecky

Van Dijk wist haar rappe ploeggenote Balsamo achter zich en deed geen kopwerk vooraan, waar het tempo stokte. De opzet van de Trek-rensters slaagde: met nog tien kilometer te gaan reden er zes vrouwen aan de leiding.

Sprint op Vélodrome

Op een dikke halve minuut koerste een achtervolgende groep, onder wie ook Kopecky's ploeggenote Wiebes die afgelopen woensdag nog naar de zege in de Scheldeprijs sprintte.

Hoewel er vooraan weifelend gekoerst werd, bleek al snel dat een tweede zege in een paar dagen er voor de snelle SD Worx-troef niet in te zitten. Zes vrouwen gingen op de wielerbaan in Roubaix om de overwinning sprinten.

Georgi ging die sprint als eerste aan, maar leek te worden afgetroefd door Vos en Balsamo die het met elkaar aan de stok hadden in de binnenbocht. Dat was buiten Kopecky gerekend. De 28-jarige Vlaamse maakte vanachter het leidende trio vaart en ging erop en erover.

Zie hieronder de reactie van winnares Lotte Kopecky, nummer vier Marianne Vos en nummer zes Ellen van Dijk:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl